Парадонтология /парадонтит и гингивит/
Обща част:

Пародонтология – една избягвана и не до там изяснена тема до преди няколко десетилетия. За наше щастие живеем в 21 век, където науката и в това число денталната медицина се развива с бързи темпове. И в този ред на мисли нека да разясним с какво се занимава тя.
Пародонтологията е наука, изучаваща зъбодържащия апарат /гингива – венец, алвеоларна кост, цимент на корена – частта от зъба, която не се вижда и двата вида връзки, свързващи зъба с костта – периодонтален лигамент и гингиво – дентални връзки/ при здраве и болест. И да, толкова е сложна тази структура, а сега си представете, че се разрушава два пъти по – лесно.

Видове заболявания:

Най- честите заболявания на пародонта са гингивит и пародонтит или така наречената „ парадонтоза“. Гингивитът е едно от най – честите възпалителни заболявания в стоматологията, което е характерно за почти всеки пациент. То представлява възпаление на гингивата – венеца, което се манифестира с кървене и зачервяване. Парадонтит е възпаление, което в повечето случаи се развива бавно и на епизоди. То обхваща гингивата и прилежащите зъбодържащи структури – връзките и костта. При него се образуват джобове, има загуба на кост и подвижност на зъбите – разклащат се. Гингивитът е резултат от натрупване на плака, в която се намират микроорганизми, а пародонтитът пък е резултат основно от намиращи се точно определени специфични микроорганизми. И в тази връзка пародонтитът може да се предава от един индивид на друг.

Лечението:

Е да, дадохме в така малък параграф толкова много нова и малко плашеща информация. Затова ще разясним по – накратко как се лекуват. Гингивитът, много лесно – чрез почистване на зъбен камък и плака редовно. И под редовно разбираме 2 пъти годишно. При диагноза парадонтит е малко по – сложно. При него под лечение се разбира стациониране на процеса, като терапията може да се раздели на 3 части – инициална фаза, включваща супра и субгингивално почистване – над и под венечно на зъбните повърхности, корективна фаза, включваща пародонтална хирургия, коята има за цел възстановяване на загубени тъкани или естетика, поддържаща фаза, в която се прави оценка на пародонталното състояние и почистване на плака и зъбен камък на интервали, определени от пародонтолога. Да, сложно и продължително лечение. Ето защо вярваме, че всеки би искал да се ограничи до превенцията на пародонтита, която именно е редовното професионално почистване на плака и зъбен камък, а също и персоналния плак – контрол 2 пъти дневно. Но разбира се хората, имащи пародонтит не трябва да се отчайват и за тях има решение – стациониране на заболяването и поддържане на пародонталното здраве.

Ако имате някакви въпроси свързани с услугите, пишете ни на office@ortodentbg.com.

Цените ни може да разгледате тук.