Бременност и зъби

Бременност и зъболечение

Бременните са пациенти, към които зъболекарите се отнасят с особено внимание и грижа. От здравето на бъдещата майка зависи в голяма степен и здравето на бебето, което ще се роди. Наличието на развалени по време на бременност зъби нарушават нормалното храносмилане и водят до много други неприятни последици. Инфекциите на корените и венците са още по-опасни. Ето защо, пациентки от тази група не трябва да игнорират лечението на зъбите си, особено през първите месеци от бременността.

Промени в тялото по време на бременност, засягащи зъбите и венците

Хормонални промени

Промяната в нивата на хормоните, пряко свързани с изработването на плацентата и растежа на плода, могат да увреждат през цялата бременност и зъби и околните тъкани в устната кухина. През този период плацентата усилено изработва естроген, прогестерон, соматомамотропин и гонадотропин, причиняващи гингивит и др. заболявания. Ако деветте месеца протичат с усложнения, свързаните с хормоните проблеми със зъби при бременните се увеличават.

Промяна в начина на хранене

За бременността е характерно желанието за прекалено кисели, солени и сладки храни. Въглехидратите са благоприятна среда за размножаване на бактерии заради ферментацията на захарите. Ситуацията още повече се усложнява от солените, киселите и консервираните храни като цяло.Гадене и повръщане:

Гадене и повръщане

Значителното увеличение на количеството на слюнка и промяната в бактериалната флора в устната кухина образува мек налеп по повърхността на зъбите. Микроорганизмите ферментират и се превръщат в органични киселини, които проникват в твърдата структура на зъбните тъкани и отмиват флуора и калция от емайла.Изменения в биохимичните параметри на слюнката

Изменения в биохимичните параметри на слюнката

При растежа на плода са нужни големи количества флуор и калций, които постъпват от майчиния организъм. Така се създава дефицит на минерали за майката и се променя биохимичният състав на слюнката, който забавя или спира изцяло минерализацията на емайла. Повърхността на зъбите става уязвима на действието на бактериите, провокира се гниене и се образуват кариеси.

Отслабване на имунитета

Имунитетът се стреми да изхвърли всяко чуждо тяло от организма и за да се защити плода, при бременната жена активността на имунитета спада. В резултат на отслабването си, имунната защита вече не може напълно да се справи с бактериалната агресия и да спре образуването на кариеси.

Най-често срещани проблеми със зъбите по време на бременност

Гингивит (gingivitis gravidarum)

Появата на гингивит при бременните обикновено е свързана със същите причини, като при другите пациенти. Различното е, че в състояние на бременност, зъбите, а и целият организъм са по-податливи на възпалителни процеси. Към това се прибавя промяната в хормоналния фон, токсикозата, нарушенията в обмяната на веществата и недостигът на някои витамини. Гингивитът се появява в първия или втория месец и прогресира до края на бременността. Във втория или третия триместър вече може да се превърне в хронично заболяване. За да се сведе до минимум риска за бебето, лечението трябва да започне максимално рано. В краен случай хипертрофиралите тъкани на венеца може да се отстранят с местна анестезия.

Epulis gravidarium

Разрастване на венците е характерно за втория триместър. Причинява се от натрупването на много плака. Венците кървят много често, а разрастванията се появяват между зъбите. Не е необходимо да се бърза с хирургичното отстраняване. То може да изчака раждането. Увеличената тъкан може и сама да се прибере.

Ерозия на зъбите, в резултат на повръщане

Ерозията е некариозно поражение на емайла и трудно се хваща в началото. Проявява се като петна с различна форма по повърхността на зъбите.

Кариес

Кариесите са най-разпространената патология през гестационния период и обхващат до 92% от жените с нормална клиника. Броят на регистрираните проблеми със зъби при бременни се увеличава, ако износването на бебето е съпътствано от други усложнения. Оплакващите се от чувствителни зъби бременни са около 80 на сто. Твърдите зъбни тъкани се разрушават най-много от киселината, която бактериите изработват от хранителните продукти в натрупаните меки налепи. Бързото развитие на кариеси при бременни се обяснява с нарушенията в минералния състав на зъбния емайл, причинени от промените в слюнката.

Бременност, зъби и ортодонтско лечение?

Това лечение е възможно, като има някои съществени моменти. Загубата на калций има и малък положителен ефект – преместването на зъбите по време на бременност става по-бързо. Обаче е нужно повече време за постигане на стабилен резултат от поставените в устата на бременни брекети. От друга страна, свързаният с бременността гингивит предизвиква често кървене на венците. А дали у жената ще се появи гингивит не може да се предскаже. Ако към това се добави и занижаването на хигиената заради брекетите, то усложненията на венците са почти неизбежни. Преди поставянето на брекетите, трябва да се направи рентгенова снимка, която не се препоръчва при бременни, но без нея няма как да се планира ортодонтското лечение. Битува и мнение, че за бременни брекетите са добро решение за оправяне на захапката, понеже през този период жените имат много свободно време да се грижат за себе си. Това може да се случи само при идеално протичаща бременност и редовни срещи с ортодонта.

Кога се препоръчва зъболечение по време на бременност?

Най-подходящото време за лечение по време на бременност е вторият триместър

Може ли да се поставя упойка по време на бременност?

Да, упойката не преминава трансплацентарно. Предпочита се ползването на упойка без адреналин.

Могат ли да се приемат болкоуспокояващи медикаменти и антибиотици по време на бременност?

За безопасни се считат антибиотиците от пеницилиновата група и макролидите. При болка и висока температура се препоръчва парацетамол.

Безопасни ли са ренгенографиите по време на бременност?

Когато говорим за бременност и зъби, само при необходимост и то в минимална доза трябва да е облъчването при направата на секторна рентгенография. На пациентката се поставя предпазна оловна престилка.

Може ли да се вади зъб по време на бременност?

При наличие на сериозни показания и безопасни упойки и обезболяващи, които не проникват през плацентата.

Може ли да се вади мъдрец по време на бременност?

Операцията, ако е наложителна е възможна в третия триместър, когато хормоналния баланс на майката се нормализира.

Как и какво пази зъбите по време на бременност?

  • Редовно миене на зъбите 2 пъти на ден и използването на конец за зъби.
  • При повръщане – изплакване на зъбите с чиста вода и избягване на миенето им с четка 1 час след това.
  • При гадене по време на миене с четка и паста – използване на четка с по-малка глава и по-меки косъмчета, както и смяна на пастата за зъби.
  • Редовни профилактични прегледи при стоматолог.
  • Здравословен начин на хранене – избягване на храни и напитки, съдържащи захар.
  • Увеличаване приема на храни и напитки, богати на калций и вит.Д.

Ако имате, каквито и да било притеснения или колебания свързани с браманност и зъби, може да зададете Вашите въпроси на мейла ни office@ortodentbg.com

В тези материали може да разгледате най-важното за едни от най-често срещаните процедури при бременните дами.

Естетични пломби

Кореново лечение

Ортодонтско лечение с брекети

Нашите цени.

Call Now Button