Профилактика

Денталната профилактика е насочена към предотвратяването на заболяванията на твърдите и меки зъбни тъкани. Профилактиката се състои в:
1. Преглед,при който се установяват наличие на кариеси, пародонтални заболявания и ортодонтски аномалии
2. Почистване на зъбен камък и наличната зъбна плака с ултразвук и полиране на зъбите и междузъбните пространства с Airflow (сода) и паста
3. Назначаване на специална паста или вода за уста (при необходимост от по-продължително домашно лечение), избор неправилни четки (ръчна и интрадентални), обучение за правилната техника за използване на конец за зъби
4. Силанизиране на детските зъби

Ако желаете да запазите час за Вашия профилактичен преглед и искате преди това да се запознаете с нашите цени, може да го направите тук.

Почистване на зъбен камък и плака

Зъбната плака е тънък биофилм, състоящ се от микроорганизми разпадни хранителни продукти, слюнка и единични епителни клетки.Тя покрива повърхността на зъбите през цялото денонощие и трябва да се отстранява редовно-2 пъти дневни (като ги мием).При неправилна техника на почистване и нередовна орална хигиена, белезникавият биофилм зъбна плака се минерализира в слюнката и се превръща в зъбен камък.Той не може да бъда отстранен в домашни условия с помощта на четка и паста ,а изисква професионална намеса. Зъбният камък се натрупва с различна скорост, която зависи от начина на живот(употребата на кафе и цигари ускоряват натрупването), хранителният режим (високо въглехидратните храни и захарни изделия спамагат) киселиността на слюнката, както и фамилната предиспозиция.
При пациенти със здрав пародонт, препоръчителния период за профилактични прегледи и почистване на зъбният камък и плака е 6 месеца. При пациенти, страдащи от гингивит и пародонтит-периодът между прегледите трябва да е по-кратък около 3 месеца.

За процедурата по почистване на зъбен камък може да се запознаете с цената тук.

Силанизиране

Често срещан проблем при децата са кариесите, те се срещат най-вече при новопробили зъби. Първите постоянни зъби се появяват през шестата година от живота на детето и са разположени в края на съзъбието,където трудно се забелязват и пропускат от родителите, и самите деца при миене на зъбите. Освен това до две години след пробива си зъбите са с намалено съдържание на минерали ,по-дълбоки фисури (предразполагащи към задържането на храна) и по-податливи на кариеси. При миене на зъбите на детето, четката не може да отстрани напълно зъбната плака, защото фисурите ( гънките по дъвкателната повърхност )на зъбите са много дълбоки и тесни. Поради това ние препоръчваме запечатването на дълбоките фисури с дентални силанти. Силантът представлява гел, който се втърдява под действие на синя светлина ,отделя флуорни йони ,а поставянето му е бързо и безболезнено.
Особено важно е силанизирането на постоянните молари, при деца с дълбоки фисури, както и при деца, засегнати от кариеси на временното съзъбие. Най-подходящо е запечатването със силант да се извърши между 6 и 12 години, когато млечните зъби се сменят с постоянните.

Ако искате да запазите час за силанизиране на зъбите за Вашето дете с цената ще откриете тук.

Предимства

Предимствата на силантите са:
1. Предпазват от развитието на кариеси
2. Поставянето им е бързо, безболезнено и не изисква отнемане на здрави зъбни тъкани
3. Втвърдяват се бързо и са устойчиви на влага
4. При правилно поставяне издържат няколко години

Защо трябвам да правим профилактика на зъбите?

Професионалното почистване на зъбен камък е от изключително значение за здравето на вашите зъби. В него се съдържа голямо количество патогенни микроорганизми и въглехидрати, източници на киселини спомагащи за образуването на кариеси. Зъбният камък може да увреди и подлежащите венци, да доведе до кървене и да прогресира в по-сериозно пародонтално заболяване.Свързан е с кървене от венците, лош дъх и при прогресирал стадии-подвижност и загуба на зъбите. Отделете време за себе си и посетете нашият специалист по дентална профилактика.Той ще се погрижи да имате блестящи и здрави зъби.

Ако имате въпроси по-отношение на процедурите в Дентална клиника Ортодент, пишете на нашият екип от зъболекари на office@ortodentbg.com.

Ако желаете да запазите час при нас можете да се свържете на тел. 0878 306 605.