Ортодонтия /брекети/ – обща част

Ортодонтията е специалност в денталната медицина, занимаваща се с диагностика, лечение и профилактика на зъбни деформации.В повечето случаи е препоръчително първият преглед при ортодонт да се направи на около 7 годишна възраст. Често се налага и по-ранна намеса от ортодонт / горните и долни детски зъби не се припокриват, когато долните зъби са разположени чувствително пред горните, или когато горните фронтални млечни зъби са силно наклонени напред и не могат да се припокрият от устните и т.н./. За това наблюдавайте своето дете с препоръката да посетите ортодонт ако имате съмнения за стоматологичен проблем. Бъдещи проблеми могат да се бъдат решени в тази възраст в процеса на растеж на костите на горната и долната челюст.

Оптималната възраст за поставяне на брекети е около 11 години, а преди това има други методи и средства, които могат да подобрят дадената деформация. Това е възрастта, в която се сменя последния млечен зъб. Важно е ортодонтското лечение да бъде проведено по време на растеж на пациента/ранно ортодонтско лечение/. Тогава идеалното подреждане на усмивката е напълно възможно и без неприятното вадене на зъби. При момичетата периода на растеж приключва по-рано, около 14 годишна възраст. Докато при момчетата растежът може продължи и до 16 години. Лечение с брекети може се провежда и в по-късни години, но при ортодонтски възрастните пациенти освобождаването на място за кривите зъби е по-трудно и често се налага изваждането им. Пределна възраст за желаната красива усмивка не съществува.

Етапи на ортодонтско лечение:

Предварителен етап
  • първа консултация – първичен преглед, информация за предишни лечения и наследствена предразположеност за зъбни деформация /тя дава отражение на периода на лечение и ретенционния период/
  • след прегледа се назначават различни изследвания /ортопантомография, телерентгенография, секторни снимки и др./
  •  вземат отпечатъци от съзъбието с последващо регистриране на захапката. Правят се фотоснимки на пациента – екстраорални (външни) и интраорални (вътрешни).
  • Ортодонтът извършва подробен анализ на съзъбието Ви, като интерпретира данните от гипсовите модели, фотоснимките и анализа на телерентгенография.След това Ви представи подробен план за лечение, индивидуализиран спрямо Вашите нужди,  предимствата и недостатъците на самото лечение, неговата цел, продължителност, както и необходимостта от лечението и съответно последствията, ако не се предприеме. След получаване на съгласие от пациента започва същинската част от ортодонтското лечение.
Период на лечение
  • активно лечение, включващо носене на неснемаеми естетични или метални брекети, подреждането на зъбите в зъбната дъга и нормализирането на оклузалните съотношения ;
  • ретенционния период след сваляне на брекетите, за да се стабилизира постигнатата позиция на зъбите в резултат на лечението . Ретенционната фаза като продължителност е според тежестта на случая, в по-леките случаи се носят конкретен период от време, при по-тежките случаи снемаемите ретайнъри се носят в началото всяка вечер, след това се намалява честота на поставяне до 1-2 седмично.

Видове брекети

Метални брекети 

Те са едни от най-популярните, много здрави, естетически може би не толкова издържани, но като функционалност вършат същата работа като естетични брекети.  Изработват се от различни неблагородни сплави, като основен материал за изготвянето им се ползва стомана. При фиксирането им е важно силата на сцепление със зъбната повърхност да е достатъчно здрава, за да обезпечи лечението през целия преиод и достатъчно слаба, за да не причини увреда на емайла на зъбите по време на свалянето им.

Естетични брекети /сапфирени, керамични/

Те се изработени от композитен материал. Те са почти незабележими и естетически по-издържани, прозрачни са и се сливат с цвета на зъбите. Фиксират се върху външната повърхност на зъбите.

Сапфирените се изработват от прозрачен изкуствен сапфир. Те са напълно безвредни за организма, не причиняват алергични реакции. По твърдост изкуствените сапфири отстъпват единствено на естествените диаманти, но са на значително по-ниска цена.

Системата със сапфирени брекети е високо естетична. Те са прозрачни и стоят по-добре от керамичните детайли в други системи. За по-добър ефект стоматолозите препоръчват преди поставянето на сапфирени брекети да се направи избелване на зъбите.

Предимството на керамичните брекети е фактът, че те са почти незабележими. Добре изработените керамични брекети визуално се сливат със зъбния емайл. Керамичните конструкции са устойчиви по отношение на хранителните оцветители. По време на цялото лечение конструкцията съхранява първоначалния си цвят, съответстващ на цвета на зъбния емайл. Основната задача на керамичните брекети е корекция на аномалиите в захапката. Коригират се и специфични отклонения като отстраняване на процепи между отделните зъби или изкривявания, които са следствие от изваждането на постоянни зъби.

Дентална клиника Ортодент работи с една от най-доказаните систмеми за брекети в световен план Alexander /създадена от професор Уик Алекзандър/. Тя е съчетание на качество, иновация и многократни подобрения през годините. Нашият главен ортодонт доктор Цветелина Узунова и д-р Мариета Симеонова са членове на изследователския клуб Alexander са редовни участници в лекциите и обученията на клуба, някои водени лично от създателя на системата.

Можете да се запознаете с една малка част от приключените ортодонтски лечение в галерията тук.

Ако имате някакви въпроси свързани с услугите, пишете ни на office@ortodentbg.com.

Цените за ортодонтското лечение при нас,може да разгледате тук.

 

 

Call Now Button