Естетични пломби – какво трябва да знам

Какво ще разберете в този материал?

 • какво представляват естетичните пломби на зъб
 • каква процедура използваме
 • видовете пломби – предимства и недостатъци, какво да изберем
 • най-добрите алтернативи на естетичните пломби
 • пломба на зъб цени 2023 г. и екипа от доктори на Ортодент

Естестични пломби – най-важното, което трябва да знаем

Естетични пломби се поставят при отстраняване на малки дефекти по зъбната коронка. По цвят, блясък и прозрачност, естетичните пломби се доближават максимално до естествения зъб. Същото се отнася и за тяхната функционалност. Те са достатъчно здрави и със структура, близка до зъбната тъкан. Естетичното пломбиране възстановява или създава наново анатомичната зъбна форма така, че да не се отличава от съседните зъби. Естетични пломби са едно прекрасно решение при смяна на стари и потъмнели пломби, за възстановяване на отчупени от зъба парченца и при лечение на кариеси. Не може да се сложи естетична пломба при много разрушен зъб или когато се налага пълното покриване при извършвани корекции на положението му.Процедура

Преди да се поставят естетична пломба или т.нар. бяла пломба, зъболекарят отстранява повредените от кариеса тъкани и остатъците от стари пломби. Ако зъбът е здрав и тъканите му не се консервират, на повърхността се придава необходимата грапавост, което е абсолютно безболезнено и не се налага местна анестезия. Повърхността на зъба се изсушава и върху нея се нанася слой от консистенция, предназначена да свърже зъба с пломбата. В повечето случаи, естетичната пломба също се изгражда на слоеве. Следват последни корекции по формата и полировка.


Използване на кофердам

Кофердамът е специално приспособление, с което зъболекарят изолира един или повече зъби, върху които работи, от всичко останало в устната кухина. С помощта на метална скоба (различна за различните зъби), към зъба се закрепва квадратно латексово платно. Именно този латекс осигурява необходимата за лечението защита. Кофедармът облекчава работата на стоматолога. От една страна: осигурява по-добър изглед и достъп до болния зъб. От друга: предпазва от попадане на слюнка, кръв, микроорганизми и други замърсители до работното поле, които могат да усложнят работата и пломбата да не бъде залепена по най-добрия начин. Дори влагата, отделяща се при дишане по време на пломбиране, може да стане причина за скорошно отлепване на пломбата.

Лечение на контактен кариес предни зъби

Преимущества за пациента от използване на кофердам

 1. Безопасност: Защита от вдишване и преглъщане в неподходящ момент или поглъщане на остри частици и различни медицински разтвори.
 2. Намалява нивото на взаимодействие на организма с медикаменти, които биха предизвикали алергия.
 3. Комфорт: Пациентът има усещането, че процедурата се извършва извън устната му кухина.
 4. Липсва неприятното усещане от допира на пръстите на стоматолога.
 5. Дъвкателните мускули не се изморяват толкова от продължително отворената уста.
 6. Устата не пресъхва като при използване на памучни тампони.
 7. Намалява рефлексът за повръщане, който някои пациенти получават при досег с инструментите.
 8. Пациентите с кофердам могат да преглъщат и устата им не се пълни със слюнка.
 9. Кофедармът е подходящ при работа с пациенти с по-голям език или бузи, без да се налага стоматологът постоянно да натиска или да отмества органа, който пречи на работата му.

Лечение на първичен кариес

Видове естетични пломби

Съвременното пломбиране се извършва с материали, които са достатъчно здрави, за да издържат дъвкателното натоварване, но и не се отличават по цвят от естествения емайл.

Фотополимерни пломби

Най-предпочитаните от пациентите естетични пломби, отличаващи се със здравина и широка гама от цветови нюанси. Те са биологично поносими, а зъбната плака не се залепва върху гладката им повърхност. Предимство при изработката на фотополимерни пломби е процесът на втвърдяване със специална ултравиолетова лампа, което позволява на зъболекаря да изгради максимално подходящата форма. Фотополимерните пломби са обикновени, когато се използва един подходящ на цвят фотополимер и послойни, при които с няколко вида фотополимер се възпроизвежда на слоеве оригиналната структура на зъба – дентин и емайл в различни цветови нюанси. Послойните обтурации са по-трудоемки и са на малко по-висока от тази за обикновените фотополимерни пломби цена.


Керамични пломби

Притежават качествата на натурална зъбна тъкан. Имат дълъг живот, не се изтриват, не разрушават зъба, устойчиви са на високи и ниски температури. Особената технология при поставянето на керамична пломба позволява точно да се избере цвета ѝ. Цената е добра, а качеството многократно надвишава това на старите циментови пломби.

Алтернативи на естетични пломби

Керамични фасети на предни зъби

Ако фотополимерните пломби са по-големи като размер, с тях не може да се постигне особен естетичен резултат. В тези случаи се използват керамични фасети – тънки керамични люспи, които покриват изцяло предната част на резците. Друго предимство на керамичните фасети е, че зъбите се пилят минимално и пациентите се адаптират бързо към тях. От естетическа гледна точка могат удължат зъба, да коригират формата и цвета му и да затворят междузъбно пространство. За разлика от естетичните пломби, които се правят от зъболекаря, фасетите се изработват от зъботехник.

Керамични инлеи на дъвкателни зъби

Керамичните инлеи се използват за възстановяване на липсваща зъбна тъкан при по-големи поражения от кариес. Освен от керамика, могат да се изработят и от фотополимер, като това отново е зъботехническа дейност. Използват се при разрушени задни зъби , които не могат да се оправят с обтурация, но пък не са толкова големи, за да се налага поставяне на коронка. Инлеите са предназначени за дъвкателната повърхност на зъбите. За странични поражения се ползва овърлей или онлей.

С докторите, които ще се погрижат за Вас, може да се запознаете: д-р Симеонова, д-р Банабакова и д-р Георгиева.

Цените на зъболекарските услуги и специално на естетични фотополимерни пломби ще намерите тук.

В нашия YOUTUBE канал може да се запознаете какво представляват стоматологичните процедури, които Ви предстоят.

====================================================================

Още няколко теми в сферата „Естетична стоматология“, може да прочетете:

Бондинг – бърза корекция на усмивката

Фасети – естетичното решение

Инлей, пинлей, онлей, овърлей – вечните пломби

Изграждане на зъб – всички варианти

Call Now Button