Десет съвета за здрави детски зъби

На родителите се пада задължението да се погрижат за оралното здраве на децата си. Това са хората, които трябва да запознаят малките палавници с поддръжката на хигиена, консумацията на определени храни и други важни неща за защита на техните детски зъби.

1. За здрави детски зъби – осигурете на децата си добър детски зъболекар

Едно от най-важните неща, които можете да направите за вашето дете, е да му подсигурите добър детски зъболекар, при който да се правят редовни профилактични прегледи. От първостепенна важност е специалистът да предразположи малчуганите към посещение на кабинета. В случай, че се наложи лечение, поставяне на детски пломби и т.н. детето трябва да е спокойно, а не да се страхува от стоматолога.

2. Не стресирайте най-малките със страшни истории

Голяма грешка на родителите е да разказвате техни преживелици, с травматични процедури по поставяне на пломби, вадене на зъби и т.н. Не го правете, защото по този начин със сигурност ще откажете детето си от посещение на детски зъболекар, пък бил той и най-добрият специалист. Уверете съкровището си, че няма от какво да се притеснява отивайки при експерт.

3. Грижа за оралната хигиена

Купете детска четка и паста за зъби. Научете малкото ви съкровище как да се грижи само за зъбната хигиена. Не пропускайте да обясните какви са ползите от миенето на зъбите.

4. Въведете ограничения

В ранна детска възраст, е нужно да ограничите консумацията на шоколад, бонбони, близалки и други захарни продукти. Това се прави с единствената цел да предпазите детето от кариеси.

5. Не бавете лечението на децата

Ако се появи един или повече кариеси в устата на детето ви, то не бавете посещението при стоматолога, който да постави необходимите детски пломби. Само по този начин ще го запазите от болки и страдания.

6. Потърсете информация на тема детски зъби

Добре е да се запознаете с грижата за детските зъби, тъй като тя започва още от най-ранната възраст и продължава чак до пълнолетието на любимите ви хора. В интернет ще откриете подробни статии, които ще ви помогнат да навлезете в тази материя.

7. Давайте на детето полезни храни

Избягвайте да храните децата си с ястия съдържащи бяло брашно и захар. Това са продукти, които могат да увредят детските зъби, така че не бива да поемате такива рискове.

8. Наградете децата си за смелостта им

В случай, че детето ви прояви смелост и отиде доброволно на детски зъболекар, то можете да го наградите с нещо, което обича и желае. По този начин, то ще отиде отново на преглед, очаквайки новата награда от Вас.

9. Не прекалявайте с изискванията си

Ясно е, че е добре да предпазите детето от вредни храни и напитки, които развалят зъбите. Опитайте се обаче да сте умерени, защото невинаги ограниченията имат добър ефект.

10. Станете модел за поведение

Грижете се за собствените си зъби пред погледа на детето. Така ще му дадете повод да мисли, че денталното здраве е ценно за всички хора. Ако занемарите собствените си зъби, то едва ли ще успеете да убедите малкото ви съкровище, че денталната грижа е наистина важна.

Снимка: Freepik

Call Now Button