Силанти за детски зъби
  • силанти-какво представляват
  • каква процедура е силанизиране на зъби
  • в кои случаи се използват силанти и кога е необходимо
  • какви са предимствата и противопоказанията
  • накрая ще разберете какви са точните цени на силанизиране

Какво представлява силанизирането

Формирането на първите зъби е съпътствано с развитие структурата на зъбния емайл и първите фисури, които са естествени вдлъбнатини, цепнатини и гънки с различна форма, дълбочина и ширина. Фисурите се оформят последни, но не винаги се измиват добре и стават обект на кариозни процеси още преди да е завършена изцяло минерализацията на емайла им. От фисурите започват и първите детски стоматологични проблеми. Най-ефективният начин за защита е медикаментозната херметизация на детските зъби, наречена силанизиране или поставяне на силанти. Посредством херметизацията не се допуска натрупване на плака и размножаване на бактерии в труднодостъпните места и се запазва повърхността на зъба. Ако фисурите не се херметизират, дъвкателният процес ги прави по-дълбоки, в тях остава храна, емайлът се размеква, образува се кариес и самият зъб с времето изтънява. Материалът за херметизация на фисурите е разновидност на пластмасата и се нарича силант. Той е устойчив на органични киселини и слюнка и с него се постига най-ефективната защита на детските зъби от кариес.

Процедурата по поставяне силанти на зъби

Силанизацията е неинванзивна и бърза процедура, която включва няколко етапа:

– Диагностика на състоянието на устната кухина;

– Почистване повърхността на зъбния емайл от налепи и хранителни остатъци;

– Дезинфекция с гел и подсушаване;

– Запълване на кухината с течен силант;

– Укрепване с полимеризационна лампа;

– Покриване повърхността на зъба със специален лак или гел;

– Полиране на обработената повърхност.

Силанизацията на зъбните фисури се извършва с млечно бели и прозрачни силанти. В първия случай има възможност да се контролира покриването на участъка от емайла, докато прозрачният силант дава възможност да се проследи във времето дали под херметизацията ще се появи вторичен кариес. Като ефективна профилактика срещу кариес, силанизацията на детските зъби предотвратява появата на болка в бъдеще и децата се приучват да посещават стоматологичния кабинет без страх.

В кои случаи се използват силанти и защо трябва да се направи

Херметизацията се налага при дълбоки и тесни фисури, които са трудни за почистване. Ако фисурите са засегнати от кариес, трябва да се излекуват преди силанизиране. Процесът на минерализация на млечните зъби отнема много време и запечатването на фисурите трябва да се направи преди появата на кариес. Силанизацията остава актуална и след смяната на млечните зъби с постоянни. Започва се 3 месеца след появата на моларите. Най-добрата възраст за силанизиране е 2-3 годинки за млечни зъби, а за постоянните – до 2 години след изникването им.

Прилага се в следните случаи:

• Дълбоки и тесни фисури;

• Промяна в цвета на вдлъбнатините;

• Зъбите не са на повече от 4 години;

• Стените на зъба са поразени от кариес.

Предимствата на силанизиране на зъби

Дали трябва да се прави силанизиране на зъбките е решение на детския стоматолог. Млечните зъби се силанизират еднократно, тъй като действието на силанта продължава няколко години. Това не означава, че посещенията на детето при стоматолог трябва да спрат, тъй като е нужно проследяване състоянието на зъбите и след херметизацията на фисурите. Силантите са устойчиви на влага и механично въздействие. Те не променят цвета си с времето, поставят се бързо и защитават зъбните тъкани като пломба, без нужда от изпилване на зъба. Силанизирането не е лечение, а превенция срещу развитието на кариес и поставянето на пломба, която е микропротеза и винаги е съпроводена с отнемане на част от зъба. Себестойността на процедурата, която често се оприличава на „лакиране” на зъба, е ниска, предвид проблемите, които решава в бъдеще.

Има ли противопоказания?

Независимо от големите ползи, силанизацията има и някои противопоказания. Тя не се прави на зъби, които не са изцяло оформени или са с неизлекувани кариеси. Не се препоръчва и за вече пломбирани зъби. Няма нужда от херметизация, ако фисурите са открити и удобни за почистване. Самата процедура на силанизиране се извършва по-трудно при обилно слюноотделяне на пациента.

Коя е подходящата възраст за силанизиране на постоянни зъби?

Най-голяма ефективност има силанизирането в рамките на половин година след поникването на зъба. С оглед на възрастовите характеристики, херметизацията на фисури се прави на следния принцип:

– Силанизиране на първите постоянни кътници се препоръчва на 6 годишна възраст.

– След 10-годишна възраст се обработват предкътниците.

– След 12-годишна възраст се херметизират фисурите на вторите постоянни кътници.

Подходящи ли са силанти за деца с алергии?

Силантите не са подходящи само за малки пациенти с алергия към фотополимери. Флуорът, който се отделя около силанта за предпазване от кариеси е с локално приложение и не може да се предозира и да има токсичен ефект.

Използва ли се машинка при херметизация на фисури?

Използва се в случаи, когато фисурите са толкова дълбоки, че стоматологът не може да види дали на дъното има кариес. При такава ситуация фисурата се разширява. Ако под херметизацията остане кариозно образувание, целият процес на силанизиране няма да има смисъл.

Може ли поставянето на силанти да навредят на детето?

Макар и да е бърза и лека процедура, силанизирането трябва да се направи при истински специалисти. Ако фисурата се залее с повече силант, това може по повлияе на захапката на детето.

📌Дентална клиника Ортодент не извършва манипулации на деца под обща анестезия/упойка/.

С нашия екип от специалисти може да се запознаете тук.

Цените за всички процедури, включително силанизиране може да разгледате тук.


Други статии за „Здрави детски зъби“ може да разгледате по-надолу:

Call Now Button