Лош дъх – причини

Общо Орално Здраве

Най-често срещаната причина за лош дъх е недобрата хигиена на устната кухина. Ако редовно пропускате миенето на зъби и цялата уста, частиците на храната остават в устата ви и върху зъбите ви и това образува лепкав филм от бактерии (известна също като плака). Неравната повърхност на езика, както и сливиците, могат да задържат хранителни частици и бактерии в устата, които произвеждат лош дъх. Ако не се почисти, плаката може да раздразни венците и в крайна сметка да образува джобове, пълни с плака, между зъбите и венците (пародонтит). Езикът ви също може да улови бактериите, които произвеждат миризми. Протезите, които не се почистват редовно или не се побират правилно, могат да съдържат бактерии и хранителни частици, причиняващи неприятна миризма.

Хранене с пикантна храна

След консумация на определени храни като лук, чесън, някои зеленчуци и подправки, причиняващи неприятна миризма частици навлизат в кръвта и се прехвърлят към белите дробове, където те влияят на миризмата на дишането при всяко издишване.

Кафе

Ако сте фен на силното кафе сутрин, може да сте забелязали, че може да ви остави с чувство за лош дъх, особено ако го пиете на гладно. Кафето може да бъде причина за лош дъх поради интензивния му вкус, както и влиянието, което има върху производството на слюнка. След пиене на кафе, кофеинът води до намаляване на производството на слюнка. По-малкото количество слюнка означава увеличаване на броя на бактериите, които причиняват неприятна миризма.

Алкохол

Пиенето на алкохол е друг виновник за лошия дъх, така че колкото по – често пиете-толкова по-вероятно е да го изпитате лош дъх след това. Пиенето, особено в излишък, води до намаляване на производството на слюнка, което е най-добрата среда за размножаване на бактериите, които причиняват неприятна миризма.

Диети с високо съдържание на захар

В допълнение към пикантната храна, диетите с високо съдържание на захар и протеини също могат да доведат до лош дъх. Диетата с високо съдържание на захар може да доведе до лош дъх и може да бъде виновникът за лошия дъх, поради начина, по който захарта взаимодейства със съществуващите бактерии в устата. Бактериите, които естествено съществуват в устата, се хранят със захар, превръщайки сладките храни в кисели миризми.

Високо протеинови или нисковъглехидратни диети

Въглехидратите изпълняват важни функции в нашето тяло и ако има достатъчно малко въглехидрати във вашата диета, това може да доведе до лош дъх. Когато тялото не получава достатъчно въглехидрати поради екстремна диета, това може да доведе до промени в метаболизма на тялото ви, които могат да доведат до лош дъх.

Високо протеиновите храни понякога са трудни за храносмилане от организма и са склонни да отделят серни газове, когато не се абсорбират. Избягвайте това, като ядете по-балансирана и питателна диета, включваща повече плодове и зеленчуци.

Пушене

Тютюневите изделия—независимо дали са цигари или заместващите нагряващи устройства-причиняват лош дъх и водят до много по-сериозни орални здравословни проблеми. Освен че оставят миризмата на пепелник в устата, те увреждат тъканта на венците и причиняват заболяване на венците.

Храносмилателни проблеми

Лошо храносмилане, запек или чревно разстройство-всичко това може да причини лош дъх. Ако често изпитвате киселинен рефлукс, миризмите от наскоро изядените храни могат лесно да се върнат обратно в хранопровода и да излязат от устата, причинявайки лош дъх.

Сухота в устата

Слюнката помага да се поддържа устата чиста, като се премахват хранителните частици, които водят до лош дъх. Когато производството на слюнка отслабва или спира, възниква състояние, известно като ксеростомия, което най-вероятно ще бъде последвано от лош дъх. Това се случва естествено, когато спите и затова повечето хора откриват, че дъхът им мирише малко след събуждане. Но ако проблемът продължава през целия ден, може да си струва да помислите за лечение.

Ползване на лекарства

Стотици лекарства с рецепта имат страничен ефект от сухота в устата. Когато устата е суха, когато слюноотделянето намалява, средата за бактериите, причиняващи неприятна миризма, процъфтява. Всеки дълъг период от време с памучна уста може да причини дискомфорт и да доведе до лош дъх. Също така, някои лекарства, когато се разделят в тялото, отделят химикали, които могат да бъдат пренесени през кръвта към дишането ви.

Други причини

Въпреки че повечето лоши миризми от устата са причинени от бактерии, които причиняват лоша миризма, има редица други заболявания, които могат да допринесат за този проблем. Лошият дъх може да бъде предупредителен знак за други заболявания или заболявания. Назалните спрейове, респираторни инфекции и инфекции на сливиците, проблеми със синусите, диабет, проблеми с черния дроб и бъбреците, както и някои нарушения на кръвообращението-всичко това може да доведе до лош дъх. В някои редки случаи лошият дъх може да бъде признак на рак или други сериозни заболявания, като метаболитни нарушения.

Бонус – съвети от дентална клиника Ортодент:

  • Пийте много вода. Дехидратацията кара тялото Ви да забави отделянето на слюнка в устата и съответно процесът на естествено отмиване на бактериите се забавя.
  • Канелата може да елиминира бактериите причинители на лошия дъх. За да се чувствате комфортно и да освежите дъха си – направете си напитка от вода с малко лимон и щипка канела.
  • Зеленият чай съдържа много антиоксиданти, които могат да ви помогнат да прогоните лошия дъх. Той съдържа катехин – силен антиоксидант, който е много ефективен в борбата с бактериите в устата.

Лошият дъх, може да се появи без конкретна причина. При профилактичния преглед при Вашия стоматолог задължително обърнете внимание на проблема, за да се  установи източникът на проблема.

За всякакви въпроси по темата може да се обърнете с въпроси към нашия екип специалисти на office@ortodentbg.com.

Друга полезна статия по темата с „Проблемите със зъбите“ може да откриете тук

Цените на процедурите, извършване от нас ще намерите тук.
Call Now Button