Бондинг – експресно нови зъби

Какво ще научите в този материал?

 • какво е бондинг на зъб и подходящ ли е за мен
 • бондинг или фасети – предимства и недостатъци
 • как се прави бондингпроцедури по поставяне /видео/
 • всички видове бондинг/списък/
 • актуални цени за бондинг 2024 г.

Какво е бондинг?

Бондинг е процедура, която се ползва за естетично възстановяване на зъбите. Изразява се в залепване на композитен материал най-често върху предната и по-рядко на задната част на зъба. Композитите позволяват възстановяване целостта на зъб, който е започнал да се разпада, значително подобрявайки външния му вид и придавайки му здрав цвят, а понякога дори значително променяйки формата му към по-добро.

Бондингът намира широко приложение в денталната медицина, тъй като умело коригира различни несъвършенства – разстояния между зъбите, отчупвания, големина, форма и цвят, като основната цел една – по-красива усмивка. Процедурата е подходяща за малки до средни корекции на зъбите.

Денталният бондинг е консервативн о,ефикасно и много красиво решение, при което се използват материали, близки до естествения цвят на зъбите. Така наречените „композити“ позволяват лесно да бъдат оформени и напаснати перфектно върху проблемните зъби. Бондингът буквално означава залепване – послойно нанасяне на светлинно полимеризиращ композитен материал върху проблемните зони на зъба. Процедурата не изисква значителни финансови разходи или времеви ангажименти, а резултатите се запазват за период от поне 6-7 години.

С бондинг успешно се постига естетическа корекция на усмивката, но той е ефикасен и при лечението и отстраняването на различни проблеми като счупвания след травми, лошо поставени пломби и др. Процедурата е еднакво подходяща както за един зъб, така и за няколко на брой.

В дентална клиника „Ортодент“ ще представим ясен план, какво може да очаквате от процедурата, дали сте подходящ за нея и ще направим всичко възможно, да постигнете най-добрата версия на усмивката си.Кога се прави?

Бондингът е подходящ за отстраняване на средни и по-малки дефекти. Няма специфични изисквания, които трябва да бъдат спазени преди процедурата, освен наличието на добра орална хигиена. В някои по-специфични случаи се налага изготвяне на предварителен проект за изграждане на зъба. Тогава целият процес и очакваният резултат следва да бъдат обсъдени с пациента.

Денталният бондинг може да бъде приложен, когато трябва да се затвори разстояние между предните зъби или да се загладят различни нащърбени ръбчета. Методът е подходящ при неправилно съотношение на зъбите – когато те трябва да се изменят като форма и размери. Отлично решение е за възстановяване на цвета, когато има потъмняване и всякакво друго неприятно оцветяване по зъбите.

При бондинг на предни зъби се постига уникален ефект, благодарение на използвания композитен материал с отлични естетични качества. Така се получава сполучливо пропускане на светлината, каквото свойство притежава естествената структура на зъба. Конвенционалните материали не могат да осигурят това качество на зъбната реставрация.

Кога не се прави ?

 • Значително разрушение на зъбната корона. Ако зъбът е загубил 30 или дори повече от 50% от обема си, не е препоръчително да се прилага композитен материал. Тази технология не предвижда възможност за възстановяване на голям обем тъкан, тъй като фиксирането на полимера и възстановяването на самия зъб ще бъде изключително ненадеждно;
 • Дълбоки пукнатини, които могат да доведат до разцепване на коронарната част;
 • Необичайно износване на корони;
 • Бруксизъм (неволно стискане и скърцане със зъби през нощта с неврогенен произход);
 • Нелекувани остри заболявания на зъбите и венците;
 • Тежка неправилна оклузия;
 • Лоша устна хигиена.

ПРОЦЕДУРАТА ЗА БОНДИНГ МОЖЕ ДА СИ ИЗВЪРШИ В ЕДИН ДЕН И ЕДНО ПОСЕЩЕНИЕ, НО СЛЕД ПРЕДВАРИТЕЛНА КОНСУЛТАЦИЯ И ПЛАН НА ЛЕЧЕНИЕ ПРЕДИ ТОВА!


Бондинг или фасети – какво да избера ?!

Между бондинг на зъби и поставяне на фасети има доста различия, като основните се свеждат до:

 • Материал
 • Здравина
 • Инвазивност
 • Дълготрайност
 • Цена

БОНДИНГ – Процедурата се извършва с фотополимерен/композитен/ материал. Естетичните качества на бондинга са отлични и се доближават максимално до тези на фасетите, но трябва да се отчете, че тяхната здравина е по-малка от тази на материалите използвани при фасетите. Отличните адхезивни свойства е едно от големите предимства на бондинга, способността на материалите да се свързват добре с естествените зъбни тъкани, осигуряват здрава и дълготрайна връзка между фотополимера и естествената зъбна тъкан. Те предлагат разнообразни естетични решения, които цветово отговарят на естествените зъби. Фотополимерните материали предлагат значително по-малко инвазивни процедури в сравнение с алтернативните методи за възстановяване. Поради тяхната способност да се адаптират към формата на зъбите и да се прилагат само на повърхността им, не се изисква значително изпиляване на здрава зъбна тъкан при приложението им. Това намалява неудобството за пациента и намалява риска от повреда на здравите зъби.

Друго важно предимство на фотополимерните материали използвани при бондинга е тяхната способност за бързо и прецизно приложение. С помощта на UV лампа, тези материали се полимеризират бързо и ефективно, позволявайки на стоматолога да завърши процедурата за реставрация в рамките на една посещение. Липсата на метални елементи в процедурата е идеален вариант за хора с алергии. Времето, в което бондинга запазва своите естетични качества обикновено около 6 години, като при спазване на добра орална хигиена и адекватна подръжка може да се увеличи и още, като период.

Цената на поставянето на бондинг е осезаемо по-ниска от тази на фасетите, често наполовина. Актуалните цени за процедурите може да видите в края на този материал.

ФАСЕТИТЕ – Най-често използваните матерали за направа на фасети са циркония и керамиката/порцелан/. Тези материали са с отлична здравина и естетични качества. Те не се влияят от храни и напитки, не променят цвета си и не зависят пряко от начина на живот и запазват блясъка си за дълъг период от време. Процедурата за поставяне на фасети обаче е по-инвазивна. При нея е необходимо изпиляване на част от зъбните структури, поради факта, че фасетата има изискване за минимална дебелина. Срокът им на годност е по-дълъг в сравнение с бондинга, но както и при естествените зъби се определя и от начина на живот. Циркониевите и керамични/порцеланови/ фасети имат ориентировъчен срок на годност около 10 -15 години, при правилна подръжка. Цената на фасетите е значително по-висока от тази на бондинга, но трябва да се прави сметка, че и „живота“ им е два пъти по-дълъг.

Често в практиката се налага комбинирането на различните методи – бондинг след брекети, фасети след брекети или пък бондинг с фасети, затова изключването на едната или другата процедура само на базата на личното желание или прочетеното във форумите не е правилно. Планът на лечение трябва да се съобрази индивидуално от специалист спрямо всеки конкретен случай.Каква е процедурата по поставяне на бондинг?

Всичко започва с оглед, преценка и почистване на зъбите. После те се изолират и ако има кариеси или остарели пломби, те се отстраняват. След предварителното механично почистване и ецване с фосфорна киселина на участъка от зъба, който ще се реставрира, повърхността придобива допълнителни адхезивни свойства, ставайки грапава. Композитният материал в такава зона ще се задържи много по-силно.. Следва обработка с киселина, промиване с вода и подсушаване. Едва тогава се поставя бондът, който представлява течен полимер. Той прониква в порите на зъбите и се втвърдява под насочена синя светлина.

Всичко става постепенно, на няколко нанасяния, той като полимерът има свойството да се свива. Накрая се извършва полиране с различни видове гуми, дискове и четки до постигане на желания ефект. Това е финалът на реставрацията и резултатът може да се види веднага.

Използват се полимерни свързващи материали с голямо разнообразие от цветове и нюанси. Компетентният зъболекар избира този, който подхожда най-добре за конкретния случай и възстановяването ще е такова, че да бъде почти невъзможно визуално да се отличи от тъканите на естествен зъб. Възстановяването на един зъб с бондинг отнема около час-два.

Колко дълго ще издържи един бондинг на зъби зависи както от професионално извършената процедура, така и от грижите, които всеки полага за устната си хигиена. Каквито и промени да настъпят във времето, като оцветяване, загуба на гланц и други, те са напълно поправими.Основни видове бондинг:

Бондинг техниката се радва на изключително позитивни мнения и отзиви от пациентите, и намира все по-широко приложение. Има различни видове бондинг на зъби, като основните са:

 • Изграждане на зъби и лечение на кариеси. Това е най-разпространеното приложение на метода. Без значение дали проблемните зъби са видими, пациентите предпочитат красиво и естетически издържано възстановяване.
 • Скриване на междузъбно разстояние. Също една от най-често извършваните процедури. Може да се комбинира с изменение на формата на зъбите, ако пациентите желаят промяна.
 • Възстановяване на режещ ръб. Обикновено подобен проблем възниква с напредване на възрастта. Често се прави и удължаване на зъбите, за възобновяване на захапката.
 • Възвръщане цвета на зъбите. След травма или проведено лечение може да се наложи корекция на оцветени зъби. Някои патологични промени в цвета или нюанса не могат да се коригират напълно с избелване. В употреба влизат непрозрачни фотополимерни маси.
 • Щифтово изграждане. Прилага се, когато коренът е здрав, каналът е запълнен и само коронката е разрушена.
 • При липса на зъб. Прави се така нареченият адхезивен мост, който служи за възобновяване на един липсващ зъб.
 • При пародонтит. При увреждане на пародонта зъбите са разместени и разклатени. С прогресиране на заболяването се налагат чести корекции.
 • Шиниране. Използва се, когато е налична висока подвижност на един или повече зъби.
 • Корекция на захапката. Това са случаите с неправилна форма на зъбите, силно изтрити дъвкателни зъби,нарушаваща естетическата хармония или намаляваща тяхната функционалностМетодът дава добри резултати, щом трябва захапката да се повдигне.
 • Цялостна промяна. Случва се пациентите да искат едновременно да променят своите зъби като цвят, форма и дължина. На помощ идват композитните фасети.

Бондинг-процедура

Защо да изберем бондинг?

Основните разлики между бондинга и класическото пломбиране са качеството на използваните материали и целта на процедурите. Пломбите се поставят основно за възстановяване  на последствията от кариес, като вниманието се фокусира върху тяхната здравина и издръжливост. Производителите на материали за директно възстановяване в денталната медицина работят в трескава надпревара. На пазара постоянно се появяват продукти, включително фотополимери  с все по-добри характеристики. Те гарантират по-висока издръжливост и по-качествена естетика.

Бондингът се грижи за външния вид на зъбите, но има и някои други предимства, водещи към отличен краен резултат.

Сред основните са минималната инвазивност, като съседните зони на зъба и тъканта не се увреждат. В повечето случаи не е необходима анестезия. Относително бързо възстановяване на зъбите. Обикновено при тази процедура няма износване на зъбите, а напротив – зъбите могат да бъдат удължени до известна степен. Така се губи и старческият вид, който излиза на преден план при усмивка след определена възраст. Бондингът може да помогне и за решаване на проблема с пожълтяването на зъбите с течение на времето. В допълнение, кариесите и фрактурите също могат да бъдат елиминирани доста лесно и ефективно.

Дори прословутата холивудска усмивка е възможно да се постигне вече само с бондинг, само с едно посещение в клиниката. За някои крещящо белите и равни зъби, постигащи се с фасети стоят леко неестествено, но перфектно изглеждаща усмивка може да се направи и с фотополимер, като са със специално избелен цвят, като при бондинга.

Бондинг е удобен и достъпен начин за бързо възстановяване на един или повече зъби. На много достъпна цена е и това го прави една от най-предпочититаните естетични процедури, а ефекта, който се постига е много близък до този на по-скъпите естетични възстановявания.

Сред недостатъците на бондинга са

 • висока чувствителност на композитните материали към оцветяване с хранителни багрила;
 • не са подходящи за пушачи: от никотина композитните възстановявания пожълтяват и покафеняват много по-бързо от зъбния емайл;
 • крехкост на композитите: средно техният експлоатационен живот не надвишава повече 10 години;
 • съществува риск от напукване на композитния материал или отлепването му от емайла при много повишено натоварване.

Въпроси и отговори

Бондингът има ли странични ефекти

Бондингът е много проста процедура. Обикновено не се изисква анестезия. По време на процедурата пациентът не изпитва болка или дискомфорт, тъй като зъбите не се изпиляват или пиленето е минимално .

Възможно ли зъбите с бондинг да бъдат избелени?

Пациентите, които имат желание да избелят зъбите си, но също така трябва да възстановят зъб с бондинг или фасети, трябва да се подложат на избелване преди бондинга. Композитната смола не може да се изсветлява чрез процедура за избелване на зъби, но цветът ѝ ще бъде съобразен с вече избелените съседни зъби.

Има ли нужда от специални грижи?

Възстановените чрез бондинг зъби не изискват специални грижи. Откриването на пукнатини, стружки и други повреди на композитния слой е основата за посещение в денталната клиника и коригиране на свързващите наслагвания. Професионалистите в клиниката могат лесно да възстановят композитното покритие, без да се налага да го премахват.

В същото време, лицата, които са преминали тази процедура, се съветват да спазват редица правила, а именно:

 • Цялостна хигиенна грижа за устната кухина (миене на зъбите два пъти на ден и ежедневно почистване с конец);
 • Периодични посещения на стоматолога за оценка на целостта на композитното покритие (най-малко три пъти годишно);
 • Професионално почистване и полиране на зъбите в стоматологичен кабинет веднъж на всеки 6 месеца;
 • Предпазване на възстановените зъби от резки температурни промени (студени храни или напитки веднага след горещи и обратно);
 • Отказване от някои храни (семки, ядки, твърди бонбони и др.).

Цени за бондинг 2024 г.

Екипът на дентална клиника „Ортодент“ 

Случаи от практиката

Видеа с наши процедури


Полезни статии за Вас:

Зъбни корони

Зъбни мостове

Фасети

Разстояния между зъбите

Изграждане на зъби – всички варианти

Избелване на зъби

Инлей – възстановяване на силно разрушени зъби

Call Now Button