Брекети – подредете зъбите си

Какво ще научите в този материал?

 • какво представляват брекетите
 • какви брекети да изберем – предимства и недостатъци
 • кога се поставят брекети
 • каква е процедурата за поставяне на брекети
 • какъв е срокът за носене и как да се грижим за тях
 • част от завършените ни ортодонтски случаи и видеа как се свалят и поставят брекети
 • брекети цени, има ли възможност за разсрочено плащане

Брекети – какво трябва да знаем

Брекети са вид ортодонтски апарат, който се използва предимно за подреждане на зъбите и коригиране на захапката. С развитие на технологията, фиксираната техника позволява на ортодонта да премества зъбите в трите равнини. С въвеждането на еластичните никел-титаниеви дъги може да осъществи голямо придвижване на зъби, без това да причини болка в пациента. Разнообразието в брекетите дава възможност да се удоволетвори всеки вкус от естетична гледна точка. Цените са по-високи от други стоматологични процедури, но предвид дългия период на лечение /между 18-24 месеца/, скъпите консумативи и търсения краен резултат са напълно оправдани. С цел финансово облекчаване на пациентите, в дентална клиника Ортодент се предлага възможност за разсрочено плащане на ортодонтското лечение.

Конструкция на брекети

Системата се състои от брекети, които се залепят неподвижно на всеки зъб. През всички тях минава поредица от дъги. Движението се осъществява от дъгата, посредством брекета, в който е заложена цялата информация, на къде ще се придвижи зъба. Първоначално се придвижва видимата част на зъба, но е необходимо достатъчно време, за да се измести и коренът. Tака за едно ортодонтско лечение е необходимо поне година и половина. Разбира се, всичко зависи от конкретния случай, от състоянието на зъбите и от вида на брекетите. Системата се избира индивидуално за всеки пациент, като през целия курс на лечение се правят настройки и корекции.

 Успехът на лечението зависи в голяма степен и от изпълнението на предписанията и плана поставен от ортодонта за поддържане на брекетите и на идеална устна хигиена.

Видове брекети

Метални брекети:

Макар и по-забележими от останалите видове, металните брекети продължават широко да се използват в практиката, поради тяхната по-голяма здравина и повече сигурност. Те са по-евтини от керамичните или сапфирените, но водят до същия краен резултат. При тях трябва да се направи малък компромис с естетиката и в по-малка степен с комфорта при носене.

Поставяне на метални брекети

Сапфирени брекети:

Произведени са от изкуствени сапфирени кристали и набират изключителна популярност, защото са почти незабележими за околните. Грижата за сапфирените брекети е по-трудоемка, но, за сметка на това, те са най-естетични изглеждащите брекети, изключително комфортни за носене с тях се свиква много бързо, липсват по-остри ръбове. Много разумен и практичен вариант е комбинацията между метални сапфирени брекети. В частта, която е по-видима се поставят по естетичните брекети, а в по-скритата част се поставят металните. Така се постига отличен компромис между красота и здравина.

Цветни брекети:

Много популярна и достъпна брекет-система, особено при децата. Тук ортодонтът може да прояви фантазията си и да ги направи в различни цветове и форми, съобразявайки се с индивидуалното състояние на зъбите.

Керамични брекети:

Сливат се с цвета на зъбите, достатъчно гъвкави и естетични, въпреки че са големи, като размер. Керамичните брекети са доста крехки, не издържат на големи натоварвания и не се препоръчват при по-тежки деформации.

Лингвални брекети :

Отличават се от всички останали и, макар да са изработени от метал, се закрепват откъм езичната страна на зъбите. Така, освен че остават напълно незабележими, са в състояние да коригират такива нарушения, които не биха могли да бъдат отстранени с обикновена брекет-система. Основните недостатъци на тези брекети са високата им цена и нарушенията в говора в началото на курса. След 2-3 седмици езикът се приспособява към по-малкото пространство. Използването на лингвални брекети затруднява и почистването на устната кухина.

Алайнери:

Това са прозрачни шини, които са добра алтернатива на брекетите, когато търсите на първо място по-естетичния им вид. Те са незабележими и са за хора с много активен начин на живот, които им се налага и по-често да пътуват и не могат да посещават всеки месец ортодонта си. Изработват се индивидуално, покриват зъбите изцяло, могат да се свалят по време на хранене. Необходими са серия шини, като всяка следваща премества зъбите стъпка по стъпка.Тук процесът е по-бавен от този с брекетите, защото натиска е по-малък. Удачно е да се използват за по-леки деформации.

Кога са необходими брекети

 • При наличие на промеждутък между зъбите;
 • Неправилна захапка;
 • Преместване при липса на зъби;
 • Подреждане на зъби;
 • Изправяне на зъби.

Преди да се поставят брекетите, трябва да се направи обикновен преглед при зъболекар за почистване на зъбен камък и пълно лечение на кариесите или други проблеми със зъбите и венците. Това е необходимо, защото през времето на носене на брекети всяка процедура ще е сложна. Следва отливка на челюстта, на базата на която ортодонтът може да избере методът за изправяне и подреждане на зъбите.

Подготовка за процедура по поставяне на брекети

На този етап от пациента се изисква само едно – да дойде сит в кабинета, за да се намали слюноотделянето. Цялата предварителна дейност се извършва от ортодонта без присъствие на пациента. Отначало системата се фиксира върху отливката, а после, вече в готов вид, се пренася в устата.

Фиксиране на брекети

Фиксирането на класическите брекети се провежда за около час и половина: професионално почистване на зъбите, измиване, подсушаване, нанасяне на специално ортодонтско лепило, с помощта на което брекетите се залепват на повърхността на зъбите и се фиксират върху всеки зъб поотделно. Следва отстраняване на излишното лепило, което би изглеждало неестетично и е предпоставка за събиране на остатъци от храна и образуване на кариеси. Последният етап е втвърдяване на лепилото.

Грижа за брекети в домашни условия

При всички случаи носенето на брекети увеличава усилията за поддържане на добра устна хигиена. Желателно е това да става със специална четка за зъби и да се внимава брекетите да не се отлепват. Ограничава се приемът на прекалено горещи или студени храни и напитки, както и на твърди храни – ядки, моркови, ябълки, бонбони и др.

Планови прегледи при ортодонт

Предвид динамиката на корекциите на зъбните редове и смяната на дъгите, посещенията се правят на всеки  месец. Дъгите се сменят последователно – от еластични към по-твърди, които имат памет за формата и, докато се стремят да възвърнат първоначалното си състояние, преместват и зъбите. Процесът е бавен и абсолютно безболезнен. Първото изменение на положението на зъбите се забелязва чак след няколко месеца. Отделно от плановите срещи с ортодонта, може да се наложи и посещение заради отлепване на брекет.Препоръчително е да се правят  чести посещения и при общопрактикуващия зъболекар (поне на 4-6 месеца) с цел профилактични прегледи и професионално почистване на зъбен камък и зъбна плака.

Сваляне на брекети

Свалянето на конструкцията не става изведнъж. На подготвителния етап се взимат отпечатъци на зъбите и зъботехник изработва ритейнъри,които в дена на сваляне на брекетите ще бъдат поставени на пациента. След няколко дни вече могат да се свалят и самите брекети, като това отнема известно време за отлепване и почистване на лепилото от всеки един зъб. При тази процедура, сапфирените брекети могат да се разчупят и да се почистват от емайла допълнително.

СВАЛЯНЕ НА САПФИРЕНИ БРЕКЕТИ

Срок за носене на брекети

Колко време се носят брекети, един от най-често задаваните ни въпроси. Ортодонтското лечение е бавно и постепенно. Каквито и да са брекетите, зъбите не могат да се местят с повече от 1мм на месец. Ако дефектите са козметични, курсът продължава от няколко месеца до една година, но хора с такива проблеми рядко се обръщат към ортодонт . Специалистите са предпочитани от пациенти с по-видимо изменение в захапката, за корекцията на което са нужни от 1,5 до 2 години, а не рядко и хирургична намеса. Изваждането на някой здрав зъб за разширяване на зъбния ред е нормална за ортодонтско лечение ситуация. Общият срок за носене на брекет-система не зависи от вида ѝ, а от клиничната картина и професионализма на ортодонта.

Защо да изберете брекети от ОРТОДЕНТ

Изправянето и подреждането на зъби с брекети е високотехнологичен метод, свързан и със закриване на празни пространства на редовете, и със синхронизация като цяло на горната и долната челюст. Затова специалистът, на който ще се доверите, трябва да бъде внимателно избран – с богат опит и дългогодишна практика, с прецизно отношение към всеки детайл от етапа на работа, с постоянно обогатяване с нови знания в областта, работа с най-съвременни материали и усвояване на нови умения.  Със стотиците си успешно завършени случаи и членството си в престижния за ортодонтите български изследователски клуб „Алекзандър”, д-р Цветелина Узунова отговаря на всички посочени критерии. Д-р Узунова и д-р Симеонова, подхождат винаги с емпатия към всеки пациент, което намалява стреса при посещенията в дентална клиника Ортодент. Неслучайно сме се спряли на американската система за брекети „Алекзандър“ освен, че се е доказала с времето, тя дава възможност за стабилни и дълготрайни резултати, а материалите, които се ползват са от най-висок клас.

Брекети цени, може да откриете тук. Предлагаме възможност за разсрочено плащане за ортодонтското лечение.

Може да разгледате завършени случаи преди и след, от практиката на нашите ортодонти тук.

Тук ще откриете други интересни теми за ортодонтията:

Call Now Button