Оцветяване на зъбите – причини и решения

Оцветяване на зъбите – видове

За нормален цвят на зъбите се смята цветът слонова кост със синкав или жълтеникав оттенък. Бледо жълтият нюанс се получава с годините, докато млечните зъби и тези на младите хора без вредни навици, са леко синкави. За оцветяване говорим, когато зъбите имат неестествен и различен от посочените нюанси цвят, независимо дали става дума за отделни петна или за цялостна промяна. Когато оцветяването е само на повърхностния слой на зъбите, се нарича външно. Вътрешно оцветяване имаме, когато пигментирането е проникнало или е причинено във вътрешните слоеве на зъбите. Борбата с двата вида оцветяване на зъбите е различна.

Външно оцветяване на зъбите

Най-честата причина за външно оцветяване на зъбите е съвсем банална – зъбен налеп и зъбен камък. С отстраняването им от специалист, проблемът се решава за дълъг период. Но, независимо колко редовно се подлагате на зъбна профилактика, зъбите ви отново могат да пожълтеят. Или да придобият друг цвят. Ето какви са причините за появата на:

  • Черно оцветяване: изглежда като тънка ивица от вътрешната страна на зъба. Разположено е около венеца и повтаря контура му. За образуването на такъв налеп са виновни определен тип бактерии. Най-често се появява при жени.
  • Тъмнокафяво оцветяване: характерно за пушачи и любители на кафе. Кафява или кафяво-зеленикава пигментация се предизвиква от прием на някои лекарства.

Вътрешно оцветяване на зъбите

  • Сиво оцветяване: всички зъби, възстановявани в с амалгамови пломби имат сив оттенък, защото амалгамата прозира през емайла. Освен това, съседните на пломбата тъкани също се оцветяват заради корозията на оловото, съдържащо се в този вид пломба. Сиви стават и зъбите със запълнени с определени материали канали. Много рядко, но все пак се срещат и абсолютно здрави зъби със сив цвят, с който традиционното избелване не може да се справи. Причина за сивотата е високата степен на прозрачност на емайла, през който прозира тъмнината от устната кухина. Т.е. зъбите изглеждат сиви, понеже фонът зад тях е тъмен. Необходима е обработка със специална избелваща система или нанасяне на определен оцветител от вътрешната страна на зъбите, който да намали прозрачността.
  • Розово оцветяване: характерно е за зъби  без нерви и, ако розовото не е натрапчиво, може да се пристъпи към избелване вътрешността на каналите. За придобиване на естествен цвят на розов зъб се препоръчва решение с бондинг или фасета.

Защо имам оцветяване на зъбите?

Най-досадното, но и най-податливо на корекции оцветяване на зъбите, се определя от начина ви на живот и всекидневните ви навици. Ето от какво усмивката ви придобива жълти и кафеникави нюанси:

Напитки и храни

Знаехте ли, че освен да енергизира, любимото ви сутрешно кафе също потъмнява зъбите? Виновници още са предпочитаните от всички напитки, като чай, вино и кока-кола. Не е за подценяване вредата от всички газираните напитки, но много повече поражения на емайла могат да нанесат така разпространените напоследък енергийни и спортни безалкохолни питиета. Според някои изследвания енергийните напитки директно изтъняват зъбния емайл, правят го прозрачен, безцветен или директно го разрушават. Тук се отваря вратата за  по-агресивно действие на всякакви оцветители с достъп до зъбите ви.

Определени видове плодове и зеленчуци също нанасят щети върху бялата ви усмивка. Такива са всички цитруси и местни плодове с червен, лилав, син и черен цвят – боровинки, къпини, черници, грозде… А какво да кажем за зеленчуците? Фрешовете с моркови, червено цвекло и дори ябълки пигментират зъбите доста неприятно, особено, ако са ежедневие. И това не е всичко! Повечето храни в магазините съдържат изкуствени оцветители, които отново влияят на зъбите.

Тютюнопушене

В допълнение на множеството поражения, които цигарите създават върху човешкото здраве, те не подминават и устната кухина. Тютюнът причинява лош дъх, променя естествения цвят на зъбите и създава ерозия. Петната от цигарите са кафеникави и проникват в порите на зъбния емайл. Затова е невъзможно да бъдат отстранени със зъбна четка. Колкото по-дълго време пушите, толкова по големи и по-тъмни стават петната.

Заболяване или травма водещи до оцветяване на зъбите

Понякога жълтите зъби не са просто резултат от навик, който лесно може да се преустанови. Често те индикират за далеч по-сериозни медицински проблеми, сред които болен черен дроб и хранително разстройство. Подобни болести изтъняват дентина и го оцветяват. Ако заболяването е на пародонта, цветът на зъбите се изменя от налепите в шиечната област и от постоянното кървене на венците

Лекарства

Боядисване на зъбите във всевъзможен цвят може да се получи не само от хранителни продукти, но и от редица лекарствени препарати. Някои от тях действат на повърхността на зъбите, а други променят цвета отвътре. Ето  лекарствата, които най-често развалят красотата на усмивката:

  • Сиропи, съдържащи желязо или други метали. Използват се както за вътрешен прием, така и за изплакване на устата. Капките и сиропите, назначавани при анемия могат да боядисат зъбите в тъмнокафяв цвят. Водите за уста с медни соли боядисват в зелено. Петната се почистват лесно от стоматолог. Що се отнася до налепите от желязо – може да се предпазим от тях, като приемаме сиропа със сламка.
  • Хлорхексидин: антисептик, който убива повечето бактерии. В стоматологията се използва за лечение на гингивит и отстраняване на неприятния дъх, както и срещу инфекциозни усложнения. Хлорхексидинът  засилва прилепването на пигменти от храните върху емайла. Така че, ако го използвате дълго в комбинация с кафе, чай, вино, кола, шоколад и пр., зъбите ви със сигурност ще потъмнеят.
  • Антибиотици от тетрациклиновата група: предизвикват вътрешно оцветяване при деца до 8-годишна възраст и при такива, чиито майки са пили антибиотик от групата по време на бременността. „Тетрациклиновите” зъби се избелват с помощта на композитна реставрация, коронки или фасети. Към тази група може да се добави и Ципрофлоксацин, който, приеман в бебешка възраст, причинява зеленикав цвят на млечните зъбки.
  • Лекарства с косвено влияние върху цвета на зъбите: антидепресантите и лекарствата срещу високо кръвно налагане понижават производството на слюнка и увеличават натрупването на налепи – зъбите пожълтяват. За намаляване на сухотата в устата е достатъчно често изплакване с вода. Поради ниското си pH, разтворимият аспирин и инхалаторите за астма изтъняват емайла, през който дентинът прозира все по-забележимо.

Възрастови изменения

Възрастовите изменения в окраската на зъбите са свързани с промените в тъканите, настъпили с течение на годините. Пулпата е променена и жълтеникавият дентин все повече прозира през изтънелия емайл.

Лоша устна хигиена

Вероятно се чудите как да научите дали вашите орални грижи са достатъчни? Ето как ефективно и безплатно да установите отговора още сега.

Зъболекарите са категорични, че зъбите трябва да се мият и почистват с конец 2 пъти дневно. Оптималната продължителност на четкането следва да бъде 3 минути. А правилната техника включва въртеливи движения нагоре-надолу по повърхността на зъбите.

Как да се справя с оцветяване на зъбите?

За да бъде най-добър вашият избор на третиране, той задължително трябва да бъде съпоставен с вида на деколоризиране. Представяме ви шепа уникални варианти за борба със зъбните петна:

Избягвайте всички гореизброени напитки и храни с оцветители

Има прост начин да разберете дали даден  плод, зеленчук или напитка оцветява зъбите. Спомнете си оставят ли трудни за изпиране петна върху дрехите. Така списъкът ви с „вредни продукти” ще стане дълъг, което не означава, че трябва да се откажете напълно от тях и да се лишите от полезните им съставки. Старайте се да не ги консумирате често.  Предизвиканите от кафе, вино и плодови сокове петна по емайла се развиват бавно, но с възрастта стават все по-забележими. Киселината, която се съдържа в портокалите, грейпфрутите, кивитата и лимоните, действа разрушително на вашия емайл. Опитайте да замените тези цитруси с по-здравословни алтернативи като ябълки, круши и диня. Или просто изплаквайте устата си старателно след всеки прием на кисел плод, газирана напитка или разтворим аспирин.

Използвайте правилните средства за хигиена

Зъбните пасти, геловете, водите с добавки срещу налепи ще забавят появата им и минерализацията на зъбния камък. Посочените препарати разтварят аминокиселините и захарите в устата, от които се образуват полизахариди (основа за зъбния налеп). Добре дошли в борбата с петната са пастите с избелващ ефект и абразиви.

Научете правилните техники за почистване на устата срещу оцветяване на зъбите

Започнете да почиствате първо зъбите, намиращи се най-близо до бузите, като държите четката под 45 градусов ъгъл и работите с малки, въртеливи движения. Продължавайте по същия начин, докато не стигнете до другата страна на устата ви, където отново да приложите същата техника. Правилното почистване с четка предотвратява пожълтяването и появата на петна, особено по линията на венеца. Електрическите четки за зъби са много по-ефективни при отстраняването на налепи и повърхностни петна.

Езикът е особено важен, тъй като там винаги има зловредни бактерии. Четкането при него следва да се извършва по посока отвътре-навън, за да премахнете всички остатъци от храна.

Не забравяйте конеца за зъби. Вземете парче около 50 сантиметра, завържете двата му края, и го поставете върху показалеца на едната ръка и палеца на другата. Направете двоен възел и неколкократно започнете да прокарвате конеца през всички допирни точки на зъбите.

Завършете ритуала с вода за уста, която е препоръчително да не съдържа алкохол, тъй като той допринася за изсъхването на устата и причинява лош дъх. Жабурете около 1 минута, стараейки се водата да изплакне и най-задните ви зъби. След това просто изплюйте.

Подарете на усмивката си клинично избелване на зъби.

Професионалното стоматологично избелване е доказано най-ефективния метод за премахване на оцветявания и петна по зъбите. Неговите безспорни предимства са контролът, гаранцията за качество и бързият резултат. За целта се използват специални системи, съдържащи избелващия агент и LED-лампа. След реакция с вода, той образува водороден пероксид, който прониква в емайла и така избелва петната в дентина. С помощта на синята светлина на лампата, този процес се ускорява и дава безопасни, сигурни и бели резултати.

Обмислете фасети или бондинг с видим резултат

Зъбните фасети представляват тънки конструкции, прикрепящи се към повърхността на зъбите, чиято цел е пълно преобразяване на усмивката. Те се изработват индивидуално за всеки пациент, и биват керамични и фотополимерни. Фасетите са идеален вариант за справяне с деколоризирани зъби, които не се повлияват от клинично избелване. За целта е нужно да се изпили около милиметър от емайла, където да се постави фасетата и да изглежда естетически издържано.

Бондингът е дентална процедура, при която върху зъбите се добавя фотополимерен материал на пластмасова основа, с цел промяна на формата и цвета им. Тези композитни материали се задържат здраво за повърхността на зъбите, без да е нужно механично прикрепване. Негово преимущество е по-ниската цена от фасетите, и същевременно отличният резултат при счупени и оцветени зъби. Белотата на усмивката се възвръща в рамките на едно посещение в зъболекарския кабинет.

Поддържането на подходяща, достатъчна и ефективна дентална хигиена не е лесна задача. За да преобразите вашите зъби в страхотна бяла усмивка, си запишете час в Ортодент сега!

С екипа ни от зъболекари може да се запознаете тук.

Цени за поставяне на фасети или бондинг или избелване на зъби, ще намерите тук.

Други полезни статии:

Зъбни коронки

Почистване на зъбен камък

Изтрити зъби 

Отдръпване на зъбите

Бели зъби – 10 трика

Call Now Button