Избелване на зъби

Обща част

Процесът избелване на зъби е свързан с промяната (изсветляването) на цвета им. Цветът на зъбите е както генетично кодиран,така и модифициран с течение на времето, под действието на вътрешни и външни фактори, и начинът ви на живот.

Външните фактори за зъбно преоцветяване биват:

1. Зъбна плака и зъбен камък

Прозрачният биофилм от бактерии се формира в устната кухина по венците и в близост до зъбите е основната причина за потъмняването и пожълтяването им. Неотстранената плака се калцифицира и превръща в зъбен камък.Той е солиден и с твърда консистенция, така че отстраняването му в домашни условия е невъзможно.Макар, че зъбната плака и зъбният камък се формират като нормален имунен отговор на организма  към процесите протичащи в устата ,редовното й почистване и добрата лична орална хигиена ще помогнат както в превенцията срещу възпаление на венците,и разрушаване на зъбите ,така и в запазване на красивият, бял цвят, за който мечтаете.

2.Тютюнопушенето и пигментите, намиращи се в някои храни и напитки.

Съдържащият се в цигареният дим катран спомага за образуването на жълто-кафяви или черни петна  около шийките на зъбите и преоцветява венците.Никотинът,и катранът ,се абсорбират в порите на емайла и под влияние на кислорода от въздуха се преоцветяват в жълто.

Същият ефект имат дъвченето на тютюн,както и танинът, съдържащ се в кафето, чая, червеното вино,и енергийните напитки.

Интересен факт е,че някои храни, като кърито,и доматеният сос също могат да повлияят на белотата на вашата усмивка.

3.Медикаменти

Някои  медикаменти,като хлорхексидинът (използван в някои води за уста)имат връзка с танинът,и продължителната им употреба би потъмнила зъбите ви.

В допълнение на това, продължителната употреба на антибиотици,и други лекарствени препарати ,е свързана с образуването на повече зъбна плака,и камък,и в следствие с пожълвянате на зъбите.

Вътрешните фактори за преоцветяване на зъбите биват:

1. Възраст

С течение на годините, и в процесът на дъвчене,се наблюдава износване и изтриване на зъбния емайл.Останалият слой емайл е тънък,а намиращият се под него дентин(който е по-тъмен) е порьозен и пропусклив за факторите от външната среда. Така той става лесно забележим ,а усмивката ви губи блясъка си.

2. Кариеси и направилно обработени и запълнени коренови канали

Има проучвания, доказващи, че кариозният, размекнат дентин е по-порест и навлизането на оцветяващи агенти от храни, напитки и цигари става по-лесно в зъбите, потъмнявайки ги.

Използваните, при запълването на кореновите канали препарати, съдържащи евгенол,и някои фенолни компомери, съдържат пигмент,който с течение на времето преоцветява зъбите.

3. Амалгамни възстановявания

4. Зъбна травма 

Тя може да причини преоцветяване, в следствие на пълна некроза и вътрешен разпад на иначе здрави зъбни тъкани

4. Генетични състояния

Хипоплазия на емайла, в който случай той е тънък и слабо минерализиран,и с грапава повърхност. Такъв емайл привлича, и задържа пигментите от различни храна, напитки и лекарства, и бива лесно преоцветен.Основната причина за състоянието е инфекция или травма по време на залагането на зъбните зародиши, често и по време на бремеността на майката.

 Като резултат от това потъмняване на зъбите, самочувствието намалява, а социалните контакти са притеснителни и понякога дори нежелани.
Избелване на зъби е лесен, безопасен и доказано действащ начин да върнете предишната белота и блясък на усмивката си, чрез системите ни за избелване на зъбите.

Основните методи за избелване на зъби са:

Клинично избелване

То е свързано с едносеансно или двусеансно посещение на денталната клиника.След първоначалното сваляне на статус,и определяне на изходен цвят на зъбите(с помощта на разцветка) ,лекарят по дентална медицина :

1. Почиства наличните зъбен камък и плака от повърхността на зъбите

2. Изолира венците  с течна бариера и

3. Нанася гел, съдържащ избелващия агент.Избелващият агент,използван в системите за избелване е водороден пероксид.В различните предлагани системи на пазара,и в зависимост от избрания начин на промяна на цвета на зъбите,процентът на водородният пероксид бива различен.При клиничното избелване,в сравнение с домашното ,той е по-висок(40 процента),затова и резултатът е по-бързо видим.Гелът се нанася  по повърхността на зъбите 2 или 3 пъти, за период от 20 минути след това се промива, а зъбите се подсушават.

4. Отстранява се защитната бариера от венците ,и зъбите и се определя крайният цвят,с помощта на разцветката.

Домашно избелване

То е избелваща процедура, свързана със:

1. Взимане на отпечатъци от вашите зъби

2. Изготвяне на шини за избелване в зъботехническа лаборатория (меки и прозрачни),които се предават на пациента заедно с избелващият гел и подробни наставления за употреба. Домашното избелване е малко по-продължително и с натрупващ се ефект, който ще видите след 2-3 седмици. При пациенти с чувствителни зъби ,домашното избелване може да се разреди -през вечер.

Стандартно при домашното избелване се използва гел,с по-ниско съдържание на избелващия агент (16 понякога и 20 или 35 процентно съдържание). Той се нанася в шината и се поставя за 20-30 минути след почистване на зъбите с четка и паста

Системите, които използваме за избелване на зъби са неагресивни, не причиняват болка и не носят риск за състоянието на зъбите ви. Избелващите агенти не разрушават емайла, а само извличат органичните оцветители от твърдите зъбни тъкани. Ползваме най-добрата система на щатската фирма Opalescense, заедно с най-мощната ЛЕД-лампа за избелване на пазара Futura 2400.

Видео от процедурата по избелване вижте тук.

Резултати от избелването на зъби

Резултатите от клиничното избелване не са перманентни и зависят от начина ви на живот, и хранителната диета. Стандартно те са видни между 6 месеца и 2 години,като се влияят от пушенето,и консумацията на оцветяващи храни и напитки.За най-добри и трайни резултати,веднага след избелването се ограничава техният прием за 7 до 10 дни (тъй наречената бяла диета),а зъбите се почистват след всяко хранене.
От изключителна важност е  и почистването на зъбния камък, и плака професионално, както и лекуването на кариеси и шиечни дефекти, преди избелване на зъбите. Ако тези манипулации се пренебрегнат резултатът няма да е добър, а съществуващите проблеми могат да се задълбочат

Ако имате някакви въпроси свързани с услугите, пишете ни на office@ortodentbg.com.

Цените ни може да разгледате тук.

Call Now Button