Ще боли ли ? – видове упойка

Обща част

Вече разгледахме темата, която засяга всеки един от нас, а именно какво представлява кариесът. След това разяснихме и какво е кариес на ранното детство, как се лекува, видовете лечение и как да се предпазим от него. Дотук добре, но всъщност не разгледахме въпросът, който вълнува всички ни – „Ще боли ли?“, когато седнем при зъболекар. Да, да сетихте ли се, премина ли онова неприятно чувство през цялото ви тялото , породено от спомена за страха от онази неочаквана болка, която е така пронизваща, че имате чувството, че машинката е в главния ви мозък. И сега идва решението на този проблем, а именно – анестезията или така наречената упойка.

Описанието

Анестезията /Упойката/ е един от съвременните способи за улеснение работата и осигуряване комфорта на пациента. Много от нас ще кажат – „Да, супер слагайте упойка, само да не ме боли!“. Но дали всъщност във всеки случай това е най доброто решение? Дали знаем точно какво ще изпитаме след поставянето на анестезията и колко време няма да усещаме половината си лице? Затова нека разгледаме видовете анестезия, които могат да бъдат приложени и минусите от нея, макар да сме готови да ги преживеем само за да не ни боли.Нашата философия се крепи на вярването, че информацията е извор на спокойствието.

Много често сме чували от наши пациенти – „ Да, и друг път са ми слагали упойка – напръскаха ме!“. Така, сега идва моментът, в който трябва да разясним колко вида упойки има.

Видове упойка

Анестезиите спрямо методът на поставяне се делят на контактна, терминална, проводна ( периферна и централна) и интралигаментарна. Разбира се има и други, но ние ще разгледаме тези който са най – често използваните в практиката.

Контактна анестезия

Контактната аанестезия или така нареченото напръскване има за цел да обезболи само терминалните нервни окончания, които са с експозиция на повърхностния слой на лигавицата. Обикновено се поставя преди терминална или проводна анестезия, с цел намаляване на усещането от убождането на иглата или при екстракцията на млечни зъби.

Терминална анестезия

При терминалната анестезия обезболяващият разтвор инжекционно се инфилтрира в дадената област на крайните нервни окончания. Тя е една от най – често използваните упойки в практиката.

Проводна анестезия

Периферна проводната анестезия ( на долна челюст ) е този вид упойка, от която губите усещане за половината си лице, долната ви устна увисва, почва да тече слюнка от устния ви ъгъл ,половината ви език изтръпва, говоренето е затруднено и изражението ви се променя в рамките на 3 – 4 часа. Тук много пациенти си мислят, че ефектът е резултат от количеството анестетик, който е приложен. Но всъщност истината се крие в мястото на поставянето му, а не  в дозата, тъй като се инфилтрира в тази част от нерва, която е отговорна за обезболяването на по голям обем от тъкани.

Интралигаментарна анестезия

Интралигаментарната анестезия е сравнително нов метод, който не включва убождане. Използват се много тънки и малки игли, които се поставят в пространството между зъба и венеца и много бавно се впръсква разтвора, който обезболява само съответния зъб и меката тъкан около него. Този вид упойка почти не се усеща и тръгвайки си от кабинета няма да се притеснявате, че някой може да забележи увисналата ви долна или горна устна. Но разбира се и тя има своите минуси, като страничен ефект след преминаването й може да се появи лека болка в дадения зъб при натиск или поява на нещо като раничка на венеца, където е била поставена. Разбира се този дискомфорт преминава до няколко дни без трайни последици.

Дотук все хубави неща, но различни видове упойка /анестезии/ крият и своите рискове, които също трябва да бъдат разгледани. Тази тема ще разгледаме по – обстойно в следваща наша статия. И все пак апелираме към всички вас, настоящи или бъдещи пациенти, когато имате въпроси не се стеснявайте обърнете се към Вашия зъболекар, все пак това е вашето здраве!

Ако имате въпроси по-отношение на процедурите в Дентална клиника Ортодент, пишете на нашите зъболекари на office@ortodentbg.com.

На нашата страница във Фейсбук често може да разглеждате наши клипчета, снимки, ревюта и интересни по темата.

Call Now Button