3 вредни детски навика, които водят до криви зъби

Всеки подрастващ придобива нездравословен навик в своето детство. Благодарение на него той се чувства спокоен и в безопасност. Следователно не е изненада какви усилия трябват за отстраняването  му. Знаете ли какво коства на хората гризането на ноктите? През живота си те плащат общо 8000 лв. за ортодонтско лечение. Причината? Подобни навици причиняват дългосрочни зъбни проблеми, сред които криви зъби. Открийте кои са те и спестете пари от бъдещи манипулации на вашето дете.

Смукане на палец

В ранните си години 80% от малчуганите практикуват този лош навик. Нещо повече – той е сред най-често срещаните такива. Освен палците, те смучат също други пръсти, биберони и играчки.

Но каква вреда нанася смукането на палец върху усмивката? То разбърква реда на зъбите, изкривява захапката и деформира устната кухина. Нередки са и случаите, при които цялостният говор е засегнат. Не бива да се тревожите, ако детето ви е под 3 години. Дотогава това е естествен процес. Но в случай, че то е по-голямо, задължително посетете специалист.

Дишане през устата

Вероятно се чудите каква е връзката между дишането и оралното здраве?

Хроничното устно дишане неминуемо води до скелетна и зъбна деформация. Негативният му ефект е гарантиран и върху общуването сред децата. Те не получават пълноценна почивка и се съсредоточават трудно в училище.

Нашето тяло е проектирано така, че да дишаме през носа. Когато то става предимно през устата, така нареченото устно дишане, въздушната струя не преминава през носа и той остава видимо недоразвит. За сметка на това долната трета на лицето се преразвива и често стигаме до отворена захапка. Какви са последиците, когато ние използваме устата си за дишане? Вдишаният въздух не може да се затопли и пречисти. Кръвта ни не се насища с необходимия кислород и, следователно, не работи правилно.

Скърцане със зъби

Триенето на горните с долните челюсти е третият най-опасен навик за усмивката. Причината за неговото възникване е стрес, тревожност или сънна апнея. Обикновено, това действие се извършва несъзнателно по време на сън.

Въпреки това бруксизмът е пагубен както за подрастващите, така и за възрастните. Той причинява ортодонтски деформации, счупвания и загуба на зъби. А резултатът – поставянето на коронки, мостове и импланти, става наложителен.

Как да помогнете на детето си да спре своя вреден навик, за да няма криви зъби?

Ето я и най-вълнуващата част! За щастие съществува уникално решение на всички гореизброени проблеми. Решението?

То се намира в специализирания ортодонтския кабинет. Там лекарите ще откажат на време вашия малчуган от упорития навик. А в случай на проблем, те ще помогнат за ефективното изправяне на зъбите му.

За да предотвратите бъдещи стоматологични проблеми, денталните грижи следва да стартират още в ранно детство. В противен случай нерядко се получават подобни вредни навици. Спасете усмивката на вашето дете, като се свържете с Ортодент сега. Възползвайте се и от нашите отстъпки и попитайте в клиниката за тях.

Call Now Button