Алергична реакция при зъболекар

Обща част

Алергична реакция при посещение при зъболекар не е толкова необичайно и рядко срещано явление. Затова е добре да се запознаете с този материал, за да имате поне обща представа за този проблем. Реакцията може да се появи от различни материали и лекарства, които се използват при лечение на зъби. Алергията е реакция на имунната система към безвредни вещества, които тя погрешно смята за опасни. В резултат на това се произвеждат специални IgE антитела, които предизвикват алергични реакции. Причината за алергия може да бъде всеки компонент, с който пациентът влиза в контакт по време на стоматологични процедури – латексови ръкавици, материали за пълнене, анестетици, избелващи средства, антибиотици. При хора със свръхчувствителност дори обикновени стоматологични процедури могат да причинят алергични реакции с различна тежест.


Най-често срещаните алергени в стоматологията включват:

Дентална анестезия

Алергията към зъбна анестезия е най-често срещаният тип. Това са многокомпонентни медикаменти и подобна реакция може да възникне към една от съставките. Анестезията включва комбинации от анестетици, които инхибират нервните окончания на зъба. Ако пациентът е алергичен към един от компонентите, местната упойка се заменя с друго фармакологично лекарство за облекчаване на болката. Симптомите включват контактен дерматит и подуване на мястото на инжектиране. В отделни случаи е възможна уртикария и дори анафилактичен шок. В устата на пациента се появява обрив, сърбеж, подуване и затруднено дишане, което се нормализира след 2-3 часа. Ако настъпи анафилактичен шок, пациентът се хоспитализира.

Други фармацевтични препарати

Това са избелителители, антибиотици и други химически вещества. Те могат да бъдат включени дори в лечебни пасти и препарати за зъби. Най-честите алергени са пеницилините.

Латексови материали

Алергията към латекс не е от най-редките, а консумативите на негова основа често се използват в стоматологичния кабинет. Става дума за ръкавици, маски, маркучи, кофердам и други каучукови изделия. Реакцията най-често е локална (дразнене) и може да бъде незабавна или със забавено действие.

Материали за запълване

Алергична реакция към материал за запълване и зъбни протези са изключително редки, тъй като производителите внимателно следят качеството на продуктите. Алергията се диагностицира, когато се появи зачервяване и подуване на венците, които не изчезват в рамките на една седмица. Характерен симптом е непрекъсната болка в пломбирания зъб. Реакцията обикновено се причинява от компонентите, които изграждат пълнежния материал.

Метали

Това също е много рядка алергия. Причинява се от наличието на метал в скобите, протезите и други зъбни конструкции. Зъбните протези в повечето случаи не оказват негативно влияние върху устната лигавица и човешкото тяло. Алергизиращите съставки са кобалт в 60% от случаите, хром в 23% и никел в 15%. Традиционно златото си остава хипоалергичен метал – 0%. Замяната на метала с пластмаса не винаги е удачна, защото тя също предизвиква дразнене. Алергичните реакции към титана в имплантите се проявяват много по-рядко, отколкото към другите метали, използвани в стоматологията.


Симптоми на алергична реакция

Тежестта на симптомите може да варира от леки кожни прояви до животозастрашаващи реакции. При най-малкото съмнение за алергия, е нужна незабавна консултация с лекар.

Алергиите към стоматологични материали могат да се проявят по следните начини:

 • Кожни реакции: уртикария, подуване, зачервяване, сърбеж на кожата на лицето и устата. Контактният дерматит може да се прояви с различни видове възпаление на лигавиците, венците и кожата, подуване на клепачите и образуване на малки язви;
 • Респираторни симптоми: хрема, кихане, кашлица, запушен нос, затруднено дишане;
 • Стомашно-чревни нарушения: гадене, повръщане, коремна болка, диария;
 • Анафилактичен шок: опасна системна реакция с рязък спад на кръвното налягане, загуба на съзнание и проблеми с дишането;
 • Прекомерно слюноотделяне или, напротив, пълна сухота;
 • Алергичен стоматит: с парене и сърбеж в устата, увеличаване на размера на езика, болка при преглъщане на храна;
 • Промяна във вкуса на консумираната храна – поява на кисел, горчив или метален вкус;
 • Болезнени усещания в наскоро запълнени зъби.

Диагностика и превенция на алергии

Все още не е възможно точно да се определи дали ще се появи алергична реакция по време или след стоматологична процедура. Въпреки това, стоматологът се стреми да оцени степента на риск по време на събирането на анамнеза на подготвителния етап. Така се установява дали пациентът е предразположен към алергии, претърпял ли е алергична патология или в момента страда от нея. Ако има предразположение, се използват възможно най-безопасните материали. Предварително изследване за конкретен алерген се практикува рядко и то предимно при вече отбелязани случаи на алергия. Диагностиката помага да се идентифицира конкретното опасно за пациента вещество и да се изберат методи за предотвратяване на реакциите. Ако непоносимостта не се диагностицира, повторните реакции ще бъдат по-тежки и с усложнения.

За потвърждаване на алергия и идентифициране на конкретен алерген се извършват следните изследвания:

 • Кожни алергични тестове. На вътрешната страна на ръката се нанасят капки от разтвори на предполагаеми алергени и кожата леко се надрасква. Ако след 15-20 минути се появи мехур и зачервяване, това е доказателство за алергия на пациента към конкретното вещество.
 • Кръвен тест за IgE антитела, които се произвеждат по време на алергии. Повишеното ниво на IgE потвърждава диагнозата.
 • Тест за убождане. Малка доза от предполагаемото вещество се инжектира подкожно и се наблюдава реакцията.
 • Елиминационни тестове. Последователно изключване на храни и лекарства от диетата за идентифициране на алергена.

Как се проявява алергия към пломба

Когато пълнежният материал стане алерген, в кръвта се освобождават голям брой медиатори – хистамин, левкотриени и др. В стремежа си да отстранят „опасния“ обект от тялото, те предизвикват развитието на възпалителна реакция. Алергичният контактен стоматит се проявява, както следва:

 • болка при докосване на възстановената дентална единица;
 • неприятен послевкус;
 • ясно видимо зачервяване на лигавицата;
 • сърбеж;
 • парене и сухота в устата;
 • болка по време на хранене;
 • подуване на устната лигавица, което е опасно поради честото прехапване;
 • сгъстяване на слюнката.

В напреднали случаи, когато пациентът игнорира симптомите на алергия, компонентите на пълнежа проникват в кръвния поток. Може да възникне увреждане на кожата със зачервяване, подуване и множество обриви.

Кога следва да се посети лекар

С течение на времето и под влияние на слюнката, напитките и храната, използваният за лечение на зъба материал започва да освобождава редица компоненти в устната кухина. Някои от тях провокират развитието на алергична реакция. Трябва да се отбележи, че различните неблагоприятни ефекти могат да се проявят, както в първите дни след приключване на лечението, така и няколко седмици и дори месеци по-късно. Освен в случаи на бърза алергична реакция, лекарска помощ се търси и при дългосрочната патология, като:

 • повишена умора;
 • раздразнителност;
 • абсцес;
 • атрофия на венците;
 • обостряне на хронични стомашно-чревни заболявания.

Цени за зъболекарски услуги – 2024 г.

Екипът на дентална клиника „Ортодент“ 

Случаи от практиката

Видеа с наши процедури


Полезни статии за Вас:

Зъбите по време на бременност

Здравна каса при зъболекар

Анестезия при детски зъби

Видове упойка в денталния кабинет

Leave a comment

Call Now Button