Лош дъх – причини

Какво ще научите в този материал?

  • Причините за лош дъх от нашето тяло
  • Причините за лош дъх от външни източници
  • Бонус съвети от нас

Общо Орално Здраве

Най-често срещаната причина за лош дъх е недобрата хигиена на устната кухина. Ако редовно пропускате миенето на зъби и цялата уста, частиците на храната остават в устата ви и върху зъбите ви и това образува лепкав филм от бактерии (известна също като плака). Неравната повърхност на езика, както и сливиците, могат да задържат хранителни частици и бактерии в устата, които произвеждат лош дъх. Ако не се почисти, плаката може да раздразни венците и в крайна сметка да образува джобове, пълни с плака, между зъбите и венците (пародонтит). Езикът ви също може да улови бактериите, които произвеждат миризми. Протезите, които не се почистват редовно или не се побират правилно, могат да съдържат бактерии и хранителни частици, причиняващи неприятна миризма.

Причини за лош дъх от нашето тяло:

Лош дъх от зъби

При недостатъчна устна хигиена се натрупва голямо количество плака по зъбите. Това е благоприятна среда за патогенна микрофлора. А резултатът от жизнената активност на бактериите е неприятно миришещ газ. Кариесът причинява хронична горчива (гниеща) миризма. Силна и неприятна миризма може да се излъчва от шини, скоби и протези, ако конструкцията не е инсталирана правилно или трудно се поддържа оралната хигиена и се събират остатъци от храна. Пациентът, наравно с лекаря, може да усети миризмата, която се разпространява по време на препарирането на кариозен зъб. Ако са налице така наречените „джобове“ – патологични вдлъбнатини в междузъбните пространства, тогава в тях обикновено се забиват остатъци от храна, които започват да гният и е почти невъзможно да се почистят в домашни условия. В случаите, когато проблемът е свързан със заболявания на твърдите тъкани на зъбите, всичко се решава съвсем просто: необходимо е да се извърши пълно подобряване състоянието на устната кухина. Освен професионалното почистване на зъбите с отстраняването на плаката и зъбния камък, тук се включва лечението на кариеси, премахване на загнили корени, които не могат да се възстановят, отстраняване на стари конструкции и поставяне на нови. Накрая пациентът получава професионални препоръки за хигиена на устната кухина: избор на паста, четка конец за зъби, препарат за изплакване и съвети за тяхното използване.

Лош дъх от стомах

Обърнете внимание на езика. Неслучайно лекарите го наричат ​​„огледалото на стомаха“. Плътното бяло или жълто покритие показва проблеми в храносмилателната система и само по себе си може да бъде източник на тежка миризма. Но почистването на езика с обратната страна на четката за зъби не винаги е достатъчно. Налага се консултация с гастроентеролог.

При хроничен гастрит с ниска киселинност, храносмилането на протеините се забавя. Приемът на ензимни препарати, препоръчани от лекаря, ще ви отърве от миризмата. Причината за лош дъх на празен стомах, както и след хранене, също може да е гастрит. Понякога няма други признаци за гастрит и само неприятната миризма показва храносмилателен проблем.

Патогенните бактерии от стомаха (Helicobacter pylori) естествено проникват в устната кухина, което може да провокира началото на развитието на възпалителни патологични промени в пародонта. Ако е възможно да се идентифицира патологията на ранен етап, тогава стандартният курс на антибиотична терапия ще реши всички проблеми.

Когато на фона на рефлукс се появи лоша миризма, определено трябва да посетите и зъболекар. Това заболяване се характеризира с изхвърляне на стомашно съдържание в хранопровода. Киселинните частици навлизат в устната кухина и могат да провокират увреждане на зъбния емайл. Отделно стомашните киселини действат изключително агресивно върху лигавиците в устата. Връзката между честите пристъпи на киселини (типичен симптом на гастроезофагеален рефлукс), бързото разпадане на зъбите и лошия дъх е напълно логична. За да възстановите свежия дъх, ще се нуждаете от помощта както на зъболекари, така и на гастроентеролози.

Не заспивайте веднага след хранене – трябва да изчакате 2-3 часа, за да не се създава допълнително дразнене и натиск върху стомаха. Опитайте да се справите с натрапчивия дъх с помощта на пробиотици. Те увеличават броя на полезните бактерии в органите на стомашно-чревния тракт, потискат активността на патогените и нормализират микрофлората. Всяко медицинско предписание трябва да се извършва от лекар – гастроентеролог или зъболекар.

Лошият дъх е един от симптомите на езофагеален дивертикул (изпъкналост на стената на хранопровода, подобна на торбичка). Възможно е да се появи лош дъх при стомашна язва и язва на дванадесетопръстника, придружени от повишена киселинност на стомашното съдържание.

Специфичните миризми са повод за тревога и незабавна медицинска помощ: например ацетон при диабетна кетоацетоза, амоняк в случай на бъбречна недостатъчност; гнилостна миризма при белодробен абсцес или бронхиектазия (натрупана гной в образувани в бронхите джобовете).

Лош дъх от венци

Първата възможна причина за лош дъх е пародонтитът. Кървенето на венците при миене на зъбите се счита за нещо обичайно от повечето хора. Лошият дъх и кървенето на венците, са симптоми на пародонтоза, за която трябва да се вземат незабавни мерки: отстраняване на зъбните отлагания и намаляване броя на бактериите, причиняващи възпаление. Меката плака, която се задържа дълго време в устната кухина, се минерализира и се превръща в зъбен камък. Той, от своя страна, притиска венеца и върху него се появяват рани от залежаване и джобове. Появява се миризма, която не може да бъде премахната с дъвка или други средства.

Втората причина за лош дъх от венци са дълбоките пародонтални джобове около имплант или зъб.При възпаление на венците около протезните конструкции или зъба, се препоръчва кюретаж на пародонталния джоб – отстраняване на цялото му съдържание и почистване на стените му. От джоба се премахват разложени тъкани, субгингивални зъбни отлагания, засегнат зъбен цимент. Почистването на патологичния гингивален джоб често води до изчезването на характерната миризма и неприятния вкус в устната кухина.

Гингивалната рецесия е явление, при което част от зъбния корен е открит поради отдръпване на венците. Появява се свръхчувствителност към температурни и химически дразнители, което значително усложнява домашната грижа за зъбите, остават частици от храна и се появява лош дъх. Има много причини за тази рецесия – ендокринна патология, нощно или дневно стискане на зъби (скърцане) и дори липса на отделни зъби, в резултат на което натоварването се разпределя неправилно върху съседните.

Лош дъх от халитоза

Общото състояние с наличие на лош дъх се нарича халитоза. Самата тя не е болест, а симптом на нещо, което причинява неприятната миризма в устата. Специалистите я класифицират като физиологична и патологична. Физиологичната е свързана с някакъв гнилостен процес в устната кухина – обикновено в задната част на езика, което не е заболяване. Патологичната халитоза е устна и неврогенна. При устната халитоза, лошият дъх е причинен от болест – на зъбите, лигавицата и тъканите в устата и на органи извън устната кухина – стомах, бял дроб, нос, сливици. В тази група се включват и заболявания като диабет, цироза на черния дроб и вътрешни кръвоизливи.

Неврогенната халитоза има временен характер и се проявява при обезводняване на организма, стрес или преумора. В този случай, миризмата изчезва веднага, щом се отстрани причината. Проблемът често се решава само с прием на по-голямо количество вода.

Поради факта, че лошата миризма от устата вреди на социалните контакти, някои хора развиват халитофобия, при която си внушават, че имат лош дъх, без той да е налице.

Лош дъх от външни източници:

Хранене с пикантна храна

След консумация на определени храни като лук, чесън, някои зеленчуци и подправки, причиняващи неприятна миризма частици навлизат в кръвта и се прехвърлят към белите дробове, където те влияят на миризмата на дишането при всяко издишване.

Кафе

Ако сте фен на силното кафе сутрин, може да сте забелязали, че може да ви остави с чувство за лош дъх, особено ако го пиете на гладно. Кафето може да бъде причина за лош дъх поради интензивния му вкус, както и влиянието, което има върху производството на слюнка. След пиене на кафе, кофеинът води до намаляване на производството на слюнка. По-малкото количество слюнка означава увеличаване на броя на бактериите, които причиняват неприятна миризма.

Алкохол

Пиенето на алкохол е друг виновник за лошия дъх, така че колкото по – често пиете-толкова по-вероятно е да го изпитате лош дъх след това. Пиенето, особено в излишък, води до намаляване на производството на слюнка, което е най-добрата среда за размножаване на бактериите, които причиняват неприятна миризма.

Диети с високо съдържание на захар

В допълнение към пикантната храна, диетите с високо съдържание на захар и протеини също могат да доведат до лош дъх. Диетата с високо съдържание на захар може да доведе до лош дъх и може да бъде виновникът за лошия дъх, поради начина, по който захарта взаимодейства със съществуващите бактерии в устата. Бактериите, които естествено съществуват в устата, се хранят със захар, превръщайки сладките храни в кисели миризми.

Високо протеинови или нисковъглехидратни диети

Въглехидратите изпълняват важни функции в нашето тяло и ако има достатъчно малко въглехидрати във вашата диета, това може да доведе до лош дъх. Когато тялото не получава достатъчно въглехидрати поради екстремна диета, това може да доведе до промени в метаболизма на тялото ви, които могат да доведат до лош дъх.

Високо протеиновите храни понякога са трудни за храносмилане от организма и са склонни да отделят серни газове, когато не се абсорбират. Избягвайте това, като ядете по-балансирана и питателна диета, включваща повече плодове и зеленчуци.

Пушене

Тютюневите изделия—независимо дали са цигари или заместващите нагряващи устройства-причиняват лош дъх и водят до много по-сериозни орални здравословни проблеми. Освен че оставят миризмата на пепелник в устата, те увреждат тъканта на венците и причиняват заболяване на венците.

Сухота в устата

Слюнката помага да се поддържа устата чиста, като се премахват хранителните частици, които водят до лош дъх. Когато производството на слюнка отслабва или спира, възниква състояние, известно като ксеростомия, което най-вероятно ще бъде последвано от лош дъх. Това се случва естествено, когато спите и затова повечето хора откриват, че дъхът им мирише малко след събуждане. Но ако проблемът продължава през целия ден, може да си струва да помислите за лечение.

Ползване на лекарства и лош дъх

Стотици лекарства с рецепта имат страничен ефект от сухота в устата. Когато устата е суха, когато слюноотделянето намалява, средата за бактериите, причиняващи неприятна миризма, процъфтява. Всеки дълъг период от време с памучна уста може да причини дискомфорт и да доведе до лош дъх. Също така, някои лекарства, когато се разделят в тялото, отделят химикали, които могат да бъдат пренесени през кръвта към дишането ви.

Други причини

Въпреки че повечето лоши миризми от устата са причинени от бактерии, които причиняват лоша миризма, има редица други заболявания, които могат да допринесат за този проблем. Лошият дъх може да бъде предупредителен знак за други заболявания или заболявания. Назалните спрейове, респираторни инфекции и инфекции на сливиците, проблеми със синусите, диабет, проблеми с черния дроб и бъбреците, както и някои нарушения на кръвообращението-всичко това може да доведе до лош дъх. В някои редки случаи лошият дъх може да бъде признак на рак или други сериозни заболявания, като метаболитни нарушения.

Бонус – съвети от дентална клиника Ортодент:

  • Пийте много вода. Дехидратацията кара тялото Ви да забави отделянето на слюнка в устата и съответно процесът на естествено отмиване на бактериите се забавя.
  • Канелата може да елиминира бактериите причинители на лошия дъх. За да се чувствате комфортно и да освежите дъха си – направете си напитка от вода с малко лимон и щипка канела.
  • Зеленият чай съдържа много антиоксиданти, които могат да ви помогнат да прогоните лошия дъх. Той съдържа катехин – силен антиоксидант, който е много ефективен в борбата с бактериите в устата.

Лошият дъх, може да се появи без конкретна причина. При профилактичния преглед при Вашия стоматолог задължително обърнете внимание на проблема, за да се  установи източникът на проблема.

За всякакви въпроси по темата може да се обърнете с въпроси към нашия екип специалисти на office@ortodentbg.com.

Съвети за „Свеж дъх“ ще откриете тук.

Друга полезна статия по темата с „Проблемите със зъбите“ може да откриете тук

Разбиваме най-големите митове свързани със зъбите тук.

Цените на процедурите, извършване от нас ще намерите тук.




Call Now Button