Инлей – вечната пломба

Какво ще научите в този материал?

 • какво е инлей и кога е подходящ за мен
 • видове инлеи
 • как да изберем между инлей, фотополимерна пломба или коронка за дъвкателните зъби
 • какво всъщност представляват – пинлей, онлей и овърлей
 • колко време издържат инлеите
 • актуални цени 2024 г. на инлей, пинлей, онлей и овърлей

Какво представляват инлеите?

Инлей е вид микропротезиране, което се прилага върху силно разрушени коронки на дъвкателни зъби, когато проблемът не може да бъде решен с обикновена пломба. Инлеи се използват, когато зъбът е твърде повреден (около 50-60%), за да може да задържи пломбата или когато стандартната пломба би била толкова голяма, че би нарушила цялата му структура и функция. Те са специални, моделно изляти в лаборатория от зъботехник пломби за кътници и предкътници. Изготвят се по индивидуална отливка и се наричат още лети пломби. Използват се при здрав корен и разрушена централна част на коронката. Разликата им от стандартното пломбиране е, че се залепят в готово, твърдо състояние, а не се втвърдяват в кухината на зъба. Поставят се централно, във вътрешността на коронката, като кухината е добре почистена и оформена от зъболекаря във формата на кутийка. Инлеят не засяга туберкулите на зъба и е най-малко инванзивен. Инлей се използва като общо наименование за всички лети пломби, но ако пломбата има външна стена се нарича онлей, а ако се поставя на зъб със само една запазена стена и трябва да запълни цялото пространство, е овърлей. Инлеите са устойчиви към последващи деформации и предпазват зъба от възникване на вторичен кариес. Те възстановяват формата на дъвкателния зъб и разпределят равномерно натиска върху него, отличават се с изключителна здравина и дълготрайност.


Видове инлеи

• Фотополимерни:

Характеризират се с естетичен вид, механична стабилност, ниска цена и опростена технология за поставяне. Фотополимерните инлеи са с много по-здрава конструкция и издържат повече от пломбите от същия материал. За производството им се използват полимерни (композитни) материали и методи на химично или светлинно втвърдяване.

• Керамични:

Изключително естетични, полупрозрачни, имитиращи естествения цвят на зъба. Керамичният инлей повтаря изцяло нормалната форма на коронката и това е изключително удобно при хранене. Не потъмнява с времето и има гланцова повърхност, върху която трудно се образуват налепи. Хипоалергенен материал, без нужда от допълнителна грижа. Тази опция най-често се избира за възстановяване на фасадата на усмивката: зъбната керамика по своите технически свойства, както и по външни параметри, прилича на естествения зъбен емайл. Силата на конструкцията е значително по-ниска от тази на алтернативните варианти, но поради високата си естетика керамичните инлеи се избират доста често. Произвеждат се чрез стандартни техники за изпичане, леене и използване на фрезоващо оборудване.

• Металокерамични:

Отличават се с ниска цена и задоволителна естетика. Притежават здравината на металните инлеи, а частта, която се вижда, се доближава на вид до керамичните инлеи. Този вид инлеи са със слоеста структура и представляват симбиоза от пластичност, здравина и устойчивост на износване. Металът може и да прозира през керамиката, но инлеите се поставят на задни зъби и това не се забелязва. Металокерамичните инлеи са изклчително устойчиви на абразия.

• Циркониеви:

Това е вариант, при който за основа се използва циркониев диоксид (бяла стомана), а върху него се полага керамика. Цирконият замества метала от металокерамичните инлеи. Циркониевите инлеи са подходящи за протезиране на предни и странични зъби.Те са издръжливи и хипоалергенни. Техният нюанс може да бъде съчетан с цвета на бъдещата корона. Така липсва прозирането и керамиката не изглежда сивкава, а остава с желания цвят.

• От благородни метали: 

Изработват се изцяло от злато, хром-кобалтова и сребърно-паладиева сплав. Понеже се поставят на задни зъби, не се забелязват, дори и при широка усмивка. Благородните метали имат добри механични и биологични качества. Заради здравината си, са предпочитани златните, като не става дума за бижутерско злато, а за много по-висока проба от благородния метал. Златото е хипоалергенно, устойчиво на корозия, пластично и приемливо като естетика.

 • От неблагородни метали: 

Лети микропротези от неблагородни метали на много добра цена, но с по-кратък срок на служба от инлеите от другите групи. По-здрави са единствено от композитните инлеи. Подходящи са за метални или металокерамични коронки. Истината е, че съдържат малко количество благородни метали, но те са под 25% от общата сплав. Останалото е молибден, хром, кобалт и др. Съвременните неблагородни метали, използвани в стоматологията, не съдържат никел и това значително намалява риска от поява на алергична реакция.


Онлей/овърлей

Онлеят и овърлеят са видове инлеи, предназначени за възстановяване на разрушени в по-голяма степен зъби. Характерното за тях е, че трябва да се излеят с перфектен релеф, за да се възстанови максимално дъвкателната функция на зъба. Онлеят има една външна стена и се допира до вътрешната част на туберкулите. Овърлеят заема почти цялата коронка, тъй като зъбът разполага само с една останала стена. Овърлеят покрива от 1 до 3 туберкули.

Кога се използва онлей?

Ако повърхността на болния зъб е значително увредена от кариес и се открият кухини както в централната, така и в страничните зони (от горната страна) на дъвкателната част на зъба, лечението се извършва с помощта на онлей. Онлеят може да покрие повече зъбна повърхност и да предотврати по-нататъшни усложнения. Поставя се в дълбоките тъкани на зъба и покрива частта от повърхността му, участваща пряко в дъвкателния процес. Запечатването с онлей спира навлизането на хранителни отпадъци и предпазва увредения зъб от разрушаване.

Основни характеристики на онлей:

 • Размер: среден. Онлеят покрива някои участъци от централната и страничните стени на короната на лекувания зъб.
 • Приложение: при тежък кариес, който обхваща както централната част на зъба, така и стените на коронката. Онлеите се използват и в случаите, когато структурата на зъба е неравна и изисква възстановяване.
 • Поставяне: Онлеят се закрепва към третираната зона с помощта на специално дентално лепило. При използване на онлей пациентите запазват 50-60% от естествения си зъб.

Кога се използва овърлей?

Поради размера си, овърлеят често се бърка с изкуствена коронка. В сравнение с онлея, овърлеят покрива по-голяма част от зъба, но се различава от зъбния имплант по това, че запазва естествената структура и форма на зъба.

Основни характеристики на овърлей:

 • Размер: Голям – превъзхожда по големина онлея и покрива напълно горната част на зъбната корона.
 • Приложение: оверлеят се използва за заместване на силно увредена и неравна част на естествени зъби в случаите, когато корените на зъбите са все още в добро състояние.
 • Поставяне: Овърлеят се прикрепя към третираната зона с помощта на специално дентално лепило. Пациентът запазва около 20-30 процента от естествената зъбна тъкан.
Керамичен овърлей

Пинлей (щифтово пънче)

Пинлеят е щифтово пънче за по-здраво закрепване. Използва се за изграждане на счупен зъб и на такъв с изцяло разрушена коронка, но със здрави или напълно излекувани корени. Пинлеят се разполага в твърдите зъбни тъкани на кореновият канал и се използва за изграждане на основа, върху която се поставя коронка. Възможно е пинлей да се използва за изграждане на преден зъб с щифт. В този случай пинлеят наподобява полукоронка с щифт, а резецът запазва формата и функцията си. При изработването на такива конструкции върху дъвкателните зъби по правило се покриват всички туберкули

Какво е общото между пинлей и обикновен щифт?

 • И двата метода на лечение с изграждане на зъб се прилагат, ако короната на зъба е разрушена.
 • Тези опции не могат да се използват, ако липсва основата на зъба.
 • По време на инсталационния процес се използват същите инструменти.
 • И летият, и обикновеният щифт изискват внимателна обработка и разширяване на каналите.

Разликите между пинлей и обикновен щифт са:

 • Щифтът се състои само от 1 част, която се поставя в задължително умъртвен корен и след запечатването му, отгоре се изгражда зъба. Пинлеят се състои от две, заедно излети части – коренова и надкоренова (около която се изгражда коронка). Пинлей се използва при наличието на поне един здрав или излекуван корен.
 • Щифтът упражнява натиск върху корена на зъба, което може да доведе до неговото разхлабване, има натиск върху съседните зъби, а пинлеят елиминира това натоварване.
 • Време на използване: – щифтът може да се използва до 3 години, пинлеят запазва функцията си много по-дълго време, почти 10 години, тъй като издържа на големи натоварвания.
 • Изработката на щифт не е трудна, а за направата на пинлей, който се състои от две части – коренова и надкоренова, се включват лабораторни специалисти и се правят специални изследвания.
 • Инсталирането на щифта се извършва при едно посещение при зъболекаря, а за поставянето на пинлей са нужни две посещения.
 • Цената на пинлея е значително по-висока от тази на щифта.
 • Подготовката на зъба за поставяне на щифт е сравнително щадяща, а за да се монтира пинлей, се отстранява по-голямо количество зъбна тъкан.

Кога да изберем инлей пред фотополимерна пломба и коронка?

Инлей или фотополимерна пломба

Зъбите се пломбират тогава, когато не са разрушени повече от 25-30%. За случаите при разрушена от 40 до 60% коронка се прибягва до микропротезиране с инлей. Инлеят се фиксира със стоматологичен цимент, след което зъбът се шлифова до получаване на правилната форма. Предимството му пред фотополимерната пломба е, че може да възстанови целостта на разрушен в по-голяма степен зъб, като при това се изтрива много по-бавно. Инлеите са за предпочитане при големи кариеси, при изграждане на счупен зъб, при клиновиден дефект, дисплазия и хипоплазия. Инлеят оцелява на места, където пломбата може да се счупи. Инлеят възстановява зъба анатомично и прави добър контакт със съседните зъби, което е изключително важно за тяхната хигиена. Не се използва при бързи кариеси и бруксизъм.

Инлей или коронка

Когато става дума за умъртвени или много силно увредени зъби, които с времето стават все по-крехки, решението е изграждане с коронка. В тези случаи, инлеят или голямата пломба могат да разцепят зъба и да го унищожат напълно. Ако проблемът не е толкова голям, изграждането с инлей ще спаси всички здрави тъкани, докато поставянето на коронка се прави със сериозно изпиляване на околовръстните стени. Често инлеят е само предхождащ етап, който отсрочва поставянето на коронка във времето. И все пак, решението дали зъбът да се възстанови с инлей, пломба или коронка е на лекуващия стоматолог.


Подходящ ли е инлей при деца?

Инлеите се понасят много добре от децата, защото се поставят в готов вид и децата седят много по-кратко време на зъболекарския стол. Така се решава проблемът със запазване на необходимата сухота в устата на малкия пациент, докато стоматологът работи. От друга страна, инлеите са решение, което запазва постоянните детски зъби за много по-дълъг срок от пломбите.


Колко време издържа инлей?

В много случаи инлеите имат годност повече от 20-25 години. Имат много по-дълъг срок на употреба от този на обикновените пломби. Те възстановяват зъба, защитават здравите му тъкани от вторични кариеси и съседните зъби от фрактури. Инлеите са разумна дългосрочна инвестиция в здравето на пациента.


 Колко посещения при стоматолог са нужни за поставяне на инлей?

Обикновено са достатъчни две посещения. При първата среща, стоматологът  почиства зъба от кариес, стара пломба, коронка или други дефекти. После оформя необходимата за инлея кухина, взима отпечатък и поставя временна пломба. След 5-6 дни е второто посещение, на което временната пломба се премахва, изработеният от зъботехник инлей се изпробва и се фиксира с цимент.

Цени на инлей, пинлей, овърлей и онлей и на всички зъболекарски услуги извършвани в дентална клиника ОРТОДЕНТ ще намерите тук.

С екипа ни от зъболекари може да се запознаете тук.

Бондинг – бърза корекция на усмивката

Естетични пломби – всичко най-важно

Фасети – висшата класа в естетиката

Call Now Button