Протезиране

Съвременната стоматология предоставя невероятни възможности за подобряване на цялостното здраве на зъбите. Протезиране като част от протетичната дентална медицина, позволява прилагането на различни методи за реконструкцията на зъбите, независимо от тяхното текущо здравословно състояние.
Протетичната дентална медицина ни дава възможност да създадем протези, които са устойчиви и естетически издържани, така че да се доближават в максимална степен до визията на естествените зъби. Зъбните протези обикновено се изработват от биосъвместими материали, а усещането в устата е напълно естествено и комфортно.
С нашия индивидуален подход, подкрепен от богата експертиза и години опит в областта на протезирането, ние ще изберем най-доброто решение за вас. Нашата цел е не само да възстановим вашите зъби, но и да ви върнем усмивката, която заслужавате.

Кога се налага използването на зъбни протези?

Протезирането е изключително важно за възстановяване на функционалността и естетиката на зъбите. Използването на зъбни протези е от ключово значение в следните случаи:

 • При увреждане на зъбните тъкани, включително при дълбоки кариозни лезии, големи херметични запечатвания или износване на зъбите, което може да доведе до промени в зъбна структура.
 • След проведено ендодонтско лечение, при което се наблюдава загубата на виталността на зъбите и се увеличава риска от зъбни фрактури.
 • За реконструиране на липсващи зъби чрез възстановяване на цялостната зъбна корона с прикрепяне на протезата към зъбен имплант.

Протетичните стоматологични процедури позволяват не само възстановяването на красивия външен вид на зъбите, но и предпазват съседните зъби и тъкани от допълнителни увреждания. С прецизен диагностичен и терапевтичен подход, зъбопротезирането играе важна роля в поддържането на оптималното здраве на зъбите.

Видове зъбни протези

Възстановяването на усмивката и функционалността на зъбите изисква внимателен избор на подходящ тип зъбна протеза. Съвременната стоматология предлага богато разнообразие от зъбни протези, изработени от различни материали и с различни конструкции. Те се разделят на две основни категории: подвижни и неподвижни зъбни протези.

А/ Подвижно зъбно протезиране

Подвижните зъбни протези представляват опция за възстановяване на зъбната функционалност и визия след загуба на собствени зъби. Тези протези могат лесно да бъдат поставяни, сваляни и почиствани от самия пациент. В началото, тази процедура може да изглежда сложна, но с времето става по-лесна и удобна.

Подвижните /снемаеми/ зъбни протези се препоръчват в следните случаи:

 • Загуба на множество зъби: Когато пациентът има загуба на множество съседни зъби, подвижните протези са едно от решенията за възстановяване на усмивката и функционалността на зъбите.
 • Загуба на всички зъби: Пълните зъбни протези, които са подвижни, се използват, когато пациентът е загубил всички съседни зъби.
 • За временно ползване: Подвижните протези могат да бъдат използвани временно след изваждането на зъби или преди да се изготвят постоянни протези / импланти.

Предимства:

 • Удобство: Съвременните подвижни зъбни протези са значително по-удобни от техните предшественици.
 • Без дискомфорт и вкусови промени: Те не предизвикват дискомфорт, не променят вкуса на храната и не изискват използването на допълнителни гелове или лепила за стабилност.
 • Съвместимост с обичайния начин на живот: Подвижните зъбни протези не пречат на нормалния начин на живот на пациентите, позволявайки им да поддържат активностите си без ограничения.
 • Индивидуални решения: Разнообразието от конструкции и материали при подвижните протези позволява прилагането на индивидуални решения, които отговарят на специфичните нужди на всеки пациент.

Недостатъци:

 • Изисква се адаптация: За да се привикне към подвижната протеза, пациентът често изпитва нужда от адаптация. В началото се наблюдават промени в говора и чувствителност при хранене, а този процес изисква време и търпение.
 • Допълнителна грижа и поддръжка: За поддържането на подвижните протези се изисква редовна грижа и старателно почистване. Те трябва да се махат и почистват след всяко хранене, което може да бъде неудобно за някои хора.
 • Необходимост от корекции: С течение на времето, подвижните протези изискват корекции или замяна, особено след изменения в устната кухина на пациента или след счупване.
Видове зъбно протезиране
 • Цели и частични акрилни /плакови/ протези за зъби: Тези протези се състоят от акрилна база с пластмасови коронки, които се закрепват върху венците с вакуумен ефект. Подходящи са при загуба на голям брой зъби и са бюджетно решение.
 • Цели и частични силиконови зъбни протези / Вертекс-Термосенс протези: Тези протези се отличават с висока естетика и комфорт. Изработени са от еластичен материал, което ги прави изключително удобни за носене. Подходящи за хора с алергии към стандартните пластмаси.
 • Цели плакови протези с мека основа: Те имат акрилна база със силиконов слой, предоставящ по-голям комфорт и стабилно закрепване на протезата. Мекият материал трябва да се подменя на всеки 6 месеца.
 • Микропротези: Използват се за временно коригиране на загуба на 1 до 3 зъба и представляват бързо и икономично решение.
 • Имедиатни протези за зъби: Изработват се преди изваждането на зъбите и се носят след екстракцията. Те осигуряват удобство и комфорт до поставянето на постоянни протези.
 • Моделно ляти протези с лети куки по Ней: Частични протези с метална основа, свързваща частите от двете страни на реда. Тези протези имат метални кукички, с които се закрепват за съседните зъби.
 • Моделно ляти протези с еластични куки от мека пластмаса: Това е комбинация от моделно лята и мека частична протеза, с еластични кукички за по-добра естетика и комфорт.
 • PEEK зъбни протези: Изградени от хипоалергенен материал PEEK, тези протези предоставят здравина и лекота при носене.
 • Ставни зъбни фрез-протези с цилиндрични или сферични стави: Протези, съставени от две части, с централен стълб за закрепване и мостова конструкция, осигуряваща стабилност.
 • Ставни зъбни протези с траверса: Използват се, когато липсва цял ред зъби от едната страна и челюстта се нуждае от допълнителна стабилност.
 • Ставни зъбни протези с телескопично задържане: Тези протези са подобни на мостовете и се закрепват в устата чрез здравите зъби на пациента, които се облицоват с метални коронки. Те са стабилни като зъбните мостове, но могат да се свалят и почистват по-лесно. Те са по-естетични, но цената им е по висока.
 • Назъбна протеза с телескоп корони: Използват се, когато зъбите не могат да поддържат мост. Здравите зъби се покриват с метални коронки, а плаковата протеза има вътрешни отвори, които се закачат за коронките. Това позволява лесни корекции при нужда.
 • Ставни зъбни протези с бонита: Използват се, когато няма възможност за надеждно закрепване за зъбите. Щифтовете се поставят на корените, а протезата се закрепва чрез копчета, осигурявайки стабилност.
 • Цели зъбни протези с магнитно задържане: Импланти с магнити се използват за закрепване на протезата, която се прилепва към тях с помощта на магнити. Протезата може да се сваля и не се поврежда при натоварване.
 • Ставна микропротеза (моноредуктор): Удобни са за използване в случаи, при които липсва заден зъб. Протезата се захваща на стабилни зъби с помощта на става и има метален скелет.
 • Цели протези за зъби върху импланти с Ball-абътманти: Използват се, когато протезата не може да бъде закрепена с вакуум. Тази протеза осигурява стабилност чрез употреба на импланти със специални абътманти.
 • Цели зъбни протези върху импланти с локатори: Импланти с локатори се използват за по-сигурно закрепване на протезата чрез тик-так закопчаване, осигурявайки равномерно разпределение на натоварването.
 • Цели протези върху импланти с траверса: Тези протези изискват няколко импланта, които са свързани с метална траверса. Тази протеза предоставя стабилно закрепване и равномерно разпределение на натоварването.
 • Хибридни зъбни протези (Торонто мостове): Хибридните протези се закрепват на импланти чрез винтове. Те предоставят стабилно закрепване и естетика, използвайки стандартни материали за мостове.
 • Прозрачни цели и частични плакови протези: Те са подобни на обикновените плакови протези, но са изработени от безцветна акрилна пластмаса. Тези протези предоставят по-добра естетика, но са по-тежки и по-малко удобни от силиконовите протези.
Б/ Неподвижно зъбно протезиране

Фиксирани зъбни протези предоставят надеждно закрепване и се използват както при липсващи, така и при счупени зъби. Този метод е подходящ дори при пълна липса на собствени зъби. Съвременните технологии позволяват използването на 4 или 6 импланта на горната или долната челюст като основа за закрепване на протези. Това означава, че съществува възможност за възстановяване на цял зъбен ред.

Предимства:

 • Фиксираните зъбни протези предоставят надеждно закрепване и функционалност.
 • Зъбните коронки възстановяват увредени зъби и спират разрушаването им.
  Мостовете се използват успешно при липса на един или няколко зъба и предоставят изключителна стабилност.
 • Циркониевите коронки съчетават здравина и естетичен външен вид.
 • Микропротезите и фасетите са идеални за корекция на естетични дефекти.

Недостатъци:

Фиксираните зъбни протези, мостовете и коронките изискват подготовка на съседни зъби, което може да доведе до ненужно износване.
Циркониевите коронки и мостове са по-скъпи в сравнение с други опции за протезиране.
Изцяло керамичните коронки са крехки и не подходящи за дъвкателни зъби.
Постоянните коронки и протези изискват специална грижа и редовни посещения при зъболекар.

Видове неподвижни зъбни протези
 • Зъбни коронки: Зъбните коронки са индивидуални решения, които възстановяват анатомичната форма и функция на повредени зъби. Те могат да бъдат поставени на единични или върху няколко зъба и могат да бъдат съединени като мост.
 • Коронки от металокерамика: Вместо старите метални коронки, днес се предпочита използването на металокерамика. Тя осигурява естетичен външен вид и съчетава здравина с функционалност при зъбопротезирането.
 • Керамични коронки: Изцяло керамичните коронки са много естетични, но са по-крехки и не се препоръчват за използване при дъвкателни зъби. Те са биосъвместими и не предизвикват алергични реакции.
 • Циркониеви коронки: Циркониевите коронки са висококачествени и биосъвместими. Те са изключително здрави и имат отлични естетични характеристики, надминавайки металокерамиката. В сравнение с други видове коронки, циркониевите са леки и предоставят изключителен външен вид, но са по-скъпи.
 • Частични коронки от хибридна керамика: Инлей, онлей, овърлей са примери за микропротезиране. Те се изработват в лабораторни условия и са съставени от фотополимерна матрица за скелет и керамика за пълнител. Обикновено се използват за възстановяване на увредена част от зъбите, която е твърде голяма, за да бъде фиксирана с пломба, но и не е прекалено обширна, за да се се направи зъбна коронка. Частични коронки от хибридна керамика не променят цвета си с времето и имат по-естетичен вид в сравнение с пломбите от амалгама.
 • Зъбни мостове
  Зъбните мостове са конструкции, съставени от няколко коронки и се използват при липса на един или няколко зъба. Те могат да бъдат подкрепени от собствени зъби или импланти. Мостовете от металокерамика са популярни поради своята здравина и естетичен външен вид. При липса на един зъб може да се използва и адхезивен мост с фибростъкло, който успешно може да запази целостта на съседните здрави зъби.
 • Металокерамични зъбни мостове: Популярни са с издръжливостта на метала и естетичния вид на керамиката. Те изискват изпиляване на опорните зъби и имат среден срок на годност от около 7-8 години.
  Керамични зъбни мостове: Те имат най-естествен вид и са подходящи за прилагане върху предни зъби. Максимално близки до естествените зъби, те имат леки и тънки конструкции.
 • Циркониеви зъбни мостове: Идеалната комбинация от здравина и естетичност. Подходящи са както за предни, така и за задни зъби. Издръжливи, леки и гъвкави, те предлагат и дълъг срок на употреба.
 • Адхезивни зъбни мостове: Могат да се прикрепят към опорните зъби без изпиляване. Подходящи са за предни зъби, но не издържат на голямо натоварване.
 • Конзолни мостове: Закрепват се на опора от едната страна и се използват за предни зъби. Не поддържат голямо натоварване и не могат да се приложат върху дъвкателни зъби.
 • Мост върху импланти: При този тип протезиране имплантите поддържат моста на място. Тези мостове са идеални за възстановяване на дъвкателни зъби. Изискват време за интеграция на имплантите, но предлагат стабилност и натурален външен вид.
 • Фасети: Фасетите са тънък слой порцелан, който се поставя обикновено върху предните зъби. Те се използват за подобряване на естетиката на зъбите или за защита на повърхността на зъбите срещу увреждания.
  Фасетите могат да се използват за:
 • възстановяване на единичен зъб, който е бил счупен или обезцветен,
 • подобряване на външния вид на зъбите или за създаване на „холивудска усмивка“,
 • коригиране на неправилно разположени зъби, раздалечени зъби, асиметрия, както и при по-къси зъби.
Етапи на зъбно протезиране

Процесът на изработка и поставяне на зъбна протеза се състои от няколко ключови етапа, които включват диагностика, подготовка, изработка и адаптация.
Процесът на зъбно протезиране включва следните стъпки:

 • Първоначален преглед и диагностика от стоматолог.
 • Подготовка и лечение на останалите зъби.
 • Взимане на отпечатък и моделиране на протезата.
 • Изработка на протезата в лаборатория.
 • Пробно поставяне и корекции, ако са необходими.
 • Окончателно фиксиране на протезата.
 • Период на адаптация и контрол от стоматолога.
 • Самостоятелен контрол и привикване от страна на пациента в следващите няколко седмици.
Грижа за зъбните протези

За оптимална грижа и поддръжка на зъбните протези е важно да следвате някои препоръки:

Подвижни протези:

 • Мият се след всяко хранене с четка и специална паста за протези. Използвайте топла течаща вода.
 • Препоръчително е да се оставят в специален разтвор за 10-20 минути след почистването.
 • По време на нощта или при сваляне, протезите трябва също да се съхраняват в разтвор.
 • Препоръчва се периодично професионално почистване в стоматологичната клиника за премахване на налепи и зъбен камък.

Неподвижни протези:

 • Изискват редовна грижа като при естествените зъби.
 • Специално внимание се отделя на зоните, където протезата се опира във венеца.
 • Избягвайте използването на битови почистващи продукти и избелващи средства.
 • Не се извършват самостоятелни корекции с домашни средства като рязане, пилене или лепене на протезата.
 • Не се носи повредена протеза с повредена основа, пукнатини или други нарушения на цялостта й.

Спазването на тези препоръки спомага за поддържане на дълготрайност, оптимална функционалност и висока степен на хигиена на зъбните протези. Също така допринася за предпазване на венците и устната кухина от възпаления и инфекции.

Ако имате някакви въпроси свързани със зъбното протезиране, пишете ни на office@ortodentbg.com.

Цени на зъбно протезиране, може да разгледате тук.

Дентална клиника „Ортодент“ работи с НЗОК, тук може да научите всичко за процедурите, които се полагат по Здравна каса.

С всеки един дял в протезиране, подробно може да се запознаете по-долу:

Call Now Button