Бондинг – експресна нова усмивка

Какво ще научите в този материал?


  • какво е бондинг и в кои случаи е подходящ
  • бондинг или фасети – какво да изберем, предимства и недостатъци
  • как се прави бондингпроцедура по поставяне /видео/
  • всички видове бондинг/списък/
  • актуални цени за бондинг 2023 г.

Какво е бондинг?

Бондинг е процедура, която се ползва за възстановяване на зъбите. Намира широко приложение в денталната медицина, тъй като умело коригира различни несъвършенства – разстояния между зъбите, отчупвания, големина, форма и цвят, като основната цел една – по-красива усмивка.

Денталният бондинг е консервативно и ефикасно решение, при което се използват материали, близки до естествения цвят на зъбите. Така наречените „композити“ позволяват лесно да бъдат оформени и напаснати перфектно върху проблемните зъби.

С бондинг успешно се постига естетическа корекция на усмивката, но той е ефикасен и при лечението и отстраняването на различни проблеми като счупвания след травми, лошо поставени пломби и др. Процедурата е еднакво подходяща както за един зъб, така и за цяла редица.Кога се прави?

Бондингът е уместен за отстраняване на средни и по-малки дефекти. Няма специфични изисквания, които трябва да бъдат спазени преди процедурата, освен наличието на добра орална хигиена. В някои по-специфични случаи се налага изготвяне на предварителен проект за изграждане на зъба. Тогава целият процес и очакваният резултат следва да бъдат обсъдени с пациента.

Денталният бондинг може да бъде приложен, когато трябва да се затвори разстояние между предните зъби или да се загладят различни нащърбени ръбчета. Методът е подходящ при неправилно съотношение на зъбите – когато те трябва да се изменят като форма и размери. Отлично решение е за възстановяване на цвета, когато има потъмняване и всякакво друго неприятно оцветяване по зъбите.

При бондинг на предни зъби се постига уникален ефект, благодарение на използвания композитен материал с отлични естетични качества. Така се получава сполучливо пропускане на светлината, каквото свойство притежава естествената структура на зъба. Конвенционалните материали не могат да осигурят това качество на зъбната реставрация.

ПРОЦЕДУРАТА ЗА БОНДИНГ МОЖЕ ДА СИ ИЗВЪРШИ В ЕДИН ДЕН И ЕДНО ПОСЕЩЕНИЕ, НО СЛЕД ПРЕДВАРИТЕЛНА КОНСУЛТАЦИЯ И ПЛАН НА ЛЕЧЕНИЕ ПРЕДИ ТОВА!


Бондинг или фасети – какво да избера ?!

Между бондинг на зъби и поставяне на фасети има доста различия, като основните се свеждат до:

w Материал

w Здравина

w Инвазивност

w Дълготрайност

w Цена

Керамичните или порцеланови фасети са идея по-трайни във времето. Те не се влияят от храни и напитки, не променят цвета си и не зависят пряко от начина на живот. Срокът им на годност на керемичните фасети е 10 -15 години, а на фотополимерните около 5-6 години. Те обаче са много по-инвазивни, като метод за лечение и доста по-скъпи. При възстановяване с бондинг не се прави изпиляване на зъбите или ако се налага такова, то е минимално.

Бондинг на зъби е изключително добра опция, заради отличния естетичен вид, сравним с този на фасетите и осезаемо по-ниската цена в сравнение с тях. Друго предимство е бързината, с която се случва промяната. Цялата процедура може да приключи с едно сядане на зъболекарския стол. От значение е и фактът, че поставянето на фотополимерния материал върху зъба или междузъбните пространства не води до дискомфорт и самата процедура е относително лека. Липсата на метални елементи в процедурата е идеален вариант за хора с сериозни алергии. Времето, в което бондинга запазва своите естетични качества обикновено е 5-7 години.

Понякога в практиката се налага комбинирането на различните методи – бондинг след брекети, фасети след брекети или пък бондинг с фасети.Каква е процедурата по поставяне на бондинг?

Всичко започва с полиране и почистване на зъбите. После те се изолират и ако има кариеси или остарели пломби, те се отстраняват. Следва обработка с киселина, промиване с вода и подсушаване. Едва тогава се поставя бондът, който представлява течен полимер. Той прониква в порите на зъбите и се втвърдява под насочена синя светлина.

Всичко става постепенно, на няколко нанасяния, той като полимерът има свойството да се свива. Накрая се извършва полиране с различни гуми, дискове и четки до постигане на желания ефект. Това е финалът на реставрацията и резултатът може да се види веднага.

Колко дълго ще издържи един бондинг на зъби зависи както от професионално извършената процедура, така и от грижите, които всеки полага за устната си хигиена. Каквито и промени да настъпят във времето, като оцветяване, загуба на гланц и други, те са напълно поправими.Основни видове бондинг:

Бондинг техниката се радва на положителни мнения и отзиви и намира все по-широко приложение. Има различни видове бондинг на зъби, като основните са:

w Изграждане на зъби и лечение на кариеси. Това е най-разпространеното приложение на метода. Без значение дали проблемните зъби са видими, пациентите предпочитат красиво и естетически издържано възстановяване.

w Скриване на междузъбно разстояние. Също една от най-често извършваните процедури. Може да се комбинира с изменение на формата на зъбите, ако пациентите желаят промяна.

w Възстановяване на режещ ръб. Обикновено подобен проблем възниква с напредване на възрастта. Често се прави и удължаване на зъбите, за възобновяване на захапката.

w Възвръщане цвета на зъбите. След травма или проведено лечение може да се наложи корекция на оцветени зъби. В употреба влизат непрозрачни фотополимерни маси.

w Щифтово изграждане. Прилага се, когато коренът е здрав, каналът е запълнен и само коронката е разрушена.

w При липса на зъб. Прави се така нареченият адхезивен мост, който служи за възобновяване на един липсващ зъб.

w При пародонтит. При увреждане на пародонта зъбите са разместени и разклатени. С прогресиране на заболяването се налагат чести корекции.

w Шиниране. Използва се, когато е налична висока подвижност на един или повече зъби.

w Корекция на захапката. Методът дава добри резултати, щом трябва захапката да се повдигне.

w Цялостна промяна. Случва се пациентите да искат едновременно да променят своите зъби като цвят, форма и дължина. На помощ идват композитните фасети.


Бондинг-процедура

Защо да изберем бондинг?

Производителите на материали за директно възстановяване в денталната медицина работят в трескава надпревара. На пазара постоянно се появяват продукти, включително фотополимери  с все по-добри характеристики. Те гарантират по-висока издръжливост и по-качествена естетика.

Дори прословутата холивудска усмивка е възможно да се постигне вече само с бондинг, само с едно посещение в клиниката. За някои крещящо белите и равни зъби, постигащи се с фасети стоят леко неестествено, но перфектно изглеждаща усмивка може да се направи и с фотополимер, като са със специално избелен цвят, като при бондинга.

Бондинг е удобен и достъпен начин за бързо възстановяване на един или повече зъби. На много достъпна цена е и това го прави една от най-предпочититаните естетични процедури, а ефекта, който се постига е много близък до този на по-скъпите естетични възстановявания.Цена на бондинг в дентална клиника Ортодент, ще откриете тук.

За всякакви въпроси по темата може да се обърнете с въпроси към нашия екип специалисти на office@ortodentbg.com.

В нашия YOUTUBE канал може да се запознаете какво представляват стоматологичните процедури, които Ви предстоят.

С екипа ни от зъболекари може да се запознаете тук.

С още случаи от практиката ни може да се запознаете тук.

Полезни статии за Вас:

Зъбни корони

Зъбни мостове

Фасети

Разстояния между зъбите

Изграждане на зъби – всички варианти

Избелване на зъби

Инлей – възстановяване на силно разрушени зъби

Call Now Button