Брекети – мода или необходимост?

Брекети-обща част

При всяко общуване най-предразполагащото и винаги безотказно оръжие на хората е красивата усмивка, но за голямо съжаление не всички са благословени да я притежават по рождение. Само 40% от хората се появяват на бял свят с идеално подредени зъби. Това налага навреме да бъде потърсена професионална помощ при висококвалифициран и умел специалист-ортодонт. Отдавна брекетите не се възприемат като нещо, което нарушава естествения външен вид. Точно обратното, те показват грижа към себе си, стремеж към здраве, дори перфекционизъм. Много от пациентите ни възприемат поставените им брекети като украшение на тяхната усмивка, но то преди всичко са една необходимост. Ако имате притеснение относно това, доколко са естетични или видими обикновените метални брекети, изберете като вариант керамичните. Прозрачният им цвят ги прави почти незабележими за околните.

Как да прецените дали се нуждаете от ортодонтско лечение?

Нашата практика показва, че често пациентите не успяват да преценят сериозността на проблема. Виждат, че имат „малко криви зъби”, но остават скрити по-сериозните проблеми, като неправилното съотношение между челюстите или намалена височина на захапката.

В нашата клиника д-р Цветелина Узунова извършва подробен анализ на съзъбието Ви, като интерпретира данните от гипсовите модели и анализа на телерентгенография. След това ще Ви представи подробен план за лечение, индивидуализиран спрямо Вашите нужди.

От прецизното поставяне на брекетите зависят много неща по време на лечението. Важни са идеалното подреждане на зъбите, запазване на здравината на емайла, дали брекетите ще драскат и нараняват устните, венеца и езика.

Най-лесния начин да разберете имате ли нужда от ортодонтско лечение е да запишете час при нашия ортодонт.

Кога е удачното време за започване на ортодонтско лечение?

Повечето ортодонти препоръчват първия преглед да става на 7 годишна възраст. Редица фактори налагат и по-ранна ортодонтска намеса. Когато горните и долни детски зъби не се припокриват, когато долните зъби са разположени чувствително пред горните, или когато горните фронтални млечни зъби са силно наклонени напред и не могат да се припокрият от устните. За това наблюдавайте своето дете с препоръката да посетите ортодонт веднага след като всички млечни зъби са налице. Идеалната възраст за поставяне на брекети е около 11 години, а преди това има други методи и средства, които могат да подобрят дадената деформация. Това е възрастта, в която предстои да се смени последния млечен зъб. Важно е ортодонтското лечение да бъде проведено по време на растеж на пациента. Тогава идеалното подреждане на усмивката е напълно възможно и без вадене на зъби. При момичетата периода на растеж приключва по-рано, около 14 годишна възраст. Докато при момчетата растежът може продължи и до 16 години. Лечение с брекети може се провежда и в по-късни години. При ортодонтски възрастните пациенти освобождаването на място за кривите зъби е по-трудно и често се налага изваждането им. Пределна възраст за желаната красива усмивка няма.

 Колко ще струва поставянето на брекети?

Много често пациентите обмислят лечението като вариант, но изниква въпросът какво би струвало това /тук може да разгледате нашите цени/. По правилния въпрос обаче е какво би им коствало да останат с неправилна захапка в дългосрочен план. Когато зъбите не контактуват правилно един с друг, това води до повишено натоварване на едни зъби и намалена функционалност на други. В резултат на това се нарушава здравината на тъканите, поддържащи зъби прогресивно се разклащат. Неправилното подреждане на зъбите е не само естетичен проблем, а води до неправилно функциониране на долната челюстна става.

Трудно ли се свиква с брекети и колко време трае лечението?

В днешно време брекетите са изключително усъвършенствани и с тях се свиква много бързо и лесно без те да създават дискомфорт. Брекетите не представляват никакво ограничение в ежедневието Ви, не нарушават говора и не пречат при хранене. В някои индивидуални случаи се усеща известно напрежение в зъбите през първия месец след поставянето на брекетите. В зависимост от сложността на деформацията периодът на лечение е между 18 и 24 месеца. След приключването на терапията с брекети следва т.н. ретенционен етап – провеждан с помощта на ритейнери – определен етап на стабилизиране, който продължава различно време и е с различна интензивност. Еднакво важни за перфектния краен резултат са усилията на ортодонта и съдействието на пациента.

П.С.

Ако смятате, че се нуждаете от поставяне на брекети и желаете талантлив ортодонт, внимание към детайлите и видим резултат, заповядайте в нашата дентална клиника! Не забравяйте, че на първо място, те са необходимост и една от най-важните стъпки към по-здрава и красива усмивка.

Call Now Button