Избелване на зъбите [Нов материал]
  • най-важните въпроси и отговори за процедурата избелване на зъби
  • какво представлява избелването на зъби
  • клинично или домашно избелване – предимства и недостатъци
  • с какво избелваме в дентална клиника „Ортодент“
  • избелване на зъби цени 2024 г.
  • ВИДЕО от процедура по избелване на зъбите
  • ПРОМОЦИЯ -10% ТОЗИ МЕСЕЦ

Голямата стъпка до бялата усмивка

Няма как да избягаме от клишето за бялата “холивудска” усмивка, която приковава вниманието и погледите на околните? В тази статия екипът на Дентална клиника “Ортодент” ще ви опише най-важното, което трябва да знаете за процедурата избелване на зъби.

Какви са причините за оцветяването на зъбите ми?

Сред основните причини за оцветяване на зъбите са – напреднала възраст, прием на антибиотици, травма и последвало умъртвяване на зъба, неправилно проведено ендодонтско лечение и запълване на умъртвения зъб, амалгамени обтурации, консумация на цветни напитки(чай,кафе,вино) и тютюнопушето.

Има ли странични ефекти от избелване на зъби ?

Някои хора могат да открият, че зъбите им стават чувствителни към студа по време на или след лечението. Други могат да имат дискомфорт на венците, възпалено гърло или бели петна по линията на венците. Тези симптоми обикновено са временни и изчезват в рамките на няколко дни след края на лечението.

Може ли умъртвен зъб, който е потъмнял да се избели ?

В някои случаи умъртвените зъби потъмняват след провеждане на кореново лечение и запълването  на корена с определени каналопълнежни средства.Обикновено такъв зъб става по-кафяв и червеникав и значително се отличава от останалите зъби .В тези случаи има решение като избелването се осъществява селективно на този зъб посредством избелващи гелове, които се  нанасят в предварително създаден улей в канала, за да избелят зъба.

Може ли избелване на зъби да повреди съществуващите пломби или корони ?

За 10 години клинична употреба на избелващи средства, съдържащи различен процент карбамид пероксид /избелващият гел, който използваме, е на тази основа/  не е установено никакво увреждане на съществуващите пломби. Проблемът не е “повреждането “ на съществуващите възстановявания, а в това, че те не могат да бъдат избелвани. И трябва да имате предвид, че съществуващите възстановявания, като зъбни пломби, коронки и фасети може да се нуждаят от подмяна, за да съответстват на новия цветови нюанс на зъбите, постигнат след избелването.

Безопасно ли е избелване на зъби ?

Краткия отговор е ДА, но зависи изцяло от начина на избелване. Експеиментите само, за да спестите малко пари не трябва да бъдат за сметка на здравето. Почистването с с механични средства, гелове и пасти влияе различно на зъбите и на целия човешки организъм с неговата индивидуалност, склонност към алергии и т.н. Домашното избелване и избелването на зъби с ЛЕД лампа са едни от най-щадящите за зъбите начини за избелване, няма вредни влияния, няма вредни лъчения. Ако трябва все пак да изтъкнем някакъв малък недостатък от тези процедура, емайлът малко се изтънява и се губи минимална част от естествената си здравина. Колкото по-жълт е емайлът, толкова по-голямо е желанието на пациента да го избелва и това го прави все по-крехък. Всичко трябва да бъде в разумни рамки. Средно, зъбите не трябва да се избелват повече от 1-2 пъти годишно и не трябва да се прекалява с нанасянията, особено при домашното избелване, но стоматологът може да прецени най-добре както честотата, така и вида на процедурата.

Може ли да се избелват зъби по време на бременност ?

Избелването  не може да навреди пряко нито на майката, нито на плода, но не се препоръчва по време на бременност, когато женският организъм отслабва. От дефицита на калций през този период, зъбите са подложени на дори и минимални разрушителни процеси, а емайлът става порест. Най-добре за бременните е да се подложат на професионално почистване, което премахва зъбния камък и избелва цвета на зъбите с два тона.

Има ли противопоказания ?

Процедурата не се препоръчва при нарушения в подвижността на челюстта, при прекалено чувствителни зъби, при възпалителни процеси в устната кухина, при бременност, при алергии към някои от използваните препарати. Избелването няма да промени цвета на пломбите и коронките и, ако те са на предните зъби – трябва да се сменят, за да не се отличават от останалите зъби. Избелването при деца също не винаги е удачно, защото на тази възраст емайлът не е достатъчно здрав.

Скъпо ли е избелване на зъби ?

Има разлика в цените относно самата процедура, в зависимост от използваното оборудване и качеството на материалите. Нашите цени може да откриете тук.

Избелване на зъби – процедурата

 Избелването на зъбите представлява промяна в цвета им, която може да е вътрешна (избелване на дентина,т.е изсветляване на зъба отвътре с помощта на гел ) или премахване на повърхностните петна от зъбите. Най-важното условие, преди да пристъпите към избелване на зъбите, е състоянието им. Консултирайте се със стоматолога си за налични възпалителни процеси, оголени корени и шийки, венечни рецесии и кариеси. Ако тези състояния останат нелекувани, избелването може да доведе до задълбочаване на проблема, дискомфорт и дори болка. Освен това резултатът от процедурата по изсветляването на зъбите ви, няма да доведе до желания резултат. Преди избелването се насрочва час за почистване на зъбният камък и плака. Следва изборът на метод за избелване – било то клинично в една процедура или в продължение на няколко седмици в домашни условия.

Професионално избелване на зъби с LED лампа

Клинично избелване

Професионалното избелване в клиника става с използването на няколко методики. Това са лазерно избелване, избелване с лампа, ендогенното избелване, и химическото избелване.

·      Химическият метод само с нанасяне гел постига доста прилични резултати, но се практикува по-рядко в последно време, поради по-ниската предвидимост в крайния резултат. Не е толкова препоръчителен за зъби с пукнатини, протези или щифтове. Нужни са абсолютно здрави зъби, които се избелват добре с този метод.

·      Ендогенно избелване – Това е вътрешноканално избелване и се препоръчва при силно потъмняване. Старата пломба се сваля, устието на кореновите канали се освобождава и в кухината на зъба се полага избелващ гел, който се закрива с временна пломба. Когато желаният оттенък се получи, стоматологът реставрира зъба.

·      Избелване на зъби с лампа или фотоизбелване – Основен и най-предпочитан от пациентите метод с незабавен резултат. Стоматологът нанася избелващ гел на повърхността на зъбите и в продължение на 10-15 минути въздейства със специална лампа. За едно посещение в кабинета се провеждат 3-5 процедури и ефектът се вижда веднага. Цветът изсветлява в зависимост от първоначалния тон на зъбите. Ако първоначалния цвят е много светъл, избелването ще е около 2-3 тона, ако първоначалния цвят е тъмен, тогава ще има много по-видими резултати и може да се стигне дори до 8-10 тона разлика.

·      Лазерно избелване – Нанесеният върху зъбите гел се активира с лазерен лъч. За разлика от другите методи, лазерът прониква по-дълбоко в тъканите и не толкова подходящ при по-крехък дентин. Сеансът продължава 40-60 минути. Избелването може да достигне 8-10 тона от основния цвят, ако първоначално е доста по-тъмен.

Най-разпространената процедура за клинично избелване на зъбите – Избелване с лампа?

1.Първо трябва да се установи каква е причината за промяната в цвета на зъбите. Дали това е естествен цвят, дали е резултат от оцветители в храната, никотин, газирани напитки, антибиотици, флуороза или нещо друго. Определя се изходният цвят на зъбите.

2.Специалистът прави преглед и установява какво е общото състояние на венците и зъбите. Прави се рентгенова снимка и професионално почистване.

3.Поставят се екартьори, памучни ролки, венците се изолират със ръбър дам, за да не попадне върху тях гелът за избелване.

4.Избелващият гел се нанася по предната повърхност на зъбите  на няколко сеанса, като всеки път се третира със специална лампа (по 10-15 минути)  до достигане желаният цвят. Между отделните нанасяния гелът се отмива и зъбите се подсушават, което може да предизвика лека чувствителност, без да има болка. След края на манипулацията, при необходимост, се изписва паста, богата на калий и флуор, за намаляване на дискомфорта и възвръщане на загубените минерални вещества в зъбите. Препоръчва се спазване на бяла диета за 1-2 седмици

Домашно избелване на зъби

Процедура с използване на силиконови шини  – подготовка и предписание от стоматологична клиника

Избелването с гел и шини дава максимален ефект, в сравнение с всичко останало, което може да се опита в домашни условия. Шините са прозрачни, не се забелязват при носене, а предназначението им е да задържат избелващия гел на повърхността на емайла.

Какви са стъпките?

1.Вземане на отпечатъци от съзъбието и отливане на модели.

2.Изготвяне на индивидуални шини в зъботехническа лаборатория, с отчитане на особеностите на организма, състоянието на зъбите и венците. Цената за изработка на шини за домашно избелване е по-ниска, в сравнение с професионалното избелване.

3. Комплектаза избелване на зъби включващ шините и гелът се предава на пациента и се прави обучение в технологията на използването им. Процесът е изключително прост – зъбите се почистват с четка и паста и се подсушават с хартиена салфетка. Вътрешната част на шината се запълва равномерно с гел, поставя се на зъбите, за да пасне добре, челюстите плътно се притискат. След сваляне, шината се измива от гела, а устата се изплаква с топла вода. Процедурата се прави два пъти дневно, като времето за носене се определя от стоматолога според вида на гела и може да продължи от 30 минути до 8 часа. Гелът за домашна употреба е с по-ниско съдържание на избелващият агент от този използван при клиничното избелване, но изисква по-дълъг период на употреба – от 2 седмици до 2 месеца. По-добър е крайният  резултат при пациенти с естествена жълтина на емайла от тези с по-сивкави зъби.

Домашно избелване – Какво се прави


Други методи за избелване на зъби

  • Класически народни методи за избелване  – готварска сода, лимонов сок и активен въглен. Евтино, но с много дълго чакане на резултати, и с голям риск за увреждане на емайла.
  • Избелващи пасти за зъби – вършат работа само за почистване на пресни петна по повърхността на емайла, останали от вино, кафе или чай. Ако след 1 седмица наистина се забелязва изсветляване на цвета с 1-2 тона, то първоначалният цвят се връща много бързо след спиране употребата на избелващата паста.
  • Гелове, лакове и ленти за избелване от аптеката – използват се според инструкциите на опаковката, но нямат нито възможността за достатъчно изсветляване, нито за задържане на ефекта за по-дълъг период от време.

Защо да изберем клинично избелване на зъби?

Изборът на малко ефективно избелващо средство води до загуба навреме или ощ  по-лошо – до увреждане на емайла. Често пациентите се обръщат към професионалист чак след като са пробвали няколко домашни метода и са изгубили няколко седмица без постигане на резултат. Професионалните методи на естетичната стоматология позволяват да се получи ефект от няколко тона по-бели зъби само с едно посещение в клиника. Преди началото на процедурата, стоматологът прави пълен преглед на зъбните редове и уточнява индивидуалните особености. След изсветляването, повърхността на зъбите се обработва със специален лак за укрепване на емайла и се предписва курс за реминерализация. В стоматологичния кабинет се провежда 3 до 5 цикъла фотоизбелване или лазерно избелване, като всеки цикъл продължава 10-15 минути. Т.е. всичко свършва за час – час и половина, заедно с подготовката и процедурата по възстановяване на емайла. Можете да „загубите” 60-90 минути за професионално избелване под лекарски контрол и да получите привлекателна усмивка за следващите 1-2 години.

С какво избелваме ние

Клиничното избелване в Дентална клиника Ортодент се извършва с една от най-реномираните и доказано най-мощната лампа за избелване на пазара – FUTURA® 2400 Dental /проектирана на САЩ и произведена в Модена, Италия/. Лампата дава изключително качествени и видими резултати само с едно посещение, без да се налагат повторни визити в клиниката. FUTURA® 2400 Dental има отлично влияние и върху резистентни зъби, които трудно се подават на избелване. Лампата разполага 2400 mW/см² концентрирана светлина, която я прави най-ефективната на пазара в България, без да има допълнителни вредни лъчения върху пациента.

ПРОМОЦИЯ -10% ИЗБЕЛВАНЕ НА ЗЪБИ

Избелване на зъби цени

Нашият екип


Други полезни статии:

Ако имате въпроси във връзка с процедурата в Дентална клиника Ортодент, пишете на екипа от зъболекари на office@ortodentbg.com.

На нашата страница във Фейсбук често може да разглеждате наши видеа, снимки преди/след, промоции и други интересни материали.

В нашия YOUTUBE канал може да се запознаете какво представляват стоматологичните процедури, които Ви предстоят.

Call Now Button