Ендодонтско | Кореново | Лечение | Пулпит | Релечение
  • какво е кореново лечение
  • най-честите симптоми
  • какво е пулпит и периодонтит
  • кога е нужно релечение на коренови канали
  • отстраняване на счупен инструмент от зъб
  • цени 2024 г. за ендодонтско лечение

Ендодонтско лечение

Кореново лечение е част от терапевтичната стоматология, насочена към лечение на вътрешната част на зъба и възпаления около корена, като целта е съхраняването на този зъб. Вместо болният или повреден зъб директно да се извади, се отстранява инфекцията и повредените от кариес тъкани, като  зъбът се защитава от по-нататъшно увреждане. Основната ендодонтска процедура е кореново лечение.


Кореново лечение – процедура

Терапията на зъбния канал най-често се изразява в лечение на пулпата (мека тъкан, разположена вътре в зъба). Огнищата на остро и хронично възпаление на пулпата причиняват на пациента физически дискомфорт и могат да създадат  възпалителни процеси в лицево-челюстната област, в шията и дори в някои вътрешни органи и системи. Това налага лечението  да е своевременно, адекватно и ефективно. В хода на процедурата нервът и пулпата се извличат, каналът се почиства, а зъбът се пломбира, за да се предпази от по-нататъшно увреждане.Симптоми

Най-честият симптом за спешна нужда от кореново лечение е болката, която може да променя силата и продължителността си, да е предшествана от чувствителност към горещи храни и напитки или да има оток на венеца около болния зъб.

Неотложни ендодонтски мерки

За да се определи причината за болката, зъбът се оглежда и се прави рентгенова снимка. Така се определя какво лечение е необходимо – дали е нужно кореново лечение или по-малко инванзивна процедура за отстраняване на диагностицираното  увреждане.

Различните методи на ендодонтско лечение позволяват да се спасят много разрушени и инфектирани зъби, да се предотвратят усложнения, загуба на зъби и сериозни заболявания на меките и костните тъкани.


Какво е пулпит

Пулпата е мека тъкан, съдържаща нервите, кръвоносните и лимфни съдове на зъба. Разположена е и в корените, и в горната част на зъба, която се подава над венеца. Основните причини за заболяването, наречено пулпит, е разрушаването на целостта на пулпата от проникване на бактерии през кариесите, от травматично увреждане на зъбите или болен венец. Ендодонтското лечение на пулпит включва отстраняване на пулпата, почистване и разширяване на кореновите канали, запълване и пломбиране. За да се направят всички тези манипулации прецизно и без болка, се поставя местна анестезия. Така ендодонтът спокойно отваря и разширява камерата на пулпата, за да достигне до самия край на кореновия канал и усещането за пациента не е по-различно от това при поставянето на обикновена пломба. В някои случаи, преди да се пристъпи към отстраняването на пулпата, нервът на канала се умъртвява с арсен, който престоява в корена няколко дни, затворен с временна пломба.

За да се предпазят другите зъби и устната кухина от разпространяването на инфекцията при изваждане на пулпата, се постави кофердам – гумено или латексово платно, която не позволява слюнката да се смеси с възпалената материя.

Почистването и разширяването на кореновите канали не винаги е достатъчно за пълното унищожаване на бактериите. В корена се поставя  лекарство и временна пломба. Ако инфекцията е сериозна, може да се наложи използването на дренаж за спадане на отока във венеца и да се назначи прием на антибиотик. След пълното излекуване на инфекцията, кореновите канали се запълват и херметизират, зъбът се пломбира, а ако е необходимо се поставя метален щифт за повече здравина и за изграждане на разрушена горна част и поставяне на коронка. Излекуваният от ендодонт зъб може да служи до живот, защото и с извадената пулпа, зъбът живее и се храни от съседните тъкани. Възстановеният собствен зъб винаги е по-добър от изкуствения.


Какво е периодонтит

Хроничният периодонтит е друго често срещано заболяване, обект на ендодонтията. Може да се развие и като първично заболяване от нелекуван пулпит, но в повечето случаи се получава от остатъчна инфекция, която дразни зъба продължително време. Най-разпространеният хроничен периодонтит е гранулома, който се образува около върха на корена (понякога във вид на фистула). Лечението му не се отличава много от  нормалното кореново лечение – почистване, промивка, дезинфекция и запълване на канала. Ако коренът е циментиран, има щифт и през него не може да се направи необходимата манипулация, се прибягва до отрязване на върха на корена, а заедно с него- на гранулома и кюретаж на възпалената тъкан.


Как да разпознаем кистата

Кистите, които се образуват около зъбния корен, дълго време са безсимптомни и могат да се установят само с рентгенова снимка. По същество са мехурчета, пълни с мъртви клетки и се появяват като следствие от неизваден напълно нерв, некачествена пломба или друга причина за инфекция в корена. Кистите бързо се разрастват и обикновено се отстраняват хирургично, заедно с корена и част от зъба. Вече има и по-щадящи нехирургични методи  като депофореза за третиране на кистата през отворения канал на болния зъб.


Релечение – кога е нужно

Също толкова важна дейност на ендодонтията е разпломбирането и релечението на зъбни канали. Може в миналото каналите да не са били излекувани напълно и да се е развила нова инфекция, включително гранулом или киста. Възможно е при старо кореново лечение каналът да не е бил запълнен плътно или до край, зъбът или пломбата да са се счупили и дълго време пълнежът на канала да е останал в контакт със слюнката и да се е размекнал. Релечението е по-трудоемко, но не се различава особено от стандартното кореново лечение. По-сложно е отстраняването на парчета от счупен инструмент, заседнали в корена.


Отстраняване на счупен инструмент

За съжаление, инструментите, с които се разширяват кореновите канали понякога се чупят и част от тях остава в зъба. Те не биха могли да наранят пациента, но могат да компрометират цялото лечение, свързано с почистване, дезинфекция и запечатване на канала. Затова е важно на какъв етап от манипулациите частта е заседнала в корена. Отстраняването на счупената част е трудоемка и прецизна работа, която може да извърши само опитен ендодонт.

https://www.facebook.com/OrtodentDentalClinic/videos/4711954292200478


Болка на зъб преди, по време и след кореново лечение

Болката в зъба идва от поразените и инфектирани тъкани, които задължително трябва да се отстранят от ендодонт. Възпалената пулпа дразни нервните окончания и това неприятно, а понякога непоносимо усещане, принуждава пациента да се лекува, за да се върне към обичайното си ежедневие колкото може по-скоро.

Ендодонтско лечение, извършвано с прецизни инструменти и съвременни методи на обезболяване, облекчава, а не предизвиква болка на зъб.

Няколко дни след кореновото лечение, участъкът около лекувания зъб може да е малко по-чувствителен и това е напълно нормално. Ако болката продължава по-дълго, е необходима консултация с лекуващия лекар. При нормално развитие на събитията, функцията и естетиката на зъба се възстановяват напълно.


Цените на всички видове ендодонтско лечение

Екипът на дентална клиника „Ортодент“ 

Случаи от практиката

Видеа с наши процедури


Полезни материали:

Call Now Button