Детски зъби – какво да правя ?

Вие питате – ние отговаряме

Добре дошли в новата глава от историята на живота ви! Да си родител е колкото вълнуващо, толкова  и притеснително, но това вече си го знаете. Когато искате да осигурите най-добрата грижа за здравето на детето си, оралното здраве е на първите места сред приоритетите. В днешната статия  ще Ви дадем отговори на най-често задаваните въпроси по темата детски зъби.

1. Как, колко често и кога трябва да започна да почиствам зъбите на детето си?

Грижата за оралната хигиена на новороденото  започва и е ваша отговорност от момента, в който прекрачите на прага на дома си, след изписването от родилното. Макар първото зъбче да пробива на 6 месечна възраст, не забравяйте да почистване и отстранявате плаката от лигавиците на устните, бузите, както и венците. Това може да постигнете с помощта на марличка, напоена с преварена или дестилирана вода, както и на разредена с вода и кислородна вода в съотношение 3 към 1.По този начин ще си гарантирате превенция от  вредни микроорганизми и развитието на гъбична инфекция, към която най-малките са склонни. С пробива на детските зъби, силиконовият напръстник е вашият нов най-добър приятел. Освен, че е удобен за използване, той разполага с много малки, фини влакна, подходящи, както за почистването на новопробило зъбче, така и за облекчаване на симптомите (сърбеж), които го съпровождат. На 1 година въведете четката за зъби, а на 3 -4 годишна възраст и пастата с флуор.

2. Кога трябва да заведа детето си на първата му визита при зъболекар и какво да очаквам?

Детският стоматолог е основен помощник на родителите и ментор на детето  в борбата с вредните хранителни навици, лошата орална хигиена и последствията от тях.Той ще ви даде ценни съвети и информация, как да избегнете развитието на кариеси, ще установи наличието на вече съществуващите такива и ще ги излекува максимално щадящо здравите зъбни тъкани.

Първата визита в денталния кабинет назначете след пробивът на 1вото млечно зъбче. След нея профилактичните прегледи трябва да се провеждат на всеки 6 месеца. По този начин детето ще свикне със средата, ще се отпусне и заобича посещенията при зъболекаря си и ще избегнете бъдещи драми, когато посещението при стоматолога може да е свързано с болка. Детски зъби са по-слабо минерализирани от постояните и се развалят по-лесно и бързо,т.нар кариеси на ранното детство.

3. Важни ли са млечните зъби?

Може да ви се струва ,че детските зъби не са от голямо значение – все пак ще се сменят след няколко години. Факт е обаче, че те са от изключително значение. Нека ви кажем защо:

  • Помагат на детето да дъвче храна –промотирайки доброто храносмилане и правилното функциониране на гастроинтестиналната система.
  • Биват ориентири и местопазители за постояните зъби. Преждевременната загуба на зъби, може да  доведе до затваряне на разстоянията и загуба на пространство за пробива на постоянните, както и за отклонения в захапката и ортодонтски аномалии.

4. Как диетата влияе на оралното здраве на децата?

Често мислейки за храните и влиянието им при детските, а и нашите зъби си казваме -“ Повече шоколад, повече кариеси”. Замисляли ли сте обаче за текстурата на храните, които вашето дете консумира?

Въглехидратите и захарите не са единственият злодеи що се отнася до формирането на кариеси и разрушените детски зъби.Лепливите храни увеличават риска от образуването на кавитети, докато плодовете и зеленчуците драстично го намаляват. Знаем обаче, че изборът им пред сладките лакомства е нелека задача при малчуганите.

Храните с лепкава текстура (солети,сладки,вафли) се задържят по зъбите за по-дълго време от храните като шоколада, които се топят.По дългото им пребиваване, увеличава времето през което киселините произведени при разграждането им са в контакт със зъбните повърхности и  им влияят.Честотата на консумация на снаксове и междините храни също са много вредни. За здрави и бели зъби, разредете приемът на сладки лакомства и снаксове , а приемът им  ограничете само в 3те основни хранения.

5. Страдат ли децата от проблеми, свързани с венците?

Хроничният гингивит е често срещано явление при децата. Той е причината за възпалени венци, които са червени или кървящи и понякога придружени от зловонен дъх (халитоза). Основните фактори за  появата му са лошата орална хигиена, плаката и хормоните в юношеска възраст.

Гингивитът е лечим и обратим процес. За повлияването му обаче се изисква постоянство-чести визити при денталният лекар и най-вече старателно почистване на зъбите след всяко хранене.

6. Защо детето ми има бяло петно по зъбите?

Наличието на петна с бяло оцветяване върху детските зъби се среща често и в повечето случаи е безобидно явление. То се свързва с дисплазия на емайла (често срещана аномалия,свързана с далеч от перфектният по структура и състав емайл) ,които са с много по-нисък минерален състав. В редки случаи бялото петно (придружено с награпавеата зъбна повърхност и задържане на хранителни остатъци) би могло да се свърже с ранен етап от развитиета на кариес. За да сте спокойни и сигурни направете просто една консултация.

📌Дентална клиника Ортодент не извършва манипулации на деца под обща анестезия/упойка/.

Надяваме се да сме били полезни и изчерпателни. Ако имате още въпроси по темата, отговори на тях може да откриете в другите ни материали за „Детските зъби“:

Пробивът на детските зъби

Кариес на ранното детство

Флуоризация на детски зъби

За всичко останало винаги може да се обърнете за консултация към нашия детски зъболекар в Дентална клиника Ортодент.

Дентална клиника Ортодент работи с НЗОК, тук може да разгледате повече подробности относно процедурите.

Call Now Button