Ранно ортодонтско лечение [Кога да започнем]
  • какво е ранно ортодонтско лечение
  • кога е необходимо този тип лечение
  • какви са фазите на ранно ортодонтско лечение
  • ВИДЕО – как се поставят шини за зъби
  • кои са най-използваните ортодонтските апарати
  • какви са цените за ранно ортодонтско лечение в клиниката

 1.Какво представлява ранното ортодонтско лечение

Повечето деформации в захапката се формират още при появата на първите млечни зъби. Статистически между 50% и 80% от децата се нуждаят от наблюдение от ортодонт. Родителите рядко забелязват и не обръщат внимание на разрушени млечни зъби, понеже те, така или иначе, се сменят. Неправилното положение на зъбите, кариесите в ранна възраст, възпаленията на венците или нарушенията във функцията на долната челюст оказват влияние на общия вид на лицето и, като цяло, може да се затрудни социална адаптация на детето. Някои от проблемите може да са наследствени, други – да са получени от вреден навик, болни зъби, аномално преглъщане или в резултат на травма. Ранното ортодонтско лечение е различно за всеки пациент, но целта е една – правилно развитие на зъбите. Ортодонтите назначават лечение на дечица с млечни зъби, ако установят следните проблеми: деформирана челюст и изкривени предни зъби от смучене на палец и други вредни навици, скупчени предни зъби, липса или повече на брой зъби, прекалено голямо разстояние между зъбите, аномалии в захапката – обратна захапка, отворена захапка, кръстосана захапка. Ортодонтът може да постави снемаемо или неподвижно устройство за промяна на положението на челюстта, за преместване на зъби или за задържането им на място докато се получи желания резултат. Понякога ранното отстраняване на млечни зъбки предотвратява неправилен пробив на зъби, помага за по-доброто израстване и подреждане на постоянните зъби. Ако проблемите не се решат с ранно ортодонтско лечение, те ще се задълбочат и корекцията на захапката на по-късен етап ще е по-скъпа, по-продължителна и с по-сериозна хирургична намеса.


2.Необходимо ли е ранно ортодонтско лечение, в кои случаи се налага и колко време продължава

Основната посока, в която се провежда ортодонтско лечение в ранна възраст, е избавянето от вредни навици и помощ на организма да се справи със зъбно-челюстната система на детето. Бебешкият смукателен рефлекс може да се съхрани като психологическа потребност чак до училищна възраст. Колкото по-голямо е детето, толкова по-трудно изоставя навика си. Насилствените методи за отказване са травмиращи и неефективни. Ортодонтите използват еластични снемаеми апаратчета, които прекратяват смученето на палец, хапането на устни и запълването на междузъбни пространства с език. От 6-тата година започват да падат млечните зъби и  на тяхно място да изникват постоянни. Продължава активният растеж на челюстите и това е точният момент да се помогне в оформянето на захапката по най-добър начин. На тази възраст може да се носи ортодонтски апарат и с профилактична цел, и за корекция на вече съществуваща аномалия. Продължителността на лечението зависи от сложността на проблема и избрания от ортодонта план за терапия. Лечението може да отнеме от 6 месеца до 3 години, но за болшинството пациенти продължава 18-24 месеца.3. Фази на ранно ортодонтско лечение

Ранното лечение, известно още като първа фаза, започва на 8-9 години, когато детето все още е с повечето си млечни зъби. Целта на лечението през първата фаза е стимулиране растежа на челюстите и корекция на някои проблеми на захапката. Ранното лечение помага да се освободи място за постоянните зъби така, че да не налага някои от тях да бъдат вадени по-късно. През първата фаза се работи върху отстраняването на вредните навици и подобряването на говора. На тази възраст ефективно се коригира кръстосаната захапка, при която долните задни зъби са пред горните. При лечението на тези състояния ортодонтите използват брекети, шина или трейнър.

Втората фаза е за деца на 11 и повече години. Всички постоянни зъби пробиват или вече са пробили. Целта на ортодонта е да подреди новите зъби по хармоничен начин. Понякога се налага да се извади някой млечен зъб за освобождаване на място за постоянен. През втората фаза се слагат брекети и на двете челюсти.


 4. Какви ортодонтски апарати се използват

За ранното ортодонтско лечение се използват снемаем и неснемаем ортодонтски апарат. Те са с механично въздействие (с винт за разширяване или стягане на зъбния ред, както и за преместване на един или няколко зъба) и еластични апаратчета за правилен растеж на зъбите и челюстите.

Шини за зъби

Механичните апарати са сложни конструкции, които фиксират челюстта в определено положение. Изработват се индивидуално. Предназначени са за активиране растежа на недоразвита челюст или задържане растежа на прекалено развита челюст. Нормализират работата на дъвкателните и мимическите мускули. С помощта на функционалния апарат може да се промени в положителна посока цялостната визия на лицето. Ползват се апарати за разширяване или за забавяне растежа на горната челюст, апарати с комбинация от пръстени и брекети, които помагат постоянните зъби да изникнат в правилна позиции, лицеви маски за придвижване на горната челюст напред и други конструкции в зависимост от проблема на пациента.

Трейнер е ортодонтски апарат, позволяващ да се постигне резултат предимно с нощна употреба и с носене не повече от 4 часа през деня/ортодонтско лечение без брекети/. Той е от еластичен материал и няма нужда от чести посещения в зъболекарски кабинет. Ортодонтски апарат се използва за повдигане меките тъкани на устните и бузите и не позволява да се пречи на правилния растеж на челюстта. Подобрява функцията на мускулите в устата и променят положените на долната челюст. Трейнерите коригират дишането през устата, нормализират преглъщането и положението на езика. Апаратчетата са с различна твърдост, като за отучване от вредните навици се започва с най-мекия вариант, а най-твърдите се ползват при окончателното подреждане на зъбите. В дентална клиника Ортодент лекуваме с различни видове трейнъри/вкл. трейнер Myobrace/.


Сваляне на брекети и поставяне на трейнер за зъби Myobrace

 5. Предимства и недостатъци на ранното ортодонтско лечение

Препоръчително е всички 7-годишни деца да бъдат прегледани от ортодонт за ранна диагностика на зъбите и челюстите. Ранното ортодонтско лечение е изключително ефективно, защото зъбите на малките още растат и това позволява да се контролира и направлява целия процес по оформянето на лицевите и челюстните кости и да се решават проблеми още в съвсем начален стадий. Пациентите понякога се нуждаят и от втори курс на лечение, веднага, след като израснат всички постоянни зъби. Това е и единственият недостатък – за двете фази е нужно повече време и повече средства за лечение.


6. Въпроси и отговори

Как да разберем дали детето се нуждае от ранно ортодонтско лечение?

• При ранната или късна загуба на млечни зъби (обикновено млечните зъби започват да падат на 5-годишна възраст, а всички постоянни зъби трябва да са изникнали до около 13 г.) ;

• При трудности при захапване и дъвчене на храна;

• При дишане през устата без друга причина;

• Ако смученето на палеца продължава и след 5-тата година;

• При трудно произнасяне на някои звуци;

• При всяко забележимо отклонение в зъбите и захапката.

Какво да правим след курса на лечение?

 След завършването на лечението, детето подлежи на профилактични прегледи на всеки 3-6 месеца, докато не се оформи постоянната захапка. Чак тогава се взима решение дали е нужна втора фаза на лечение.

 Кога ранното лечение е противопоказно?

Разстоянието между предните млечни зъби често тревожи родителите, но това е по-скоро физиологична норма, отколкото отклонение. За да се разбере дали детето има нужда от ортодонтско лечение, трябва да е поне на 3-годишна възраст.

====================================================================

Цените на зъболекарските услуги извършвани в дентална клиника ОРТОДЕНТ ще намерите тук.

С екипа ни от зъболекари може да се запознаете тук.

В нашия YOUTUBE канал може да се запознаете какво представляват стоматологичните процедури, които Ви предстоят.

По-надолу може да откриете още полезни материали на тема „Ортодонтско лечение“:

Call Now Button