Лечение на коренови канали

Кога се налага кореново лечение на зъб

Кореновите канали са малки кухини вътре в зъба, в които са разположени венозни съдове и нервни влакна. Кореново лечение е лечение на зоната, заета от нервните окончания или пулпата. Основната причина за възпаление на нервната тъкан на зъба са кариозните лезии. С напредването на кариеса и разрушаването на емайла, бактериите проникват в дентина и дълбоките кариозни лезии дават възможност на бактериите да проникнат в зъбната пулпа и да я възпалят. Това причинява дискомфорт, болка и нарушава нормалното функциониране на зъба. Организмът не може да реши сам този проблем, тъй като бактериите разрушават не само зъба, но и неговата защитна система: кръвоносните съдове вече не са в състояние да доставят специални защитни клетки, които могат да се борят с инфекцията. Развива се възпаление, което трябва да се спре чрез лечение на кореновия канал. Това включва отстраняване на нервния сноп от пулпната камера и запълване на канала.

Лечението на коренови канали се налага:

 • когато кариесът достига нерва на зъба, дори той да не е бил болезнен преди това;
 • когато има възпаление на зъбната пулпа;
 • когато нервът на зъба е некротизирал и са възпалени тъканите около зъба;
 • когато зъбът е бил лекуван, но заплънката не е точна;
 • когато зъбът има периодонтит или е симптомен;
 • когато зъбът е с паднала пломба или коронка и е предстоял така известно време;
 • когато зъбът трябва да бъде включен в протетична конструкция (коронка или мост), в която позицията му да бъде значително по-различна от първоначалната.

Кореново лечение на зъб в клиниката включва:

 • Поставяне на анестезия преди започване на кореновото лечение. Анестезията осигурява пълна безболезненост и процедурата не се различава от пломбирането на зъб.
 • Поставяне на кофердам. Това е тънко платно от латекс, което се използва за изолиране на зъба и предпазва от навлизане на орална течност в работната зона. Кофердамът предотвратява изтичането на агресивни стоматологични разтвори в устната кухина на пациента по време на лечението. Така се предпазват другите зъби и лигавиците и от разпространяване на инфекцията при изваждане на пулпата.
 • Осигуряване на достъп до зоната на кореновия канал. За да се получи това, до областта на пулпата се създава права кухина, водеща до канала. Достъпът до предните зъби се осъществява от задната им страна, при задните зъби – от дъвкателната повърхност.
 • Препариране (почистване) на коренови канали. Почистването включва механична и медикаментозна обработка. На този етап от лечението е важно да се отстранят бактериите и пулпната тъкан. Механичното лечение на кореновите канали се извършва с ръчни и машинни инструменти, специално адаптирани към анатомията на каналите. Ръчните инструменти са много подобни на правите игли, имат определена дължина, размер и грапава повърхност. Зъболекарят обработва кореновите канали с набор от тези инструменти, като ги движи нагоре и надолу и извършва въртеливи движения. Обработва се цялата дължина на кореновия канал до самия връх на корена. Следва медикаментозна дезинфекция с антибактериални разтвори, междинни вложки от калциев хидроксид, херметизирани от непропусклива временна пломба при хронични процеси.
 • Запълване на коренови канали. Основната стъпка в лечението на кореновите канали е определянето на тяхната дължина. След щателното им почистване и подсушаване, може да се извърши запълването. Успехът на запълването на кореновите канали и резултата от лечението до голяма степен се определят от качеството на предишните ендодонтски процедури. Каналът трябва да бъде запечатан до върха без кухини или дефекти.

Кога е нужно релечение на зъб

Повторното лечение на зъбните канали (или релечение) е сложна стоматологична процедура, която понякога се налага, когато първата манипулация е извършена с грешки или е започнал възпалителен процес под пломбата. Повторното лечение на канали е по-трудоемък и отговорен процес, който трябва да се извършва от висококвалифициран специалист. Необходимостта от релечение може да се дължи на следните причини:

 • нарушение на плътността на пълнежа или короната, която е поставена след запълване на зъбните канали. Това може да се случи с течение на времето или при използване на неподходящи или некачествени материали за пълнене;
 • повтаряща се инфекция на горната част на зъбния корен при отлепена пломба или по друга причина;
 • зъбният канал не е запълнен добре и са останали кухини;
 • сложна структура на кореновите канали на пациента. Това затруднява както тяхното идентифициране, така и последващото им лечение.

Отстраняване на счупен инструмент

Самото счупване на ендодонтски инструмент в кореновия канал не причинява усложнения, но парченцата, останали там, могат да попречат на правилното лечение. Отстраняването на инструментални фрагменти от кореновите канали се извършва по индивидуални схеми. Всичко зависи от това на какъв етап от лечението и в коя част на канала е възникнала ситуацията. Работи се по следната схема:

 • Създава се директен достъп до заседналия в канала фрагмент. Използва се ендодонтски микроскоп, благодарение на който работното поле може да се увеличи няколко десетки пъти;
 • Чуждото тяло се освобождава от околния дентин. На този етап се използва ултразвуков инструмент с няколко приставки;
 • С помощта на специална система, фрагментът се захваща и се издърпва;
 • Каналът се почиства, дезинфекцира и се запълва по стандартния начин.

Видове състояния, които налагат кореново лечение на зъб

Пулпит

Пулпитът е най-сериозното и опасно усложнение на зъбния кариес. Развитието на пулпит най-често се причинява от дълбок кариес, грешен метод на лечение, неправилно отваряне на зъба по време на подготовката и неподходящ материал за запълване. Пулпитът е инфекция на пулпата чрез проникване на бактерии по време на дълбоко парадонтално заболяване и травма на зъбния емайл. Формите на пулпита са остри и хронични, съпроводени с неприятно усещане, болка и натрупване на гной. Разликата между двата вида е във времето на проявление. Острият процес се развива за около 3 седмици. Хроничните форми може да са без забележими прояви в продължение на месеци.

Симптомите на пулпита са:

 • Остра болка, която може да се увеличи през нощта (остра форма на заболяването);
 • Болезнените усещания при дъвчене на храна са придружени от кървене на венците и гниеща миризма от устата (хипертрофичен пулпит);
 • Емайлът потъмнява, венците се подуват, регионалните лимфни възли могат да се увеличат (гангренозна форма);
 • Зъбът реагира болезнено и продължително на студено и горещо (фокален пулпит);
 • За пациента е трудно да разбере къде се намира болката. При дифузната форма на заболяването, болката достига до ухото или шията;
 • Общо неразположение (хронична форма).

Периодонтит

Периодонтитът е остро или хронично възпаление на пародонта – тъканите, съседни на корена на зъба. Основна причина за това състояние е проникването на инфекция от канала на зъба през отвора на върха на корена при напреднал кариозен процес или при нелекуван остър пулпит. Периодонтитът може да бъде следствие от некачествено ендодонтско лечение, резултат от действието на токсични вещества или травма. Клинично периодонтитът може да се прояви както в остра, така и в хронична форма и симптомите му имат много различна степен на изразеност. Лечението не бива да се отлага, защото може да доведе до сериозни усложнения: остеомиелит на челюстта, сепсис (отравяне на кръвта), гнойно-възпалителни процеси в меките тъкани на лицето и шията с всички произтичащи от това негативни последици. Лечението му не се отличава много от нормалното кореново лечение – почистване, промивка, дезинфекция и запълване на канала. Ако коренът е циментиран, има щифт и през него не може да се направи необходимата манипулация, се прибягва до отрязване на върха на корена, а заедно с него – на гранулома и кюретаж на възпалената тъкан.

 • Острият периодонтит обикновено се проявява доста ясно и обикновено е придружен от болезнени усещания, локализирани в областта на засегнатия зъб и засилващи се при натиск върху него. При липса на лечение, болката става пулсираща и много силна. Може да има повишаване на телесната температура, подуване на тъканта на венците и на бузата от съответната страна.
 • Хроничният периодонтит причинява минимални симптоми или е напълно асимптоматичен. Ако нещо притеснява пациента, това обикновено е умерена болка при натиск на засегнатия зъб и/или при контакт с нещо горещо. Най-разпространеният хроничен периодонтит е гранулома, който се образува около върха на корена. Възможно е образуването на фистула, при което гноен секрет излиза от огнището на възпаление и съществуващите симптоми временно намаляват.

Гранулом

Грануломът е най-разпространения хроничен периодонтит, който се образува около върха на корена. Лечението на гранулома трябва да се извърши възможно най-рано, тъй като заболяването се развива бързо. Гной, микроби и токсини се натрупват в малка торбичка. Заболяването се среща при хора от всички възрасти. Грануломът расте единствено поради увреждане на съседни тъкани, съдържащи заразени клетки. Има три основни причини за гранулома:

 • Нелекуван кариес и пулпит. Води до разпространение на инфекцията от пулпата към съседните тъкани. Ако не се лекува зъба, пулпата умира, болката изчезва за известно време, но проблемът с възпалението остава. Патогенната флора образува нови огнища в каналите;
 • Ниско качество на ендодонтското лечение. Грануломът се появява на фона на некачествено запълване на канала. В останалите кухини се развива инфекция и когато имунната система е отслабена, тя се активира, което води до увеличаване на възпалението;
 • Нараняване. При сериозна травматична ситуация, която води до счупване на зъба, бактериите могат да проникнат вътре в кореновите канали, причинявайки образуването на гранулом.

Увреждане на корена от травма

Зъбните наранявания възникват поради:

 • удар в областта на челюстта по време на инцидент, бой или спортно състезание;
 • падания;
 • наличие на лоши навици (държане на чужди предмети в устата, дъвчене на кости, ядки, отваряне на капачки);
 • патологично изтъняване на емайла, което води до кариес;
 • нарушение на техниката на лечение;
 • интраканален щифт с неправилен размер;
 • неправилно отстраняване на съседен зъб;
 • погрешно избран пълнеж или неправилното му инсталиране.

Различават се надлъжни, коси, напречни и раздробени фрактури на корените на зъбите, които са локализирани в средната, долната или горната трета, като също могат да бъдат с или без разместване на фрагментите. Фрактурите се характеризират със силна болка. Коренът може да се увреди и от травма на короната на зъба, която да доведе до пулпит. Лечението на фрактура на корен включва екстракция на зъб или стандартно кореново лечение с поставяне на щифт.

Дълбок кариес, водещ до кореново лечение на зъб

Дълбокият кариес се отнася до кариозни лезии на зъба, при които остава много малък слой здрава зъбна тъкан между зъбната пулпа и дъното на кариозната кухина. Ако дълбокият зъбен кариес не се лекува веднага след диагностицирането на това заболяване, скоро ще се развие пулпит, а след това и периодонтит. В резултат на забавянето, ще започне гнойно възпаление в горната част на зъба и спасяването му ще стане много проблематично. Следователно, лечението на това заболяване е насочено не само към премахване на кариеса, но и към предотвратяване на усложнения. Симптомите на дълбокия кариес се изразяват в дълбока кариозна кухина, пълна с разлагаща се зъбна тъкан и остатъци от храна. Тъй като в този случай само тънък слой дентин отделя нерва от действието на външни стимули, пациентите често се оплакват от болка по време на хранене и под въздействието на термични стимули. В някои случаи болката продължава още 5-10 минути след края на дразнението, което показва развитието на пулпит. Пулпитът и периодонтитът са най-честите усложнения на дълбок кариес и изискват кореново лечение.

Киста

Зъбната киста е патологична неоплазма в костната тъкан на челюстите в резултат на защитната реакция на организма към инфекция или нараняване. Зъбната киста обикновено има епителна мембрана и е изпълнена с кистичен ексудат. Кистите могат да се лекуват чрез консервативен метод, който позволява запазването на зъба. Зъболекарят създава достъп до кореновия канал на зъба, отваря го и го почиства. Тъй като върхът на зъба е свързан с кореновата киста, съдържанието на кистата излиза от канала. След антисептична и механична обработка на кореновия канал, той се запълва със специални пасти, съдържащи калций. Лечението продължава от 1 до 6 месеца, в зависимост от обективните данни.

Причини за образуване на кисти

 • Кореново лечение на зъб. Каналът на зъба има повече от един нервен ствол и много странични разклонения. При лечение на кореновия канал на зъб в тези странични микроразклонения остава инфектирана тъкан и след абтурация на канала може да започне хроничен възпалителен процес;
 • Остра зъбна травма. Умъртвен нерв в зъб или разкъсването на нервно-съдовия сноп може да бъде незабележимо в началото след нараняване и да не предизвиква безпокойство. Но такъв зъб трябва да се наблюдава в продължение на няколко години, за да се забележат промени в костната тъкан и да се предотврати образуването на коренова киста върху корена на зъба.
 • Хронично нараняване. Има две основни причини за това. Едната от тях е дълготрайното претоварване на зъба в резултат на липса на съседни зъби или голям брой изгубени зъби. Това включва и оклузални супраконтакти в резултат на неправилно протезиране или лечение на зъбите. Втората причина е витален (жив) зъб, покрит с коронка. Според статистиката, в 10% от тези случаи, нервът сам се умъртвява. И, ако това е безсимптомно, тогава с течение на времето ще се образува киста върху корена на зъба.
 • Усложнения на други заболявания. Като например киста на корен на зъб в резултат на хроничен синузит или странична киста на зъб като следствие от хроничен периодонтит. Киста може да се образува и от пренасяне на инфекция по кръвен път при някакво общо соматично заболяване.
 • Ретенционна киста. Киста на непоникнал зъб. Това обикновено е киста на мъдрец.
 • Остатъчна киста – останала киста след екстракция на зъб, която може да се увеличи по размер и да доведе до възпалителен процес.

Ако имате някакви въпроси може да ни пишете на office@ortodentbg.com или да се обадете на тел.0878306605.

Кореново лечение на зъб цени, ще откриете тук.

Други важни теми в подробности:

Call Now Button