Почистване на зъбен камък и избелване на зъби

Две прости стъпки до мечтаната усмивка!

Мечтали ли сте си някога за искряща “холивудска” усмивка, която приковава вниманието и погледите на околните? Питали ли сте се какво е нужно – колко време и средства би коствало да излъчвате радост и самоувереност, когато общувате с хората? С тази статия екипът на Дентална клиника “Ортодент”, ще ви покаже 2те прости, заветни стъпки /почистване на зъбен камък и избелване/ до блестящата усмивка. Нека първо разгледаме основните причини, за промяната на цвета у зъбите…

Основни причини за преоцветяване на зъбите:

Напреднала възраст, прием на антибиотици, травма и последвало умъртвяване на зъба, неправилно проведено ендодонтско лечение и запълване на умъртвения зъб, амалгамени обтурации, консумация на цветни напитки(чай,кафе,вино) и тютюнопушето.

Стъпка № 1 – Почистване на зъбен камък и плака

Зъбната плака представлява биофилм от микроорганизми, покриващ повърхността на зъбите през по-голямата част на денонощието. Когато се калцифицира, тя се превръща в зъбен камък-твърда маса, коята не може да се отстрани в домашни условия с помощта на подръчните средства за орална хигиена. Зъбната плака често води до кариеси, разрушаване на твърдите зъбни тъкани, възпаление и кървене от венците, както и лош дъх.В зависимост от състоянието на зъбите ви, професионалното почистване отнема между час до час и половина. Препоръчително е да се почиствате поне веднъж годишно. Първа стъпка от процедурата е свързана със сваляне на зъбен статус-документално отражение на състоянието на вашите зъби. Следва изготвянето на фото -досие. С помощта на малко ръчно огледало и ултразвуков накрайник, зъболекарят ще отстрани плаката и камъкът около венците и между зъбите ви.В тесните междузъбни прстранства,където ултразвуковият връх не може да достигне,се използа Airflow-леко абразивен агент (сода бикарбонат), който се смесва с вода и под голямо налягане преминава между зъбите, за да почисти останалата налична плака и да полира. След края на процедурата венците ви може да бъдат чувствителни, затова през първите 24-48 часа се препоръчва избягване консумацията на топли или студени храни и напитки, като е препоръчително спазването на бяла диета (избягва се консумацията на цветни храни и напитки като кафе и чай)

Стъпка № 2 – Избелване на зъби

Избелването на зъбите представлява промяна в цвета им, която може да е вътрешна (избелване на дентина,т.е изсветляване на зъба от вътре с помощта на гел съдържащ хидроген пероксид) или премахване на повърхностните петна от зъбите. Избелването бива домашно и клинично, като разликата между двете ще разгледаме по-надолу в статията.
Най-важното условие преди да пристъпите към избелване на зъбите е състоянието им. Консултирайте се със стоматолога си за налични възпалителни процеси, оголени корени и шийки, венечни рецесии и кариеси. Ако тези състояния останат нелекувани, избелването може да доведе до задълбочаване на проблема, дискомфорт и дори болка.Освен това резултатът от процедурата по изсветляването на зъбите ви, няма да доведе до желания резултат.Преди избелването се насрочва час за почистване на зъбният камък и плака. Следва изборът на метод за избелване – било то кличино едносеансно или в продължение на няколко седмиции в домашни условия.

Клиничното избелване се състои в :

1.Определяне изходния цвят на зъбите ви.

2. Поставяне на екартьори, памучни ролки и изолиране на венците със специална бариера (ръбърдам).

3.Нанасяне на избелващия агент по предната повърност на зъбите ви неколкократно (по 15-20 минути), до достигане желаният цвят. Между отделните нанасяния гелът се отмива и зъбите се подсушават, което може да предизвика лека чувствителност. След края на манипулацията при необходимост, ще ви бъде изписана паста богата на калай и флуор (с цел намаляване на дискомфорта и възвръщане на загубените минерални вещества в зъбите ви). Ще ви бъде препоръчана спазване на бяла диета за 1-2 седмици.

Домашното избелване се състои в :

1.Вземане на отпецатъци от съзъбието и отливане на модели.
2.Изготвяне на индивидуални шини в зъботехническа лаборатория
3.Предаване на шините и гелът за избелване на пациента и обучение в технологията на използването им. Гелът е с по-ниско съдържание на избелващият агент (от този използван при клиничното), но изисква по-дълъг период на употреба-2-3 седмици.
Резултатите от избелването на зъбите е виден между 6 месеца до 2 години, в зависимост от начина ви на живот и диетата ви. Като странични ефекти на избелването (макар и безвредно,когато е извършено правилно), можем да изтъкнем леката чувствителност към топли/студени напитки, кисели и люти храни през първите 24-48 часа.

Ако имате още въпроси, за това как и къде да се сдобиете с нова бяла усмивка, ние сме насреща и ви очакваме !

8 BALL POOL APK for android