Анестезия – детски зъби

Какво представлява анестезията?

Анестезия е процедура, използвана в денталната медицина за обезболяване. При нея с помощта на специални медикаменти (анестетици) се отнема чувството за болка, натиск и раздразнение.

Видове анестезия

Обща анестезия

Чрез нея се подтиска функцията на централната нервна система, при което пациентът губи съзнание и заспива.Общата анестезия се прилага  при лечение на:

-сложни, комплексни случаи, при които лечението би отнело много време и се извършват няколко дентални процедури едновременно

-малки пациенти (кариес на ранното детство), които не могат да кооперират при провеждане на лечението

-деца със специални нужди

-деца със силно изразен страх от стоматологично лечение

При общата анестезия на дете, то заспива, релаксирано е и не изпитва дискомфорт, болка или страх.То няма спомени след края на лечението. При процедури под обща анестезия е необходимо присъствието на детски анестезиолог (лекар, специализиран в използването на медикаменти за седация и проследяване цялостното състояние на пациента, по време на манипулацията).

📌Дентална клиника Ортодент не извършва манипулации на деца под обща анестезия/упойка/.

Местна (локална) анестезия

Обезболява се само мястото, което подлежи на лечение и се прекъсва  временно единствено предаването на импулси към мозъка. При нея детето е в съзнание и спокойно, но не може да усети болка, тъй като третираната зона е изтръпнала и безчувствена .

Повечето локални анестетици имат краткотрайно действие, вариращо от 10 до 60 минути. При наличие на адреналин (вазорестриктор) в тях, обезболяващото действие може да варира и да продължи повече от час. Локалните обезболяващи средства идват в най-раознообразни форми: спрей, гел, крем или инжекционна форма.

Локална анестезия се използва  при деца в случаите на лечение на:

-Кариеси(дълбоки кариозни лезии)

-Пулпити

-При екстракцията на млечни зъби с нерезорбирани коренови канали

Правилното отношение на детския зъболекар, понякога, може да ни спести и упойката.

Подготовка преди използването на анестезия

В денталния кабинет

Задължителна е консултацията с денталния ви лекар, преди използването на анестезия. Необходимо е да му споделите за известни общи заболявания или медицински състояния, които детето ви има, за предишни хирургични намеси под действието на упойка, за алергии или приемани медикаменти.

При алерголог

След консултацията и прегледа, и при необходимост от изпозването на анестетици,вашият зъболекар ще ви насочи към алерголог – за изследвания. Те са особено наложителни при малките пациенти и тези, на които не е постовяна упойка преди/поради високият риск от развитие на алергични реакции/.Ще ви бъде направен алергологичен тест (скарификационна проба) към конкрентите упойки, с които стоматологът ви работи.

В домашни условия

След тестът, алергологът ще ви назначи тридневен курс на премедикация с антихистаминов препарат, който трябва да давате на детето по предписаната схема. Дори при липса на алергични реакции, тази стъпка е от изключително значение и важност, за безпроблемното протичане на последващото стоматологично лечение!

Странични реакции след поставяне на анестезия

Макар и рядко, в някои случаи се наблюдават странични реакции с крактотраен характер, които се изразяват в:

  • Отпадналост
  • Главоболие
  • Сухота в устата
  • Болки в гърлото
  • Дискомфорт в мястото на поставяне на анестезията

Постманипулационни грижи

След използавенето на анестезия, детето може да е уморено и да се чувства отпаднало.Това най-често е резултат от стреса преди поставяне на упойката, или падане на кръвното налягане. В тези случаи трябва да му се осигури почивка, много течности и храни богати на въглехидрати и захари – за предпочитане са плодовете и сладките сокове.

След като приключи действието на упойката в мястото, в което е била поставена детето може да изпита дискомфорт или слаба болка, която преминава сама в рамките на едно-две денонощия.

При нужда ще ви бъдат предписани нестероидни противовъзпалителни медикаменти (Парацетамол,Ибупрофен)еднократно или по схема, назначена от детският зъболекар.

Използването на анестезия в детската дентална медицина, спомага до голяма степен за адекватното лечение на множество комплексни, сериозни състояния, изключвайки напълно факторите на страх и болка у детето. Така то се чувства комфортно и спокойно, съдейства с готовност на зъболекаря, а крайният резултат е здравата му и бяла усмивка.

Ако имате някакви въпроси относно евентуална процедура с анастезия, може да ни пишете на office@ortodentbg.com.

Цените на зъболекарските услуги извършвани в дентална клиника ОРТОДЕНТ ще намерите тук.

С екипа ни от зъболекари може да се запознаете тук.

Други полезни материали за „Детските зъби“:

Call Now Button