Зъбни коронки и зъбни мостове

Какво ще научите от този материал?

 • какво са зъбни коронки и зъбни мостове и кога се поставят
 • всички видове зъбни коронки и мостове – предимства и недостатъци, какво да ИЗБЕРЕМ
 • какво представлява процедурата
 • противопоказанията, кога НЕ трябва да ги поставяте
 • как да се грижите за тях
 • НАШИТЕ ЦЕНИ ЗА ЗЪБНИ КОРОНКИ И МОСТОВЕ

Какво е зъбна коронка?

Коронките са популярен и достъпен вид микропотезиране и представляват цяло неподвижно защитно покритие на зъба с цел спиране на по-нататъшното му разрушаване и възстановяване на неговата функционалност. Съвременните зъбни коронки са изключителни естетични и не се отличават от съседните зъби. Навреме поставената коронка може да удължи живота на зъба с десетилетия и да предпази пациента от бъдещи проблеми и разходи.

Кога се слага коронка на зъб?

 • При силно разрушен зъб, за който реставрирането с пломба е невъзможно.
 • При необходимост да се промени формата, цвета или размера на зъба.
 • За защита на зъба при патологично триене на твърдите тъкани –  при бруксизъм и пр.

Видове зъбни коронки

1. Металокерамични зъбни коронки:

1. Металокерамични зъбни коронки: изпиленият естествен зъб се покрива с коронка от медицински или скъпоценен метал, върху който са нанесени няколко керамични слоя. Керамичната повърхност е близка по цвят до зъбния емайл, съвместима е с тъканите, до които има досег и има дълъг живот, повече от 10 години.

Металокерамичните коронки са най-достъпния като цена вариант за пациентите, който удовлетворява едновременно и изискванията за надеждност и естетика. Основни техни предимства са устойчивостта и здравината, с които те превъзхождат другите алтернативи. Друг голям плюс за тях е,че не задържат бактериална плака, което благоприятства за по-добрата хигиена в устната кухина. Този вид коронки имат и своите недостатъци – металът прозира през керамиката и не са особено подходящи за предни зъби. При смъкване на венеца с времето се забелязва тъмна метална ивица. Има и минимален риск от възникване на алергия към метала, използван за основа, дори и да е благороден. Симптомите за алергия са сърбеж в областта на венеца или езика, силен метален вкус в устата или оток около мястото на коронката. След време керамиката може да започне да се разслоява и да се отделя от метала и това води до поява на пукнатини и леко загрозяване на общия вид на коронката. Металокерамиката не се препоръчва за деца и за пациенти с болни венци, защото металът може да ги нарани.

2. Керамични зъбни коронки:

По структура те са изцяло керамични, без метална конструкция. Изглеждат изключително естествено, защото керамиката пропуска светлина и не се различават от натуралния зъбен емайл. Хипоалергични, една идея по-крехки от металокерамиката и поради тази причина се поставят на предните резци, върху които натоварването е по-малко. Ако се налага използването им за дъвкателни зъби, керамичната обвивка се комбинира с циркониева основа. Керамичните коронки са по-скъпи от металокерамичните, имат изключителна близост по цвят с естествения емайл, заради отсъствието на метал.Те не се окисляват и не изменят цвета, който е избран при поставянето им. Керамиката защитава зъба от външните неблагоприятни въздействия и не предизвиква алергични реакции и възпаления на меките тъкани. Коронката от керамика е лека, комфортна и пациентът свиква много бързо с нея. Срокът ѝ на служба е 5-7 години. За поставянето ѝ е нужно минимално изпиляване на зъба.

3. Циркониеви зъбни коронки :

Изключително добри по отношение на хипоалергичност, здравина и естествен вид. Друго предимство на циркониевите коронки е, че могат да се поставят на предни и задни зъби, включително и на импланти. Циркониевите коронки могат да служат повече от 15 години. Те прилягат много точно към венеца и не го нараняват, като в същото време под коронката не могат да попаднат нито остатъци от храна, нито слюнка, в чиято среда да се размножават бактерии. Циркониевите протези са единствено приемливо решение за пациенти, страдащи от алергии дори и към благородни метали – злато, платина, паладий и др. Благодарение на здравината на материала, те са подходящи за всички групи зъби. В процеса на използване, конструкцията не променя свойствата и цветовата си гама. Стените на циркониевите коронки са по-тънки и обработката на твърдите зъбни тъкани също се намалява, като в повечето случаи зъбите остават живи. При поява на микропукнатини, структурата  на повърхността се самовъзстановява на молекулярно ниво. Циркониевите коронки решават проблема  на хора с чувствителни зъби, на които (поради неприятното усещане при допир) е трудно да се постави коронка с метал. Материалът е и естествен термоизолатор и защитава зъба при рязка температурна промяна.

Процедура за поставяне коронка на зъб

 • Преглед на цялата устна кухина от страна на стоматолога. Ако се налага – рентгенова снимка на проблемния зъб. Определяне материала за протезиране в зависимост от общото заключение на стоматолога, мястото на зъба и желанието на пациента.
 • Подготовка на зъба. Отстраняване на остатъците от стара пломба, лечение на кариес или друг проблем, ако е установен.
 • Обточено изпиляване на зъба за да се фиксира коронката максимално точно. Ако естествената коронка на зъба е много разрушена, се изгражда нова основа за поставянето на микропротезата. Често това е съпроводено с поставяне на щифт в корена на зъба.
 • Сваляне на отпечатък със стоматологичен восък. Прави се с цел новата коронка да пасне идеално върху зъба, да не променя захапката и дъвкателната способност на челюстта. Това е важно не само от естетична гледна точка, но и за да се подсигури по-дълъг живот на самата коронка. На този етап се избира и цветът на бъдещата конструкция.
 • През времето докато коронката се изработва, стоматологът поставя временна защита на зъба (покритие или пломба).
 • Готовата коронка се изпробва и, ако се налага, се коригират някои дребни детайли за да се впише идеално в зъбния ред. След това се закрепва върху зъба със стоматологичен цимент и се полира до напълно завършен вид.

Какво е зъбен мост?

Зъбният мост е конструкция от няколко коронки. Крайните коронки се поставят върху собствени опорни зъби или върху импланти, а средните запълват мястото на липсващи зъби. Така мостът възстановява един или няколко поредни зъба, които са извадени или са много разрушени. Мостове се слагат и на предните, и на дъвкателните зъби. Процедурата, която се следва при поставяне на мостове не се отличава особено от стъпките при поставяне на коронки.

Видове зъбни мостове

1. Металокерамични зъбни мостове:

 Много популярни сред пациентите, защото са много здрави като металните, но имат по-естетичен вид, цената им също е достъпна. Нанасянето на керамични слоеве върху металната основа позволява изкуствените зъби да са със същия цвят като съседните естествени зъби. Изглеждат по-малко естествени на предни зъби, понеже металната основа прозира на светлината. Металокерамичните мостове са противопоказни при пародонтоза, при някои патологии на захапката и при ниска естествена коронка на зъбите. Не са подходящи при повече липсващи поредни зъби. Дъвкателните мускули са способни да разслоят керамиката и да развалят естетичния вид на моста. Смъкването на венеца под моста оголва металния кант на конструкцията и той е възможно да се вижда. Рядко може да се появи и метален вкус в устата. За поставянето на такъв мост се налага дълбоко изпилване на опорните зъби, за да се помести цялата конструкция от метал и керамика. По този начин се премахва голяма част от коронковата част на зъбите. Понякога се налага и умъртвяване на зъбите. Металокерамичните мостове имат по-кратък срок на годност от около 7-8 години.

2. Керамични зъбни мостове:

Изключително добър аналог на естествените зъби, в зоната на усмивката. Поради способността си да пропуска светлината, стоматологичната керамика максимално се доближава до натуралния емайл и керамичните мостове са предпочитани за предни зъби. Керамиката е хипоалергенна и абсолютно съвместима с живите тъкани и материи. Тя не действа негативно на пулпата и не се налага да се отстраняват нервите от опорните зъби. Съвременните керамични материали са леки, тънки и пиленето на опорните зъби е максимално щадящо. Дори и да се появи проблем с венците, мостът продължава да изглежда естетично.

3. Циркониеви зъбни мостове:

Комбинация от здравина и естетичен вид. Изглеждат като керамичните, но са надеждни като металните. Материалът е толкова издръжлив, че от него могат да се направят мостове и от 6 зъбни единици. Цялата конструкция може да се постави както на естествени опорни зъби, така и на импланти. Циркониевият мост е подходящ и за предни, и за задни зъби. Могат да се изработват дълги конструкции.  Благодарение на това, че са монолитни и много здрави,  циркониевите мостове много рядко се чупят или отлепват. Единствен недостатък на циркониевият мост е по-високата цена, в сравнение с тази на мостовете от друг материал. Отчитайки дългият им срок на употреба и голямата им здравина, може да се предположи, че за това време един пациент ще има нужда от 2 металокерамични моста, т.е. цената е съвсем нормална.

4. Адхезивни зъбни мостове:

Могат да за закрепят на опорните зъби, без да се налага да се изпиляват. За целта се използва лентички от стъклени влакна, които се закрепят като крила за здравите зъби. Препоръчват се изключително за реставрация на предни зъби. Адхезивните мостове не са толкова надеждни за зъби с голямо натоварване. Поставят се над венеца и могат да доведат до атрофия на костта в проблемната област. И все пак, предимствата им са сериозни – с тези мостове реставрацията се извършва много бързо, не се налагане пилене на здрави зъби, естетични са, не се нуждаят от специална грижа и са на по-ниска цена от тази на останалите видове мостове. Минималното въздействие върху съседните зъби съхранява нервите им здрави. Адхезивният мост е без метал, без окислителни процеси и без риск от алергични реакции. Позволява индивидуален подбор на цвета, формата и размера на конструкцията. Недостатъците на адхезивния мост са свързани с ниския срок на използване – 3 до 5 години и невъзможността да се поставя на дъвкателни зъби, поради крехкостта на конструкцията. Освен това, опорните зъби не са защитени от кариес и други поражения.

Противопоказания за поставяне на зъбни коронки и мостове

1. Бруксизъм (неволно скърцане със зъби). В тези случаи се препоръчва предварително лечение или използване на специално покритие на зъбите през нощта.

2. Остри възпалителни и инфекциозни заболявания в устната кухина и травми на слизестата обвивка. Стоматитът, пародонтозата, пулпитът и други заболявания на зъбите и венците също са сериозна пречка за поставяне на коронки и мостове.

3. Зъбни коронки и мостове не се препоръчва на бременни жени и кърмачки. Ако такава пациентка се нуждае от спешно лечение, зъбът се реставрира с композитен материал или се слага силиконова протеза докато стане възможно поставянето на коронка.

Грижа за зъбни коронки и мостове

Едно от преимуществата на тези видове микропротезиране е простата грижа, която по нищо не се отличава от обичайното ежедневно поддържане на устната хигиена: миене на зъбите поне 2 пъти дневно с неабразивни пасти и ползване на вода на уста. Доколкото мостът е цялостна конструкция без междузъбни пространства, не може да се ползва конец за зъби, но има други начини за почистване на труднодостъпните места под протезата. След поставянето на мост, стоматологичните прегледи трябва да са поне през 6 месеца за профилактичен оглед и професионално почистване. Тези мерки предпазват венците от възпаления и други инфекции и удължават срока на служба на микропротезата.

Колко струват зъбни коронки и зъбни мостове?

За щастие на пациентите, качеството на протетичните услуги се вдигна много през последните години, докато цените се запазват на съвсем достъпни нива. ЦЕНИТЕ може да видите тук.

Още по темата протезиране и естетично възстановяване, може да откриете в следните теми:

Тук може да се запознаете с нашите специалсти в областта д-р Симеонова и д-р Банабакова.

Разгледайте част от завършените случаи на докторите ни тук.

Call Now Button