Избелване на зъби – най-важното

Какво ще научите в този материал?

  • най-важните въпроси и отговори за процедурата
  • какво представлява избелване на зъби
  • клинично или домашно избелване
  • ясни цени за избелване на зъби.

Една стъпка до бялата усмивка

Няма как да избягаме от клишето за бялата “холивудска” усмивка, която приковава вниманието и погледите на околните? Питали ли сте се какво е нужно – колко време и средства ще ни коства тя? В тази статия екипът на Дентална клиника “Ортодент”, ще ви опише най-важното, което трябва да знаете за процедурата избелване на зъби. Нека първо обаче отговорим на най-често задаваните въпроси.

Какви са причините за оцветяването на зъбите ми ?

Напреднала възраст, прием на антибиотици, травма и последвало умъртвяване на зъба, неправилно проведено ендодонтско лечение и запълване на умъртвения зъб, амалгамени обтурации, консумация на цветни напитки(чай,кафе,вино) и тютюнопушето.

Има ли странични ефекти от избелване на зъби ?

Някои хора могат да открият, че зъбите им стават чувствителни към студа по време на или след лечението. Други могат да имат дискомфорт на венците, възпалено гърло или бели петна по линията на венците. Тези симптоми обикновено са временни и  изчезват в рамките на няколко дни след края на лечението.

Може ли умъртвен зъб, който е потъмнял да се избели ?

В някои случаи умъртвените зъби потъмняват след  провеждане на кореново лечение и запълването  на корена с определени каналопълнежни средства.Обикновено такъв зъб става по-кафяв и червеникав и значително се отличава от останалите зъби .В тези случаи има решение като избелването се осъществява селективно на този зъб посредством избелващи гелове, които се  нанасят в предварително създаден улей в канала, за да избелят зъба.

Може ли избелване на зъби да повреди съществуващите пломби или корони?

За 10 години клинична употреба на избелващи средства, съдържащи различен процент карбамид пероксид /избелващия гел, който изполваме е на тази основа/  не е установено никакво увреждане на съществуващите пломби. Проблемът не е“ повреждането “ на съществуващите възстановявания, а в това ,че те не могат да бъдат избелвани.И трябва да имате предвид, че съществуващите възстановявания, като зъбни пломби, коронки и фасети може да се нуждаят от подмяна, за да съответстват на новия цветови нюанс на зъбите, постигнат след избелването.

Скъпо ли е избелване на зъби ?

Има разлики в цените относно самата процедура, в зависимост от използваното оборудване и качеството на материалите. Нашите цени може да откриете тук.

Избелване на зъби – процедурата

Избелването на зъбите представлява промяна в цвета им, която може да е вътрешна (избелване на дентина,т.е изсветляване на зъба от вътре с помощта на гел ) или премахване на повърхностните петна от зъбите. Избелването бива домашно и клинично. Като разликата между двете ще разгледаме по-надолу в статията.
Най-важното условие преди да пристъпите към избелване на зъбите е състоянието им. Консултирайте се със стоматолога си за налични възпалителни процеси, оголени корени и шийки, венечни рецесии и кариеси. Ако тези състояния останат нелекувани, избелването може да доведе до задълбочаване на проблема, дискомфорт и дори болка. Освен това резултатът от процедурата по изсветляването на зъбите ви, няма да доведе до желания резултат. Преди избелването се насрочва час за почистване на зъбният камък и плака. Следва изборът на метод за избелване – било то кличино едносеансно или в продължение на няколко седмиции в домашни условия.

Клинично избелване се състои в :

1. Определяне изходния цвят на зъбите ви.

2. Поставяне на екартьори, памучни ролки и изолиране на венците със специална бариера (ръбърдам).

3. Нанасяне на избелващия агент по предната повърност на зъбите ви неколкократно (по 15-20 минути), до достигане желаният цвят. Между отделните нанасяния гелът се отмива и зъбите се подсушават, което може да предизвика лека чувствителност. След края на манипулацията при необходимост, ще ви бъде изписана паста богата на калий и флуор (с цел намаляване на дискомфорта и възвръщане на загубените минерални вещества в зъбите ви). Ще ви бъде препоръчана спазване на бяла диета за 1-2 седмици .

Домашно избелване се състои в :

1. Вземане на отпецатъци от съзъбието и отливане на модели.
2. Изготвяне на индивидуални шини в зъботехническа лаборатория
3. Предаване на шините и гелът за избелване на пациента и обучение в технологията на използването им. Гелът е с по-ниско съдържание на избелващият агент (от този използван при клиничното), но изисква по-дълъг период на употреба – 2-3 седмици.
Резултатите от избелването на зъбите е виден между 6 месеца до 2 години, в зависимост от начина ви на живот и диетата ви. Като странични ефекти от избелване на зъби (макар и безвредно,когато е извършено правилно), можем да изтъкнем леката чувствителност към топли/студени напитки, кисели и люти храни през първите 24-48 часа.

Избелване на зъби цени

Нашият екип

Ако имате въпроси по-отношение на процедурата в Дентална клиника Ортодент, пишете на екипа от зъболекари на office@ortodentbg.com.

На нашата страница във Фейсбук често може да разглеждате наши клипчета, снимки, ревюта и интересни по темата.

Call Now Button