Зъбни мостове [ 2024 г.]

Зъбни мостове

Зъбни мостове са конструкции от няколко коронки за постоянно носене с цел функционална замяна на изгубени зъбни единици. Крайните коронки се поставят върху собствени опорни зъби или върху импланти, а средните запълват мястото на липсващи зъби. Инсталират се при липса на 1-4 зъба, разположени в един ред. Мостове се слагат и на предните, и на дъвкателните зъби, като класиката в жанра е от 3 единици.

Така мостът възстановява един или няколко поредни зъба, които са извадени или са много разрушени и решава наведнъж няколко проблема на пациента: нарушение на храносмилателния тракт, ускорена загуба (резорбция) на костта, деформация на челюстта и промяна на формата на лицето. На пациента се предлагат варианти за протезиране, всеки от които има своите предимства и недостатъци. Те напълно възстановяват както външния вид на изгубените зъбни модули, така и тяхната функционалност.

Процедурата, която се следва при поставяне на мостове не се отличава особено от стъпките при поставяне на коронки.


Кога е необходим зъбен мост?

Близо 70% от хората на възраст от 35 до 55 години са загубили поне един зъб поради заболяване на венците, травма с фрактура, тежък кариес , пародонтоза, неуспешно лечение на коренов канал и др.


Кога може да се постави мост?

Мостът се прикрепя към здрави зъби или импланти, разположени на разстояние един от друг. Използва се за протезиране и на резци, и на молари. Задължително условие е наличието на опора за закрепването му.В някои крайни случаи, като дефекти на челюстта или малка височина на опорните зъби, това не може да стане. Ако има временни пречки пред протезирането – неправилна захапка, кариес, пулпит, заболяване на венците, то те могат да бъдат излекувани. Във всички други случаи, мостът е идеалното решение за възстановяване на естетиката и функционалността при липса на един или повече зъби.


Процедура за поставяне на зъбен мост: стъпка по стъпка

Зъбните мостове са несменяеми протези, тоест не могат да бъдат премахнати самостоятелно, без помощта на лекар. Основните части на конструкцията са изкуствени зъби (по-точно техните коронкови части) и фиксатори, чрез които зъбният мост е здраво закрепен на реда.

Крепежните елементи на моста са коронки, поставени върху опорните зъби. В някои случаи, конструкцията е допълнена с елемент, който имитира тъканта на венците.


Протезирането с класически зъбен мост включва няколко етапа:

• За да се удължи живота на зъбния мост, е необходимо да се извърши рехабилитация на устната кухина: лечение на кариес, отстраняване на зъбни отлагания и спиране, ако е необходимо, на възпалителния процес на пародонталните тъкани.

Обработка на опорните зъби. Ако са живи, за някои видове мостове, се налага нервът да се отстрани, за да се изключи развитието на пулпит. Зъбният емайл се изпилява в кръг за плътно прилепване към коронката от моста.

• След изпиляването на зъбите се прави отпечатък, който се изпраща в лабораторията за изработване на моста. Ако венците са силно наранени по време на изпиляването, вземането на отпечатък от зъбите се оставя за следващото посещение, когато тъканите са заздравели. Обикновено се поставя временен мост за запазване на изпилените зъби докато трае изработката на постоянния.

• Постоянният мост е готов, слага се и при необходимост корекция. Ако протезата стои идеално, без да променя захапката, тя се фиксира с цимент (когато опорната точка е изпилен естествен зъб)


Видове зъбни мостове

1. Металокерамични зъбни мостове:

Много популярни сред пациентите, защото са много здрави като металните, но имат по-естетичен вид, цената им също е достъпна. Нанасянето на керамични слоеве върху металната основа позволява изкуствените зъби да са със същия цвят като съседните естествени зъби. Изглеждат по-малко естествени на предни зъби, понеже металната основа прозира на светлината. Постоянният мост от металокерамика изисква определени условия. На първо място е необходимо дефектът на зъбната редица да бъде ограден със стабилни изправени корони. Те ще се използват като опори, така че не се допуска мобилност. Освен това опорите трябва да са разположени на успоредни оси, така че силно изместена опора също е неподходяща за протезиране.

Металокерамичните мостове са противопоказни при пародонтоза, при някои патологии на захапката и при ниска естествена коронка на зъбите. Не са подходящи при повече липсващи поредни зъби. Дъвкателните мускули са способни да разслоят керамиката и да развалят естетичния вид на моста. Смъкването на венеца под моста оголва металния кант на конструкцията и той е възможно да се вижда. Рядко може да се появи и метален вкус в устата. За поставянето на такъв мост се налага дълбоко изпилване на опорните зъби, за да се помести цялата конструкция от метал и керамика. По този начин се премахва голяма част от коронковата част на зъбите. Задължително се налага умъртвяване на зъбите. Металокерамичните мостове имат среден срок на годност от около 7-8 години.

2. Керамични зъбни мостове:

Изключително добър аналог на естествените зъби, в зоната на усмивката. Поради способността си да пропуска светлината, керамиката максимално се доближава до натуралния емайл и керамичните мостове са предпочитани за предни зъби – обикновено до 5-ия зъб. Дължината на зъбната конструкция е не повече от 3 единици. Материалът е по-крехък и не може да издържи натоварването на дъвкателните зъби. Ако трябва да се постави на кътници, мостът се изработва с циркониева основа. Керамиката е хипоалергенна и абсолютно съвместима с живите тъкани и материи. Не действа негативно на пулпата и не се налага да се отстраняват нервите от опорните зъби. Съвременните керамични материали са леки, тънки и пиленето на опорните зъби е щадящо. Дори да се появи проблем с венците, мостът продължава да изглежда естетично.Керамиката има ниска топлопроводимост и е устойчива на температурни промени – студените и горещи напитки не предизвикват дискомфорт. Структурата и външният вид на материала не се променя от въздействието на киселини и багрила от продукти за консумация.

3. Циркониеви зъбни мостове:

Най-добрата комбинация от здравина и естетичен вид. Изглеждат като керамичните, но са надеждни като металните. Материалът е толкова издръжлив, че от него могат да се направят мостове и от 10 зъбни единици, два пъти повече, отколкото са възможностите на металокерамиката. Цялата конструкция може да се постави както на естествени опорни зъби, така и на импланти. Циркониевият мост е подходящ и за предни, и за задни зъби. Благодарение на това, че са монолитни и много здрави, циркониевите мостове много рядко се чупят или отлепват.Мостът е по-лек и по-тънък, което позволява да се запази максимален обем здрави тъкани и протезиране без депулпация. Въпреки запазването на зъбния нерв в опорните зъби, циркониевият мост има висока степен на прилягане и защита от вторичен кариес и чувствителност към външни въздействия.

Циркониевият диоксид се използва при алергия на пациента към метал. Цирконият не се окислява, не се оцветява от храни, не корозира и издържа 15-20 години.Протезата изглежда естествена дори след продължително носене. Адаптацията към циркониев мост настъпва в рамките на 6-12 часа. Единствен недостатък е малко по-високата цена, в сравнение с тази на мостовете от друг материал. Отчитайки дългият им срок на употреба и голямата им здравина, може да се предположи, че за това време един пациент ще има нужда от 2 металокерамични моста, т.е. цената ще излезе същата.

Циркониев мост

4. Адхезивни зъбни мостове:

Могат да за закрепят на опорните зъби, без да се налага да се изпиляват. За целта се използва лентички от стъклени влакна, които се закрепят за здравите зъби. Дефектът на зъбната редица се заменя с конвенционален изкуствен зъб. По този начин се получава много естетично възстановяване, което обаче не е устойчиво на натоварване за задни зъби. Препоръчват се за реставрация на предни зъби. Адхезивните мостове не са надеждни за зъби с голямо натоварване. Поставят се над венеца и могат да доведат до атрофия на костта в проблемната област. Въпреки това, предимствата им са сериозни – с тези мостове реставрацията се извършва много бързо, не се налагане пилене на здрави зъби, естетични са, не се нуждаят от специална грижа и са на по-ниска цена. Минималното въздействие върху съседните зъби съхранява нервите им здрави. Адхезивният мост е без метал, без окислителни процеси и без риск от алергични реакции. Позволява индивидуален подбор на цвета, формата и размера на конструкцията. Недостатъците на адхезивния мост са свързани с ниския срок на използване – до 5 години и невъзможността да се поставя на дъвкателни зъби, поради крехкостта им. Освен това, опорните зъби не са защитени от кариес и други поражения. Адхезивните мостове са предназначени не толкова за функционалност, колкото за естетика.

5. Конзолни мостове:

Конзолните мостове са още един вариант за замяна на липсващи зъби. Те много приличат на класическите, но се държат на опора само от едната страна, а не от двете. Състоят от две коронки и могат да възстановят един фронтален зъб. Поради особеностите на местоположението на закрепването, не може да издържи голямо натоварване, поради което се фиксира само в областта на усмивката и на предните зъби. Този тип мостова протеза не може да се монтира върху дъвкателни зъби, тъй като прекомерният натиск върху опорния зъб ще доведе до разхлабване и загуба на опората. Ето защо, след отстраняването на крайните зъби в редицата, когато няма втора опорна точка за инсталиране на моста, се прибягват до имплант на зъбите и инсталиране на комбинирани продукти.

6. Мост върху импланти:

Обикновено един имплант се поставя на мястото на липсващ зъб и този ред от импланти поддържа моста в необходимата позиция. Ако не е възможно да се постави имплант на мястото на всеки липсващ зъб, мостът може да се окачи между два импланта. Тези зъбни мостове са много сигурни, удобни и са подобни на естествените зъби. Обикновено се използват за възстановяване на задни зъби като премолари и молари. Идеални са за пациенти, които имат поне три липсващи зъба (задни кътници) подред. Единственият недостатък на такъв мост върху зъбите е, че ще е необходимо да се извършат две процедури: слагане на импланти и монтиране на мост. Следователно трябва да се изчака поне пет месеца, преди зъбният мост да бъде завършен. При изкуствени опори за протезиране – зъбни импланти, се използва винтова фиксация. Този модерен и надежден метод, позволява конструкцията да се отдели лесно при нужда – за оглед на венците, лечение и др. За фиксиране на протезата върху импланти, вътре в зъбния мост се правят дупки – тунели. В тях се поставя винт, който след това се затяга, за да държи протезата стабилна, като мястото на фиксиране се затваря с материал. Външно дизайнът изглежда естествен и естетичен. Винтовете не влизат в контакт с венците и не предизвикват дразнене.

Временни зъбни мостове:

Като временна мярка при зъбопротезирането, се изработват пластмасови мостове. Те се поставят за времето, докато се изработи постоянния мост.

Временните протези предпазват подготвените зъби от негативни въздействия – от появата на кариес, от увреждане на венците от острите ръбове на изпилените зъби, от изместването на резците и предкътниците, които без протеза бързо се придвижват в получена празнина. Празнините между зъбите допринасят за натрупването на плака, която е трудно да се отстрани без специални инструменти. Бързо се развиват инфекции, в междузъбното пространство, възникват възпаления на венците, киста, гранулом, стоматит и др.

Дълговременни зъбни мостове:

Пластмасовият мост може да се използва и като дълговременен с експлоатационен живот до 2 години. Дълговременен мост се поставя с цел запазване на подготвените за постоянен мост опорни зъби, за предотвратяване изместването на зъбите по целия ред, за разпределяне на дъвкателния товар и не на последно място – от естетически съображения. Подходящ е при двуетапно имплантиране, при предстоящо инсталиране на мостова протеза, при патологична абразия на зъбния емайл или лечение на пародонтоза.

Той наподобява цвета и структурата на зъбите, има ниска цена, функционален е и може да бъде инсталиран веднага след екстракция на зъб, без дълго чакане. Пластмасата е най-крехкият материал за протези, но може да участва в процеса на дъвчене. Поради прекомерно натоварване, той може бързо да се счупи. Короните се износват бързо, следователно, когато протезирането е на голяма площ, намаляването на височината на короната може да доведе до неправилна оклузия. Външният вид на коронките няма естествен блясък и прозрачност. Следователно, въпреки белия нюанс, зъбният мост ще изпъкне, особено след продължително носене. Плаката се натрупва бързо върху повърхността, енергичното четкане може да причини драскотини по повърхността, което затруднява пълното почистване на продукта. По временния мост остават петна от храна, съдържаща естествени или химически багрила. Порестата структура на пластмасата натрупва патогенна микросреда.

Постоянни зъбни мостове:

Това са мостовите протези от метал, мералокерамика, керамика и цирконий, които се фиксират трайно –с цимент или винтове върху опорните точки. Конструкциите са стабилни и служат в продължение на десетилетия. Могат да бъдат свалени единствено от стоматолог.


Противопоказания за поставяне на зъбни мостове:

1. Бруксизъм (неволно скърцане със зъби). В тези случаи се препоръчва предварително лечение или използване на специално покритие на зъбите през нощта.

2. Остри възпалителни и инфекциозни заболявания в устната кухина и травми на слизестата обвивка. Стоматитът, пародонтозата, пулпитът и други заболявания на зъбите и венците също са сериозна пречка за поставяне на коронки и мостове.

3. Зъбни коронки и мостове не се препоръчва на бременни жени и кърмачки. Ако такава пациентка се нуждае от спешно лечение, зъбът се реставрира с композитен материал или се слага силиконова протеза докато стане възможно поставянето на коронка.


Грижа за зъбните мостове

Едно от преимуществата на тези видове микропротезиране е простата грижа, която по нищо не се отличава от обичайното ежедневно поддържане на устната хигиена: миене на зъбите поне 2 пъти дневно с неабразивни пасти и ползване на вода на уста. Доколкото мостът е цялостна конструкция без междузъбни пространства, не може да се ползва конец за зъби, но има други начини за почистване на труднодостъпните места под протезата. След поставянето на мост, стоматологичните прегледи трябва да са поне през 6 месеца за профилактичен оглед и професионално почистване. Тези мерки предпазват венците от възпаления и други инфекции и удължават срока на служба на микропротезата.


Колко струват зъбните мостове?

За щастие на пациентите, качеството на зъботехнческите услуги и използваните материали се вдигна много през последните години, докато цените се запазват на съвсем достъпни нива.

Цените на всички видове зъбни мостове

Екипът на дентална клиника „Ортодент“ 

Случаи от практиката

Видеа с наши протетични процедури


В нашия YOUTUBE канал може да се запознаете какво представляват стоматологичните процедури, които Ви предстоят. 

Още по темата протезиране и естетично възстановяване, може да откриете в следните теми:

Зъбни корони

Зъбно протезиране

Зъбни импланти

Бондинг

Фасети

Тук може да се запознаете с нашите специалисти в областтад-р Садък и д-р Георгиева.

Разгледайте част от завършените случаи на докторите ни тук.

Leave a comment

Call Now Button