Какво е вторичен кариес ?

Зъбният кариес е процес, който се причинява от кариесогенните микроорганизми на зъбната плака. Започва с локализирана деминерализация и разпадане (размекване) на твърдите зъбни тъкани, в резултат на което се образува дефект с форма на кухина.

Каква е разликата между първичен и вторичен кариес?     

         В зависимост от факта дали започва върху здрава зъбна повърхност или се развива около поставена вече обтурация (пломба), кариесът се определя като първичен или вторичен. Първичният започва върху здрава зъбна повърхност. Вторичният се развива по границите на същестуваща вече пломба.

Каква е причината за появата на вторичен кариес?

            Появата на вторичен кариес най-често се свързва с наличие на микроцепнатина между наличната пломба и прилежащата зъбна повърхност, което води до задръжка на бактериална плака. Също така недостатъчната грижа и орална хигиена от страна на пациента е предпоставка за неговото развитие.

Как изглежда вторичният кариес?

            Вторичният кариес изглежда като първичен кариес, но по границите на съществуваща вече пломба.

Какви са симптомите на този вид кариес?

            В повечето случаи протича безсимптомно или със слабо изявени симптоми, като краткотрайна провокирана болка от химични (сладко) или термични (топло, студено) дразнители.

Как се диагностицира вторичен кариес?

         Диагнозата вторичен кариес е една от основните причини за подмяната на съществуващи обтурации (пломби). Най-често се открива случайно по време на профилактичен преглед при стоматолог. В случаите, когато вторичният се развива по тези ръбове на пломбата, които са скрити между зъбите, наличието му може да се потвърди след направата на рентгенова зъбна снимка.

Какво е лечението на вторичния кариес?

         Лечението е свързано с премахване на старото възстановяване (пломба), изчистване на кариозната маса и възстановяване на зъба с подходяща възстановителна процедура-фотополимерна пломба.

Как да се предпазим от вторичен кариес?

  • Стриктна орална хигиена – измиване на зъбите два пъти дневно (сутрин и вечер) с подходяща четка и паста, използване на конец за зъби (или интердентални четки) и изплакване с вода за уста;
  • Ограничаване приема на въглехидрати (сладки и лепкави храни), особено в интервалите между основните хранения;
  • Изплакване на устната кухина с чиста вода след всяко хранене и използването на дъвки без захар;
  • Редовни профилактични прегледи при стоматолог на всеки 6 месеца.

Ключът към здравата и красива усмивка се крие в съвместната работа между пациент и стоматолог.

Други полезни статии:

Ако имате въпроси по-отношение на процедурите в Дентална клиника Ортодент, пишете на нашият екип от зъболекари на office@ortodentbg.com.

На нашата страница във Фейсбук често може да разглеждате наши клипчета, снимки, ревюта и интересни теми.

Call Now Button