Парадонтология

/Парадонтит и гингивит/

Обща част

Пародонтологията е дисциплина, която се развива през последните няколко десетилетия. Свързана е с изучаването на пародонта (зъбодържащият апарат) – към него се отнасят:

  • гингивата (венецът);
  • алвеоларната кост (костта, заобикаляща зъбите);
  • циментът (субстанция, покриваща корена на зъбите);
  • пародонталният лигамент (съединително-тъканни връзки, осигуряващи стабилността на зъбите в костта).

Тази така сложно устроена структура е лесно податлива на възпаление, което води до по-задълбоченото й изучаване през последните години.

Видове заболявания

Нека преди това изясним как изглежда здравият пародонт. При здрав пародонт гингивата (венецът) изглежда бледо розова със зърниста повърхност. Не показва признаци на възпаление (зачервяване, оток и кървене). Зъбите са стабилни (липсва подвижност) и венецът е разположен в областта на зъбната шийка (липсва рецесия/отдръпване). Най-честите заболявания на пародонта са гингивит и пародонтит (пародонтоза).

Гингивит

Това е едно от най-честите възпалителни заболявания в стоматологията, което е характерно за почти всеки пациент. Представлява възпаление на гингивата и се характеризира основно с три симптома: зачервяване, оток и кървене. В повечето случаи основен етиологичен фактор е бактериалната плака. При нередовно почистване на зъбите, тя се натрупва в голямо количество по зъбните повърхности, в резултат на което се променят й нейните качества, т.е. увеличават се видовете патогенни микроорганизми, в резултат на което настъпва възпаление.

Гингивит може да се наблюдава й при някои общи състояния – HIV инфекция, хормонална терапия, кръвни заболявания, храносмилателни смущения, бактериални и вирусни заболявания, генетични заболявания и др.

Парадонтит

Той представлява възпалително-деструктивно заболяване на пародонта, което засяга гингивата и прилежащите зъбодържащи структури – пародонталния лигамент и костта. Пародонтитът се предшества от гингивит, но не всеки гингивит прогресира в пародонтит! Разделя се на две големи групи: хронични и агресивни форми.

Хроничният пародонтит е бавно прогресиращо заболяване при пациенти в зрялата възраст. Появата и прогресирането му се свързва с нарушаване на равновесието между бактериалната плака и реакциите на организма спрямо нея.

Субективна симптоматика:

  • Ранна – мравучкане, парене, напрежение; кървене при четкане на зъбите; кървене при отхапване на по-твърди храни (напр. Ябълка);
  • Късна – лош дъх; разклащане на зъбите; болки в зъбите (може в точно определен зъб); затруднения в храненето; естетични проблеми.

Основни клинични симптоми са: възпаление на венеца, което се разпространява в дълбочина; образуване на пародонтални джобове; резорбция на прилежащата кост (чиято степен може да се установи след направата на рентгенова зъбна снимка); повишена подвижност на зъбите (в резултат на резорбцията на костта); оголване, мигриране и наклоняване на зъбите (в резултат на напредване на пародонтита).

В зависимост от степента на изява на клиничните симптоми, хроничният пародонтит има три форми: лека, средна и тежка.

Агресивният пародонтит има фамилна обремененост и предиспозиция. Проявява висока скорост на прогресия – 3-4 пъти по-бързо от хроничния пародонтит. Обичайно засяга здрави, млади хора – под 30 год., но може да започне и в по-късна възраст. Свързва се с наличието на точно определени специфични микроорганизми. Установява се липса на голямо количество зъбна плака и зъбен камък, но наличие на дълбоки джобове и значителна коста резорбция, която довежда до бързо разклащане на зъбите. Има две форми – локализирана и генерализирана, според броя и вида на засегнатите зъби.

Лечение

Лечението на гингивита се състои в елиминиране на локалните етиологични фактори – зъбна плака и зъбен камък (професионално почистване от стоматолог 2 пъти годишно), и плакоретенционните места (стърчащи ръбове на коронки, свръхконтурирани обтурации, грапавини по емайла, екстракция на безнадеждни зъби, зъбен кариес и др.). В лечението активно участва пациента чрез поддържане на добра орална хигиена.

Лечението на пародонтит може да се раздели на три части:

  • инициална (начална) фаза – супра- и субгингивално почистване на зъбна плака и зъбен камък ( над- и подвенечно), обучение и мотивация за лична орална хигиена. При неоходимост локално и общо медикаментозно лечение.
  • корективна фаза (специализирано лечение, пародонтална хирургия) – провежда се само при една част от пациентите, според показанията, и има за цел възстановяване на загубени тъкани или естетика.
  • поддържащо лечение – прави се оценка на пародонталното състояние и се назначават профилактични прегледи и контролно професионално почистване на зъбна плака и зъбен камък през определен интервал, в зависимост от тежестта на протичане на заболяването.

Лечението е сложно и продължително. Ето защо вярваме, че всеки би искал да се ограничи до превенцията на пародонтита, която е именно редовното професионално почистване на плака и зъбен камък (2 пъти годишно) от Вашия стоматолог или пародонтолог, и стриктна лична орална хигиена 2 пъти дневно.

Ако имате някакви въпроси свързани с услугите, пишете ни на office@ortodentbg.com.

Цените ни може да разгледате тук.

Call Now Button