Фасети или корони ?

Фасети или корони – какво да избера ?

Искате ослепителна усмивка и я искате веднага?

От много време криете своята усмивка? Притеснявате се да се усмихнете широко, защото смятате, че другите само там гледат? Да, прави сте, усмивката създава 60% от цялостното впечатление за естетиката на лицето. Подарете си ослепителна усмивка още сега!
Керамичните възстановявания са отлично решение за вас, ако искате да променим:
• Формата на вашите зъби- прекалено къси или малки по размер;
• Размерът им;
• Позицията, разположението им -ротирани, наклонени зъби..;
• Техният цвят -преоцветени от кореново лечение, тетрациклинови оцветявания, флуороза, зъбни дисплазии;
• Множество неестетични обтурации или кариеси;
• Стари металокерамични корони, тъмнеещи при венеца, незадоволителни по форма, цвят и прозрачност.

Каква е процедурата?

Когато за пръв път дойдете в нашата клиника, вземаме диагностични отпечатъци, по които изготвяме модел на бъдещите ви зъби Wax Up. Обсъждаме желаната от вас усмивка. Ако желаете по-светъл цвят на зъбите, избелваме тези, на които няма да бъдат правени възстановявания. В следващо посещение изпиляваме максимално щадящо с праг, който осигурява здравето на пародонталните тъкани. Взимаме отпечатъци за постоянните конструкции от цялото съзъбие и в захапка, за да бъдат включени в артикулатор.
Временните конструкции изработваме по диагностичния модел Mock Up. Това ви дава възможност да оцените бъдещите зъби по форма, размер и позиция в устата си, да ги обсъдите с близки и да коментираме какво бихте желали да променим.
В трето посещение фиксираме постоянните възстановявания.
Алтернатива е услугата Smile Makeover. В този случай изработваме проекта на бъдещите керамични фасети/корони в устата с фотополимер/. Още след първото посещение придобивате представа за бъдещата си усмивка. Изработените по този начин естетични възстановявания Bonding могат да останат в устата и с години, но се преоцветяват, по-крехки са от керамичните и не са така прецизно адаптирани при венеца. Затова препоръчваме заместването им с постоянни фасети/корони.
Керамичните възстановявания напълно са изместили металокерамичните заради:
• По-високата естетика, по цвят и прозрачност са най-близки до естествените зъби и са практически неразличими
• По-добра билогична поносимост: металът в металокерамиката има известна разтворимост и корозия в орална среда, топлопроводим е
• По-добра адаптация на към зъба в областта на венеца: при мк конструкции се наблюдава сивеене на венеца от подлежащия метал
• Керамичните конструкции са по-леки

Фасети или корони?

Разликата е, че короните обхващат цялата вътрешна повърхност на зъба, а фасетите – само част от нея. Това означава, че в случаи на неправилно разположени зъби – ротирани или наклонени, изтрити или при пациенти, които стискат или скърцат със зъби коронките са избор на възстановяване. Решението за това можете да оставите в наши ръце.

5 Факта за фасетите:
 Трябва да се доверите на истински професионалист, за да получите максимално добър резултат;
 Една и съща усмивка не пасва на всеки – фасетите при нас са съобразени с индивидуалната анатомия и характеризация на зъбите ви;
 Несъвършенството = съвършенство. Казано иначе красотата не е симетрия, а хармония;
 Зъбите с корони или фасети изискват същите грижи като естествените зъби- четкане с мека четка с подходяща техника или със звукова четка Sonicare и почистване с конец;
 Циркониевите корони или фасети са по-здрави от керамичните, но нямат същата естетика, циркониевата керамика е по-опакерна (млечнобяла) и няма същата прозрачност.
За повече информация, пояснения и препоръки, както и за изготвяне на индивидуален лечебен план винаги можете да се обърнете директно към нас – Дентална клиника Ортодент.