Инлей – вечната пломба

Какво ще научите в този материал?

  • какво е инлей и подходящ ли е за мен
  • видове инлеи
  • какво да изберем инлей, фотополимерна пломба или коронка за дъвкателните зъби
  • какво е пинлей, онлей и овърлей
  • колко време издържат инлеите
  • цена на инлей, пинлей, онлей и овърлей

Какво представляват инлеите?

Инлей е вид микропротезиране, което се прилага върху силно разрушени коронки на дъвкателни зъби, когато проблемът не може да бъде решен с обикновена пломба.Те са специални, моделно изляти в лаборатория от зъботехник пломби за кътници и предкътници.  Изготвят се по индивидуална отливка и се наричат още лети пломби. Използват се при здрав корен и разрушена централна част на коронката. Разликата им от стандартното пломбиране е, че се залепят в готово, твърдо състояние, а не се втвърдяват в кухината на зъба. Поставят се централно, във вътрешността на коронката, като кухината е добре почистена и оформена от зъболекаря във формата на кутийка. Инлеят не засяга туберкулите на зъба и е най-малко инванзивен. Инлей се използва като общо наименование за всички лети пломби, но ако пломбата има външна стена се нарича онлей, а ако се поставя на зъб със само една запазена стена и трябва да запълни цялото пространство, е овърлей. Инлеите са устойчиви към последващи деформации и предпазват зъба от възникване на вторичен кариес. Те възстановяват формата на дъвкателния зъб и разпределят равномерно натиска върху него, отличават се с изключителна здравина и дълготрайност.


Видове инлеи

• Фотополимерни: Характеризират се с естетичен вид, механична стабилност, ниска цена и опростена технология за поставяне. Фотополимерните инлеи са с много по-здрава конструкция и издържат повече от пломбите от същия материал.

• Керамични: Изключително естетични, полупрозрачни, имитиращи естествения цвят на зъба. Керамичният инлей повтаря изцяло нормалната форма на коронката и това е изключително удобно при хранене. Не потъмнява с времето и има гланцова повърхност, върху която трудно се образуват налепи. Хипоалергенен материал, без нужда от допълнителна грижа.

• Металокерамични: Отличават се с ниска цена и задоволителна естетика. Притежават здравината на металните инлеи, а частта, която се вижда, се доближава на вид до керамичните инлеи. Металът може и да прозира през керамиката, но инлеите се поставят на задни зъби и това не се забелязва.

• Циркониеви: Това е вариант, при който за основа се използва циркониев диоксид (бяла стомана), а върху него се полага керамика. Цирконият замества метала от металокерамичните инлеи. Липсва прозирането и керамиката не изглежда сивкава, а остава с желания цвят.

• От благородни метали: Изработват се изцяло от злато, хром-кобалтова и сребърно-паладиева сплав. Понеже се поставят на задни зъби, не се забелязват, дори и при широка усмивка. Заради здравината си, са предпочитани златните, като не става дума за бижутерско злато, а за много по-висока проба от благородния метал.

 • От неблагородни метали: Лети микропротези от неблагородни метали на много добра цена, но с по-кратък срок на служба от инлеите от другите групи. По-здрави са единствено от композитните инлеи.


Онлей/овърлей

 Онлеят и овърлеят са видове инлеи, предназначени за възстановяване на разрушени в по-голяма степен зъби. Характерното за тях е, че трябва да се излеят с перфектен релеф, за да се възстанови максимално дъвкателната функция на зъба. Онлеят има една външна стена и се допира до вътрешната част на туберкулите. Овърлеят заема почти цялата коронка, тъй като зъбът разполага само с една останала стена. Овърлеят покрива от 1 до 3 туберкули.

Керамичен овърлей

Пинлей (щифтово пънче)

Пинлеят е щифтово пънче за по-здраво закрепване. Използва се за изграждане на счупен зъб и на такъв с изцяло разрушена коронка, но със здрави или напълно излекувани корени. Щифтчето се разполага в твърдите зъбни тъкани на кореновия канал и се използва за изграждане на основа, върху която се поставя коронка. Възможно е пинлей да се използва за изграждане на преден зъб с щифт. В този случай пинлеят наподобява полукоронка с щифт, а резецът запазва формата и функцията си.


Кога да изберем инлей пред фотополимерна пломба и коронка?

Инлей или фотополимерна пломба

Зъбите се пломбират тогава, когато не са разрушени повече от 25-30%. За случаите при разрушена от 30 до 50% коронка се прибягва до микропротезиране с инлей. Инлеят се фиксира със стоматологичен цимент, след което зъбът се шлифова до получаване на правилната форма. Предимството му пред фотополимерната пломба е, че може да възстанови целостта на разрушен в по-голяма степен зъб, като при това се изтрива много по-бавно. Инлеите са за предпочитане при големи кариеси, при изграждане на счупен зъб, при клиновиден дефект, дисплазия и хипоплазия. Инлеят оцелява на места, където пломбата може да се счупи. Инлеят възстановява зъба анатомично и прави добър контакт със съседните зъби, което е изключително важно за тяхната хигиена. Не се използва при бързи кариеси и бруксизъм.

Инлей или коронка

Когато става дума за умъртвени или много силно увредени зъби, които с времето стават все по-крехки, решението е изграждане с коронка. В тези случаи, инлеят или голямата пломба могат да разцепят зъба и да го унищожат напълно. Ако проблемът не е толкова голям, изграждането с инлей ще спаси всички здрави тъкани, докато поставянето на коронка се прави със сериозно изпиляване на околовръстните стени. Често инлеят е само предхождащ етап, който отсрочва поставянето на коронка във времето. И все пак, решението дали зъбът да се възстанови с инлей, пломба или коронка е на лекуващия стоматолог.


Подходящ ли е инлей при деца?

Инлеите се понасят много добре от децата, защото се поставят в готов вид и децата седят много по-кратко време на зъболекарския стол. Така се решава проблемът със запазване на необходимата сухота в устата на малкия пациент, докато стоматологът работи. От друга страна, инлеите са решение, което запазва постоянните детски зъби за много по-дълъг срок от пломбите.


Колко време издържа инлей?

В много случаи инлеите имат годност повече от 20-25 години. Имат много по-дълъг срок на употреба от този на обикновените пломби. Те възстановяват зъба, защитават здравите му тъкани от вторични кариеси и съседните зъби от фрактури. Инлеите са разумна дългосрочна инвестиция в здравето на пациента.


 Колко посещения при стоматолог са нужни за поставяне на инлей?

Обикновено са достатъчни две посещения. При първата среща, стоматологът  почиства зъба от кариес, стара пломба, коронка или други дефекти. После оформя необходимата за инлея кухина, взима отпечатък и поставя временна пломба. След 5-6 дни е второто посещение, на което временната пломба се премахва, изработеният от зъботехник инлей се изпробва и се фиксира с цимент.

Цените на зъболекарските услуги извършвани в дентална клиника ОРТОДЕНТ ще намерите тук.

С екипа ни от зъболекари може да се запознаете тук.

Бондинг – бърза корекция на усмивката

Естетични пломби – всичко най-важно

Фасети – висшата класа в естетиката

Call Now Button