Почистване на зъбен камък

Какво ще научите от този материал?

 • какво е зъбен камък, как се образува и какви са причините
 • кои са видовете зъбен камък
 • процедурата по почистване на зъбен камък
 • има ли противопоказания и колко често трябва да се прави
 • премахването на зъбния камък нанася ли вреда на зъбите и какво се случва ако не го правите
 • накрая ще откриете нашите цени за почистване на зъбен камък и плака.

Какво е зъбен камък и как се образува?

Зъбната плака е тънък биофилм, който се състои от микроорганизми, разпадни хрнителни продукти, слюнка и епителни клетки. Този своеобразен налеп покрива повърхността на зъбите през цялото денонощие и трябва да се отстранява с редовно и обстойно миене на зъбите, поне два пъти на ден. При неправилна техника на почистване и нередовна орална хигиена, този белезникав биофилм се минерализира в слюнката и се превръща в зъбен камък. Въпреки теориите, той не може да се отстрани в домашни условия и помощта на четка и паста. Това налага професионално почистване на зъбен камък.Явлението зъбен камък е характерно за възрастните и се среща по-рядко при деца. Най-често се среща по долните предни зъби и най-крайните кътници.

Видове зъбен камък

1.Зъбен камък над венеца: образува се предимно на външната повърхност (откъм бузите) на трите най-отдалечени кътника и от вътрешната страна на предните долни зъби. Вижда се ясно и може лесно да се отстрани от стоматолог. Има жълтеникав или кафяв цвят. Ако не се махне преди да се е втвърдил, се превръща в кариес.

2.Зъбен камък под венеца: образува се под венеца, в пародонталните джобове. Този вид зъбен камък плътно прилепва към корена и не може да се види с просто око. Той е изключително твърд, състои се от калциев фосфат, калциев карбонат и магнезиев фосфат. Има кафяв или зеленикаво-черен цвят. Ако не се отстрани навреме, предизвиква възпаления, лош дъх и става причина за пародонтит.

Причини за образуването му

Зъбният камък се формира средно за 6 месеца и за образуването му способстват:

 • Лоша хигиена на устната кухина;
 • Сдъвкване на храната само на едната страна (поради болни или липсващи зъби);
 • Преобладаващи меки храни в менюто;
 • Нарушения в приема на соли;
 • Налепи от цигари, кафе и чай.

Дори и да липсват тези причини, зъбен камък може да се образува в труднодостъпни за почистване места в промеждутъците между зъбите, в областта на шийките и при скупчване на няколко зъба. Не само емайлът е застрашен от подобно увреждане. Зъбен камък се образува също върху коронки и протези. Там няма как да се превърне в кариес, но е в състояние да възпали венците и сериозно да загрози вида на протезите.

Как се почиства зъбен камък?

Твърдият налеп трудно се поддава на механично отстраняване, а премахването му с химически вещества уврежда емайла. Съвременното почистване става с ултразвук като най-безопасен и ефективен метод. Почистването става на няколко етапа:

1.Стоматолозите използват специален ултразвуков апарат скалер, с който отстраняват налепите, образували се върху зъбните повърхности.

2. Отстраняват се пигментираните участъци зъбен камък, най-често резултат от тютюнопушене и боите, използвани в хранителната промишленост. На този етап се задейства въздушно-абразивната система Air Flow, за която пациентът не се нуждае от предварително обезболяване. Принципът на действие на Air Flow се изразява в образуване на много силна струя въздух, обогатен с вода и сода бикарбонат. Струята е способна да проникне и отдели зъбния камък и от най-труднодостъпните места. Едновременно с това, от зъбите се премахва и пигментацията. Резултатът от процедурата са чисти и полирани зъби. Налепите от дълбоките зъбни джобове се отстраняват със специални пародонтски кукички, като понякога се налага камъкът да се размеква със специален препарат.

3. След процедурите по почистване, се прави допълнително полиране на зъби с гума, четка и паста. Колкото по-гладки са зъбите, толкова по-трудно е образуването на налепи върху тях.

4. След тези процедури по почистване и полиране на зъби, пациентът става много по-чувствителен към горещи и студени храни и напитки. За да се намали чувствителността, върху зъбите се нанася флуориден лак.

За поддържане на ефекта от почистването на зъбния камък, стоматолозите препоръчват в домашни условия да се използват гелове за насищане на зъбите с минерали и предпазването им от кариеси. В световната стоматологична практика отдавна е доказано, че почистването на зъбни налепи с ултразвук е абсолютно безопасно и е сериозна превенция срещу много стоматологични проблеми и нужда от по-сложно лечение. Самата процедура се провежда в стоматологичен кабинет и по никакъв начин не поврежда емайла, пломбите и протезите.

Колко често се почиства?

Професионалното почистване на зъбите се препоръчва веднъж на 6 месеца. В зависимост от конкретния случай може да се предприеме на по-къси или по-дълги интервали от време. Обикновено се прави и преди поставянето на протезни конструкции, преди фиксиране на брекети или процедури за избелване на зъбите.

Има ли противопоказания за ултразвуково почистване на зъбен камък?

Процедурата не се прави при наличие на импланти и различни ортопедични конструкции в устата. Противопоказни са сърдечната аритмия, бронхит, бронхиална астма, остри респираторни и инфекциозни заболявания, спин, хепатит, туберкулоза.

Има ли ефективна профилактика срещу зъбен камък?

Образуването на зъбен камък може да се забави или да се предотврати, ако зъбите се почистват старателно поне 2 минути) минимум 2 пъти на ден. При склонност към образуване на зъбен камък, зъбите се мият след всяко хранене. Четката се сменя на всеки 3 месеца. Препоръчва се използването на конец за зъби, електрическа чета, паста с флуорид и калциев карбонат. Дъвките също са важна част от профилактиката срещу образуването на налепи.

Какво ще се случи, ако не се отстрани зъбният камък?

Главната опасност от налепите по зъбите е това, че са развъдници на болестотворни бактерии, които работят безпрепятствено в тъканите на зъбите и венците. Така се провокира гингивит – възпаление на венците с кървене и отоци. Гингивитът е първи стадий на пародонтита – инфекция с поражения върху меките тъкани и костта, които поддържат зъба неподвижен. Продължителните възпалителни процеси водят до кариес и пулпит, разрушават зъбите и понякога са причина за болести на горните дихателни пътища, храносмилателния тракт и кръвта.

Почистването с ултразвук нанася ли вреда на зъбите?

Няма изтъняване на емайла и по него не се образуват пукнатини. Почистването не води до по-бързо образуване на нови налепи, а напротив от полировката зъбната повърхност става по-гладка и по-трудно задържа частици от храна.

Колко струва почистване на зъбен камък?

Без да се прави компромис със здравето на пациента, процедурата се извършва на абсолютно достъпни цени за почистване на зъбен камък.

За всякакви въпроси по темата може да се обърнете с въпроси към нашия екип специалисти на office@ortodentbg.com.

С екипа ни от зъболекари може да се запознаете тук.

Ако се интересувате от клинично или домашно избелване на зъби след процедурата по почистването тук, може да сезапознаете с най-важното.

Call Now Button