Вредни и полезни храни за зъбите (Списък)

90% от здравето в устната кухина зависи от храната, която се употребява. Всеки един хранителен продукт доставя и нужни, и ненужни вещества на организма, като в същото време въздейства пряко на венците и зъбния емайл. В следващия материал лазгледайте нашия списък от вредни и полезни храни и напитки за зъбите.

Номер 3, 4 и 5, вероятно ще Ви изненадат 😮


🔴Вредни храни и напитки за зъбите

1. Сладки и газирани напитки

Може да се каже, че тези напитки са най-вредни за зъбите, тъй като са с  огромно количество захар или други подсладители, които са не само привлекателни за различни микроорганизми и бактерии, но имат свойството да влияят дългосрочно на състава на слюнката. Различните киселини, които съдържат, разрушават зъбния емайл. И, ако газираните безалкохолни се пият вместо вода, това води до бързо развитие на кариес. За да се неутрализира този отрицателен ефект, устата трябва да се изплаква с вода непосредствено след употребата на подобни напитки, но не и да се мие веднага с четка и паста за зъби защото това допълнително ще нарани емайла. Трябва да се изчака поне половин час след изплакването с вода, за да се неутрализират киселините и тогава да се приема друга храна. Макар и по-малко вредни за зъбите, прясно изцедените плодови сокове също вредят на зъбите с фруктозата и киселините си. Това се отнася най-вече за цитрусовите фрешове, които могат дори да разранят лигавиците. И тук решението е лесно – изплакване с вода.

2. Бонбони

Всички сладки неща променят състава на слюнката и действат разрушително на емайла. Съдържащата се в тях захар е чудесна среда за развитие на бактерии и пречи на усвояването на калций. Най-вредни са бонбоните за дъвчене, които се залепват трайно по повърхността и се заклещват в междузъбните пространства. Опасни са и бонбоните за смучене, при които зъбите са подложени на захар и киселини за продължително време. Освен това се чупят на малки остри парченца, които нараняват емайла и венеца. Излиза, че една близалка е по-вредна за зъбите от парче торта. Решението е: почистване с конец и измиване с мека четка. Малко по-сложна е ситуацията с близалките и таблетките за смучене при кашлица и болно гърло, поради общото мнение, че съставът им трябва да остане по-дълго в устата. Лечебното действието за времето на смучене е напълно достатъчно.

3. Хляб и други нишестени храни

В процеса на дъвчене, тези храни се превръщат в лепкава субстанция, която запушва пролуките между зъбите и създава идеални условия за възпроизвеждане на бактерии. Ако в тестената храна има и захар, заплахата е двойна. Солените бисквити са по-лоши и от бонбоните, когато става дума за зъби. Крекерите също са предпоставка за кариес. Картофеният чипс и други, богати на скорбяла, храни могат да заседнат в междузъбните пространства и да останат там, докато се образува плака. Не е грешка, че в тази група вредни храни присъства и кетчупът – съдържа нишесте, захар и киселини, които разрушават емайла и хранят вредните бактерии. Решението е – четка и паста за зъби след консумация.

4. Сушени плодове

За мнозина сушените плодове са полезна алтернатива на сладкишите. Те наистина съдържат витамини и минерали, но имат много негативно влияние върху здравето на зъбите. Факт е, че са с много захар, а консистенцията на сушените сини сливи, кайсии, смокини, фурми и др. буквално залепва тази захар за зъбите, провокирайки разрушаване на емайла и образуването на кариес. Все пак с малко старание след похапването на сушени плодове: измиване на зъбите и всичко ще е наред.

5. Печени ядки и семена

Суровите ядки съдържат много полезни за зъбите вещества, но веднъж минали през термична обработка, те се губят. Рискът е за тези, които вече имат проблеми със зъбите, заради голямата плътност на ядките и семките. Вкусните продукти могат да доведат до отчупване или увреждане на вече съществуващи пломби и коронки. Това са храни, които са напълно забранени при носене на брекети.

6. Кафе и черен чай

Танините могат да навредят повече от добавената към напитката захар. Киселините разрушават емайла. Кофеинът оцветява естествените зъби и протезите. Кафето е диуретик, който обезводнява, предизвиква сухота в устата и няма достатъчно слюнка за отмиване на бактериите. Така че – кафе може, но заедно с вода.

7. Алкохол

Спиртните напитки са със силни разрушителни свойства за устната кухина защото съдържат захар, изкуствени оцветители и изсушават лигавиците. За да се намали поне малко вредното въздействие на алкохола върху зъбите, той трябва да се консумира заедно с вода, а не със сокове и газирани напитки. И задължително да се измият зъбите след това.

8. Горещо и студено

Горещите храни и напитки влияят на структурата на емайла на зъбите и в него се образуват пукнатини, чрез които бактериите могат да стигнат до вътрешните тъкани. Горещото се отразява зле и на лигавиците в устата, и на хранопровода. А това са цели три причини да се избягва. Студените продукти не са толкова вредни, но и те нарушават структурата на зъбите. Най-опасно е съчетанието на горещо с ледено. Рязката смяна на температурата в устата води до бързо разрушаване на емайла и провокира възпалителни процеси.


🟢Полезни храни и напитки за зъбите

9. Вода

Ползите от пиене на достатъчно вода са много и се отнасят за целия организъм. Водата действа чудесно на устната кухина – отмива бактериите и засилва слюноотделянето, което е естествена защита срещу болестотворните микроби. И понеже съставът на слюнката зависи от приеманите храни и напитки, това налага пиенето на още повече чиста вода, за да остане тя защитник, а не разрушител.

10. Пресни плодове и зеленчуци

Това са продукти, наситени с фибри, минерали и витамини. Растителната храна носи ползи и за зъбите, и за устата като цяло. Морковите съдържат каротин, който е полезен за венците. Но те са твърди, също като репите, краставиците, цвеклото, ябълките и др. подобни и натоварването при дъвченето им е добро и за зъбите, и за венците. Твърдите плодове и зеленчуци почистват зъбите от налепи и са богати на незаменими за оралното здраве витамини и минерали: калций, магнезий, калий, натрий, фосфор, флуор, желязо, кобалт, йод, сребро. Тиквата съдържа цинк, селен и флуор и е естествено избелващо средство за емайла. Макар и с вредни киселини, цитрусите са пълни с витамини, калций и фосфор и имат своя принос за укрепване на венците и предпазването им от възпалителни процеси. Магданозът, копърът, целината, марулята и други зеленолистни са източник на комплекс от витамини и минерали, които помагат не само за укрепването на зъбите, но и на кръвоносните съдове. Зелените подправки са природни антисептици, които убиват вредните микроби.

11. Сурови ядки и семена

В тях се съдържа огромно количество полезни мастни киселини, аминокиселини, калций, фосфор и др. вещества, необходими за поддържане здравето на зъбите. В кедровите ядки има ванадий, фосфор и калций, които са важни за костната тъкан. Бадемите укрепват зъбите и венците и имат аналгетичен ефект. Кашуто действа тонизиращо и антибактериално. Орехите са богати на флуор.

12. Морска храна

Морската риба, морските дарове и водорасли (морското зеле) са признати от диетолозите като почти идеална храна за хората. Съдържат всички елементи, необходими за правилното формиране на зъбите и поддържане на тяхното здраве. Високата концентрация на флуор, калций, магнезий и фосфор допринасят за минерализацията на зъбната тъкан и укрепване на емайла. Йодът във водораслите има антикариесен ефект.

13. Билков чай

За разлика от зеления и черния чай, билковите не съдържат теин (чаения аналог на кофеина), но пък изобилстват с витамини и минерали. Именно билковите напитки способстват за изчистването на зъбите от налепи и устата от вредни микроорганизми. Както водата, чайовете от билки хидратират тялото, предпазват го от обезводняване, а лигавиците в устната кухина от изсушаване. Редовната употреба на чай с определени билки спира възпалителните процеси в устата.

14. Месо и млечни продукти

С уточнението, че млечните продукти трябва да са пресни, натурални и неподсладени, те са идеален доставчик на калций. Най-полезни са богатите на казеин и фосфати твърди сирена, които помагат за възстановяване на зъбния емайл. Месото съдържа много желязо и витамин В12, които са важни за лигавиците в устата. При недостиг на тези вещества, лигавицата може да изтънее и това да предизвика възпалителни процеси. След употребата, въпреки, че са полезни храни за зъбите, след консумация, устата и зъбите трябва старателно да се почистят от остатъци – с конец, четка, паста и вода.


За други полезни статии, разгледайте тук:

Leave a comment

Call Now Button