Кариес на ранното детство

Обща част

Белите, блестящи млечни зъбки предизвикват умиление и възхищение в родителите на малчугана, и семейството му. Те обаче бързо могат на бъдат заменени от притеснение и ужас при появата на първите бели или кафяви петна по повърхността на резците /кариес/, последвалото им  разрушаване и болката, която го придружава.

Кариес на млечните зъби е един от основните проблеми при децата и започва да се появява обикновено на 3 годишна възраст, по дъвкателните повърхности на горните и долни молари (4тите и 5тите зъби) или по апроксималните повърхности(между зъбите) .

Кариес на ранното детство (т.н. биберонен кариес) се среща при малки деца и кърмачета на възраст между 1 и 3 години, и се развива по нетипични повърхности (шийките и по целите вестибуларни повърхности на горните резци,горните и долни молари). Засяга зъбите в реда на техния пробив, като здрави остават единствено долните централни резци, които са защитени от позицията на езика при хранене и близко разположените слюнчени жлези.

Причините

Както подсказва името, етиологията на заболяването е свързано с :

1. Храненето на кърмачето–продължителното хранене с шише с биберон,нощното кърмене и заспиване на гърда, или с подсладен сок,потапянето на биберона в мед или сироп;

2. Неправилен хранителен режим на детето–честият прием на  посладени напитки и храни, богати на захари, междинно хранене;

3. Липсваща или лоша орална хигиена,която през този период от живота на детето пада изцяло на плещите на неговите родители;

4. Бактериите Streptoccocus mutans,които се появят с пробива на първото зъбче и са вредни,само в големи количества.Могат да се предатат от родители,с множество кариозни лезии ,чрез облизани биберони и лъжички;

 5. Наличието на дисплазии на емайла или други генетично унаследени синдроми.

Последиците

Пораженията, които нанася кариес на ранното детство са много:

1. Поради разрушаване на млечните зъби,детето изпитва затрудния  и болки,при хранене и говор;

2. Често бактериите заразяват и зародишите на постоянните зъби,които пробиват с кариеси и големи разрушения на свои ред;

3. Захапката на детето се променя и се наблюдават ортодонтски аномалии.

Влиянието обаче не се ограничава до устната кухина, а засяга и целият детски организъм- затрудненото и непълноценно хранене , прави детето  болнаво.То  изостава в развитието си-ръстта и теглото му са по-малки от тези на връстниците му.

Решението

Добрата новина е, че появата на кариес на ранното детство може да бъде  предотвратена лесно само в няколко стъпки:

 1. Почиствайте  венците на детето с марличка и физиологичен разтвор или разредена с дестилирана вода,3 процентна кислородна вода (в съотношение 3 към 1) сутрин и вечер.

2. След пробива на първото млечно зъбче,започнете да използвате детска паста без флуор.

3. Създайте добри, здравословни хранителни навици на малчугана–прекратете нощното хранене,намалете приема на подсладените сокове и храните богати на захари, избягвайте междинните хранения,състоящи се от бисквити и солети, а ги заменете с плодове и зеленчуци.

4. Под ръководството и с помощта на дентален лекар, проведете флуорна профилактика, която значително ще намали риска от появата на нови кариеси.

И на последно място,но не по значение – водете детето си на редовни профилактични визити при зъболекар, 2 пъти годишно.Така всяко кариесче ще е хванато в ранен етап, когато лечението му няма да причини болка и негативни емоции , а мъничето ще се запознае със средата и с удоволстие ще сяда на стоматологичния стол.

📌 Лица до 18 години имат възмжност да се възползват от пакет на НЗОК, тук може да се запознаете какви са процедурите, които покрива Здравната каса.

Други полезни статии:

Цени за лечение за деца

Call Now Button