Пробив на млечни зъби

Обща част

Всички знаем, че пробивът на първите млечни зъби на детето е вълнуващ, но и притеснителен момент от развитието на подрастващият детски организъм. Родителите  го очакват с нетърпение, но съществува и страх от възможните неразположения свързани с него. Нека видим как стоят нещата през очите на детския зъболекар.

Знаете ли обаче, на каква възраст пробиват детските зъби? В какви срокове (по-рано или с какво закъснение) е нормален той , и кога е време да посетим  детски стоматолог за бърза консултация?

В днешната статия ще разгледаме по-подробно първите години от развитието на детското съзъбие през очите на детски зъболекар и ще развенчаем някои митове свързан с пробивът на млечните зъби, които могат да ви изненадат!

Млечни зъби – кога, как ,колко

Млечните зъбки (временните зъби, първо съзъбие) са 20 на брой. Първи побиват централните резци в долната челюст – около 6 -9 месечна възраст. Следващи по ред  на пробив са горните централни резци, а останалите зъби пробиват напълно до 3 годишната възраст на детето (по десет в горна, и долна челюст) .Що се отнася до кореновото им развитие, трябва да отбележим, че то завършва на по-късен етап-между 3-тата и 5-тата годинка. Смяната на млечното с постоянно съзъбие пък започва около 6-тата година, с излизането на 1-вите кътници и смяната на централните резци.

В таблицата ще посочим  в по-прегледен вид, обичайният срок и ред на пробиване на млечните зъби и смяната им с постоянните:

Зъби в горна челюст Срок на пробив Смяна с постоянните
Централни резци 8-12 месец 6-7 година
Латерални резци 9-13 месец 7-8 година
Кучешки 16-22 месец 10-12 година
Първи молари 13-19 месец 9-11 година
Втори молари 25-33 месец 10-12 година
  Зъби в долна челюст Срок на пробив Смяна с постоянните
Централни резци 6-10 месец 6-7 година
Латерални резци 10-16 месец 7-8 година
Кучешки 17-23 месец 9-12 година
Първи молари 14-18 месец 9-11 година
Втори молари 23-31 месец 10-12 година

Проблеми от практиката на детски зъболекар

Всяко отклонение с повече от 1-2 години от тези ориентировъчни срокове е притеснително и изисква компетентното мнение на детски стоматолог , след като се направят  рентгенови снимки (сегментни или панорамни).

Пробивът на детските зъби е свързан с наличието на някои симптоми. Те са различни за всяко дете и с различен интензитет:

 • Повишена температура
 • Зачервени и оттекли венци
 • Сърбеж
 • Проблеми свързани със съня
 • Повишена секреция на слюнка, засилено слюноотделяне
 • Обрив и зачервена кожа на лицето
 • Диария

Решения за млечните зъби

Ето няколко съвета, свързани с грижата при ерупция на млечните зъби, дадени от нашия детски стоматолог:

Това макар и неприятно е нормална част от развитието на малчугана  и ние можем да облекчим поне малка част от симптомите му.

 • Нежно масажирайте венците на детето с чисти пръсти или влажна марличка
 • Изстудете (без да замразявате!) чесалките му-допирът на студения обект, ще облекчи дискомфорта.
 • При деца над 6 месечна възраст, които са започнали хранене със солидна храна може да дадете бисквитки без захар , които детето да дъвче
 • В крайни и по-тежки случаи,използвайте обезболяващи , противовъзпалителни медикаменти като парацетамол

Избърсвайте често отделената слюнка около устата на детето, за да предотвратите появата на обрив и допълнителното раздразнение на нежната бебешка кожа.

Друг, често срещан мит е , че грижата за млечните зъби е второстепенна  и не толкова важна като тази за постоянните.

Денталното здраве и грижата за  млечните зъби играе решаваща роля за бъдещето на постоянните зъби у всеки човек.

Изградените добри навици за орална хигиена и здравословната диета, както и честите посещения при детски зъболекар ще гарантират белите, здрави усмивки на малчуганът и спокойствието на неговите родители.

Съвети за млечни зъби

Най-добрият съвет, който можем да ви дадем е да следите и да се интересувате активно от динамичния процес на зъбният пробив и смяна!

Започвайки от раждането, почиствайте устната кухина(венците и бузите)на детето си  с марличка, напоена с дестилирана вода или разредена кислородна вода.

След пробивът на първите зъбчета, почиствайте старателно всяко едно от тях сутрин и вечер с четка, но без паста.

Между 6 и 12 месечна възраст, заведете детето си на първото му посещение при детски стоматолог.

Смяната на временното с постоянното съзъбие , започва поетапно от 6 годишна възраст.При момичетата, този процес може да започне по-рано , от колкото при момчетата , като първите паднали млечни зъби са в долния фронт. Смяната на 1вото с 2рото съзъбие, извън посочените по-горе срокове , често е унаследено и се свърва с недоносени бебета, които са родени с тегло под нормата.

Макар, че закъснелият пробив не е сериозен проблем за живота и здравето на децата ви, оставен без контрол или лечение се увеличава шансът от  ортодонтски аномалии и необходимостта от ортодонтско лечение в по-късен етап от живота.

На 18 месечна възраст, започнете използването на малки количества детска паста за зъби ( без флуор) към стандартното почистване.

На 4-5 годишна възраст започнете да го обучавате да почиства зъбите само, но под вашия надзор.

На 6—7 годишна възраст, заменете детската паста за зъби, с такава за възрастни(с флуор).

След 8-9 годишна възраст,оставете детето си да мие зъбите само,като го насърчавайте и подкрепяйте. Продължете редовните дентални визити през 6 месеца при Вашия детски зъболекар.

Още по темата „Детски зъби“

Тук може да откриете и още няколко наши по темата „Детски зъби“

Ако имате въпроси по-отношение на процедурите в Дентална клиника Ортодент може да се обърнете към нашия детски специалист.

На нашата страница във Фейсбук често може да разглеждате наши клипчета, снимки, ревюта и интересни материали.

Call Now Button