Профилактика

Почистване на зъбен камък и зъбна плака

Денталната профилактика е насочена към предотвратяване на заболявания на твърдите и меките зъбни тъкани. Тя се състои в периодични посещения в денталната клиника, в които специалистите целят ранно диагностициране на проблема. След това се извършва профилактично почистване и отстраняване на зъбен камък и зъбна плака с помощта на ултразвук и Airflow. Зъбната плака е тънък биофилм, състоящ се от микроорганизми, разпадни продукти, слюнка и единични епителни клетки. Този биофилм представлява тънка белезникава материя, която ако не се почиства периодично се сгъстява, постепенно минерализира в слюнката и се превръща в зъбен камък. В последствие той не може да бъде отстранен с обикновена четка и паста, а е нужно да се отстрани професионално от дентален лекар. Зъбният камък се натрупва най-вече по вътрешната повърхност на долните фронтални зъби, където са изходите на слюнчените жлези. Количеството и честотата на натрупване е различна при всеки, но стандартно следва да се отстранява на период от 6 месеца.

Силанизиране

Друг вид профилактика е силанизиране на деските зъби.Най-честата поява на зъбен кариес е по фисурите на дъвкателните зъби.До две години след пробива на зъбите те са с намалено минерално съдържание и са податливи на кариес.Допълнително неблагоприятно влияние оказва и затруднената хигиена при децата.Поради това ние препоръчваме запечатване на дълбоките фисури  с дентални силанти.Това са специални гелчета, които се втвърдяват под действието на синята светлина.Някои от тях отделят допълнително флуорни йони.Могат да бъдат и със забавни цветове за децата.Поставянето им е абсолютно безболезнено от детски зъболекар.

Защо да правим профилактика на зъбите?

Професионалното почистване на зъбен камък е от изключително значение за здравето на вашите зъби.В зъбния камък се съдържа голямо количество патогенни микроорганизми и въглехидрати. Те са източници на киселини и предпоставка за възникване на кариес.Зъбният камък може да увреди и подлежащите венци, да доведе до кървене и да прогресира в по-сериозно пародонтално заболяване. Зъбния камък влияе негативно и на вашата по-естетична усмивка. Много често е причина и за лош дъх от устата.За това отделете време за себе си и посетете нашият специалист по дентална профилактика.Той ще се погрижи да имате блестящи и здрави зъби.