Кариес на зъб [Всичко най-важно]

1. Зъбен кариес

Зъбният кариес е сложен, бавно протичащ патологичен процес в твърдите тъкани на зъбите (емайл и дентин). Дентинът е основна маса в областта на коронката, шийката и корена на зъба. Състои се от 70% неорганични вещества, 20% органични вещества и 10% вода. Коронковата част на дентина е покрита с емайл. Именно с деминерализацията на емайла започва разрушителната дейност на кариеса. Ако не се обърне внимание навреме с профилактика, кариозният процес се разпространява в дълбочина, размеква дентина и може да предизвика различни усложнения. Причина за кариесите е действието на огромно количество различни микроорганизми, които обитават устата. Само 2-4 часа след старателно почистване на зъбите, броят на микроорганизмите в човешката уста достига до 1 милион. Те се прикрепват към зъбната повърхност и въздействат на емайла. Най-агресивни са стрептококите, които превръщат захарта и нишестето в киселина. Именно тази киселина разрушава емайла, а после и дентина. Но активността на стрептококите зависи в голяма степен от хигиената и съпротивителните сили на организма като цяло.

Веднъж достигнал до дентина, кариесът не спира развитието си, а поразява пулпата (вътрешността) на зъба, което вече е сериозно усложнение. Колкото по-късно пациентът отиде на стоматолог, толкова по-голяма площ от зъба ще бъде поразена.


Лечение на кариес

2. Видове зъбен кариес

а/ Според дълбочината на поражението:

 • Повърхностен: Започва с бели петна – сигнал за деминерализация на емайла, които после потъмняват и стават грапави. Петънцето прониква все по-дълбоко в емайла, но без да поврежда дентина. На този етап може да се наложи незначително изпиляване повърхността на зъба и възстановяване с композитен материал. Характерна за повърхностния кариес е появата на чувствителност към студено, сладко, кисело и солено.
 • Среден: Започва поразяването на първия слой дентин, намиращ се непосредствено под емайла и се образуват малки дупчици.Ако не се лекуват, дупките под емайла се разширяват, подкопават го и го рушат. Разположен в най-горния слой на дентина, средният кариес е първото предупреждение, че от микропукнатините на емайла бактериите навлизат в следващия по-мек слой на зъба. Посещението на стоматолог, на този етап от развитието на кариеса, спасява зъба.
 • Дълбок: Напомня за себе си с рязка нощна болка с временен характер. Пациентите често търпят, обезболяват и отлагат отиването на зъболекар. А каква е ситуацията? Поражението вече е преминало през дентина в дълбочина, достига до нерва и се появява усложнение. Болка има и при механично въздействие, при прием на топли, студени, сладки, кисели и солени храни и напитки. Нощната болка е сигнал за настъпили усложнения, най-често пулпит.

б/ Според засегнатите части:

 • На емайла: Кариесът поразява само повърхностната тъкан на зъба. Това е начален етап на заболяването, който се нуждае от минимално лечение. На емайла се появяват петънца. Няма болка.
 • На дентина: Кариесът засяга основната зъбна тъкан. Поради това, че дентинът е доста по-мек от емайла, кариесът бързо преминава в по-дълбок стадий. На повърхността на зъба вече има забележими тъмни петна. Възможна е и нощна болка.
 • На цимента (на корена): Когато кариесът достигне корена и не се лекува, бързо преминава в пулпит.

в/ Според локализацията:

 • Фисурен кариес: Най-разпространен вид. Поразява естествените вдлъбнатини на дъвкателните зъби където се натрупват остатъци от храна. На ранен етап се открива само с рентгенова снимка.
 • Контактен кариес: образува се върху контактните повърхности между зъбите. При него наведнъж се разболяват два съседни зъба. Ярък пример за контактен кариес са кариесите на мъдреците. Частичното или неправилното им поникване създава опасност за съседните зъби. Забелязва се едва на среден или дълбок етап от развитието си.
 • Шиечен кариес: Кариесът работи на шийката на зъба – на границата с венеца. На видно място е и бързо се диагностицира. Това е място с естествено изтънен емайл и болезнена чувствителност, което усложнява лечението. Най-добре е да се лекува в ранен етап, когато белите порести петънца на кариеса се оцветяват от храни и напитки и лесно може да се забележат.
 •  Кариесът на корена се среща по-рядко, отколкото другите видове. Понеже поразява твърдите тъкани дълбоко под венеца, трудно може да се открие при обикновен оглед без апаратна диагностика. Често съпътства заболявания на венеца около корена на зъба. В тези случаи венецът страда от рецесия, отпуска се, оголва корена и го оставя на агресията на бактериите.

г/ Първичен и вторичен:

 • Първичен е кариесът, който се появява върху първоначално здрава тъкан и започва от повърхностен стадий с бледо петънце. Следва развитие на заболяването през различните етапи, докато не бъде излекуван от професионалист.
 • Вторичният кариес тръгва от пломбиран зъб. Причините са: неправилно лечение, износена пломба, лоша устна хигиена и др.Понякога протича абсолютно безсимптомно и се открива съвсем случайно. Може да се разпознае при поява на болка от пломбиран зъб, поява на пукнатини и задържане на храна, оцветяване на ръбовете или цялостно потъмняване на пломбата.  
Лечение на първичен зъб

д/ Хроничен и остър:

Хроничният кариес се развива в продължение на години и е точна характеристика за цялостното състояние на зъбите на пациента. Възниква по същите причини, по които се появява всеки друг кариес – бактерии. Ако не бъде лекуван и не се отстранят причините за заболяването, ще се появява ту на един зъб, ту на друг, а пациентът ще му обърне внимание чак при поява на болка. Той преминава през всички етапи на заболяването – повърхностен, среден и дълбок. Такъв хроничен процес може да заработи и под пломба, което означава, че участъкът под нея не е добре почистен (вторичен кариес).

Острият кариес е най – неприятната и опасна за пациента форма, защото може да загуби зъбите си за по-малко от месец. Острият кариес се развива толкова бързо, че поразеният участък не успява да потъмнее, дори да е достигнал до нерва на зъба. Тебеширено белият емайл на такъв кариозен зъб е много чуплив, а дентинът се унищожава светкавично, в сравнение с развитието на хроничен кариес. Всичките му етапи са болезнени и лечението се извършва с местна анестезия. Най-застрашени са децата с млечни зъби и възрастните с имунен дефицит.


3. Какво причинява кариесът

Заедно с настинката, кариесът е едно от най-честите заболявания в света. Той е инфекциозен, агресивен и заразен. Въпреки че хората не му обръщат особено внимание и го смятат за безобиден, кариесът може да разруши всички зъби. Известни са повече от 300 бактерии, които го причиняват. Ако към тях се прибави предразположеност на организма и прекалена консумация на въглехидратни и полепващи по зъбите вредни храни, това е идеалната среда за развитие на кариес. Липсата на достатъчно количество слюнка, която да отмие бактериите от зъбния емайл е допълнителен причинител на заболяването.  Терапията на кариозните поражения, особено в случаите на мащабно разпространение, отнема дълго време. И никой не може да даде гаранция, че заболяването няма да се появи отново на друг зъб.4. Какви могат да са усложненията от кариес

Недостатъчното внимание към състоянието на зъбите води до прогресиране на кариесите и различни видове усложнения. Това се случва когато инфекцията и възпалителните процеси се разпространят извън твърдите тъкани.

Пулпит:

Състояние, при което кариесът е достигнал вътрешната мека част на зъба и тя е възпалена. Появява се силна болка и, ако не се лекува, започва отделянето на гноен секрет, пулпата умира и тъканите на зъба престават да получават храна отвътре. Това, което стоматологът предприема в този случай, е да пломбира зъбните канали, защото те свързват пулпата с челюстната кост и се превръщат в път за разпространение на инфекцията във венеца и в областта, която държи зъба здраво закрепен.

Пародонтит:

Инфекцията от пулпата е преминала по канала и е възпалила тъканите на пародонта. Възпалението разрушава връзката на зъба с костната тъкан на челюстта. В началото пародонтитът е безсимптомен, но тежка форма заплашва организма със сериозна интоксикация. При поява на гной, диагнозата е пародонтален абсцес. Пародонтитът е една от причините за разклащане и загуба на зъби. Започва с кървене на венците по време на почистване с четка за зъби и лош дъх. После се увеличават промеждутъците между зъбите, бързо се образува зъбен камък, Почервеняването, отокът и паренето на венеца стават все по-натрапчиви.

Киста:

При пародонтит може да настъпи разрушаване на костната тъкан с растеж на гранулации и образуване на кухина сред тях. Впоследствие тук възниква радикуларна киста на челюстта. Коварното на кистите е, че първоначално са безболезнени и понякога се откриват съвсем случайно на рентгенова снимка. После се пълнят с гной . Болка се появява чак когато мястото около нея се зачерви и се подуе. Отокът става видим на лицето. Ако се установи такова състояние, лекарят извършва пункция, изрязва кистата и запълва канала . Важно е да се реагира своевременно и да не се допусне некроза на зъба.

Флюс:

Силното подуване на венците и/или бузите се нарича флюс. Причината за това състояние е разпространение на възпалението върху периоста, който покрива външната страна на костите. С отлепване на периоста, се образува пространство, изпълнено с гной. Това е остро състояние – първоначално със силна болка при натиск на зъба, последвано от подуване на венеца и абсцес. Няма как пациентът да не забележи подуване, което достига чак до очите, ако проблемът е на горната челюст или до шията, ако е на долната. И в двата случая се подуват лимфните възли, пациентът вдига температура, чувства жажда и има главоболие. При лечението е необходимо да се отстрани гнойта през разрез, а възпалението да се спре с антибиотици.


5. Как се диагностицира кариес

В някои случаи пациентът сам може да си открие кариес само с поглед в огледалото. Но в повечето случаи човек не знае как изглежда кариес. За достоверна диагностика на заболяването е нужен професионален преглед. В него се използват 3 основни метода – оцветяване на емайла, изследване с UV лъчи и рентгенография.

 • Оцветяването на емайла определя началните стадии на кариеса. Специалната боя се нанася върху предварително почистената и подсушена зъбна повърхност. Увредените участъци не променят цвета си. В тези случаи зъболекарят може да назначи реминерализираща терапия за възстановяване структурата на повърхностната тъкан. Такъв преглед може да бъде включен в рамките на редовната годишна профилактика.
 • Прегледът с ултравиолетова светлина се прави след почистване на зъбния налеп и подсушаване. За разлика от здравия емайл, областите с увреждане не излъчват луминисцентен блясък.
 • Рентгенографията не изисква специална подготовка и ясно показва степента на разрушенията и състоянието на съседните тъкани.

6. Кои зони са най-застрашени от развитие на кариес

Кариесът може да тръгне от всяко едно място на зъба. Най-податливи на кариес са контактната зона между съседните зъби в зъбната дъга, фисурите и корените. Най-честият източник на първичен и вторичен кариес са фисурите. Формите и естествените им вдлъбнатинки правят почистването с четка доста сложно и практически невъзможно отстраняването на всички бактерии в домашни условия. Понеже са с най-голяма площ и най-натоварени в дъвкателния процес, кътниците са подложени на по-голям риск за поява на кариес от останалите зъби. Такива са и всички зъби със стари и износени пломби, под които тръгва кариес и се установява от пациента чак след като се появи болка.


7. Какво представлява лечение на кариес

Обикновено пациентът смята, че има малка дупчица в зъба и зъболекарят трябва само с нещо да я залепи. В действителност емайлът е една от най-здравите тъкани в организма и е достатъчно кариесът да направи малък отвор в него и да разшири действието си в доста по-мекия дентин. Така от малката дупчица се получава много по-обширен участък за почистване. Малкият видим размер на кариеса успокоява пациента и той отлага лечението във времето. Способът на лечение на кариес, преди да са се получили усложнения, е един: почистване на всички поразени тъкани (емайл и дентин), възстановяване на зъба и възвръщане на първоначалния му вид с различни материали. Лечението на предни зъби изисква още по-висока естетика и използване на специални материали за реставрация на резци. Кариесите на детските зъби се лекуват по същия начин. Разликата е, че кариесът на млечните зъби , бързо достига до нерва и го възпалява. Затова децата трябва редовно да се водят на профилактичен преглед.


8. Методът на лечение на усложнен кариес се състои от няколко етапа:

 • Отстраняване на пулпата. Кореновите канали се почистват старателно с машинка или ръчен инструмент за да не остане и частица от меката тъкан, която да се превърне в огнище на ново възпаление.
 • Стерилизация. Унищожаване на цялата бактериална микрофлора в канала с антисептични промивки.
 • Оформяне вътрешните стени на канала. Стоматологът се стреми да заглади и изправи канала за по-надеждно и качествено пломбиране.
 • Затваряне на канала с пломба. Каналът се запълва внимателно, като особено старание се отделя на върха на корена. Рентгеновата снимка в края на пломбирането е препоръчителна.
 • Изграждане на зъба. В хода на тази процедура се възстановява анатомичната форма на зъба, възвръща се дъвкателната му функция и естествен външен вид.

9. Каква е профилактиката срещу кариесите

Даже в начален етап, кариесът разрушава зъбна тъкан, която трябва да се възстанови от стоматолога. А колко по-просто и по-евтино би било да се предотврати, отколкото да се лекува кариес.

Професионалното почистване

на устата е най-безобидната и приятна стоматологична процедура, която е препоръчително да се прави два пъти в годината. Никой не е отменял ползването на четки за зъби и почистването поне сутрин и вечер, но те не са в състояние да се справят с определени места и повърхности на зъбите. Именно там, с течение на времето, се наслагват налепи, зъбен камък и се дава старт на кариеси. Затова стоматологичните кабинети предлагат различни превантивни мерки:

 • Ултразвуково почистване: отстранява твърдия налеп и размеква зъбния камък. След процедурата зъбите се полират и гладката повърхност предпазва за дълго зъба от натрупване на микроорганизми.
 • AirFlow: метод за почистване на налепите в междузъбните пространства и в граничните участъци на зъба с венеца.
 • Херметизация на фисурите: един от най-добрите методи за превенция срещу кариес. Това е отличен шанс за децата да не развиват кариеси. Процедурата е силно препоръчителна за млечни зъби, които са с ниска минерализация на емайла и дентина и са рискови за разрушителни процеси. Херметизацията на фисурите е безболезнена и се извършва много по-бързо отколкото лечението на кариес. В основата на този метод за профилактика е изключване на достъпа на въглехидратите и микроорганизмите до емайла на фисурите. Херметикът не само защитава от болестотворни микроби, но и допълнително укрепва емайла с флуор. Херметизацията на фисурите е ефективна в течение на 5-8 години, но това не изключва необходимостта от профилактични прегледи.

Домашни грижи срещу кариес:

Почистване не само на зъбите, но и на езика, върху който се натрупват микроби. Използване на вода за уста след всяко хранене. Допълване на дефицита от флуор с хранителни добавки и режим на хранене. Избягване на прекалено горещи, студени или контрастни храни и напитки, които образуват микропукнатини в дентина. Може да добавите и зъбен душ за поддържане на по-добра хигиена на зъбите.


Нашите цени за лечение на кариес 2023 г.

Нашият екип

Други полезни статии:

Ако имате въпроси във връзка с процедурите в Дентална клиника Ортодент, пишете на нашите зъболекари на office@ortodentbg.com.

На нашата страница във Фейсбук често може да разглеждате наши клипчета, снимки, ревюта и интересни по темата.

В YOUTUBE-канала ще видите как се извършват процедурите, които Ви интересуват.

Call Now Button