Лечение на кариес /кариесология/

Обща част:

Кариесите са най-честите зъбни заболявания при пациентите. За съжаление много хора съобщават за наличието му, едва когато заболяването се е развило до последния стадий. Зъбният кариес засяга твърдите зъбни тъкани. Свързано е с деструкция на зъбния емайл и формирането на кухина в зъба (зъбен кариес).

Какви са причините за възникването на зъбен кариес?

Нередовното и неправилно почистване на зъбите и прилежащите им меки тъкани е свързано с натрупването на плака и съответно увеличаване на броя на кариесогенните микроорганизми. Когато те влязат в контакт с въглехидратите, съдържащи се в различни храни и напитки, като краен продукт от метаболизма им се отделят киселини, които причиняват деминерализация на зъбния емайл. Тази деминерализация е свързана с появата на петна по зъбните повърхности – първи етап от развитието на зъбния кариес. Честият прием на въглехидратни храни и напитки, особено между основните хранения е свързано с повтарящо се намаляване на pH в устната кухина и чести „киселинни атаки“ върху зъбния емайл, което е свързано с повишена загуба на минерали. Нарушава се равновесието между процесите на деминерализация и реминерализация (реминерализацията представлява процес на възстановяване на зъбния емайл в началния стадий от възникването на зъбния кариес – т.нар. стадий „бяло петно“, чрез абсорбцията на калциеви и фосфатни йони, съдържащи се нормално в слюнката). Като краен резултат емайлът отслабва и се разрушава, формирайки зъбен кариес.

Класификация на кариеса
 1. В зависимост от факта дали започва върху интактна зъбна повърхност или се развива покрай поставена вече обтурация (пломба), кариесът се определя като първичен или вторичен;
 2. Според локализацията:
 • оклузален кариес – разположен по дъвкателната повърхност на зъбите, която идва в директен контакт с приетите храни и напитки;
 • апроксимален кариес – разположен по страничната повърхност на зъбите, където почистването на плаката е затруднено;
 • цервикален кариес – разположен в шийката на зъбите, близо до венеца;
 • кариес на зъбния корен – развива се когато кореновата повърхност е оголена, поради старческа или патологична атрофия и рецесия на гингивата (отдръпване на венеца);
 • кариес на foramen cecum – форамени (отвори), които се наблюдават по някои зъбни повърхности след приключване на развитието им;
 • кариес по атипични места – при някои общи заболявания кариесът може да се развие върху зъбни повърхности, които при нормални условия не са предилекционни места за развитие на кариес.
 1. Според степента на развитие:
 • начален кариес (macula cariosa alba) – стадий „бяло петно“;
 • повърхностен кариес (caries superficialis) – кариесът засяга само емайлът на зъбите;
 • среден кариес (caries media) – освен емайла, кариесът е засегнал й дентина;
 • дълбок кариес (caries profunda) – кариесът е напреднал в дълбочина и е в близост със зъбната пулпа.
 1. Според протичането:
 • остър кариес – развива се бързо в дълбочина, приближавайки зъбната пулпа;
 • хроничен кариес – протича бавно и повърхностно, без тенденция за проникване в дълбочина.
 1. Според броя засегнати повърхности:
  • кариес на една повърхност;
  • кариес на две повърхности;
  • кариес на три или повече повърхности.
Симптомите?

В началото зъбният кариес обикновено протича безсимптомно. С напредване на кариозния процес може да причини болка или чувствителност към сладко, топло или студено. При засягане на зъбната пулпа (нервът на зъба), болката се увеличава значително, като може да бъде придружена от подуване и общо неразположение.

Диагнозата?

Обикновено диагнозата „зъбен кариес“ се поставя по време на профилактичен стоматологичен преглед. В случаите, когато кариесът се развива по страничната повърхност на зъбите, за потвърждаване на диагнозата може да се направи рентгенова зъбна снимка.

 Лечението?

То бива два вида:

 • консервативно (неоперативно) – прилага се в случаите на начален стадий от развитието на кариозния процес – т.нар. стадий „бяло петно“. Чрез него се цели постигане на реминерализация на емайла и намаляване на кариесогенните фактори – ограничаване приема на въглехидрати и подобряване на оралната хигиена, редовно професионално почистване на зъбна плака и зъбен камък, реминерализираща терапия и др.
 • оперативно – това е класическият подход, който е свързан с изборване на кариозната маса, отстраняване на инфекцията от засегнатите твърди зъбни структури и възстановяването им с фотополимерна обтурация (пломба).
Защо да изберете нас?

Работим безболезнено и минимално инвазивно, т.е. стремим се към максимално запазване на твърдите зъбни структури чрез максимално щадящо премахване на засегнатите от кариозния процес емайл и дентин. Използваме висок клас фотополимерни обтурации, които осигуряват максимална естетика и здравина. Създаваме спокойна и предразполагаща атмосфера, която ви кара да забравите лошите спомени от минали лечения. Разполагаме с екип от отлични специалисти – непрекъснато развиващи се с най- съвременните методики, насочени към възстановяване и поддържане на денталното здраве с най – високи естетични изисквания.

Ако имате някакви въпроси свързани с услугите, пишете ни на office@ortodentbg.com.

Цените ни може да разгледате тук.

Други наши материали по темата „Кариес“

Какво е вторичен кариес?

Кариес на ранното детство

Call Now Button