Почистване на зъбен камък [Превенция №1]
 • какво е зъбен камък, как се образува и какви са причините
 • видове зъбен камък
 • процедурата по почистване на зъбен камък с ВИДЕО
 • има ли противопоказания
 • има ли вреда за зъбите и какво се случва ако не го почистите
 • процедурата се извършва с две системи – Aquacare и Airflow – предимствата
 • актуални цени за почистване на зъбен камък и плака за 2023 г.

Какво е зъбен камък и как се образува?

Зъбната плака е тънък биофилм, който се състои от микроорганизми, разпадни хрнителни продукти, слюнка и епителни клетки. Този своеобразен налеп покрива повърхността на зъбите през цялото денонощие и трябва да се отстранява с редовно и обстойно миене на зъбите, поне два пъти на ден. При неправилна техника на почистване и нередовна орална хигиена, този белезникав биофилм се минерализира в слюнката и се превръща в зъбен камък. Въпреки теориите, той не може да се отстрани в домашни условия и помощта на четка и паста. Това налага професионално почистване на зъбен камък.Явлението зъбен камък е характерно за възрастните и се среща по-рядко при деца. Най-често се среща по долните предни зъби и най-крайните кътници.


Видове зъбен камък

1.Зъбен камък над венеца: образува се предимно на външната повърхност (откъм бузите) на трите най-отдалечени кътника и от вътрешната страна на предните долни зъби. Вижда се ясно и може лесно да се отстрани от стоматолог. Има жълтеникав или кафяв цвят. Ако не се махне преди да се е втвърдил, се превръща в кариес.

2.Зъбен камък под венеца: образува се под венеца, в пародонталните джобове. Този вид зъбен камък плътно прилепва към корена и не може да се види с просто око. Той е изключително твърд, състои се от калциев фосфат, калциев карбонат и магнезиев фосфат. Има кафяв или зеленикаво-черен цвят. Ако не се отстрани навреме, предизвиква възпаления, лош дъх и става причина за пародонтит.Причини за образуването му

Зъбният камък се формира средно за 6 месеца и за образуването му способстват:

 • Лоша хигиена на устната кухина;
 • Сдъвкване на храната само на едната страна (поради болни или липсващи зъби);
 • Преобладаващи меки храни в менюто;
 • Нарушения в приема на соли;
 • Налепи от цигари, кафе и чай.

Дори и да липсват тези причини, зъбен камък може да се образува в труднодостъпни за почистване места в промеждутъците между зъбите, в областта на шийките и при скупчване на няколко зъба. Не само емайлът е застрашен от подобно увреждане. Зъбен камък се образува също върху коронки и протези. Там няма как да се превърне в кариес, но е в състояние да възпали венците и сериозно да загрози вида на протезите.


Как представлява процедурата почистване на зъбен камък?

Твърдият налеп трудно се поддава на механично отстраняване, а премахването му с химически вещества уврежда емайла. Съвременното почистване става с ултразвук като най-безопасен и ефективен метод. Почистването става на няколко етапа:

1.Стоматолозите използват специален ултразвуков апарат скалер, с който отстраняват налепите, образували се върху зъбните повърхности.

2. Отстраняват се пигментираните участъци зъбен камък, най-често резултат от тютюнопушене и боите, използвани в хранителната промишленост. На този етап се задейства въздушно-абразивната система Air Flow, за която пациентът не се нуждае от предварително обезболяване. Принципът на действие на Air Flow се изразява в образуване на много силна струя въздух, обогатен с вода и сода бикарбонат. Струята е способна да проникне и отдели зъбния камък и от най-труднодостъпните места. Едновременно с това, от зъбите се премахва и пигментацията. Резултатът от процедурата са чисти и полирани зъби. Налепите от дълбоките зъбни джобове се отстраняват със специални пародонтски кукички, като понякога се налага камъкът да се размеква със специален препарат.

3. След процедурите по почистване, се прави допълнително полиране на зъби с гума, четка и паста или със специалната система на Aiflow. Колкото по-гладки са зъбите, толкова по-трудно е образуването на налепи върху тях.

4. След тези процедури по почистване и полиране на зъби, пациентът става много по-чувствителен към горещи и студени храни и напитки. За да се намали чувствителността, върху зъбите се нанася флуориден лак.

За поддържане на ефекта от почистването на зъбния камък, стоматолозите препоръчват в домашни условия да се използват гелове за насищане на зъбите с минерали и предпазването им от кариеси. В световната стоматологична практика отдавна е доказано, че почистването на зъбни налепи с ултразвук е абсолютно безопасно и е сериозна превенция срещу много стоматологични проблеми и нужда от по-сложно лечение. Самата процедура се провежда в стоматологичен кабинет и по никакъв начин не поврежда емайла, пломбите и протезите.


Почистване на зъбен камък – процедура

Колко често се почиства?

Професионалното почистване на зъбите се препоръчва веднъж на 6 месеца. В зависимост от конкретния случай може да се предприеме на по-къси или по-дълги интервали от време. Обикновено се прави и преди поставянето на протезни конструкции, преди фиксиране на брекети или процедури за избелване на зъбите.


Има ли противопоказания за ултразвуково почистване на зъбен камък?

Процедурата не се прави при наличие на импланти и различни ортопедични конструкции в устата. Противопоказни са сърдечната аритмия, бронхит, бронхиална астма, остри респираторни и инфекциозни заболявания, спин, хепатит, туберкулоза.


Има ли ефективна профилактика срещу зъбен камък?

Образуването на зъбен камък може да се забави или да се предотврати, ако зъбите се почистват старателно поне 2 минути) минимум 2 пъти на ден. При склонност към образуване на зъбен камък, зъбите се мият след всяко хранене. Четката се сменя на всеки 3 месеца. Препоръчва се използването на конец за зъби, електрическа чета, паста с флуорид и калциев карбонат. Дъвките също са важна част от профилактиката срещу образуването на налепи.


Какво ще се случи, ако не се отстрани зъбният камък?

Главната опасност от налепите по зъбите е това, че са развъдници на болестотворни бактерии, които работят безпрепятствено в тъканите на зъбите и венците. Така се провокира гингивитвъзпаление на венците с кървене и отоци. Гингивитът е първи стадий на пародонтита – инфекция с поражения върху меките тъкани и костта, които поддържат зъба неподвижен. Продължителните възпалителни процеси водят до кариес и пулпит, разрушават зъбите и понякога са причина за болести на горните дихателни пътища, храносмилателния тракт и кръвта.


Почистване на зъбен камък с ултразвук – има ли вреда за зъбите?

Няма изтъняване на емайла и по него не се образуват пукнатини. Почистването не води до по-бързо образуване на нови налепи, а напротив от полировката зъбната повърхност става по-гладка и по-трудно задържа частици от храна.


Колко струва почистване на зъбен камък?

Без да се прави компромис със здравето на пациента, процедурата се извършва на абсолютно достъпни цени за почистване на зъбен камък.


С какво се извършва процедурата в клиниката?

В клиниката работим с може би двете най-добрите системи в момента на пазара:

Aquacare – безконткактно почистване на зъбите, Използват се три компонента – въздух, течност и прах, абсолютно безвредна процедура, при която не се използва ток. Няма допир със зъбите, няма вибрации, няма бучене, няма неприятни миризми. Премахва оцветяващите петна и дълбоко полира, процедурата като краян резултат се доближава по избелване на зъбите.

Airflow – системата отстранява биофилм, петна и пресен зъбен камък от естествени зъби, естетични възстановявания и импланти.Извършва се почистване и полиране в една процедура. Тази технология отстранява биофилма от труднодостъпни места като дълбоки кухини и фисури. С процедурата може ефективно да се почистват зъби и при ортодонтски лечения. Няма абразивен ефект от чистенето.


Почистване на зъбен камък на оцветени зъби

За всякакви въпроси по темата може да се обърнете с въпроси към нашия екип специалисти на office@ortodentbg.com.

В нашия YOUTUBE канал може да се запознаете какво представляват стоматологичните процедури, които Ви предстоят.

С екипа ни от зъболекари може да се запознаете тук.

Други полезни материали:

Call Now Button