Алайнери – невидимите брекети ?!
 • как действа системата
 • алайнери – предимства и недостатъци
 • как протича лечението
 • видео – как се поставят алайнери
 • кой е подходящ и кой не за лечение
 • актуални цени 2023 г. за алайнери в Ортодент
 • с коя системи алайнери работим

Какво представляват алайнерите?

Отклоненията на зъбите и челюстите от нормалното им положение са деформации, пряко свързани една с друга. За коригирането им от години се използват  брекет – системи, но съвременните възможности на стоматологията предоставят по-удобни и също така ефективни приспособления, наречени алайнери, невидими брекети или прозрачни брекети. Те покриват цялата челюстна дъга и оказват механично въздействие върху участъците, които се нуждаят от корекция. Алайнерите са подвижни ортодонтски системи и за провеждането на курса на лечение се изработват цяла серия от тях. Това е свързано с индивидуалните особености на проблема на всеки пациент.

Погрешни са свързаните с алайнери мнения, че те се използват само при деца и само за незначителни корекции. Прозрачните брекети са добра алтернатива на стандартните и решават леки и среднотежки ортодонтски проблеми. Изработват се от здрав еластичен материал – биопластика или биосиликон, абсолютно безопасни са и се поставят директно на зъбите.


🟢Предимства на алайнерите спрямо брекетите:

 • Алайнерите са нетоксични, хипоалергенни и напълно подходящи за деца;
 • В много по-малка степен нараняват венците и зъбния емайл;
 • Механичното въздействие за изравняване на определени зъби или цял ред е по-деликатно, отколкото това на металните конструкции;
 • Прозрачните брекети са почти незабележими и отпада страхът у пациентите, че усмивката им се разваля от метална конструкция. Алайнерите не се забелязват от околните дори и при говорене;
 • Не е задължително да се носят 24 часа непрекъснато. Достатъчни са 21-22 часа;
 • Te са леки и почти не се усещат в устата;
 • Могат да се свалят по време на хранене и за почистване;
 • Те са лесни за почистване дори и само с топла вода;
 •  Не само, че не развалят зъбите, но и ги предпазват при резки температурни промени, от киселинна среда и от натрупване на филм от микроорганизми;
 • Липсва какъвто и да е дискомфорт – неприятни и болезнени усещания при носене;
 • Не се отразяват на речта;
 • Без нужда от чести посещения на кабинета всеки месец – удобство при дистанционно лечение.

🔴Недостатъци на алайнерите спрямо брекетите:

 • Лечението с алайнери изисква много по-голяма самостоятелност, отговорност и сътрудничество от страна на пациента: носенето им точно толкова време, колкото е препоръчано и смяна в точния момент. Ако няма максимално съдействие от страна на пациента, лечението ще се компроментира и няма да постигне ефекта си
 • Когато става дума за тежки челюстни аномалии, алайнерите се ползват само за временен закрепващ ефект, тъй като не могат надеждно да фиксират разположението на челюстните кости. Поради по-малкия натиск, който оказват по-трудно повлияват на тежките деформации и за такива случаи се препоръчват стандартните брекети.
 • Децата лесно могат да ги свалят сами, което може да наруши процеса на лечение.

Как протича самото лечение с алайнери?

Механизмът на действие на алайнери е подобен на действието на брекетите – механично въздействие върху зъбите за корекция на дефекти.

Преди изработката на прозрачни брекети се прави преглед, диагностика и се съставя план за лечение специалист ортодонт. После стоматологът взема отпечатък от зъбния ред на пациента и се проектира 3 D модел на идеалната линия на зъбите в реда. Следва изработката на серия от алайнери/шини/, които постепенно ще изравнят зъбите. Лечението с невидими брекети продължава понякога 3-9 месеца, понякога 1-2 години.В повечето случаи, срокът на лечение с алайнери е по-кратък, в сравнение с традиционната методика със стандартни  брекети.


Поставяне на алайнери – видео

Кога е подходящо и кога не лечението с алайнери?

Алайнерите са подходящи за корекции в следните случаи:

 • Скупчени зъби;
 • Кръстосана захапка;
 • Дълбока захапка;
 • Обратна захапка;
 • Неестествени промеждутъци между зъби;
 • По време на ортодонтска подготовка за поставяне на импланти и протези.

Не са ефективни и не се използват при тежки аномалии на челюстта, при сериозно парадонтално оголване на зъбите, при захапка – отворена повече от 4 милиметра и при зъбна ротация над 30 градуса. Противопоказни са за пациенти, страдащи от епилепсия.


Хората питат:

1. Колко рано може да се поставят алайнери на дете?

За неправилност на захапката може да се говори чак в периода на смяна на млечните зъби с постоянни, но някои отклонения се виждат и по-рано. Най-ранната възраст, на която се допуска поставяне на алайнери е 3 години. Децата имат нужда от едва 2-3 дни за адаптиране към алайнерите.

2. Какво не трябва да се прави при носене на прозрачни брекети?

Не трябва да се дъвче дъвка, да се гризе, да се пуши и да се употребява храна с голямо количество изкуствени оцветители.

3. Може ли да се поставят прозрачни брекети само на долния или само на горния ред зъби?

Абсолютно възможно, отчитайки индивидуалния медицински случай на пациента.

4. Може ли носенето на алайнери да се комбинира с избелване на емайла на зъбите?

Достатъчно е алайнерите да се запълнят с избелващ гел и тогава да се поставят върху зъбите, а когато времето за избелване изтече, да се почистят.

5. Може ли да се носят само нощем?

За да се проведе правилно лечение, алайнерите трябва да се носят 21-22 часа в денонощие.

6. С какви системи алайнери работим?

В дентална клиника Ортодент работим с различни системи, но всички ги обединява това, че са доказали своята ефективност в лечението. Към момента от българските марки на пазара използваме основно Денталайн и AD Dent. От чуждестранните марки поставяме френски алайнери и немските алайнери на CristaLine.

7. Оправдана ли е по-високата цена за лечение с алайнери, може ли да платя на вноски?

Това наистина е един малко по-скъп вариант за корекция на захапката, но цената е напълно приемлива за крайния резултат, комфорта на лечението и естетичния вид на зъбите. Точната сума може да се определи след преглед и консултация с ортодонта, който, според сложността на проблема и броя на стъпките, съставя план за лечение. В Дентална клиника Ортодент предлагаме възможност за разсрочено плащане на лечението с алайнери.

Процедура по поставяне на алайнери и атачмънти

Цени на алайнери тук. Предлагаме възможност за разсрочено плащане.

С екипът от специалисти може да се запознаете тук.


В нашия YOUTUBE канал може да се запознаете с много наши ортодонтски процедури.

Брекети – в тази статия може да разберете най-важното, което Ви е нужно за стандартната систмема за брекети.

Мини импланти в ортодонтията – в този материал ще се запознаете кога се налага поставянето им в ортодонтското лечение

Ранно ортодонтско лечение – тук ще научите кога необходимо този тип лечение, какви са фазите и коя е на-подходящата възраст за началото му

Ортодонтски анализ – всички стъпки

Call Now Button