8 мита за Вашето дентално здраве

Мит 1 – „Няма значение по кое време на деня си мия зъбите.”

Докато препоръчваме на всеки от нашите пациенти да си мият зъбите най-малко два пъти на ден, четкането в определено време оказва влияние върху вашето дентално здраве. През нощта, когато спим, нашите слюнчени жлези произвеждат по-малко слюнка. През деня потокът ни от слюнка е по-висок и това осигурява почистващ ефект, който не получаваме през нощта. Като цяло, тези със сухота в устата (естествено или поради лекарства) имат повече кухини, защото имат по-малко естествена слюнка, която почиства устата и измива частиците на храната. Така че, когато не си мием зъбите през нощта преди лягане, тези частици храна седят на зъбите ни през цялата нощ и допринасят за разграждането на зъбите с течение на времето. Миенето на зъбите сутрин не само се бори с гниенето, но и помага за борба с лошия дъх. В допълнение, изборът на диета играе важна роля в оралното здраве. Препоръчително е да миете зъбите си веднага след хранене и пиене с високо съдържание на захар и въглехидрати, за да предотвратите кариес, ако искате да се радвате на добро дентално здраве.

Мит 2 „Зъбният конец може да създаде пространство между зъбите.”

Зъбният конец не създава празнини между зъбите. Всъщност, зъбният конец помага да се предотврати кариесът между зъбите. Когато миете зъбите си с конец, премахвате остатъците от храна, разположени около зъбите и венците, което помага да ги поддържате здрави и премахва вредните бактерии. Когато започнете процедура за почистване на зъбите, може да изпитате кървене на венците, но след няколко седмици постоянно миене на зъбите, кървенето има тенденция да намалява. Ако венците ви все още кървят с конец за зъби с течение на времето, заболяването на венците може да бъде по-тежко и препоръчвам да се консултирате със зъболекар, за да определите причината и правилния план за лечение. Понякога, ако имате плака и натрупване на зъбен камък между и зад зъбите, може да е трудно да се почисти с конец за зъби. Зъболекар може да помогне за премахване на това натрупване и да го направи по-лесно за вас да се установи успешна процедура за почистване на зъбите с конец. Научете как да миете зъбите си с конец.

Мит 3 Това е само млечен зъб.”

Млечните зъби са много важни! Те осигуряват необходимото пространство за постоянни зъби, за да се подредят под венците и да растат правилно. Кухините в млечните зъби-ако не се елиминират веднага-могат да доведат до загуба на зъби много по-рано от това естествено, което води до образуване на пространство. Ако това се случи, зъболекарят може да направи изкуствено фиксиране на пространството, докато постоянният зъб расте, но млечните зъби са най-добрите естествени фиксатори на пространството. Много е важно зъбите на вашето бебе да са възможно най-здрави. Ако детето не почиства млечните си зъби е много вероятно, че те няма да почистват и почистват постоянните си зъби, което води до по-сериозни и скъпи проблеми със зъбите, когато пораснат. Така че като цяло, това е нещо повече от млечен зъб.

Мит 4 – „Трябва да ходиш на зъболекар, само ако имаш болки в зъбите.”

Може би знаете поговорката “ превенцията е по-добра от лечението.“Това, което е сравнително по-малко известно, е, че диагностицирането и лечението на зъбен проблем на по-ранен етап е много по-лесно и рентабилно, отколкото ако е било решено по-късно. Дори и да не изпитвате зъбобол, препоръчваме да посещавате зъболекаря два пъти годишно за Редовни почиствания и прегледи. Някои стоматологични проблеми са асимптоматични, но все пак могат да причинят инфекция и се нуждаят от лечение. Ако чакате твърде дълго, необходимото лечение може да се окаже по-скъпо, отколкото ако болестта е била уловена, преди да се влоши. Също така, зъбът е по-малко вероятно да бъде спасен в по-късен момент. Като цяло превенцията ви спестява време и пари в дългосрочен план.

Мит 5 Диетична сода може да се пие, защото в нея няма захар.”

Въпреки че диетичните газирани напитки не съдържат захар, която причинява кариес, те все още са много кисели. Нашата уста има киселинолюбиви бактерии, които допринасят за устната кухина. Диетичните сода имат ниво на рН около 2-3, докато водата е неутрална при рН 7 (за справка акумулаторната киселина е много кисела при рН 0). Киселината в диетичната сода корозира емайла (външния защитен слой на повърхността на зъба), причинявайки чувствителност на зъбите. Някои хора са склонни да пият бавно сода през целия ден, което всъщност е по-опасно. Всеки път, когато пиете, бактериите в устата ви започват да работят с киселина и да атакуват емайла ви. Това ще отнеме около 20 минути, за да може устата ви да неутрализира тази киселина отново и всеки път, когато поглъщате, че 20-минутната атака започва отново. Освен сода, други кисели напитки като портокалов сок, цитрусови сокове и т.н. също могат да причинят подобни щети. Най – здравословните алтернативи за поддържане на хидратацията на тялото ви са вода, зеленчуков сок и мляко.

Мит 6 „Оралното здраве не е свързано с останалата част от тялото.”

Вашето дентално здраве е свързано с вашето системно (общо) здраве и има много корелации между устата и тялото ви. Устата с тежък кариес и пародонтални заболявания е по-вероятно да предизвика бактерии в кръвта и да доведе до други здравословни проблеми. Изследванията откриват връзка между пародонтални заболявания и сърдечни заболявания, диабет, рак и много други.

Мит 7 „Зъбите ми не са в добро здраве, защото остарявам.”

Стареенето не е автоматичен фактор за влошаване на оралното здраве. Тези, които се грижат за зъбите си в детството и в зряла възраст, ще продължат да имат здрави зъби в напреднала възраст. По същия начин, ако сте млади, това не означава, че зъбите ви ще бъдат здрави. Виждали сме много случаи, при които пациентите на възраст между 20 и 30 години имат толкова тежък кариес, че трябва да разчитат на протези и мостове. Като цяло, хигиената на устната кухина е важна, независимо от възрастта ви, така че не забравяйте да миете зъбите си с четка и конец през целия си живот, за да поддържате устата си здрава.

Мит 8 : „Дъвченето на дъвка без захар е толкова добро, колкото миенето на зъбите“.

Ако това беше вярно, децата навсякъде щяха да скочат от радост. Дъвка без захар, особено дъвка с ксилитол, може да има защитен ефект върху зъбите. Дъвката стимулира производството на слюнка, която помага да се измият емайловите киселини от храни, напитки и дори стомашна киселина в случай на проблеми като киселинен рефлукс. И ксилитолът помага да се удвои ефектът на слюнката.

Но дъвката все още не замества почистването на зъбите с четка и конец, когато става въпрос за отстраняване на плака от всички повърхности на зъбите. Трябва да миете зъбите си най-малко два пъти на ден за около две-три минути за добро дентално здраве.

П.С

Скъпи пациенти, продължаваме да готвим интересни и полезни статии за Вас. Надяваме, че ще са Ви от полза за Вашето дентално здраве, може да ги откриете и на нашата Фейсбук страница. За въпроси, винаги може да се обърнете към нашия екип от на office@ortodentbg.com.

Call Now Button