Детски зъби – проблеми и решения

Детски зъби – какво зависи от нас ?

Основната задача на родителите е да изградят и утвърдят у децата си стандарт за поддържане на добра орална хигиена . Повечето проблеми свързани с детските зъби са често срещани, не са толкова сериозни и за всички тях има решение. Вслушайки се в това, което ви е посъветвал детският стоматолог децата ви ще получат широки и здрави усмивки . Детски зъби изискват поне толкова грижи колкото вашите, ако не и повече. Това е свързано с зъбните тъкани, които в ранна детска възраст не са минерализирани напълно . Те са по-податливи на действието на киселинните атаки. Вследствие консумацията на високо въглехидратни храни и захарни изделия. Ако не посещавате вашия детски зъболекар често, плаката задържаща се върху зъбите може да доведе до образуването на кариеси. Стоматологът би трябвало да се справи с проблема и да не допусне неговото задълбочаване. За да запазите зъбите на децата си здрави започнете с обучението в правилна техника на почистване. Създайте добри хранителни навици и ги водете често за контролни стоматологични прегледи.

Децата – пародонталните проблеми и смученето на пръсти.

Венците играят важна роля, задържайки зъбите и предпазвайки подлежащата кост. Здравите венци са важен фактор за здрава усмивка, затова им обръщайте внимание. Основният причинител на пародонтални проблеми е зъбната плака (биофилм от микроорганизми,натрупващ се по зъбните повърхности) и зъбен камък (калцифицирана зъбна плака). Ако не се почистват редовно, те водят до развитието на гингивит – възпаление на венците, свързано с зачервяваване и кървене. Гингивитът е често срещан (особено през пубертета, под влияние на хормоналния дисбаланс) и се овладява лесно. При правилна техника на почистване на зъбите у дома и редовни визити за професионално почистване на плаката от детски зъболекар.
Смученето на пръсти (палец) ах, един често срещан вреден навик у децата. Повечето развиват собствени навици още от ранна възраст, от които трудно биват отучвани. Смученето на палец (пръсти) може да окаже налягане (чрез притискането) върху крехките детски зъби.Това ще доведе до разместването им, създаване на отстояние между горните и долни зъби (отворена захапка) .

Решение: първо пробвайте да разговаряте с детето си, нека и те разберат, че това е проблем. Съставете план за действие, обръщайте внимание всеки път когато то лапне палеца си (в повечето случаи го прави несъзнателно) и измислете награда всеки път, когато се въздържи.

Децата и кариесите.

Друг всеизвестен проблем свързан с детските зъби, понякога от ранна възраст. Кариесите се образуват вследствие на честия контакт на зъбите със захарите. Те се съдържат се в млякото, хуманата и високовъглехидратните храни – бисквити, бонбони, картофи.
Бактериите в устната кухина се хранят с тези захари и водят до образуването на кариеси. Ако не се лекуват навреме те водят до разрушаване на детските зъби, придружено с болка, затруднено дъвчене и гълтане.
Тъй като млечните зъби, пазят място за постояните до пробива им, едно такова разрушаване или последвала екстракция ще доведе до липса на пространство и неправилен пробив. В такъв случай зародишите на постояните няма да се заложат на правилна позиция. Те ще се струпат и разместят, и детето ви ще има нужда от ортодонтска намеса за решаване на проблема. Кариесите у децата са лесно предотвратими, нужно е повече постоянство.

Решение: Избягвайте даването на подсладени напитки и вредни храни (захарни изделия), почиствайте зъбите и венците на детето си 2 пъти на ден водете ги на визити при детски зъболекар на всеки 6 месеца. При наличен кариес, стоматологът почиства кариозната маса и възстановява зъба с фотополимерна плобма. По преценка той може да назначи флуор локално (под формата на гел за нанасяне върху зъбите) .Това е за подпомагане минерализацията и предпазване от действието на вредните фактори на околната среда.

Децата и загубата на зъби.

Причините за загуба на детски зъби могат да са най-различни – кариеси ,травма, недостатъчно пространство за пробива на зародишите в устната кухина. Най – често обаче те се разклащат в следствие на биологичния пробив на постоянните им заместители. В такъв случай рядко има нужда от помощ и те падат от само себе си. Ако обаче млечните зъби останат в устната кухина, дори след като пробивът на постоянните е започнал (обикновено в неправилна позиция и място-например на небцето), детският зъболекар може да се намеси и да помогне, ускорявайки процеса на смяна и подредба на зъбите.
Преждевременната загуба на млечни зъби може да доведе до наклоняване и преместване на съседните до липсващия зъб. Липсва място за нормалния пробив и подредба на постоянните зъби, а детето се сблъсква с дъвкателни и говорни проблеми, както и претоварена темпоро-мандибуларна става.

Решение: тези нежелателни последици могат да се избегнат лесно-чрез изработката и поставянето на местопазител ( от пластмаса или метал), който ще запази необходимото пространство до смяната на зъбите.

Най-важното: научете децата си да не се страхуват от зъболекаря! По-добре е първото посещение в дентална клиника да се проведе, когато нямат проблеми свързани със зъбите. В противен случай малчуганите могат да приемат посещенията при зъболекар като наказание за изядените сладки, вместо като забавна и образователна игра. Всички ние искаме да са щастливи, самоуверени пациенти, с здрави детски зъби и големи усмивки на лицата.

Ако имате въпроси по-отношение на процедурите в Дентална клиника Ортодент, пишете на нашият детски зъболекар на office@ortodentbg.com.

На нашата страница във Фейсбук често може да разглеждате наши клипчета, снимки, ревюта и интересни по темата.

Call Now Button