Профилактика

Обща част

Денталната профилактика е направление на стоматологията, което цели предотвратяване развитието на  възпалителни процеси на гингивата (венците) и периодонциума (зъбозадържащият апарат, вкл. костта). Тя включва:

  1. Чести профилактични прегледи (желателно на 6 месеца), за установяване наличието на кариеси, наличие на зъбен камък и плака и свързаните с тях пародонтални заболявания.
  2. Почистване на зъбен камък и плака с ултразвук и полиране на междузъбните пространства с Airflow(сода бикарбонат), четка и паста
  3. Инструктаж и обучение за поддържане на отлична орална хигиена в домашни условия-демонстрация на техники за правилно почистване на зъбите
  4. Помощ и насоки при избора на паста за зъби,конци и вода за уста, съответстващи на персоналните потребности на пациента и оралният му статус.
Какво представляват зъбната плака и зъбният камък?

Зъбната плака е тънък биофилм, състоящ се от микроорганизми разпадни хранителни продукти, слюнка и единични епителни клетки.Тя покрива повърхността на зъбите през цялото денонощие и трябва да се отстранява редовно-2 пъти дневни (като ги мием). При неправилна техника на почистване и нередовна орална хигиена, белезникавият биофилм зъбна плака се минерализира в слюнката и се превръща в зъбен камък.Той не може да бъда отстранен в домашни условия с помощта на четка и паста ,а изисква професионална намеса. Зъбният камък се натрупва с различна скорост, която зависи от начина на живот(употребата на кафе и цигари ускоряват натрупването), хранителният режим (високо въглехидратните храни и захарни изделия спомагат) киселинността на слюнката, както и фамилната обремененост.

Какво представлява денталното почистване?

Денталното почистване е важна процедура за отстраняването на зъбният камък и плака в денталния кабинет.Чрез него се премахват  бактериалните колонии населяващи плаката ,разположена по венците и в  непосредствена близост до зъбните шийки. Бактериите от своя страна спомагат за развитието на възпаление ,което с течение на времето се превръща в хроничен възпалителен отговор от страна на тялото.Венците и костта около зъбите се разрушава, пародонталните джобове се задълбочават, а зъбите стават подвижни и нестабилни.

Етапи на денталното почистване:

1.Супрагингивално почистване – отстраняване на зъбният камък и плака от коронките на зъбите и над венците

2.Субгингивално почистване – отстраняване на зъбният камък и плака от зъбните корени и подвенечното пространство

3.Лекарствена терапия – назначаване на антимикотично или антибиотично лечение при необходимост

4.Образна диагностика–назначаване и консултация за състоянието на зъбите и костта по панорамни и сегментни снимки, при по-тежките случаи на пародонтални заболявания

 

Какви са основните причини за дентална профилактика?
  1. Отстраняване на зъбният камък
  2. Естетически- възвръщане на увереността в усмивката ви,чрез отстраняване на зъбната плака(жълтеникава на цвят) и разнообразни петна(често причинени от кафе и чай)
  3. Свеж дъх

Гингивалните и пародонтални заболявания са придружени често от появата на лош ,зловонен дъх.Отстраняването на техните причинители,ще помогне в борбата с него!

Финално

Професионалното почистване на зъбен камък е от изключително значение за здравето на вашите зъби. Зъбният камък може да увреди и подлежащите венци, да доведе до кървене и да прогресира в по-сериозно пародонтално заболяване.Свързан е с кървене от венците, лош дъх и при прогресирал стадии-подвижност и загуба на зъбите. При пациенти със здрав пародонт, препоръчителния период за профилактични прегледи и почистване на зъбният камък и плака е 6 месеца. При пациенти, страдащи от гингивит и пародонтит-периодът между прегледите трябва да е по-кратък около 3 месеца.  Отделете време за себе си и посетете специалист по дентална профилактика в Ортодент.Той ще се погрижи да имате бели,здрави и цели зъби.

Ако имате въпроси по-отношение на процедурите в Дентална клиника Ортодент, пишете на нашият екип от зъболекари на office@ortodentbg.com.

Цените ни може да разгледате тук.

Ако желаете да запазите час при нас можете да се свържете на тел. 0878 306 605.

В нашите материали може да разгледате до какво може да доведе рядко посещаване на зъболекар за профилактичен преглед.

Проблеми с венците

Лош дъх

Call Now Button