Трейнер за ортодонтско лечение

Трейнер – какво представлява

Денталният трейнер е апарат под формата на еластична шина с канали, изработена от полиуретан или силикон. Дизайнът е масивен, той едновременно действа върху зъбите, челюстите и мускулите, фиксирайки устата в правилната позиция. За изработката им не е необходимо създаването на 3D модел на челюстите. Устройството се избира от стандартни опции по отношение на размер и степен на твърдост. Пациентът сам го поставя на горната и долната челюст. Използва се по същия начин като брекетите за коригиране на неправилно разположени зъби. Разликата е, че трейнерите не само премахват последствията от патологията, но и се борят с причината. Редовното им използване повлиява за правилната позиция на езика, което спомага за формиране на правилна челюст. Упражнява позитивно влияние върху кривите зъби, разширява зъбната дъга, развива дъвкателните мускули и намалява натиска върху костите.


Каква функция изпълняват

Трейнерът се поставя на двата реда зъби, като зъбите попадат в специални вдлъбнатини. Така челюстите и зъбите внимателно се фиксират в правилната физиологична позиция, като трейнерът не им позволява да заемат обичайното неправилно положение. Устройството подобрява функцията на дъвкателните мускули и езика. Коригира и предотвратява развитието на лоши навици при децата, като несъзнателното смучене на пръста по време на сън и предпазва от докосване на зъбите с ръце. Издатината вътре в центъра на дъгата фиксира езика в правилна позиция, като не му позволява да остане между зъбната редица и предотвратява образуването на отворена захапка. Масивният дизайн спомага за правилното дишане – през носа.


В кои случаи носенето на трейнер е подходящо

Понякога ортодонтите съветват носенето на трейнери за профилактика, ако има риск от изкривяване на захапката. Те са изключително полезни за децата защото ги предпазват от смучене на пръстите или скърцане насън.

Носенето на тези силиконови шини е важно в следните случаи:

 • неправилна захапка;
 • проблеми с преглъщането;
 • струпване, изместване на няколко зъба;
 • постоянно запушен нос, хъркане;
 • говорни дефекти, логопедични аномалии;
 • невъзможност за поставяне на брекети или други ортодонтски конструкции поради анатомични особености, заболяване или обществена професия.

Кой може да ги носи

Трейнер за деца

Този трейнер е предназначен за ранно ортодонтско лечение на деца, които все още имат млечни зъби или започват да никнат постоянни им зъби. Действието на шината е доста меко, така че е ефективно само за растящ организъм в периода на активно формиране на челюстите, растежа на мускулите и зъбите.

Трейнерите могат да се използват от около 6 годишна възраст за предотвратяване образуването на зъбно-лицеви патологии, за корекция на леки изкривявания, срещу струпване на зъбите и за формиране на правилни навици.


Предортодонтски трейнери

Подвижните силиконови трейнери често се използват като подготовка за последващо ортодонтско лечение с брекети. Предортодонтският трейнер се използва за развиване на определени навици, за затвърждаване на оптималната позиция на езика и устните, както и за растежа на мускулите.

Комплексният ефект на устройството предотвратява допълнително изкривяване на зъбите, като леко променя позицията им, предпазва от аномалия в захапката и подпомага правилното дишане. Предортодонтските трейнери се използват от 5-годишна възраст и значително намаляват продължителността и сложността на лечението с брекети в бъдеще. Ако клиничният случай е лек и трейнерите се носят отговорно, то проблемът може да се отстрани и да не се налага носене на брекети.


Трейнери Myobrace

Трейнерите за корекция на захапката се предлагат в различна степен на твърдост: от мека до твърда. Различават се по цвят, размер и предназначение. Някои се използват в началните етапи на терапията и имат щадящ ефект върху зъбната редица. Други са необходими на последните етапи, за да се затвърди постигнатия ефект.

Myobrace с твърда рамка

Този тип трейнер се използва в периода на смесено или постоянно съзъбие за коригиране на позицията на зъбите. Това става благодарение на твърдата конструкция от найлон и силикон с индивидуални клетки за всеки зъб. Серията се предлага в 7 размера за различни възрасти, като се започне от 10-12 години. Твърдият трейнер няма да може да замени брекетите за сложни случаи на неправилни захапки, но е напълно способен да коригира позицията на отделни зъби.


Трейнер за възрастни Myobrace

Използват се като ретенционна защита след отстраняване на брекети или като средство за елиминиране на леки рецидиви след ортодонтско лечение. Не може да окаже достатъчно силно механично въздействие върху зъбите и самостоятелно да коригира захапка и неравности при възрастните.


Безрамков трейнер Myobrace

Myobrace No Core Flexible Trainers най-често се използва като ретенционна нощна защита в края на ортодонтското лечение при възрастни. Устройството помага за подобряване на оклузалните контакти и стабилна позиция на зъбите. Предлага се в 7 размера.


Предортодонтски трейнери Myobrace Starter

 • Първоначалният преортодонтски трейнер T4K (син) е меко устройство, което може да се адаптира към почти всяко първоначално положение на зъбите.
 • Крайният предортодонтски трейнер T4K (розов) е по-твърд и фиксира резултата от подравняването с първоначалния тренажор в стабилна позиция.

Какви са плюсовете от носене на трейнер

 • Достъпна цена: Трейнерът за изправяне на зъби е няколко пъти по-евтин от брекетите.
 • Лесна грижа: Трейнерите се почистват с обикновена четка и паста за зъби, без да се налага употребата на специални продукти.
 • Универсалност на продукта: Не е необходимо да се правят гипсови отпечатъци на челюстта. Стоматологът просто трябва да избере модел и размер.
 • Безопасност: Силиконовите шини не увреждат емайла, езика, венците или устните.
 • Минимален дискомфорт: Трейнерите не се носят денонощно. Пациентът ги използва само вкъщи и това осигурява психологически комфорт по време на терапията.
 • Решава проблеми: В допълнение към коригирането на захапката, помагат в борбата с нарушенията на дикцията, хъркането и лошите навици.

Какви са недостатъците на трейнерите

 • По-бавно лечение: За да се постигне резултат, трябва да се използват редовно поне една година.
 • Несъвместимост с храни и напитки: Докато трейнерът е на зъбите, пациентът не можете да яде, а това може да е проблем за дете.
 • Носене по график: Трейнерът трябва да се носи всеки ден за определен брой часове и да се използва по график, в противен случай няма да има резултат. Ако се използва при деца, родителите ще трябва да наблюдават детето през цялото време.

Как и колко дълго се носят трейнерите

Тъй като са доста масивни, те се носят само през нощта и за 1-2 часа през деня. В началото пациентът може да почувства натиск и лека болка.

Има ефект само при редовно носене – видимите резултати се появяват след 6-12 месеца. След трейнера може да се наложи допълнително ортодонтско лечение с брекети – всичко зависи от сложността на клиничния случай.


Грижа за трейнер

Няма нужда от специални умения и приспособления. Трейнерът се изважда от устата и се изплаква с течаща хладка вода. Периодично трябва се мие с обикновена четка и паста за зъби (без абразивни частици). Излагането на високи температури влошава материала, а от студената вода трейнерът се втвърдява. За съхраняването му е необходим специален контейнер. Когато децата носят силиконова шина, родителите трябва да се уверят, че те не я дъвчат или гризат. Ако има повреда, устройството трябва да се покаже на стоматолога, за да да прецени дали продуктът може да се използва или има нужда от подмяна.


Цените /актуални 2024 г./ за всички видове ортодонтско лечение

Екипът на Дентална клиника „Ортодент“


Полезни материали:

Ортодонтски анализ

Ранно ортодонтско лечение

Брекети

Алайнери

Leave a comment

Call Now Button