Почистване на зъбен камък [Защо трябва да го правя]
 • защо трябва да се почиства зъбен камък и зъбна плака
 • какво е зъбен камък, как се образува и какви са причините
 • всички видове зъбен камък
 • има ли противопоказания и вреди върху зъбите
 • почистване с двете най-добри системи – Aquacare и Airflow /предимствата/
 • цени за почистване на зъбен камък и плака за 2024 г.

Какво е зъбен камък?

Зъбната плака е тънък биофилм, който се състои от микроорганизми, разпадни хрнителни продукти, слюнка и епителни клетки. Този своеобразен налеп покрива повърхността на зъбите през цялото денонощие и трябва да се отстранява с редовно и обстойно миене на зъбите, поне два пъти на ден. При неправилна техника на почистване и нередовна орална хигиена, този белезникав биофилм се минерализира в слюнката и се превръща в зъбен камък. Въпреки теориите, той не може да се отстрани в домашни условия и помощта на четка и паста. Това налага професионално почистване на зъбен камък. Явлението зъбен камък е характерно за възрастните и се среща по-рядко при деца. Най-често се среща по долните предни зъби и най-крайните кътници.

Защо трябва да почиствам зъбен камък и зъбна плака?

 • Предотвратяване на кариеси: Зъбната плака съдържа бактерии, които произвеждат киселини, разграждащи емайла на зъбите и водещи до образуването на кариеси.
 • Предотвратяване на гингивит: Натрупването на плака и зъбен камък по линията на венците може да предизвика възпаление и кървене на венците, известно като гингивит.
 • Предотвратяване на пародонтит: Ако не се лекува, гингивитът може да прогресира до пародонтит, което е сериозно заболяване на венците, водещо до загуба на костна тъкан и зъби.
 • Предотвратяване на лош дъх: Бактериите в плаката и зъбния камък могат да предизвикат неприятен дъх.
 • Подобряване на естетиката: Премахването на зъбния камък и плака помага за поддържане на белотата и блясъка на зъбите.
 • Подобряване на общото здраве: Лошата устна хигиена е свързана с редица системни заболявания като сърдечно-съдови заболявания и диабет.
 • Запазване на зъбите: Редовното почистване предотвратява натрупването на зъбен камък, което може да доведе до разхлабване и загуба на зъби.
 • Подобряване на самочувствието: Чистите и здрави зъби подобряват усмивката и самочувствието на човека.

Как се образува зъбен камък?

Огромният брой микроорганизми в зъбния камък активно се размножават. На първия етап от настаняването им върху емайла, който продължава до 1 до 3 дни, плаката е мека и все още може да се почиства у дома с четка, конец или иригатор. След три дни, меката плака започва да се втвърдява под въздействието на слюнката и този процес на минерализация продължава около 2 седмици. След 14 дни, твърдата плака прилепва здраво към емайла и може да се отстрани само със специален уред. Порестата й структура се превръща в развъдник на бактерии, а остатъците от храна полепват много лесно по нея. Зъбната плака нараства и започва постепенно да разрушава костната тъкан около зъба, наранява венеца, появяват се пародонтални джобове и т.н. Всичко това може да доведе до развитие на пародонтоза. Често плаката не се забелязва визуално, тъй като в началния етап тя е почти в същия нюанс като зъбите. Но има редица признаци, които показват този проблем в устната кухина:

 • Кървене на венците – при миене на зъбите, особено вечер, може да се забележи следи от кръв при плюене;
 • Половин час след измиване на зъбите се появява неприятен вкус в устата;
 • 2-3 часа след измиване с четка се усеща лек сърбеж или дразнене във венците;
 • При пиене на топли/студени напитки или при хранене се появяват неприятни усещания в зъбите;
 • Емайлът става леко грапав, когато се прокара език по него.

Видове зъбен камък

Зъбен камък над венеца: образува се предимно на външната повърхност (откъм бузите) на трите най-отдалечени кътника и от вътрешната страна на предните долни зъби. Вижда се ясно и може лесно да се отстрани от стоматолог. Обикновено се намира над билото на гингивалния ръб, така че лесно се разпознава. По отношение на плътността, е много по-мек от зъбния камък под венеца, тъй като е образувание от слюнчен тип и се състои основно от епителни клетки, бактерии, слуз и хранителни остатъци. Има жълтеникав или кафяв цвят. Ако не се махне преди да се е втвърдил, се превръща в кариес.

Зъбен камък под венеца: образува се под венеца, в пародонталните джобове. Този вид зъбен камък плътно прилепва към корена и не може да се види с просто око. Той е изключително твърд, състои се от калциев фосфат, калциев карбонат и магнезиев фосфат. Има кафяв или зеленикаво-черен цвят. Ако не се отстрани навреме, предизвиква възпаления, лош дъх и става причина за пародонтит.Причини за образуването му

Зъбният камък се формира средно за 6 месеца и за образуването му способстват:

 • Лоша хигиена на устната кухина;
 • Сдъвкване на храната само на едната страна (поради болни или липсващи зъби);
 • Преобладаващи меки храни в менюто;
 • Нарушения в приема на соли;
 • Налепи от цигари, кафе и чай;
 • Нездравословното хранене или някои заболявания променят състава на слюнката, което впоследствие води до образуване на зъбен камък;
 • Много важен фактор е наследствеността и си струва да се обърне внимание на характеристиките на водно-солевия метаболизъм в организма и състава на секрецията, отделяна от слюнчените жлези;
 • Лекарствата и най-вече антибиотиците могат да провокират появата на плака;
 • Различните коригиращи устройства (скоби, брекети и др.), както и частичните протези затрудняват правилната грижа за устната кухина и провокират образуването на налепи.

Дори и да липсват тези причини, зъбен камък може да се образува в труднодостъпни за почистване места в промеждутъците между зъбите, в областта на шийките и при скупчване на няколко зъба. Не само емайлът е застрашен от подобно увреждане. Зъбен камък се образува също върху коронки и протези. Там няма как да се превърне в кариес, но е в състояние да възпали венците и сериозно да загрози вида на протезите.


Как представлява процедурата почистване на зъбен камък?

Твърдият налеп трудно се поддава на механично отстраняване, а премахването му с химически вещества уврежда емайла. Съвременното почистване става с ултразвук като най-безопасен и ефективен метод. Почистването става на няколко етапа:

1. Стоматолозите използват специален ултразвуков апарат скалер, с който отстраняват налепите, образували се върху зъбните повърхности.

2. Отстраняват се пигментираните участъци зъбен камък, най-често резултат от тютюнопушене и боите, използвани в хранителната промишленост. На този етап се задейства въздушно-абразивната система Air Flow, за която пациентът не се нуждае от предварително обезболяване. Принципът на действие на Air Flow се изразява в образуване на много силна струя въздух, обогатен с вода и сода бикарбонат. Струята е способна да проникне и отдели зъбния камък и от най-труднодостъпните места. Едновременно с това, от зъбите се премахва и пигментацията. Резултатът от процедурата са чисти и полирани зъби. Налепите от дълбоките зъбни джобове се отстраняват със специални пародонтски кукички, като понякога се налага камъкът да се размеква със специален препарат.

3. След процедурите по почистване, се прави допълнително полиране на зъби с гума, четка и паста или със специалната система на Aiflow. Колкото по-гладки са зъбите, толкова по-трудно е образуването на налепи върху тях.

4. След тези процедури по почистване и полиране на зъби, пациентът става много по-чувствителен към горещи и студени храни и напитки. За да се намали чувствителността, върху зъбите се нанася флуориден лак.

За поддържане на ефекта от почистването на зъбния камък, стоматолозите препоръчват в домашни условия да се използват гелове за насищане на зъбите с минерали и предпазването им от кариеси. В световната стоматологична практика отдавна е доказано, че почистването на зъбни налепи с ултразвук е абсолютно безопасно и е сериозна превенция срещу много стоматологични проблеми и нужда от по-сложно лечение. Самата процедура се провежда в стоматологичен кабинет и по никакъв начин не поврежда емайла, пломбите и протезите.


Почистване на зъбен камък – процедура

Колко често се почиства зъбен камък?

Професионалното почистване на зъбите се препоръчва веднъж на 6-7 месеца. В зависимост от конкретния случай може да се предприеме на по-къси или по-дълги интервали от време. Обикновено се прави и преди поставянето на протезни конструкции, преди фиксиране на брекети или процедури за избелване на зъбите.


Има ли противопоказания за ултразвуково почистване на зъбен камък?

Процедурата не се прави при наличие на импланти и различни ортопедични конструкции в устата. Противопоказни са сърдечната аритмия, бронхит, бронхиална астма, остри респираторни и инфекциозни заболявания, спин, хепатит, туберкулоза.

Ултразвуковото почистване, съчетано с флуориране, може да бъде рисковано за хора с флуорни алергии. Процедурата за почистване с ултразвук не се препоръчва при епилепсия, нервни разстройства, съдови заболявания, както и за деца под шестнадесет години. За тези категории пациенти трябва да се изберат други методи за почистване.


Може ли дете да развие зъбен камък?

Всеки човек, който има зъби, може да се сблъска с образуването на плака и зъбен камък. Това обаче се случва много по-рядко при деца. Появата на твърди зъбни отлагания може да бъде свързана с анатомични и физиологични особености на челюстната система, както и някои хронични заболявания. Носенето на ортодонтски конструкции (брекети) затруднява хигиената и допринася за натрупването на плака, която трудно се отстранява с четка за зъби. Честото похапване на сладкиши води до появата не само на зъбна плака при детето, но и на кариес.


Има ли възможност зъбният камък да се размекне?

Няма техника за размекване на минерализирани плаки. Единственият начин да се премахнат е да се направи професионално от зъболекар. Опитите за разтваряне на плътната минерална плака с домашни или медицински препарати могат да доведат до нараняване на устната лигавица, изгаряния и влошаване на възпалителния процес.


Има ли ефективна профилактика срещу зъбен камък?

Образуването на зъбен камък може да се забави или да се предотврати, ако зъбите се почистват старателно поне 2 минути) минимум 2 пъти на ден. При склонност към образуване на зъбен камък, зъбите се мият след всяко хранене. Четката се сменя на всеки 3 месеца. Препоръчва се използването на конец за зъби, електрическа чета, паста с флуорид и калциев карбонат. Дъвките също са важна част от профилактиката срещу образуването на налепи.


Какво ще се случи, ако не се отстрани зъбният камък?

Главната опасност от налепите по зъбите е това, че са развъдници на болестотворни бактерии, които работят безпрепятствено в тъканите на зъбите и венците. Така се провокира гингивитвъзпаление на венците с кървене и отоци. Гингивитът е първи стадий на пародонтита – инфекция с поражения върху меките тъкани и костта, които поддържат зъба неподвижен. Продължителните възпалителни процеси водят до кариес и пулпит, разрушават зъбите и понякога са причина за болести на горните дихателни пътища, храносмилателния тракт и кръвта.


Почистване на зъбен камък с ултразвук – има ли вреда за зъбите?

Няма изтъняване на емайла и по него не се образуват пукнатини. Почистването не води до по-бързо образуване на нови налепи, а напротив от полировката зъбната повърхност става по-гладка и по-трудно задържа частици от храна.

Как се премахва чувствителността на зъбите след почистване на зъбен камък?

След процедурата може да се появи чувствителност на зъбите. Това се дължи на факта, че по време на почистването се отстранява плътната плака, която преди това е покривала и „предпазвала” зъба. След премахването на зъбния камък, повърхността на зъба, частично деминерализирана под минералната плака, остава незащитена за въздействието на дразнещи фактори. За да намали чувствителността и да се възстанови структурата на емайла, на последния етап от почистването се извършва реминерализация на външните тъкани на зъбите. Чувствителността изчезва в рамките на 2-3 дни след процедурата.

За намаляване на чувствителността през това време, се препоръчва:

 • въздържание от употреба на храни и напитки два часа след процедурата;
 • изплакване на устата след хранене;
 • да не се консумира твърда храна през първите 24 часа;
 • зъбите да се мият с четка с мек косъм;
 • да се използва укрепваща паста с флуорид, препоръчана от зъболекаря.

Колко струва почистване на зъбен камък?

Без да се прави компромис със здравето на пациента, процедурата се извършва на абсолютно достъпни цени за почистване на зъбен камък. Превенцията излиза много по-евтино, от усложнените процедури след това.


С какво се извършва процедурата в клиниката?

В клиниката работим с двете най-добрите системи на пазара:

Aquacare – безконткактно почистване на зъбите, Използват се три компонента – въздух, течност и прах, абсолютно безвредна процедура, при която не се използва ток. Няма допир със зъбите, няма вибрации, няма бучене, няма неприятни миризми. Премахва оцветяващите петна и дълбоко полира, процедурата като краян резултат се доближава по избелване на зъбите.

Airflow – системата отстранява биофилм, петна и пресен зъбен камък от естествени зъби, естетични възстановявания и импланти.Извършва се почистване и полиране в една процедура. Тази технология отстранява биофилма от труднодостъпни места като дълбоки кухини и фисури. С процедурата може ефективно да се почистват зъби и при ортодонтски лечения. Няма абразивен ефект от чистенето.


Почистване на зъбен камък на оцветени зъби

За всякакви въпроси по темата може да се обърнете с въпроси към нашия екип специалисти на office@ortodentbg.com.

В нашия YOUTUBE канал може да се запознаете какво представляват стоматологичните процедури, които Ви предстоят.

С екипа ни от зъболекари може да се запознаете тук.

Цените може да намерите тук.

Други полезни материали:

Call Now Button