Как да се предпазим от кариеси?

Хранителните отпадъци и микробите в устата ни са причина за появата на кариеси (кухини) в зъбите ни. Обикновено, когато този проблем е наличен, прибягваме услугите на стоматолог, който да сложи необходимите пломби. Разбира се, най-доброто решение е да вземем мерки, с чиято помощ ще се предпазим от кариесите. Ето защо ще ви дадем няколко полезни съвета.

Храната в борбата срещу кариеси

За да не се стига до пломби, е желателно да ограничим консумацията на храни, които помагат за възникването на кариеси. Такива храни могат да бъдат леща, бял хляб, макарони, шоколад и други. Естествено, това не означава съвсем да прекратите приема на тези продукти, но поне намалете честотата на храненията. Веднага след като приключите хранене, почистете внимателно зъбите.

Концентрирайте се върху хигиената

В случай, че сте посещавали стоматолог, за да ви направи пломби, то със сигурност той ви е посъветвал да се концентрирате върху зъбната хигиена. Редовното миене на зъбите, използването на паста, четка, конец и така нататък е от особено голяма важност, ако не искате да се сблъскате с така неприятните кариеси и разрушаването на зъбите ви. Послушайте съветите на специалистите, защото оралната хигиена ще предотврати неприятните последици.

В обобщение

Посещавайте редовно вашия стоматолог, за да избегнете кариесите. Ако се наложи той ще предложи конкретно лечение включващо заздравяване на зъбите, пломби и/или други подходи. Запомнете и съветите, които дадохме по-горе, за да се радвате на красивата ви усмивка и по-здравите зъби, с чиято помощ ще се храните и представяте в обществото.

Снимка: yanalya / Freepik

Call Now Button