Оцветяване на зъбите: причини и доказани решения

Усмивката представлява нашата своеобразна и уникална визитна картичка. Но представете си разочарованието, когато някой ви подаде зле изглеждаща визитка. Следователно, всички следва редовно да полагаме задължителните грижи за нашата устна кухина. Въпреки тях обаче, често зъбите страдат от неприятно оцветяване. Какво предизвиква този проблем и как гарантирано да се отървете от него? Нека ви въведем в денталния свят, от който ще си тръгнете, научавайки изненадващи техники за отлична грижа.

Защо се получава оцветяване на зъбите?

Независимо колко редовно се подлагате на зъбна профилактика, зъбите ви отново могат да пожълтеят. Какъв е начинът да предотвратите това? Открийте незабавно най-злите врагове на вашия емайл и спестете пари при борбата с тях.

Напитки и храни

Знаехте ли, че освен да енергизира, любимото ви сутрешно кафе също потъмнява зъбите? Виновници още са предпочитаните от всички напитки, като чай, вино и кока-кола. Определени видове плодове и зеленчуци също нанасят щети върху бялата ви усмивка. Такива са всички цитруси и боровинките.

Тютюнопушене

В допълнение на множеството поражения, които цигарите създават върху човешкото здраве, те не подминават и устната кухина. Тютюнът причинява лош дъх, променя естествения цвят на зъбите и създава ерозия.

Заболяване или травма

Понякога жълтите зъби не са просто резултат от навик, който лесно може да се преустанови. Често те индикират за далеч по-сериозни медицински проблеми, сред които болен черен дроб и хранително разстройство. Подобни болести изтъняват дентина и го оцветяват.

Лекарства

Повечето психотропни, антихипертонични и антибиотични медикаменти са съставени от силни вещества. В резултат на приема им, зъбният емайл се уврежда и потъмнява. За да избегнете естетичното зъболечение в бъдеще, намалете техните дози.

Лоша устна хигиена

Вероятно се чудите как да научите дали вашите орални грижи са достатъчни? Ето как ефективно и безплатно да установите отговора още сега.

Зъболекарите са категорични, че зъбите трябва да се мият и почистват с конец 2 пъти дневно. Оптималната продължителност на четкането следва да бъде 3 минути. А правилната техника включва въртеливи движения нагоре-надолу по повърхността на зъбите.

Как да се справите с оцветяване на зъбите?

За да бъде най-добър вашият избор на третиране, той задължително трябва да бъде съпоставен с вида на деколоризиране. Представяме ви шепа уникални варианти за борба със зъбните петна:

Избягвайте всички гореизброени напитки и храни с оцветители.

Старайте се да не консумирате често кофеинови и гроздови напитки, които оставят трайни петна върху зъбите ви. Добре е да ограничите приема им до веднъж дневно. Киселината, която се съдържа в портокалите, грейпфрутите, кивитата и лимоните, действа разрушително на вашия емайл. Опитайте да замените тези цитруси с по-здравословни алтернативи като ябълки, круши и диня.

Научете правилните техники за цялостно почистване на устата.

Започнете да почиствате първо зъбите, намиращи се най-близо до бузите, като държите четката под 45 градусов ъгъл и работите с малки, въртеливи движения. Продължавайте по същия начин, докато не стигнете до другата страна на устата ви, където отново да приложите същата техника.

Езикът е особено важен, тъй като там винаги има зловредни бактерии. Четкането при него следва да се извършва по посока отвътре-навън, за да премахнете всички остатъци от храна.

Не забравяйте конеца за зъби. Вземете парче около 50 сантиметра, завържете двата му края, и го поставете върху показалеца на едната ръка и палеца на другата. Направете двоен възел и неколкократно започнете да прокарвате конеца през всички допирни точки на зъбите.

Завършете ритуала с вода за уста, която е препоръчително да не съдържа алкохол, тъй като той допринася за изсъхването на устата и причинява лош дъх. Жабурете около 1 минута, стараейки се водата да изплакне и най-задните ви зъби. След това просто изплюйте.

Подарете на усмивката си предизвикателството избелване на зъби в кабинет.

Професионалното стоматологично избелване е доказано най-ефективния метод за премахване на оцветявания и петна по зъбите. Неговите безспорни предимства са контролът, гаранцията за качество и бързият резултат. За целта се използват специални системи, съдържащи избелващия агент карбамиден пероксид. След реакция с вода, той образува водороден пероксид, който прониква в емайла и така избелва петната в дентина. С помощта на синя светлина, този процес се ускорява и дава безопасни, сигурни резултати.

Обмислете фасети или бондинг с невероятен резултат.

Зъбните фасети представляват тънки конструкции, прикрепящи се към повърхността на зъбите, чиято цел е пълно преобразяване на усмивката. Те се изработват индивидуално за всеки пациент, и биват керамични и фотополимерни. Фасетите са идеален вариант за справяне с деколоризирани зъби, които не се повлияват от клинично избелване. За целта е нужно да се изпили около милиметър от емайла, където да се постави фасетата и да изглежда естетически издържано.

Бондингът е дентална процедура, при която върху зъбите се добавя фотополимерен материал на пластмасова основа, с цел промяна на формата и цвета им. Тези композитни материали се задържат здраво за повърхността на зъбите, без да е нужно механично прикрепване. Негово преимущество е по-ниската цена от фасетите, и същевременно отличният резултат при счупени и оцветени зъби. Белотата на усмивката се възвръща в рамките на едно посещение в зъболекарския кабинет.

Поддържането на подходяща, достатъчна и ефективна дентална хигиена не е лесна задача. За да преобразите вашите зъби в страхотна бяла усмивка, си запишете час в Ортодент сега!

Call Now Button