Ретайнер – задръж зъбите


Какво представляват ретайнерите


Денталният ретайнер е апарат, което запазва постигнатите резултати по време на ортодонтското лечение за правилно фиксиране на зъбите в определена позиция. Поставя се след сваляне на брекетите на пациента или извършване на друго лечение. Представлява специална ортодонтска шина, която предотвратява повторна поява на заболяването.


Каква функция изпълняват


Дентофасциалната система не може да бъде напълно фиксирана в коригирана позиция без допълнителна опора. Ако корекцията на захапката спре веднага след свалянето на брекетите, тогава има висок риск от повторното ѝ изкривяване. За да се гарантира, че пациентът няма да се сблъска отново с неправилна оклузия, му се предписва поддържаща терапия с ретайнер. Той трябва да се носи приблизително, колкото основното коригиращо устройство, тъй като се монтира за периода, докато окончателно се оформи костната тъкан около корените на зъбите.


Какви са видовете


Подвижен ретайнер


Подвижното устройство, което лесно се поставя и сваля, е от прозрачен хипоалергенен материал. Изработва се според индивидуалните параметри на пациента по предварително снет отпечатък или скан от челюстта. Не създава дискомфорт по време на употреба. Периодът на адаптация на пациента към ретайнер след брекети е много кратък. Препоръчва се постоянното им носене, с изключение на времето за хранене или публично говорене. След време, по препоръка на ортодонт, времето за носене се намалява: те се слагат през нощта. Подвижният ретайнер /вакуумен ретайнер/ са възможност за използване в избрано от пациента време с лесно поставяне и сваляне. Единственият им недостатък е, че са подходящи само са отговорни и дисциплинирани пациенти, които спазват стриктно указанията на ортодонта.


Фиксиран ретайнер


Фиксираният ретайнер представлява телена дъга от медицинска стомана, която се закрепва неподвижно към вътрешната страна на зъбите. Този тип се използва най-често, тъй като е напълно незабележим, не се усеща в устата и не се окислява. В същото време, тази тънка тел държи зъбите в правилната позиция изключително стабилно и не засяга дикцията. Другото предимство на фиксираните ретайнери е, че те винаги са на мястото си и пациентът няма как да забрави да ги сложи (както е с подвижните). Най важното при носенето на фиксирана конструкция, е необходимостта от внимателна домашна хигиена и професионално почистване на всеки шест месеца при зъболекар, тъй като плаката в труднодостъпните места се отстранява по-трудно. В случай, че ретайнерът се отлепи или счупи, трябва незабавно да се посети ортодонта, който да го ремонтира, бързо да го върне на мястото му и да предотврати разместването на зъбите.

Поставяне на ретайнери


Характеристиките на фиксирането и отстраняването на конструкцията до голяма степен зависят от вида на системата. Обикновено брекетите се поставят и на двата реда. Следователно устройствата за задържане се монтират по абсолютно същия начин. Фиксираните ретайнери се прикрепят към шестте предни зъба, като дъвкателните зъби се оставят непокътнати.
Процедурата по поставянето им е напълно безболезнена и отнема около 20 минути. Преди фиксацията се извършва цялостна профилактика на устната кухина. Ако се постави на зъби с кариес, ситуацията ще се влоши с времето. Съществуват и други рискове, като деминерализация на емайла поради лоша хигиена. В този случай първо се провежда курс на реминерализираща терапия.
Самата фиксация на конструкцията протича на няколко етапа, а именно: вътрешната страна на зъбната редица се изсушава старателно от слюнката и след това металната дъга се фиксира с помощта на композитен материал (лепило). Следва шлифоване и полиране за комфорт на пациента. Когато устройството трябва да се свали, се отстранява именно този залепващ материал, с който телта е закрепена за зъбите. Препоръчителна е реминализация на местата на закрепване, за да се избегне последваща чувствителност на зъбите.
При подвижните конструкции се прави отпечатък на горната и долната челюст, като ретайнерът се изработва по гипсовия модел, другият вариант е да се сканират зъбите с 3Д скенер. Той не се фиксира и може да се свали, когато е необходимо.

Колко време трябва да се носят

Периодът на задържане трябва да се извършва под наблюдението на ортодонт, който да следи състоянието на захапката. Носенето на този фиксатор не трябва да се спира, без одобрението на специалиста, провеждащ лечението. Продължителността на носене на ретайнери е колкото времето за носене на брекети, а пациентите, коригирали захапката си в зряла възраст (след 25-30 годишна възраст) могат да носят ретайнери през целия си живот.

Продължителността на носенето е индивидуална и зависи от следните фактори:

  • Възраст на пациента. Колкото по-млад е човек, толкова по-бързо се възстановяват неговите връзки и мускули, като по този начин фиксират зъбите и захапката в правилната позиция. За пациенти, лекувани с брекети като тийнейджъри, носенето на ретайнери от 6 месеца до 2 години понякога е достатъчно.
  • Лоши навици. Процесите на преструктуриране на позицията на зъбите и заздравяването им са по-бавни при пушачите, тъй като имат лошо кръвоснабдяване и намален имунитет.
  • Орално здраве. Ако зъбите и пародонталните тъкани са здрави, фиксирането с ретайнер става по-бързо.
  • Сложност на клиничния случай. Колкото по-силно е първоначалното изкривяване на зъбите, толкова по-дълго трябва да се носят ретайнери. Ако те се свалят преждевременно, зъбите може да се изкривят отново.


Как се почистват зъби с фиксиран ретайнер


Може да се използва обикновена паста за зъби и четка, но без натиск, за да не се повреди структурата. За по-добър резултат е необходим иригатор. Това ще улесни достигането до най-труднодостъпните места. Междузъбните четки и конците за зъби изпълняват същите функции, но трябва да се внимава с тях за да не се счупи ретайнера. При никакви обстоятелства не трябва да се ползват клечки за зъби. Устната кухина периодично се изплаква а антибактериален препарат за уста.


Какви са грижите за подвижен ретайнер


Може да се използват таблетки за почистване на подвижни протези. Ретайнерите не се мият с гореща вода, защото може да се деформират. Препоръчително е съхраняването на апарата в специален контейнер по време на хранене или други случай, в които се сваля.


Какво се прави, ако ретайнерът се отлепи или се счупи


Ако конструкцията се е отлепила, трябва да се посети ортодонта, за да я постави обратно на мястото ѝ. Недопустимо е да се правят опити за ремонт на счупен или напукан ретайнер от неспециалист. Повреденото устройство може да нарани зъбите. При откриване на каквато и да е механична повреда, е нужна спешна консултация с лекуващия специалист. Отлепеният или счупен ретайнер трябва да се инсталира възможно най-бързо. Само за един месец без него зъбите могат да променят позицията си.

Включен ли е ретайнера в цената на ортодонтското лечение?

При предоставяне на Вашия ортодонтски и финансов план за лечение, изрично попитайте той включва или не ретайнер. В дентална клиника „Ортодент“ обикновено го включваме в общата цена на лечение.


Цените /актуални 2024 г./ за всички видове ортодонтско лечение

Екипът на Дентална клиника „Ортодент“


Полезни материали:

Ортодонтски анализ

Ранно ортодонтско лечение

Брекети

Алайнери

Трейнер

Leave a comment

Call Now Button