Пародонтит – как да „стегнем“ венците ?!

Въпросите:

– „Защо има кръв в мивката, докато си мия зъбите?“

-„По рекламите казват, че при наличието на кръв, зъбите ми ще почнат да падат, това истина ли е?

– „Това значи ли, че имам парадонтит и ,че скоро ще ми трябва протеза?

– „Защо ме болят венците и изпитвам дискомфорт?“

– „Дали пастите от рекламите за кървящи венци ще ми помогнат, все пак, нали се препоръчват от 9 от 10 стоматолога?

Добре, нека  да Ви успокоим, вероятността да Ви трябват „кастанети“, защото Ви кървят венците е малка. Сега ще отговорим на някои въпроси и ще стане ясно, че картината не е толкова драматична. Парадонтит и гингивит не са толкова страшни диагнози и може лесно да бъдат решени.

„Защо има кръв в мивката, докато си мия зъбите?“                  

По много проста причина – венците Ви са възпалени. Първата манифестация на бактериалното възпаление на гингивата е кървенето. То може да бъде придружено  с болка, а състоянието се нарича гингивит. Това заболяване е налично при почти всеки човек, но е с различна степен на изява.

-„По рекламите казват, че при наличието на кръв зъбите ми ще започнат да падат, това истина ли е?“                                                                                                         

Не. Кръвта в мивката не е знак, че ще ви опадaт зъбите и ,че ще станете редовен купувач на лепило за протези, заедно със симпатичните баби, които с усмихват от рекламите. Както споменaхме, кървенето е израз на възпаление на венците, но то не е  толкова безобидно. Поради тази причина трябва да потърсите помощ от специалист и решение на проблема.

„Това значи ли, че имам парадонтит и, че скоро ще ми трябва зъбна протеза?“                         

Парадонтоза като термин в научните среди вече не съществува, а е заместен с пародонтит. Разбира се това има причина. Преди това заболяването парадонтит се е смятало за нелечимо и веднъж възникнало  неговият изход е бил –  бърза загуба на дентицията. В предишни наши статии сме писали за пародонтита, така че тук само на кратко ще се спрем върху него.  Парадонтит е често срещано хронично възпаление, което в повечето случаи се развива бавно – с години и на епизоди. То обхваща гингивата и прилежащите зъбодържащи структури – връзките и костта. При него се образуват джобове, има загуба на кост и подвижност на зъбите. В съвременната дентална медицина пародонтитът вече не се разглежда като нелечимо заболяване, стига да не е в терминален стадий за някой зъб. Казаното дотук показва, че изявата на пародонтитът не е кървенето от венците при миене на зъби.  И за да отговорим по пълно на въпроса – не всеки човек с пародонтит се нуждае от протеза, а неговото развитие може да бъде стопирано при подходяща терапия при специалист стоматолог.

– „Защо ме болят венците и изпитвам дискомфорт?“                                                                                 

 И тук отново се връщаме на възпалението и болката като изява на заболяването гингивит. Причината за дискомфорта, понякога парене, невъзможност за докосване на венците, лош дъх, това всичко са симптоми, които не бива да пренебрегваме. Макар и по – рано да споменахме, че гингивитът не е сериозно състояние все още в научните среди се носи тезата, че гингивитът може да е предшественик на пародонита. Поради тази причина профилактиката му е изключително важна.

– „Дали пастите от рекламите за кървящи венци ще ми помогнат, все пак, нали се препоръчват от 9 от 10 стоматолога?

 Така, стигнахме до дългоочаквания въпрос, какво точно ще ви помогне и  колко усилия и време е необходимо да положите и отделите, тъй като всички знем, че в забързаното ежедневие, това е основна движеща сила. Нека Ви зарадваме – проблемът може да бъде решен с 1 посещение на 6 месеца при стоматолог. И всъщност какво е предписанието – професионално почистване на зъбен камък и плака 2 пъти годишно! Сега идва и въпросът: „A не мога ли да си взема някаква паста и вода за уста или да жабуря със смрадлика, или каквато и да е било билка, за да  се „стегнат“ венците ми?“. Да, разбира се, че можете да си вземете всичко, което се предлага на пазара, но това НЯМА да е решението или ще бъде кратковеменно,  тъй като проблемът е биофилмът около зъбите, който е изграден от микроорганизми. Този биофилм е изключително устойчив на външни стимули и здраво закрепен към зъбната повърхност,а премахването му само чрез химично повлияване е невъзможно. То може да служи само като допълнение към механичната терапията.

Един пример, какво е парадонтит и гингивит:

И ако  все още не сме били достатъчно убедителни ще обрисуваме казаното дотук с един пример. Нека си представим плот с котлони на Вашата готварска печка и  как извира прясно мляко, което бързо засъхва. След това решавате да изпържите любимите кюфтета на децата – има пръски от мазнината навсякъде, а на следващия ден прелива любимата Ви супа. Как ще се справите с  мазните петната и засъхналото мляко? Като поливате отгоре с течност?! Каква трябва да е тази течност – киселина или основа? А в устата си можете ли да сложите тези силни концентрати? А дали наистина ще махнете петната, ако просто полеете отгоре препарат или ще трябва механично да ги отстраните с шпатулка и гъба, за да премахнате натрупаното?

С този простичък пример надяваме се вече Ви е ясно, че проблемите като парадонтит, гингивит и кървене на венци са сериозни, но при редовна профилактика са напълно решими. 

Може да разгледате цените на нашите процедури тук.

 Ако имате въпроси във връзка с темата или процедурите в Дентална клиника Ортодент, пишете ни на office@ortodentbg.com и наш специалист,занимаващ се с парадонтит и гингивит ще Ви отговори.

                                                                                                                                  

Call Now Button