Фасети – защо да ги изберем
 • десет причини да изберем зъбните фасети
 • видове фасети – всички предимства и недостатъци
 • процедурата по поставяне на фасети
 • кога се поставят и кога НЕ
 • поддръжка и грижа
 • цени на фасети – 2024 г.

Десет причини да изберем зъбните фасети:

1. Дълготрайност – между 10 и 20 години срок на годност;

2. Естетичност – фасетите се смятат от специалисти за най-високото ниво в естетичната стоматология;

3. Издържливост – няколко пъти по-здрави от зъбите;

4. Устойчивост – не променят цвета си от външни влияния;

5. Хипоалергенност – подходящи за пациенти с различни алергии;

6. Превенция – фасетите пазят от налепи и образуване на кариеси;

7. Индивидуалност – фасетите се проектират индивидуално за всеки пациент;

8. Хигиена – нямат специални грижи, фасетите се почистват, като естествените зъби;

9. Поливалентност – подходящи са за промяна на цвета и формата, при нарушения на емайла и счупвания;

10. Естественост – пропускат светлина и имитират блясъка на зъбния емайл.


Фасети – какво са и какви проблеми решават

Фасетите са метод за протезиране без участието на метал. Те са тънки пластинки, които се залепват само върху предната част на зъбите, замествайки външния им слой. Решават повече естетични и по-малко функционални проблеми на зъбите и са съвременна алтернатива на коронките, въпреки че доста се отличават от тях.

С тяхна помощ може да се коригират някои изменения по емайла или формата на зъба, като в същото време са защита от външни въздействия и спират по-нататъшни поражения. Обикновено се поставят на предните зъби – естетически са изключително издържани, но като здравина са една идея по крехки от коронките. По желание на пациента, фасети могат да се поставят на всички зъби, които се виждат при усмивка. Например от първия до петия зъб от двете страни на горната и долната челюст, въпреки че за дъвкателните зъби коронките са по-подходящи. Фасетите могат да заличат най-честите визуални несъвършенства на зъбите, които развалят естетиката на усмивката. Но само при условие, че върху тях е запазен достатъчно зъбен емайл, тъй като керамичните и композитните пластинки се задържат по-зле върху дентина.


Видове фасети

Според материала:

 • Керамични ( порцеланови) фасети: Наричат се и ортопедични. Смятани са за най-приемливи, тъй като са биосъвместими със съседните тъкани, изглеждат естествено и при правилна грижа за тях, могат да служат между 10 и 20 години. Изработват се от гладък порцеланов материал в лаборатория след снемане на отпечатък и после се залепват върху зъбите. Дебелината им е 0,7-0,8 мм. Някои керамични фасети са тънки като люспи – с дебелина 0,2 мм. Наричат се директни фасети и се поставят единствено за красота, като при тях не се изисква пилене на зъбите. Предимства: Висока здравина и цвят, близък до естествените зъби. Те са устойчиви на оцветители и не променят цвета си. Отлично прикриват дефектите в зъбния емайл. Прилягат плътно, без да оставят празнини между зъбите. Повърхността на керамичните фасети е гладка, без пори и върху нея не може да се натрупа плака. Не се нуждаят от редовно полиране. Имат дълъг срок на експлоатация. Недостатъци: Керамичните фасети имат по-високи цени в сравнение с другите видове. Процесът на изработка и монтаж е малко по-сложен.
 • Циркониеви фасети: Изработват се от циркониев диоксид, но не ръчно, а от много прецизна роботизирана система. Материалът се среща в природата. Циркониевите фасети се използват за по-сложни случаи – при по-сериозни изменения в структурата на зъба, по-голямо междузъбно пространство и при пациенти с алергии, биосъвместим материал, който е няколко пъти по-издържлив от зъбите ви. Циркониевите са на малко по-висока цена фасети, защото са по-леки и по-здрави от останалите. Дебелината им е около 0,3 мм – 0,4 мм. Предимства: Имат отлична естетика. Не променят цвета си. Прилепват прецизно към зъбите и рискът от развитие на кариес под тях е минимален. Въпреки че са тънки, издържат на всякакви дъвкателни натоварвания. Дълъг експлоатационен живот, между 10-15 години. Недостатъци: По-висока цена.
 • Композитни фасети: Изработват се от светополимерни композитни материали – същите, които се използват за пломби. Те са на най-добрата за фасети цени, но срокът им на износване е малко по-кратък, след 10 години има риск от леко потъмняване. Обикновено се поставят след първото шлайфане на зъба, като материалът се наслоява до получаване на нужната форма. Често се използват за един зъб в редицата, като цветът се избира според емайла на съседните зъби. Предимства: Те са по-евтини. Имат много добра естетика. Лесни за инсталиране и премахване/замяна с нови. Не е нужно изпиляване на зъба при тяхното поставяне.
 • Недостатъци: Кратък експлоатационен живот (3-4 години). Нуждаят се от полиране за цвят и блясък (на всеки 3-4 месеца). Режещият ръб на фасетата се изтрива. Не издържат прекалени натоварвания. Постепенно променят цвета си от хранителните оцветители.
Керамични фасети

Според начина на изработка фасетите се делят на:

 • Директни фасети:

Директни са композитните (фотополимерни) фасети. Те се изработват директно в устата на пациента на зъболекарския стол за едно посещение. При тях зъбите не се изпиляват, а композитният материал се нанася слой върху слой, докато фасетата не придобие естествен цвят. Поради затруднената видимост и липса на пространство в устата, директните фасети не могат да бъдат изработени толкова прецизно като индиректните.

 • Индиректни фасети:

Индиректни са фасетите, изработени в зъботехническа лаборатория върху отливки от зъбите на пациента. Индиректните включват порцеланови и циркониеви фасети, с изключение на композитните. За взимането на отпечатък и последващо поставяне на индиректни фасети се налага, макар и минимално, изпиляване на зъбна тъкан. Изработените от зъботехник върху гипсов модел фасети, се залепват за зъбите с композитен цимент или друг материал.

Според метода на обработване на фасетите:

 • Фасета без изпиляване

Това са директните фотополимерни фасети, които се наслояват върху зъба, без да се налага отнемане от неговата тъкан. Фасетата се моделира с пластичен материал, с които може да се запълнят кухини и разстояние между зъбите. Материалът се втърдява със синя светлина. Възможно е да се раздразни минимално венеца от контакта с фотополимера.

Има и индиректни фасети, които се поставят без изпиляване, като те са много по-тънки от стандартните порцеланови. Недостатък на този вид микропротезиране е уголемяването и заоблянето на естествения зъб. Техниката е подходяща за пациенти с малки зъби и малки междузъбни пространства.

 • Фасета с изпиляване

Изпиляването се налага за правилно позициониране и устойчиво задържане на фасетата, която се залепва в твърдо състояние. Когато зъбът е изпилен, венецът покрива естествено малък участък от фасетата и не се раздразва. Изпиляването е минимално и не уврежда зъба. Още повече, че изпиленият участъкът се покрива и защитава напълно от фасетата. По-дълбока препарация се налага, ако видимата част на зъба е с тъмно оцветяване, което не би могло да се прикрие от прозрачната фасета.


Поставяне на фасети /процедурата/

Дебелината на една фасета е различна, като при най-разпространените – композитните, тя е около 0,7мм. За да изглеждат естествено, трябва да прилягат плътно към повърхността на предварително изпилен зъб. За директните фасети не се изисква отнемане от емайла на зъба и могат да се лепят направо, но само при добро състояние на емайла. Фасетите без изпиляване нямат друга функция, освен създаването на по-красива усмивка. Керамичните се изработват по формата на отпечатъка и докато станат готови, може да се ползват временни пластмасови заместители. Преди изобщо да се започне този процес, специалистът в денталната клиника прави пълна оценка на състоянието на устната кухина и, при необходимост, назначава лечение. Ако има кариес, той трябва да се излекува напълно, зъбният камък и петната да се почистят, а всяка инфекция на зъб или възпаление на венец да се излекуват.

Процедура за поставяне на фасети с изпиляване

Поставянето се извършва на няколко етапа:

• Определя се дебелината на емайловия слой върху вестибуларната повърхност на зъбите, който ще трябва да бъде отстранен. Определят се точните граници и ръбове на фасетата.

• Лекарят препарира (изпилява) зъба, като обработва и страничните повърхности така, че да не се нарушава целостта на зъбния ред. Изпиляването е много прецизно, защото фасетата трябва да прилегне в точно в предварително определеното положение.

• Взема се отпечатък и се поставя временна фасета;

• Отпечатъкът или неговия 3D модел, се изпраща на зъботехника;

• Фасетата се изработва по отливката върху гипсов модел;

• Готовата фасета се изпробва на пациента и, ако няма забележки по нея, се залепва.

В зависимост от материала, изработката и инсталирането, целият процес отнема от 7 до 10 дни.

Процедура за поставяне на фасети без изпиляване

Този начин на микропротезиране се използва при необходимост от лека промяна в цвета на зъбите, за елиминиране на празнини (диастема) между предните зъби, за покриване на пукнатини в зъбния емайл и при нужда от възстановяване на режещия ръб на преден зъб.

Най-често не се налага изпиляване на зъба, при поставяне на фасета от композитен материал. Използва се директен и индиректен метод за инсталиране.

• В първия случай микропротезата се оформя директно върху зъба на пациента чрез послойно нанасяне на светлинно полимеризиран материал. Технологията не предвижда снемане на отпечатък и подготовка на зъба. Живите зъби не се увреждат по никакъв начин. Няма нужда от анестезия, тъй като процедурата е напълно безболезнена. В рамките на няколко минути, лекарят оформя фасетата, като съгласува с пациента нейния размер и цвят.

Фасетата се изпича с лампа слой след слой и става здрава като естествена зъбна повърхност. После се полира докато получи естествен цвят и блясък. Създаването и фиксирането стават в деня, в който пациентът отиде в клиниката.

• При индиректния метод, фасетата се изработва в зъботехническа лаборатория върху гипсов модел, след вземане на отпечатък. Готовата фасета се подлага на полимеризация и се закрепва към зъба върху течен композит, който осигурява силна фиксация. Въпреки че изработката отнема поне няколко дни, не се налага носенето на временни фасети, защото зъбът не е обработван и няма нужда да бъде защитен до поставянето. Индиректният метод е подходящ за много тънки микропротези, които няма да уголемят зъба неестествено и ще изглеждат естетично. Използват се за минимални корекции на цвета на зъба. Не издържат на големи натоварвания.


Предимства на фасетите

Изборът коронки или фасети за предните зъби, се прави в зависимост от състоянието на зъбите. Когато зъбът е разрушен и се налага поставянето на щифт и изграждане, по-добрият вариант е коронка от металокерамика или порцелан. За поставяне на фасети е нужна здрава повърхност. Усмивката с фасети според много мнения е много по-красива и множество дефекти по резците може да се коригират по този начин. Когато зъболекарят си е свършил работата добре, всички рискове за увреждане на зъба под фасетата са сведени до нула. Специалният състав, на който се фиксира конструкцията, прониква и в структурата на зъба, и в структурата на самата фасета. Образува се устойчиво съединение, което не допуска проникване на бактерии. Покривайки зъбния емайл, фасетата предпазва от образуването на налепи и появата на кариеси в продължение на много години.

🟢Кога се поставя фасета

 • При промяна в цвета на емайла – петна, общо потъмняване и други изменения в цвета, които неизбежно се появяват с времето.
 • При нарушаване целостта на емайла – износване, изтъняване, кариозни процеси, пукнатини. Изящната конструкция скрива проблема и спира разрушителния процес.
 • Отчупване на малка част от зъба.Първоначалната форма се възстановява, като с фасетата се прави микропротезиране.
 • Потъмнели и забележими пломби, поставени на предната част на зъбите.
 • Неправилна форма на зъбите, криви зъби (възстановява се естетиката на зъбния ред, без нужда от ортодонтско лечение, при условие,че захапката е правилна).
 • Промеждутък между предните зъби.
 • Скупчване на предни зъби.
 • По-малки предни зъби. Фасетите са идеални за уголемяване на видимите предни зъби и за корекция на формата им. При това, не се налага изпиляване на здравите зъби.
 • Чувствителност на предните зъби.

🔴Кога НЕ се препоръчват фасети

Независимо от голямото желание на пациентите да коригират несъвършенствата с минимална намеса, има някои противопоказания. Кога не се поставят фасети? Не се препоръчват при неправилна захапка, обострени пародонтит или гингивит, липса на 6 и повече дъвкателни зъби, кариеси с усложнения, вече поставени коронки, извадени нерви на предните зъби, мъртви или много разрушени зъби. Ако зъбите са много разкривени, първо се провежда ортодонтско лечение за подреждането им и чак след това се поставят фасети.


Препоръки за поддръжка на фасети

Пациентите с фасети трябва да внимават с прекалено голямото натоварване, на което подлагат предните си зъби. Храни като ядки и семки вече са нежелателни, но пък е позволено всичко, което е пигментирало естественото покритие на резците – плодове, чай, кафе, вино и др. Керамичните и циркониевите фасети не променят цвета си. Фасетите не се ремонтират и при падане или повреждане на плочката се налага изработка на нови.


С екипа ни от зъболекари може да се запознаете тук.

Цени за поставяне на фасети ще намерите тук.

В нашия YOUTUBE канал може да се запознаете какво представляват стоматологичните процедури, които Ви предстоят.

Още полезни теми:

Изграждане на зъби /вариантите/

Зъбни мостове

Бондинг – бърза корекция на усмивката

Брекети – подрете зъбите си

Call Now Button