Лечение на кариеси

Кариесология /лечение на кариес/

Кариесите са най-честите зъбни заболявания при пациентите. За съжаление много хора съобщават за наличието на кариес, едва когато заболяването се е развило до последния стадий. Пациентът забелязва проблема, след като вижда съществуващата кухина в зъба. В началото кариесът е бил наличен под формата на кафяво или бяло петно, като е настъпил стадий на деминерализация на повърхността на зъба. Това е моментът, в който пациентът трябва да започне лечение на кариес, с което да се спре процеса по разрушаването на зъба.

Съвременната кариесология цели, управление и пълно овладяване на кариозния процес. При неинвазивното лечение не се използва машинка, което го прави безболезнено и не предизвиква страх у пациентите. Използват се и биологични и химически методики за решение на проблема. Що се касае до минималното инвазивно лечение, то отстранява единствено увредената тъкан и при него липсват загуби на емайл и дентин. Тук отново болката липсва.

Защо да се подложим на лечение на кариес?

Ако искате да имате по-здрави и красиви зъби, без кариеси е желателно да се подложите на профилактични прегледи в денталната клиника. Специалистите ще направят детайлна диагностика, и ако заварят кариеса в начален стадий, то те ще направят всичко възможно, за да излекуват и запазят зъба. За това обаче се изисква съдействието на пациента, а при малките деца е нужна активна помощ от родителите, които да спомогнат за провеждане на лечението.