Пародонтология

Какво е пародонтит?

Причина за появата на инфекциозното заболяване пародонтит, са попадналите в зъбната плака бактерии. Тази зъбна болест се разпространява по всички структури на зъбите, като в това число влизат: фините влакна, периодонциум и венец. Пародонтитът може да бъде хроничен или агресивен. Ако венците ви кървят и усещате лош дъх в устата, то това са все причини да посетите стоматолог. За съжаление повечето хора изпускат ранния стадий на лечение, което усложнява процедурата, но въпреки всичко е необходимо да им се обърне нужното внимание.

Методи на лечение

Лечението на пародонтит се извършва на няколко части. В началото се прилагат методи за почистване на зъбния камък и зъбната плака посредством ултразвук. В случай, че налице са подвижни зъби, се слагат специални шини, с чиято помощ няколко зъба в устата се закрепват с друг, за да не се стига до затруднения с говора и храненето. По време на лечебните процедури се изисква спазването на стриктна орална хигиена от страна на пациента за добър резултат.

Втората част е свързана с реоценката на проведената терапия. Стоматолозите правят подробен анализ на проблема и предлагат съответната поддържаща терапия. Ако заболяването не се премахне чрез конвенционалните методи се пристъпва към хирургическа намеса от специалист по пародонтология. В крайна сметка се стига до благоприятен резултат за пациента.