Фасети – естетичното решение

През целия си живот, зъбите са подложени на въздействието на разнообразни органични и неорганични оцветители, които са в състояние да достигнат чак до твърдите зъбни тъкани. В тези и в други случаи, зъбните фасети се явяват най-добър вариант за естетично протезиране. От голямо значение е, че поставянето им не засяга прилежащите тъкани на пародонта.

Фасети – какво представляват

Фасетите са метод за протезиране без участието на метал. Те са тънки пластинки, които се залепват само върху предната част на зъбите, замествайки външния им слой. Решават естетични и функционални проблеми на зъбите и са съвременна алтернатива на коронките, въпреки че доста се отличават от тях. С тяхна помощ може да се коригират някои изменения по емайла или формата на зъба, като в същото време са защита от външни въздействия и спират по-нататъшни поражения. Поставят се само на предните зъби – от естетични съображения, но не са толкова здрави колкото коронките. Затова за дъвкателните зъби коронките са по-подходящи.

Видове фасети

 • Керамични ( порцеланови) фасети: Наричат се и ортопедични. Смятани са за най-приемливи, тъй като са биосъвместими със съседните тъкани, изглеждат естествено и при правилна грижа за тях, служат по 20 и повече години. Изработват се от гладък порцеланов материал в лаборатория след снемане на отпечатък и после се залепват върху зъбите. Дебелината им е 0,7-0,8 мм. Някои керамични фасети са тънички като люспи – с дебелина 0,2 мм. Наричат ги директни фасети и се поставят единствено за красота, като за тях не се изисква пилене на зъбите.
 • Циркониеви фасети: Изработват се от циркониев диоксид, но не ръчно, а от много прецизна роботизирана система. Материалът се среща в природата. Циркониевите фасети се използват за по-сложни случаи – при по-сериозни изменения в структурата на зъба, по-голямо междузъбно пространство и при пациенти с алергии. Циркониевите са на малко по-висока цена за фасети защото са по-леки и по-здрави от останалите. Дебелината им е около 0,3 мм – 0,4 мм.
 • Композитни фасети: Изработват се от светополимерни композитни материали – същите, които се използват за пломби. Те са на най-добрата за фасети цени, но срокът им на износване е по-кратък,до 10 години и има риск от потъмняване. Обикновено се поставят след първото шлайфане на зъба, като материалът се наслоява до получаване на нужната форма. Често се използват за един зъб в редицата, като цветът се избира според емайла на съседните зъби.

Поставяне на фасети /процедурата/

Дебелината на фасетите е различна, като за най-разпространените – композитните, тя е около 0,7мм. За да изглеждат естествено, трябва да прилягат плътно към повърхността на предварително изпилен зъб. За директните фасети не се изисква отнемане от емайла на зъба и могат да се лепят направо, но само при добро състояние на емайла. Фасетите без изпиляване нямат друга функция, освен създаването на по-красива усмивка. Керамичните се изработват по формата на отпечатъка и докато станат готови, може да се ползват временни пластмасови заместители. Преди изобщо да се започне този процес, специалистът в денталната клиника прави пълна оценка на състоянието на устната кухина и, при необходимост, назначава лечение. Ако има кариес, той трябва да се излекува напълно, зъбният камък и петната да се почистят, а всяка инфекция на зъб или възпаление на венец да се излекуват.

Предимства на фасетите

Изборът коронки или фасети за предните зъби, се прави в зависимост от състоянието на зъбите. Когато зъбът е разрушен и се налага поставянето на щифт и изграждане, по-добрият вариант е коронка от металокерамика или порцелан. За поставяне на фасети е нужна здрава повърхност. Усмивката с фасети е много по-красива и множество дефекти по резците може да се коригират. Когато зъболекарят си е свършил работата добре, всички рискове за увреждане на зъба под фасетата са сведени до нула. Специалният състав, на който се фиксира конструкцията, прониква и в структурата на зъба, и в структурата на фасетата. Образува се устойчиво съединение, което не допуска проникване на бактерии. Покривайки зъбния емайл, фасетата предпазва от образуването на налепи и появата на кариеси в продължение на много години.

Кога се поставят фасети

 • При промяна в цвета на емайла – петна, общо потъмняване и други изменения в цвета, които неизбежно се появяват с времето.
 • При нарушаване целостта на емайла – изтъняване, кариозни процеси, пукнатини. Изящната конструкция скрива проблема и спира разрушителния процес.
 • Отчупване на малка част от зъба.Първоначалната форма се възстановява, като с фасетата се прави микропротезиране.
 • Забележими пломби.
 • Неправилна форма на зъбите (възстановява се естетиката на зъбния ред, без нужда от ортодонтско лечение).
 • Промеждутък между предните зъби.
 • Скупчване на предни зъби.
 • По-малки предни зъби. Фасетите са идеални за уголемяване на видимите предни зъби и за корекция на формата им. При това, не се налага изпиляване на здравите зъби.
 • Чувствителност на предните зъби.

Кога НЕ се препоръчват фасети

Независимо от голямото желание на пациентите да коригират несъвършенствата с минимална намеса, има някои противопоказания. Кога не се поставят фасети? Не се препоръчват при неправилна захапка, обострени пародонтит, пародонтоза или гингивит, липса на 6 и повече дъвкателни зъби, кариеси с усложнения, вече поставени коронки, извадени нерви на предните зъби, мъртви или много разрушени зъби. Ако зъбите са много разкривени, първо се провежда ортодонтско лечение за подреждането им и чак след това се поставят фасети.

Препоръки за поддръжка на фасети

Пациентите с фасети трябва да внимават с натоварването, на което подлагат предните си зъби. Храни като ядки и семки вече са нежелателни, но пък е позволено всичко, което е пигментирало естественото покритие на резците – плодове, чай, кафе, вино и др. Керамичните и циркониевите фасети не променят цвета си. Фасетите не се ремонтират и при падане или повреждане на плочката се налага изработка на нови.

За всякакви въпроси по темата може да се обърнете с въпроси към нашия екип специалисти на office@ortodentbg.com.

С екипа ни от зъболекари може да се запознаете тук.

Цените на зъболекарските услуги извършвани в дентална клиника ОРТОДЕНТ ще намерите тук.

Още по темата за Естетичната стоматология, може да откриете в:

Бондинг – бърза корекция на усмивката

Брекети – подрете зъбите си

Call Now Button