Дентален кабинет

Как да накарам детето си да си мие зъбите?

Как да накарам детето си да си мие зъбите?

Как да накарам детето ми да си мие зъбите?

Зъбите изискват ежедневна грижа. Това касае както постоянните, така и млечните зъби. Щом се появи първото зъбче, грижата за почистването му трябва да започне. Увредените млечни зъби могат да повлияят на формирането на постоянните.

Друга основателна причина за редовното поддържане на детските зъби е факта, че децата обожават сладкото. До някъде този проблем може да се реши, като се замени сладкото с плодове. Но и при това положение, млечните зъби трябва да се почистват.

Обикновено децата обичат да подражават на родителите си и би трябвало с удоволствие да си мият зъбките. Но има деца, които нямат такива желания. Как да ги заинтересувате?1. Купете впечатляваща четка за зъби
Повечето детски модели са много привлекателни за децата. Обикновено са ярки на цвят, някои модели завършват с животинки, а веселата опаковка задължително ще впечатли детето. Ето и няколко съвета за покупка:
- най-добре е да купите детската четка за зъби от аптека;
- подберете я според възрастта на детето – на опаковката е указано за каква възраст е модела;
- избягвайте четките с твърд косъм – те могат да наранят венците;
- сменяйте четката на всеки 3 месеца;
- не купувайте електрическа четка за зъби за дете по-малко от 3 години.

2. Купете "вкусна" паста за зъби
Детските пасти за зъби имат различен вкус и аромат, най-често плодов – ягода, банан, ябълка, шоколад, кола. Не бива обаче да купувате пастата изцяло заради вкуса й. Обърнете внимание на:
- повечето педиатри и стоматолози не препоръчват ползването на паста за деца под 2 години;
- за деца от 2 до 4 г. са подходящи пасти за зъби без флуор;
- съставката Ксилитол предпазва от кариес;
- съставката Триклозан пречи на образуването на плака и зъбен камък;

3. Направете го като игра
За да заинтригувате детето, може да организирате дневния му режим в картинки. Например: слънцето символизира време за ставане, картинка със закуска – предстои закуска, картинка с четка и паста за зъби – предстои измиване на зъбките, велосипед – разходка, легло – време за сън. Подредете картинките по ред, по който трябва да се изпълнят. Разглеждайте ги заедно с детето, а после – нарочно ги разбъркайте и помолете то да ги намести в правилния ред. Това ще му помогне да свикне по-лесно с дневния режим.

4. Давайте пример със себе си
Децата копират действията на родителите си и това е един от най-лесните начини да научите детето да си почиства зъбките.

АБОНАМЕНТ ЗА БЮЛЕТИН


КОНТАКТИ