Бруксизъм – стискаш или скърцаш

Какво ще научите в този материал?

  • какво е бруксизъм
  • какви са симптомите му
  • лечение на бруксизъм
  • до какви проблеми води скърцането със зъби
  • разликата между бруксизъм и бруксомания
  • цени за шини за бруксизъм

Какво е бруксизъм?

Бруксизъм е неволно стискане и скърцане със зъби по време на сън заради спазъм на дъвкателните мускули. Около 30% от възрастните са се сблъсквали с този проблем поне веднъж в живота си. Възниква поради комбинацията от различни причини. Затова е нужно комплексно лечение, в което се включват стоматолог, гастроентеролог, невролог и психотерапевт. Ето няколко теории за проявата на бруксизъм:

 • Стоматолозите обясняват бруксизма с изменения във вида и функциите на зъбно-челюстната система. Става дума за дефекти в захапката, скупчване на зъбите, неправилно подреждане на зъбните редици, липса на единични зъби, стърчащи пломби, неподходяща височина на протезите и ортодонтските конструкции или специфични челюстни проблеми. Денталните заболявания са причина за неравномерно разпределяне на дъвкателните сили. Различно натоварената от това мускулатура не работи правилно и пренапрягането ѝ причинява нощни спазми.

• Според психолозите, скърцането със зъби зависи до голяма степен от емоционалното състояние и преди всичко от стреса, психическото натоварване, многото отговорности, социално-битовите проблеми и общата неудовлетвореност. Неслучайно наричат бруксизма „болест на бизнесмените”.

 • За невролозите неволното скърцане със зъби по време на сън е признак за нарушения в централната и периферната нервна система. Бруксизъм често се среща при хора, страдащи от нощно хъркане, сънн апнея, сомнамбулизъм, епилепсия, болест на Паркинсон.

 • Има и още теории, обясняващи състоянието с родова травма, проблеми в шийния отдел на гръбначния стълб, нарушения в носовото дишане, рефлукс и дори с чревни паразити.


 Какви са симптомите на бруксизъм

Притискане и скърцане със зъби по време на сън. Продължава около 10 секунди, но броят на повторенията варира. Може да се случва всяка нощ или от време на време. Сънят не се прекъсва и човек рядко сам забелязва, че скърца със зъби. Съпътстващите симптоми са болки в челюстта и зъбите, главоболие, виене на свят, сънливост, болки и напрежение в лицевите мускули.


До какви проблеми води скърцането със зъби

 Ако това състояние продължи прекалено дълго, може да се развие патологично изтриване на емайла на зъбите, да се появи чувствителност и болка от клиновидни поражения, драскотини, пукнатини на емайла в шийката на зъба или счупване. Понякога процесът е толкова сериозен, че зъбите се изтриват чак до венците. Постоянното травмиране и възпаляване на тъканите около зъба е предпоставка за парадонтит, гингивит, стоматит, разклащане и загуба на зъби. Поради механичното натоварване, пломбите и протезите при пациенти с бруксизъм са с много по-кратък срок на годност. Бруксизмът може да размести челюстите и да разстрои работата им, да предизвика хипертрофия на дъвкателната мускулатура и болки във врата. Движението на челюстта по време на сън затруднява ортопедичното и ортодонтското лечение и пациентите се лишават от редица качествени методи за възстановяване на зъбните редици и друга стоматологична помощ.


Какво е лечението на бруксизъм

Адекватна терапия има тогава, когато е установена степента на нанесените вреди и причините за заболяването. Комплексното лечение на бруксизма може да включва медикаменти, психотерапия, физиотерапия, но най-належаща за комфорта на пациента е стоматологичната намеса.

 • Шини за бруксизъм

Използват се в началния стадий, когато зъбите все още не са изтрити много и не са изпочупени от постоянното неволно скърцане. Подходящи са за лечение и профилактика. За лечение се поставя шина, която променя положението на долната челюст и държи устата леко отворена. Така мускулатурата се отпуска и, с времето, вредният навик може напълно да изчезне. Шините за скърцане със зъби са с дебелина около 2 мм и се изработват от мека пластмаса или силикон след снемане на отпечатък. Слагат се само на едната челюст и пациентите бързо свикват да спят с тях. Препоръчителни са при наличие на циркониеви или металокерамични мостове, защото ги предпазват от счупване.

 • Корекция на захапката

Нужна е когато причина за бруксизма е неправилното подреждане на зъбите. Симптомите намаляват и изчезват при възстановяване на оптималната форма на зъбните редове и позицията на челюстите чрез брекет система. Често се налага укрепване, изграждане и повдигане на износените и изтрити от постоянното скърцане и притискане зъби. За целта се използва бондинг техника. Повдигането облекчава челюстните стави и мускулатурата се отпуска.

Бондинг на изтрити зъби

• Дентално лечение

 Денталните проблеми също причиняват бруксизъм и отстраняването им е една от първите стъпки при лечение на нощното скърцане със зъби. С всеки болен, счупен или липсващ зъб неволно променяме положението на челюстите както по време на дъвчене, така и в покой. Зъболекарят определя кога да започне това лечение, дали състоянието на пациента позволява поставянето на пломби, коронки, мостове и дали се налага те да бъдат защитени от силиконови шини по време на сън.

• Инжектиране с ботокс

Ботоксът блокира нервните импулси, които постъпват в мускулите и неволните спазми изчезват. Но това е временно решение – препаратът действа само няколко месеца, след което инжекцията трябва да се повтори. Ботоксът отстранява симптома, но не и причините за заболяването.

• Психотерапия

 Налага се в случаи, когато причината за бруксизъм са различни психогенни фактори. Препоръчва се когнитивно-поведенческа терапия, психотерапевтични тренинги, арт-терапия и усвояване на методи за релаксация и самоконтрол.

• Остеопатия

 Изразява се в мануална терапия и нагревки на мускулите с компреси.

 • Медикаменти

 Изписват се за лечение на неврологично или гастроентерологично заболяване, причиняващо бруксизъм и за отпускане на мускулатурата: сънотворни, леки седативни препарати, витамини от група В, калций, магнезий и др.


Бруксизъм и бруксомания

Бруксизмът е хоризонтално движение на долната челюст, предизвикано от силно напрежение в дъвкателните мускули. Проявява се като силно стискане и скърцане на зъби по време на сън. Бруксоманията е стискане на зъбите през деня, без хоризонтално движение на долната челюст. Причините и за двете състояния са едни и същи.


Въпроси и отговори

• Може ли да се предпазим?

Профилактичните прегледи установяват проблема в начален етап и с помощта на шина ограничават движенията на челюстите, лекуват ставата и предотвратяват бъдещи поражения.

• Децата страдат ли от бруксизъм?

Среща се още с появата на първите зъби по същите причини като при възрастните. Колкото по-рано се отиде при специалист, толкова по-кратко и ефективно е лечението.

• Може ли да се отпуснат дъвкателните мускули с дъвка?

 Само, ако дъвката не се дъвче интензивно, а монотонно и спокойно.

• Възможно ли е бруксизъм и бруксомания да се появят като страничен ефект от лекарства?

Скърцане и стискане на зъби може да се проявят при употреба на някои антидепресанти.


Други заболявания в устата и зъбите:

Ако имате други въпроси свързани със състоянието бруксизъм, може да ни пишете на office@ortodentbg.com.

Цените на зъболекарските услуги извършвани в дентална клиника ОРТОДЕНТ ще намерите тук.

С екипа ни от зъболекари може да се запознаете тук.

Call Now Button