Афти в устната кухина

Какво представляват афтите?

Афта е кръгла или овална болезнена язва/лезия/ на слизестата обвивка на устата. Има белезникаво покритие, оградено от червен участък. Поразява вътрешната част на бузите, небцето и езика. Има сивкав или жълтеникав цвят и причинява дискомфорт и усещане за болка.

Видове афти

  • Малки афти (minor): По-малки от 1 см. Появяват се 3-4 пъти годишно, най-често при деца и младежи. Лекуват се за седмица, без да оставят белези.
  • Големи афти (major): По-големи от 1 см в диаметър. Обикновено е само една или 2 афти в устната кухина. Срещат се рядко. Лекуват се дълго – от 2 седмици до няколко месеца. Оставят белези.
  • Херпетиформени афти : Това са групички от струпани малки афти в устата, наподобяващи херпес, но нямат нищо общо с херпесите. Радко се срещат. Лечението продължава от 2 до 4седмици.

Афтозен стоматит

Афтозен стоматит се нарича точно това възпаление на слизестата обвивка на устната кухина с поява на афти или ерозии. Заболяването е хронично с периоди на обостряне и ремисии. Според начина на протичане, афтозният стоматит бива остър или хроничен. Острият е съпроводен с отоци и силна болка при говорене или хранене. При него е възможно да се уголемят лимфните възли, които се намират под челюстта.

Рецидивиращ афтозен стоматит

 Хроничният рецидивиращ афтозен стоматит може да е следствие от неправилно или закъсняло лечение, а също и да е неспособност на имунната система да се справи с болестта. Типични за него са периодичните му проявления, като в междинните периоди няма никакви симптоми. В зависимост от степента на изразеност, болестта се класифицира като:

  • Лека: Характеризира се с наличие на 1-2 афти в устата с размер до 1см. Болката е умерена и се усеща при механично въздействие. Проявява се не по-често от 2 пъти в годината.
  • Средна: Наличие до 5 афти в устната кухина, като курсът на лечение продължава  до 3 седмици. Има изразена болезненост, увеличени лимфни възли, рецидиви – 2 пъти е годината.
  • Тежка: Тази форма на болестта е с множество афти в устата, силна болезненост, повишена температура, симптоми на обща интоксикация. Лекува се в продължение на месец. Може да се прояви до 6 пъти в годината.

Симптоми за появата на афти

Обикновено ден-два преди появата участъците на афтите в устната кухина са с повишена чувствителност или сърбеж, малки ранички по лигавицата, в някои от случаите има парене или чувство на изтръпване.

Причини за афти

Макар и не всички симптоми на афтозния стоматит да са проучени до край, механизмът за образуване на афти най-често се свързва с активацията на имунната система. Така клетките на имунитета започват да разрушават епитела на слизестата обвивка в устата, което води до разраняване. Други причини за поява на афти могат да бъдат алергични реакции, патогенни микроорганизми, механични увреждания (прехапване, остри ръбове на пломби или ортодонтски конструкции), температура, химически въздействия, менструация, бременност, рязко спиране на цигарите, заболявания на кръвта или имунната система, недостиг на витамини или  хронични заболявания като болест на Крон и др.

Лечение на афти

Целта на лечението на рецидивиращ афтозен стоматит е пълно излекуване или свеждане честотата на рецидивите до минимум. Терапията е насочена към отстраняване на възпалението и неприятните симптоми и ускоряване на възстановителните процеси на поразените участъци. За всеки конкретен случай се предприемат комплексни мерки с локално и медикаментозно лечение на афтите. Промивките с антисептици може да стават или с медикаментозни средства, или с вода за уста, съдържаща антибактериални компоненти. Има и алтернативна промивка с помощта на спрей. Схемата на лечение включва 2-3 сеанса по 1 минута след измиване на зъбите. Методите за локално лечение се използват и гелове с противовъзпалително и обезболяващо действие, които образуват  неразтворим филм върху афтата и я защитават от допълнително въздействие. На фона на имунни заболявания, се прилага локална кортикоидна терапия за по-бързо спадане на възпалението. Ако става дума за остро възпаление, след неговото овладяване се приемат препарати за епитализация. Друг метод – локална лазарна терапия, позволява болката да утихне бързо и да се ускори общия оздравителен процес.

Системно лечение на афтозен стоматит при възрастни

Лечението при възрастни е съпроводено с прием на следните препарати:

  • антихистамини (с противоалергично и противовъзпалително действие на лигавицата)
  • глюкокортикоиди ( с противовъзпалително и болкоуспокоително действие)
  • имуномодулатори ( за укрепване на имунната система и ускоряване на оздравяването)

Противоалергичните медикаменти може да се препоръчат на всеки пациент, дори и при липса на информация за причината за стоматита. Останалите лекарства се назначават само при тежко протичане на болестта, при чести рецидиви или наличие на някаква патология. Допълнителните методи на лечение включват прием на витамин С и витамини от група В и придържане към определен начин на хранене. През цялото време на лечението, задължително продължава и ежедневната хигиена на зъбите и устната кухина, дори и това да е неприятно за пациента.

Лечение при деца

Основната схема съвпада с лечението на възрастни, но терапията при децата е и доста различна. До определена възраст, детето не може да си плакне устата и затова се преминава дирекно към нанасяне на гел или друг препарат директно върху афтата.

Други проблеми и заболявания в устата и зъбите:

Ако имате нужда е стоматологично лечение,цените ни може да откриете тук.

С нашия екип може да се запознаете тук.

Call Now Button