Брекети – подредете зъбите си

Брекети – какво трябва да знаем

Брекети са вид ортодонтски апарат, който се използва предимно за подреждане на зъбите и коригиране на захапката. С развитие на технологията, фиксираната техника позволява на ортодонта да премества зъбите в трите равнини. С въвеждането на еластичните никел-титаниеви дъги може да осъществи голямо придвижване на зъби, без това да причини болка в пациента.

Конструкция на брекети

Системата се състои от брекети, които се залепят неподвижно на всеки зъб. През всички тях минава поредица от дъги. Движението се осъществява от дъгата, посредством брекета, в който е заложена цялата информация, на къде ще се придвижи зъба. Първоначално се придвижва видимата част на зъба, но е необходимо достатъчно време, за да се измести и коренът. Tака за едно ортодонтско лечение е необходимо поне година и половина.Разбира се, всичко зависи от конкретния случай, от състоянието на зъбите и от вида на брекетите. Системата се избира индивидуално за всеки пациент, като през целия курс на лечение се правят настройки и корекции.

 Успехът на лечението зависи и от изпълнението на предписанията на ортодонта за поддържане на брекетите и на идеална устна хигиена.

Видове брекети

Метални брекети:

Макар и по-забележими от останалите видове, металните брекети продължават широко да се използват. Те са доста по-евтини от керамичните или пластмасовите, но водят до същия краен резултат.

Сапфирени брекети:

Произведени са от изкуствени сапфирени кристали и стават все по-популярни, защото са незабележими за околните. Грижата за сапфирените брекети е много по-трудоемка, но, за сметка на това, липсва усещането за метал в устата и са доста по- естетични.

Цветни брекети:

Много популярна и достъпна брекет-система, особено при децата. Тук ортодонтът може да прояви фантазията си и да ги направи в различни цветове и форми, съобразявайки се с индивидуалното състояние на зъбите.

Керамични брекети:

Сливат се с цвета на зъбите, достатъчно гъвкави и естетични, въпреки че са големи, като размер. Керамичните брекети са доста крехки,не издържат на големи натоварвания и не се препоръчват при по-тежки деформации.

Лингвални брекети :

Отличават се от всички останали и, макар да са изработени от метал, се закрепват откъм езичната страна на зъбите. Така, освен че остават напълно незабележими, са в състояние да коригират такива нарушения, които не биха могли да бъдат отстранени с обикновена брекет-система. Основните недостатъци на тези брекети са високата им цена и нарушенията в говора в началото на курса. След 2-3 седмици езикът се приспособява към по-малкото пространство. Използването на лингвални брекети затруднява и почистването на устната кухина.

Алайнери:

Това са прозрачни шини, които са алтернатива на брекетите, незабележими са и са за хора с много активен начин на живот. Изработват се индивидуално, покриват зъбите изцяло, могат да се свалят. Необходими са серия шини, като всяка следваща премества зъбите стъпка по стъпка.

Кога са необходими брекети

  • При наличие на промеждутък между зъбите;
  • Неправилна захапка;
  • Преместване при липса на зъби;
  • Подреждане на зъби;
  • Изправяне на зъби.

Преди да се поставят брекетите, трябва да се направи обикновен преглед при зъболекар за почистване на зъбен камък и пълно лечение на кариесите или други проблеми със зъбите и венците. Това е необходимо, защото през времето на носене на брекети всяка процедура ще е сложна. Следва отливка на челюстта, на базата на която ортодонтът може да избере методът за изправяне и подреждане на зъбите.

Подготовка за процедура по поставяне на брекети

На този етап от пациента се изисква само едно – да дойде сит в кабинета, за да се намали слюноотделянето. Цялата предварителна дейност се извършва от ортодонта без присъствие на пациента. Отначало системата се фиксира върху отливката, а после, вече в готов вид, се пренася в устата.

Фиксиране на брекети

Фиксирането на класическите брекети се провежда за около час и половина: професионално почистване на зъбите, измиване, подсушаване, нанасяне на специално ортодонтско лепило, с помощта на което брекетите се залепват на повърхността на зъбите и се фиксират върху всеки зъб поотделно. Следва отстраняване на излишното лепило, което би изглеждало неестетично и е предпоставка за събиране на остатъци от храна и образуване на кариеси. Последният етап е втвърдяване на лепилото.

Грижа за брекети в домашни условия

При всички случаи носенето на брекети увеличава усилията за поддържане на добра устна хигиена. Желателно е това да става със специална четка за зъби и да се внимава брекетите да не се отлепват. Ограничава се приемът на прекалено горещи или студени храни и напитки, както и на твърди храни – ядки, моркови, ябълки, бонбони и др.

Планови прегледи при ортодонт

Предвид динамиката на корекциите на зъбните редове и смяната на дъгите, посещенията се правят на всеки  месец. Дъгите се сменят последователно – от еластични към по-твърди, които имат памет за формата и, докато се стремят да възвърнат първоначалното си състояние, преместват и зъбите. Процесът е бавен и абсолютно безболезнен. Първото изменение на положението на зъбите се забелязва чак след няколко месеца. Отделно от плановите срещи с ортодонта, може да се наложи и посещение заради отлепване на брекет.Препоръчително е да се правят  чести посещения и при общопрактикуващия зъболекар (поне на 4-6 месеца) с цел профилактични прегледи и професионално почистване на зъбен камък и зъбна плака.

Сваляне на брекети

Свалянето на конструкцията не става изведнъж. На подготвителния етап се взимат отпечатъци на зъбите и зъботехник изработва ритейнъри,които в дена на сваляне на брекетите ще бъдат поставени на пациента. След няколко дни вече могат да се свалят и самите брекети, като това отнема известно време за отлепване и почистване на лепилото от всеки един зъб. При тази процедура, сапфирените брекети могат да се разчупят и да се почистват от емайла допълнително.

Срок за носене на брекети

Колко време се носят брекети, един от най-често задаваните ни въпроси. Ортодонтското лечение е бавно и постепенно. Каквито и да са брекетите, зъбите не могат да се местят с повече от 1мм на месец. Ако дефектите са козметични, курсът продължава от няколко месеца до една година, но хора с такива проблеми рядко се обръщат към ортодонт . Специалистите са предпочитани от пациенти с по-видимо изменение в захапката, за корекцията на което са нужни от 1,5 до 2 години, а не рядко и хирургична намеса. Изваждането на някой здрав зъб за разширяване на зъбния ред е нормална за ортодонтско лечение ситуация. Общият срок за носене на брекет-система не зависи от вида ѝ, а от клиничната картина и професионализма на ортодонта.

Защо да изберете брекети от ОРТОДЕНТ

Изправянето и подреждането на зъби с брекети е високотехнологичен метод, свързан и със закриване на празни пространства на редовете, и със синхронизация като цяло на горната и долната челюст. Затова специалистът, на който ще се доверите, трябва да бъде внимателно избран – с богат опит и дългогодишна практика, с прецизно отношение към всеки детайл от етапа на работа, с постоянно обогатяване с нови знания в областта, работа с най-съвременни материали и усвояване на нови умения.  Със стотиците си успешно завършени случаи и членството си в престижния за ортодонтите български изследователски клуб „Алекзандър”, д-р Цветелина Узунова отговаря на всички посочени критерии. Д-р Узунова и останалата част от ортодонтския екип, подхождат винаги с емпатия към всеки пациент, което намалява стреса при посещенията в дентална клиника Ортодент. Неслучайно сме се спряли на американската система за брекети „Алекзандър“ освен,че се е доказала с времето, тя дава възможност за стабилни и дълготрайни резултати, а материалите, които се ползват са от най-висок клас.

Цени за брекети в клиниката може да откриете тук.

Може да разгледате завършени случаи преди и след, от практиката на нашите ортодонти тук.

Call Now Button